Onze categorieën
Over onsContact

Meten is Weten met de Beste Saturatiemeter

Amber Christen
Auteur: Amber Christen
Published 09.12.2021 - Updated 09.12.2021
Meten is Weten met de Beste Saturatiemeter

Heb je wel eens zo'n knijper op je vinger gekregen bij de dokter, zonder te weten wat het was? Ik ooit wel, maar ondertussen weet ik precies waar die knijper voor bedoeld is: het bepalen van het zuurstofgehalte in je bloed. Is dat precies wat je wil meten? Lees hier alles over de beste saturatiemeter en vind het apparaat dat aan jouw wensen voldoet.

Waarom een saturatiemeter kopen?

Een saturatiemeter, ook wel een pulsoximeter genoemd, checkt met infraroodstralen hoeveel zuurstof er in het bloed opgenomen is. Dit ziet de saturatiemeter door een eiwit in het bloed genaamd 'hemoglobine'.

Dit eiwit is anders van kleur wanneer hier zuurstofmoleculen aan gebonden zijn, vergeleken met wanneer dit niet het geval is. Dat onderscheid is zichtbaar in de weerkaatsing van de infraroodstraling.

Er zijn verscheidene redenen om een saturatiemeter in huis te halen. Misschien heb je een medische reden, of misschien sport je veel en wil je in de gaten houden hoe het met je lichaam gaat.

Wat de reden ook is, het kan nooit kwaad om het zuurstofgehalte in je bloed te checken, want het is een belangrijke indicator voor je gezondheid. Bovendien meten veel saturatiemeters meteen je hartslag. Ook handig om te weten, toch?

Andere belangrijke waardes meten de meeste saturatiemeters niet, terwijl die voor bepaalde medische condities wél van belang zijn.

Om naast je hartslag ook je bloeddruk te weten, moet je dan ook uitwijken naar een goede bloeddrukmeter. Ben je een diabetespatiënt of heb je een andere reden om je bloedsuiker in de gaten te houden? Dan heb je de beste bloedsuikermeter nodig en is saturatie in verhouding minder van belang.

Onder andere omstandigheden kan het meten van je saturatiewaarde volstaan en heb je veel aan zo'n handige, kleine knijper. Is een saturatiemeter precies wat je zoekt? Hieronder vind je onze top 3 keuzes, gevolgd door een handige koopgids.

Masimo MightySat

Masimo MightySat
Bekijk op Bol.com

Wellue SleepU Wrist

Wellue SleepU Wrist

Nonin Onyx Vantage 9590

Nonin Onyx Vantage 9590
Bediening via mobiele app: Nee
Fabrieksgarantie termijn: 4 jaar
Voedingstype: Batterij
Verpakkingsinhoud: 1x Nonin Onyx Vantage 9590, 2x AAA batterijen, 1x draagkoord, 1x handleiding
Bekijk op Bol.com

Saturatiemeter: Hoe maak ik de beste koop?

Het lijkt misschien super simpel om een saturatiemeter te kiezen, maar toch verschillen de apparaatjes onderling. Ik loop in deze koopgids daarom langs alle punten waar je op moet letten bij het maken van je keuze.

Nauwkeurigheid

Omdat saturatiemeters medische hulpmiddelen zijn, moeten ze goed getest worden voordat ze verkocht mogen worden. Alle saturatiemeters, ook de goedkope, moeten daarom nauwkeurige metingen geven.

Toch bestaan er kleine verschillen tussen de modellen, doordat duurdere meters over het algemeen betere sensoren hebben. Kies in ieder geval niet voor het goedkoopste model wanneer precisie gewenst is. 🧑‍⚕️

Ontdekken hoe precies meters zijn is helaas lastig. De nauwkeurigheid van het apparaat staat lang niet altijd aangegeven bij de specificaties. Soms geeft een fabrikant zelf aan dat een apparaat bijvoorbeeld een maximale afwijking van 1-2% heeft. Dit vind je meestal terug op hun site of in een handleiding.

Geven ze dit niet aan? Kijk dan eventueel nog naar onafhankelijke reviews om hier een duidelijk idee van te krijgen.

Duurzaamheid

Zeker wanneer je je saturatiemeter vaak gebruikt, is de duurzaamheid ook belangrijk. Je wil niet dat je apparaat het ineens begeeft op het moment dat je écht een meting moet doen.

Ook hier geldt weer dat duurdere, luxere modellen over het algemeen langer mee gaan dan goedkopere. Wil je meer zekerheid? Kijk dan ook naar de garantie die voor een meter geldt.

Doel

Bedenk vooraf goed waar je de saturatiemeter precies voor nodig hebt. Ben je gezond, maar wil je bijvoorbeeld af en toe een meting kunnen doen? Dan heb je geen topapparaat nodig dat heel nauwkeurig meet, en krijgt je meter waarschijnlijk weinig te verduren. Een relatief goedkope meter volstaat dan.

Voor iemand met COPD of een andere medische (long)aandoening is het daarentegen veel belangrijker dat de saturatiemeter zo precies mogelijk meet. Het apparaat moet het niet laten afweten op het moment dat hij nodig is. In zo'n geval volstaat een goedkope meter niet en kies je beter voor een iets duurder, professioneler model.

Drie liggende saturatiemeters.

Modellen

Hoewel een saturatiemeter in de vorm van een knijper het meest voorkomt, bestaan er ook andere modellen.

Er zijn bijvoorbeeld meters speciaal voor de kleinere vingers van (jonge) kinderen. Moet je nu de waarde van een kleine kind in de gaten houden, kies daar dan voor.

Meters voor volwassen handen zijn niet geschikt. Het leuke van kindermeters; ze komen in vrolijke kleurtjes en dierenvormpjes! Dat maakt het allemaal hopelijk wat minder spannend voor je kind.

Ook bestaan er hele andere soorten saturatiemeters, bijvoorbeeld voor aan je oor. Misschien is een meting aan de vinger niet gewenst of niet mogelijk, waardoor een meter voor aan je oor de uitkomst biedt.

Het nadeel van zo'n meter is wel dat de meeste vaak voor professioneel gebruik bedoeld zijn, en ook voor 'professionele' prijzen verkocht worden. Voor de prijs waarvoor je een vingermeter hebt, kom je lang niet aan een saturatiemeter voor aan je oor. 💰

Extra's

Een saturatiemeter met basisfuncties volstaat voor de gemiddelde gebruiker, maar bij sommige modellen worden handige extra's meegeleverd of is er sprake van aanvullende functies. Een paar van de meest voorkomende extra's:

 • Draagkoord en opbergtasje
 • Alarmfunctie
 • Aanpasbare schermhelderheid
 • Verbinding met mobiele app

Vooral als je jouw saturatiemeter bij je draagt, kan een opbergtasje of een koord handig zijn. Zo voorkom je dat je het apparaatje verliest. Bij de meeste meters ontvang je beide accessoires.

Minder gebruikelijk is een alarmfunctie. Deze functie waarschuwt je bij een foute of een alarmerende meting. De simpelste modellen beschikken hier niet over, terwijl het wel een nuttige functie is.

Ook is bij veel saturatiemeters de helderheid van het scherm instelbaar. Zeker als je regelmatig meet, is het van belang dat je het scherm in alle lichtomstandigheden goed kunt aflezen. Je wil niet verblind worden in het donker!

Ben je helemaal van de technische snufjes of is het belangrijk dat jij jouw eerdere metingen in kunt zien? Sommige saturatiemeters zijn in staat om te verbinden met een app of je computer. Dit geeft je meer inzicht. Dat is handig als je een overzichtje bij wil houden, mits je er mee overweg kan.

De 5 beste saturatiemeters op een rij

1. Masimo MightySat

2. Wellue SleepU Wrist

2. Wellue SleepU Wrist

3. Nonin Onyx Vantage 9590

3. Nonin Onyx Vantage 9590
Bediening via mobiele app: Nee
Fabrieksgarantie termijn: 4 jaar
Voedingstype: Batterij
Verpakkingsinhoud: 1x Nonin Onyx Vantage 9590, 2x AAA batterijen, 1x draagkoord, 1x handleiding

4. Zacurate Children Digital

5. Innovo Deluxe iP900AP

5. Innovo Deluxe iP900AP

Veelgestelde vragen over saturatiemeters

Hoe werkt een saturatiemeter?

Een saturatiemeter checkt met infraroodstralen hoeveel zuurstof er in het bloed zit. Dit ziet de saturatiemeter door een eiwit in het bloed genaamd 'hemoglobine'.

Hemoglobine kleurt rood door het ijzer in het eiwit en krijgt een andere kleur wanneer hier zuurstofmoleculen aan gebonden zijn, vergeleken met wanneer dit niet het geval is. Via dit onderscheid meet een saturatiemeter het zuurstofgehalte.

Wat betekent 'PI' op een saturatiemeter?

De PI-waarde, ook wel de perfusie-index genoemd, geeft de staat van je doorbloeding (perfusie) simplistisch weer en meet de kracht van de doorbloeding. Niet iedere saturatiemeter meet ook de PI-waarde, en de meting kan per meetmoment verschillen. Een gezonde PI-waarde verschilt per persoon, maar gemiddeld moet de waarde tussen 1% en 20% liggen. Hoe dichter bij de 20%, hoe beter.

Wat is een gezonde saturatiewaarde in het bloed?

Een waarde van 95% of hoger (als 'SpO2' aangeduid op een saturatiemeter) ziet men als een normale waarde voor een gezond persoon. Bij een waarde onder de 90% is er sprake van een alarmerende situatie voor een gezond persoon zonder onderliggende klachten, en is wellicht iets mis. Neem in dat geval contact op met een arts.

Welke saturatiemeter moet ik hebben?

Dat hangt vooral af van de reden die je hebt om een saturatiemeter aan te schaffen, Ik kan je daar geen antwoord op geven! Wel geef ik je nog een laatste keer een overzichtje van de beste saturatiemeters van dit moment en hun belangrijkste specificaties.

Bediening via mobiele appFabrieksgarantie termijnVoedingstypeVerpakkingsinhoud
1Masimo MightySat
2Wellue SleepU Wrist
3Nonin Onyx Vantage 9590Nee4 jaarBatterij1x Nonin Onyx Vantage 9590, 2x AAA batterijen, 1x draagkoord, 1x handleiding
4Zacurate Children DigitalNee4 jaarBatterij1x Nonin Onyx Vantage 9590, 2x AAA batterijen, 1x draagkoord, 1x handleiding
5Innovo Deluxe iP900APNee4 jaarBatterij1x Nonin Onyx Vantage 9590, 2x AAA batterijen, 1x draagkoord, 1x handleiding

Masimo MightySat

Wellue SleepU Wrist

Nonin Onyx Vantage 9590

Bediening via mobiele app: Nee

Fabrieksgarantie termijn: 4 jaar

Voedingstype: Batterij

Verpakkingsinhoud: 1x Nonin Onyx Vantage 9590, 2x AAA batterijen, 1x draagkoord, 1x handleiding

Zacurate Children Digital

Bediening via mobiele app: Nee

Fabrieksgarantie termijn: 4 jaar

Voedingstype: Batterij

Verpakkingsinhoud: 1x Nonin Onyx Vantage 9590, 2x AAA batterijen, 1x draagkoord, 1x handleiding

Innovo Deluxe iP900AP

Bediening via mobiele app: Nee

Fabrieksgarantie termijn: 4 jaar

Voedingstype: Batterij

Verpakkingsinhoud: 1x Nonin Onyx Vantage 9590, 2x AAA batterijen, 1x draagkoord, 1x handleiding

Conclusie

Het kiezen van de juiste saturatiemeter is nu vast een eitje voor je! Heb je er al eentje op het oog? Zo niet, bekijk onze favorieten dan zeker nog eens. Misschien zit de beste saturatiemeter voor jou er wel tussen.

Laat het ook zeker even weten als je nog vragen of opmerkingen hebt in de reacties hier onder. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Amber Christen
Amber Christen
Amber is een student en zzp'er met een passie voor geschiedenis, taal en allerlei vormen van creativiteit. Enkele jaren geleden heeft ze haar bachelordiploma Geschiedenis behaald en momenteel gaat ze voor de master Neerlandistiek. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf in grafisch vormgeven, fotografie en illustratie en schrijft ze erg graag.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu