Slaap is ontzettend belangrijk, maar 8 uur slaap halen is nogal een uitdaging als je jonge kinderen hebt. Slaap opofferen hoort er ook een beetje bij, maar hoe lekker zou het zijn als die engeltjes iets langer in hun bedje blijven liggen? 😇 De beste slaaptrainer biedt de oplossing! Hiermee help je je kinderen met het ontwikkelen van tijdsbesef.
Hieronder staan alvast de beste keuzes van het moment, maar lees vooral verder om meer te weten te komen over slaaptrainers en hoe ze werken.
Een goede nachtrust is essentieel, maar niet altijd haalbaar wanneer je kinderen moeilijke slapers zijn en vroeg hun bedje uitkomen.
Kinderen kunnen hier eigenlijk niks aan doen, want ze hebben nog geen bioritme ontwikkeld, weten niet hoe laat het is en hebben geen idee hoe laat ze op moeten staan. Een slaaptrainer helpt hierbij.
Een slaaptrainer lijkt een beetje op een wekkerradio, maar dan voor kinderen. Het heeft vaak een leuk ontwerp. Zo zien sommige er bijvoorbeeld uit als een diertje. Daarnaast gebruikt het apparaat lichten, geluiden, figuren en/of bewegingen om je kindje te laten zien wanneer het tijd is om te slapen en wanneer het tijd is om wakker te worden.
De slaaptrainer leert je kindje niet alleen wanneer ze moeten slapen en wakker worden, maar helpt je kind ook met het leren klokkijken en het ontwikkelen van tijdsbesef.
Dat is wel zo handig, aangezien routines ontzettend belangrijk zijn voor kinderen. Baby's en peuters krijgen door routines een gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen. Naarmate kinderen iets ouder worden, kunnen routines bijdragen aan hun onafhankelijkheid en aanpassingsvermogen.
Met een slaaptrainer creëer je een fijne slaaproutine voor je peuter, dus je kunt je de voordelen hiervan vast voorstellen. Dat wilt zeggen, naast het feit dat je zelf ook hopelijk een uurtje langer in bed kunt blijven liggen. 🥱 De slaaptrainer is daarmee ideaal voor de ontwikkeling van het kind en voor de nachtrust van ouders.
Een slaaptrainer is daarmee onmisbaar in de kinderkamer! Ben je enthousiast geworden? Lees dan deze koopgids en duik in de wereld van de slaaptrainers. Bekijk hieronder alvast drie fijne slaaptrainers voor je details in duikt.
Er zijn veel verschillende slaaptrainers op de markt, waardoor het best moeilijk kan zijn om te bepalen welke geschikt is voor je kind(eren). Om je op weg te helpen in je zoektocht, zet ik alle belangrijke specificaties voor je op een rijtje!
Een van de belangrijkste puntjes om op te letten is de visuele weergave, want je kind moet goed kunnen zien of het slaaptijd is of niet. Vooral de verandering in visuele weergave moet duidelijk en herkenbaar zijn.
De meeste slaaptrainers geven voor dat doeleinde licht wanneer het tijd is om wakker te worden. Het effect hiervan is vergelijkbaar met de beste daglichtlamp. Kinderen leren zo sneller het verschil tussen dag en nacht.
Er zijn slaaptrainers met twee of drie standen. Een slaaptrainer met twee standen heeft een stand voor slaaptijd en een stand voor de waaktijd. Simpel, maar wel effectief.
Een slaaptrainer met drie standen werkt als een stoplicht en heeft nog een tussenstand. Deze geeft aan dat het bijna tijd is om wakker te worden. Mijn tip: maak het niet te ingewikkeld voor je kind. Voor volwassenen lijkt een stoplichtsysteem handig, maar dit kan juist voor verwarring zorgen bij kinderen.
Daarnaast vallen veel kindjes tijdens de tussenstand niet meer in slaap. Ze hebben niet het geduld om te blijven liggen, want het is verleidelijk om al tijdens de tussenstand uit bed te komen.
Veel slaaptrainers hebben niet alleen een licht of kleur die duidelijk maakt of je kindje moet slapen, maar bijvoorbeeld ook oogjes die open of dicht gaan. Zo leg je eenvoudig aan je kind uit dat hij of zij moet slapen als de wekker ook zijn oogjes dicht heeft.
Een ander aspect waarop je let, is het ontwerp van een slaaptrainer. Slaaptrainers zien er ontzettend leuk uit en er is veel keus. Denk aan schattige pinguïns, stoere dinosaurussen, vrolijke beren en knuffelige schaapjes. Naast dierenfiguren zijn er ook kleurrijke klokjes met oortjes of ogen. 👀
Kijk goed naar wat je kind leuk vindt en begrijpt, want een leuk ontwerp zorgt ervoor dat je kindje geïnteresseerder is in de slaaptrainer en de werking ervan sneller oppikt.
Een kind van drie weet nog wat tijd is, dus het maakt dan ook niet uit of je een digitale of analoge klok kiest. Voornamelijk het licht en de kleur van de wekker zijn indicaties om te blijven slapen of wakker te worden. Pas later letten kinderen op de tijd.
Kinderen leren op school eerst klokkijken op een analoge klok en daarna pas op een digitale klok. Ze begrijpen een analoge klok daarom sneller, maar beide opties zijn in principe prima voor een slaaptrainer. Het is in ieder geval goed om met een van de klokken te oefenen met klokkijken.
Slaaptrainers hebben verschillende functies. Deze zijn niet allemaal even noodzakelijk, maar sommige zijn wel een mooie bijkomstigheid. Ik loop ze hieronder voor je langs.
Elke slaaptrainer laat zien wanneer het tijd is om wakker te worden, maar niet elke slaaptrainer heeft een wekkerfunctie om je kind ook echt wakker te maken.
Een wekkerfunctie is niet altijd nodig, want voor veel ouders gaat het er juist om dat hun kind zo lang mogelijk blijft slapen. Hoe heerlijk is het als je kind langer slaapt dan normaal en je de ochtend rustig voor jezelf begint? 😍
Maar als je kind al wat ouder is of als je kind te lang slaapt, kan een slaaptrainer met wekkerfunctie wel een consistenter slaapritme creëren. Zo komt je kind niet te vroeg of niet te laat uit bed. Een sluimerstand raad ik alleen aan als je kinderen een stuk ouder zijn. Je kunt je kind zelf ook wakker maken.
Meerdere tijdsinstellingen bieden je de mogelijkheid om de slaaptrainer ook te gebruiken voor middagdutjes of om in het weekend andere tijden in te stellen.
Naast het instellen van een specifiek tijdstip, is het ook handig om een bepaald aantal minuten in te stellen. Je kind doet wellicht niet elke keer op hetzelfde tijdstip een middagslaapje. Je stelt dan eenvoudig de slaaptrainer in op bijvoorbeeld 120 minuten, zodat je kind (hopelijk) twee uurtjes slaapt.
Die ingestelde uren zijn niet altijd te halen. Misschien komt je kindje moeilijk in slaap. Bepaalde geluiden kunnen helpen dit op te lossen! Denk aan verschillende soorten witte ruis, regen, hartslag, en slaapliedjes. 🎶
Er zijn slaaptrainers die deze geluidjes afspelen. Check dan wel of de slaaptrainer een timer heeft, zodat de geluiden automatisch na een bepaalde tijd uitgaan. Controleer bovendien of de slaaptrainer de mogelijkheid biedt om het geluidsniveau aan te passen, want een te hard geluid levert juist weer een tegenstrijdig effect op.
De meeste slaaptrainers zijn voorzien van een nachtlampje. Dit is ideaal als je wel eens voor het slapen gaan een verhaaltje voorleest. Daarnaast slapen veel kinderen liever niet in het donker. Wat is dan beter dan een nachtlampje naast het bed, op de slaaptrainer? In dit geval is een dimbaar nachtlampje of lcd-scherm een groot pluspunt, want een te felle lamp verstoort juist de nachtrust.
Een andere handige nachtlamp-optie is een timer, zodat de nachtlamp automatisch na enkele minuten uitgaat. Dit voorkomt niet alleen onnodig stroomverbruik, maar ook dat je kind in de war raakt. Als je het lampje niet zelf uitzet, kan het zomaar gebeuren dat je kind een paar uur later denkt dat het al tijd is om wakker te worden door het licht dat in hun gezicht schijnt. Dat is net niet het doel van de slaaptrainer.
Een slaaptrainer met ingebouwde temperatuurmeter toont de kamertemperatuur. Zo weet je of de kamer comfortabel is voor je kindje. Een goede babyfoon beschikt meestal ook over deze functie.
Sommige slaaptrainers werken met bluetooth. Hierdoor speel je eenvoudig zelf muziekjes en geluidjes af.
Slaaptrainers lopen nogal het risico om op de grond te vallen, want peuters zijn niet altijd even voorzichtig met hun spullen. Daarom is het belangrijk om een slaaptrainer te kopen van robuust en sterk materiaal, zodat hij tegen een stootje kan. Als je kind de slaaptrainer mee in bed wilt nemen in een zachte buitenkant prettig.
Je wilt niet dat je kind de instellingen verandert! Een kinderslot is daarom geen overbodige luxe, want deze voorkomt dat de instellingen veranderen als je kind met de knoppen aan de haal gaat.
Slaaptrainers werken op batterijen of op netstroom. Een snoer werkt prima als de slaaptrainer op een vaste plek staat, maar over het algemeen is een draadloos model veiliger en je bent ook een stuk flexibeler. Zo neem je het apparaat eenvoudig mee op vakantie.
De accu laad je op via usb of je gebruikt batterijen. Opladen met een usb is beter voor het milieu dan batterijen. Daarnaast moeten batterijen ook goed beveiligd zijn, zodat je kind er niet bij kan. Een combinatie van een stroomsnoer en batterijen is ook mogelijk.
De prijs van de meeste slaaptrainers ligt tussen de € 30 en € 50. Hoe meer opties en hoe duurzamer het materiaal van de slaaptrainer, hoe duurder deze doorgaans uitvalt. Houd je in gedachten dat een slaaptrainer maanden tot eventueel enkele jaren mee moet gaan, en stem je keuze daarop af.
Is iets nog niet helemaal duidelijk of heb je toch nog twijfels? Bekijk dan de veelgestelde vragen voor verdere opheldering. Als je vraag er niet bij staat, kun je altijd contact opnemen via het contactformulier.
Een slaaptrainer werkt het beste vanaf de leeftijd van twee à twee en een half jaar, omdat de meeste kinderen rond deze leeftijd pas in staat zijn om de slaaptrainer te begrijpen. Dit is enkel een richtlijn. Sommige kinderen kunnen al rond de achttien maanden verbanden leggen, andere kinderen pas als ze drie zijn. De kans is in ieder geval klein dat kinderen jonger dan achttien maanden begrijpen hoe de slaaptrainer werkt.
De slaaptrainer geeft met licht, geluiden of symbolen aan wanneer het tijd is om op te staan. Stel de timer in op een (vroege) tijd waarop je kindje normaal gesproken wakker wordt. Vervolgens moet je kind wennen. Wordt hij of zij eerder wakker, wijs dan naar de slaaptrainer en zeg dat het nog slaaptijd is.
Als het juist tijd is om op te staan, maak je je kind wakker en wijs je weer naar de slaaptrainer. Doe dit consequent, zodat je kind de associatie kan maken! Gaat dit goed? Verzet dan langzaam de tijd elke keer met tien minuten tot de gewenste tijd om op te staan.
Nee, ieder kind is anders en leert op een ander tempo. Het ene kind begrijpt het misschien heel snel, terwijl een ander kind het pas op een latere leeftijd snapt. Een slaaptrainer werkt daarom helaas niet altijd. Toch is het – zelfs als het wat langer duurt bij je kind – alsnog goed om de slaaptrainer te gebruiken. Bij de meeste kinderen werkt het na verloop van tijd wél.
Ik weet natuurlijk niet wat voor kind je hebt en welke functies handig zijn voor je kind. Daarom bepaal je het beste helemaal zelf welke slaaptrainer je moet hebben! Om je te helpen geef ik je nog een laatste keer een overzicht van de beste slaaptrainers van dit moment en hun belangrijkste specificaties. Vergelijk alle modellen met elkaar en kies er een binnen je budget.
Voedingstype | Kinderslot | Met dimfunctie | Met nachtlampje | Dier | Wekker opties | Maakt geluid | Aantal kleuren licht | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Numsy Lou Slaaptrainer Kinderen wit | Batterij , USB , Accu , Netstroom | Ja | Ja | Ja | Aap , Beer , Dinosaurus , Eenhoorn , Hert , Hond , Kat , Kikker , Kip , Koe , Konijn , Leeuw , Luiaard , Olifant , Pinguïn , Schaap , Tijger , Uil , Varken , Vogel , Geen dier | Meervoudig alarm , Week-/Weekend-alarm | Ja | Multicolour | Bekijk op Bol.com | |
2 | DAILY LOGIX Slaaptrainer Kinderwekker Slaapwekker wit | USB | Ja | Ja | Ja | Schaap | Meervoudig alarm | Ja | Multicolour | Bekijk op Bol.com | |
3 | Vivex Slaaptrainer Kinderwekker Nachtlampje | Netstroom | Ja | Ja | Ja | Pinguïn | Meervoudig alarm | Ja | Multicolour | Bekijk op Bol.com | |
4 | kwali.® Slaaptrainer Kinderen Kinderwekker Nachtlampje groen dino | Batterij , Netstroom , Accu | Nee | Ja | Ja | Dinosaurus | Week-/Weekend-alarm , Meervoudig alarm | Ja | Wit licht (meerdere kleuren) | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Bol.com |
5 | LunaVida Mika de Muis Slaaptrainer wit | Accu , USB , Netstroom | Ja | Ja | Ja | Dinosaurus | Week-/Weekend-alarm , Meervoudig alarm | Nee | Multicolour | Bekijk op Bol.com |
Voedingstype: Batterij , USB , Accu , Netstroom
Kinderslot: Ja
Met dimfunctie: Ja
Met nachtlampje: Ja
Dier: Aap , Beer , Dinosaurus , Eenhoorn , Hert , Hond , Kat , Kikker , Kip , Koe , Konijn , Leeuw , Luiaard , Olifant , Pinguïn , Schaap , Tijger , Uil , Varken , Vogel , Geen dier
Wekker opties: Meervoudig alarm , Week-/Weekend-alarm
Maakt geluid: Ja
Aantal kleuren licht: Multicolour
Voedingstype: USB
Kinderslot: Ja
Met dimfunctie: Ja
Met nachtlampje: Ja
Dier: Schaap
Wekker opties: Meervoudig alarm
Maakt geluid: Ja
Aantal kleuren licht: Multicolour
Voedingstype: Netstroom
Kinderslot: Ja
Met dimfunctie: Ja
Met nachtlampje: Ja
Dier: Pinguïn
Wekker opties: Meervoudig alarm
Maakt geluid: Ja
Aantal kleuren licht: Multicolour
Voedingstype: Batterij , Netstroom , Accu
Kinderslot: Nee
Met dimfunctie: Ja
Met nachtlampje: Ja
Dier: Dinosaurus
Wekker opties: Week-/Weekend-alarm , Meervoudig alarm
Maakt geluid: Ja
Aantal kleuren licht: Wit licht (meerdere kleuren)
Voedingstype: Accu , USB , Netstroom
Kinderslot: Ja
Met dimfunctie: Ja
Met nachtlampje: Ja
Dier: Dinosaurus
Wekker opties: Week-/Weekend-alarm , Meervoudig alarm
Maakt geluid: Nee
Aantal kleuren licht: Multicolour
Heb je al een slaaptrainer op het oog? Ik hoop in ieder geval dat ik je een eind op weg heb geholpen! Vergeet niet te letten op het ontwerp en de materialen waarvan het gemaakt is. Let daarnaast ook op de belangrijke functies, zoals tijdsinstellingen, een nachtlampje, een dimfunctie, geluiden voor slaaphulp en bluetooth. Check tot slot het materiaal, de stroomvoorziening en de prijs.
Heb je nog vragen of tips? Laat hieronder dan zeker een reactie achter! Bedankt voor het lezen en hopelijk kun je voortaan wat langer in bed blijven liggen, zonder dat die vroege vogels naast je bed staan. 😴