Onze categorieën
Over onsContact

Let nog Beter op je Kindje met de Beste Babyfoon

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 03.11.2021 - Updated 23.12.2021
Let nog Beter op je Kindje met de Beste Babyfoon

Alle ouders willen natuurlijk het beste voor hun kindje, maar het is vermoeiend om elke 5 minuten bij de baby te kijken of het goed gaat. Daarnaast loop je ook nog eens een risico dat je kind wakker wordt en niet meer in slaap valt. Om dit te voorkomen neem je de beste babyfoon! Om de keuze iets makkelijker te maken, heb ik de top 5 babyfoons voor je op een rijtje gezet. Lees vooral verder om te weten welke babyfoon bij jou persoonlijk past. 👶

Waarom een babyfoon kopen?

Een babyfoon staat op de meeste babyuitzetlijsten. Met een babyfoon heb je meer rust in je hoofd als ouder en voel je je fijner terwijl je niet in dezelfde kamer met je kind bent. Daarnaast houd je je kind makkelijker in de gaten terwijl je de was doet of lekker op de bank tv kijkt.

Een babyfoon bestaat uit twee onderdelen: de baby-unit en de ouder-unit. De babyunit plaats je bij de baby in de buurt en de ouderunit is de unit waar je de baby op ziet en/of hoort.

Het kost veel moeite om continu te kijken of je baby oké is, maar de trap op- en aflopen is verleden tijd met een babyfoon! Je hoeft niet meer zonder reden naar de babykamer met het risico dat de kleine wakker wordt. Je hoort meteen via de babyfoon wanneer de baby wakker is, omdat het als een tweede paar ogen of oren dient.

Babyfoons hebben veel mogelijkheden. Slaapliedjes afspelen, praten tegen de baby, een nachtlampje aanzetten of zelfs je baby geruststellen op afstand.

Naast een babyfoon zijn er veel andere spullen nodig wanneer er een kindje op komst is. Een commode, speelgoed, een box, de beste kinderwagen en nog veel meer. Het lijkt misschien overweldigend, maar dat gaat zeker goed komen!

Philips Avent Connected SCD923

Philips Avent Connected SCD923
Camera: Ja
Nachtlampje: Ja
Bereik buitenshuis: 400 m
Beeldactivatie: Ja
Geluidsactivatie: Ja
Met smartphone-app te gebruiken: Ja
Verbindingstype: Wi-Fi
Temperatuurweergave: Ja
Opnamefunctie: Ja
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Luvion Easy Babyphone - Babyfoon

Luvion Easy Babyphone - Babyfoon
Camera: Ja
Nachtlampje: Nee
Bereik buitenshuis: 250 m
Beeldactivatie: Ja
Geluidsactivatie: Ja
Met smartphone-app te gebruiken: Nee
Verbindingstype: Digitaal
Temperatuurweergave: Ja
Opnamefunctie: Nee
Bekijk op Bol.com

Miya M35 Babyfoon Babyfoon met

Miya M35 Babyfoon Babyfoon met
Camera: Ja
Nachtlampje: Nee
Bereik buitenshuis: 300 m
Beeldactivatie: Ja
Geluidsactivatie: Ja
Met smartphone-app te gebruiken: Nee
Verbindingstype: Digitaal
Temperatuurweergave: Ja
Opnamefunctie: Nee
Bekijk op Bol.com

Babyfoon: Hoe maak ik de beste koop?

De keuze is niet makkelijk met alle soorten babyfoons en de verschillende opties die een babyfoon heeft, maar ik probeer het een stukje makkelijker voor je te maken. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe jij de beste babyfoon kiest.

Type babyfoon

Er zijn drie typen babyfoons: zonder camera, met camera en via je smartphone.

Zonder camera

Babyfoons die alleen geluid oppikken komen het vaakste voor. Met deze babyfoons luister je mee naar de baby, maar heb je geen beeld. Het geluid is belangrijk, omdat je dan goed hoort of je kindje huilt. Je weet meestal al genoeg door alleen te luisteren naar je baby.

De gevoeligheid qua geluid stel je meestal zelf in. Zo kies ervoor om alleen harde geluiden te horen (zoals huilen) of ook zachte geluiden (zoals ademhalingen).

De prijs van babyfoons zonder camera ligt overigens veel lager dan babyfoons met camera. Zit je ietwat krap bij kas, dan is dit waarschijnlijk de beste optie.

Met camera

Sommige huizen of appartementen zijn vrij gehorig. Een babyfoon zonder camera voegt in die gevallen niet zo veel toe, omdat je de baby toch al hoort huilen. Een babyfoon met camera voegt daarentegen wel wat toe. Het bestaat uit een klein schermpje waarop je je baby ziet en hoort.

Een babyfoon met camera stelt je in staat om te kijken of je kindje speelt of slaapt. 😴 Daarnaast zie je sneller waarom je kind huilt, bijvoorbeeld doordat het speentje op de grond ligt. Ook wanneer hij of zij verkeerd komt te liggen, schiet je meteen te hulp.

De kwaliteit van het scherm hangt af van het type scherm, maar bij de meeste babyfoons zie je zelfs in het donker alles duidelijk door de infraroodfunctie. Babyfoons met camera hebben meer functies, maar zijn wel een stuk duurder.

Slimme babyfoon

Een slimme babyfoon werkt via wifi-verbinding en de ouderunit is een app op je smartphone, tablet of laptop. Slimme babyfoons hebben nog meer functies dan een babyfoon met camera, denk bijvoorbeeld aan de hartslag of het slaapritme van de baby meten.

Er zijn ook babyfoons die alleen beeld en geluid op je smartphone weergeven, maar geen andere slimme functies hebben. Met slimme babyfoons heb je in ieder geval onbeperkt bereik in tegenstelling tot de andere babyfoons. Is er een oppas in huis terwijl je een avondje uit huis bent, maar wil je toch even snel kijken bij je kindje? Dan kan dat via een app.

Deze babyfoons werken helaas niet goed bij een slechte internetverbinding, en gebruikt een wifi-verbinding doorgaans meer batterij. De prijs van slimme babyfoons ligt verder tussen de 30 en 300 euro, dus er is voor ieder budget een optie.

Afbeelding van een baby met een oranje mutsje met vogels erop in een box. Er zijn knuffels op de achtergrond

Verbindingstype

Babyfoons verbinden zich op verschillende manieren. Hierboven lees je al over een babyfoon op wifi, maar er zijn nog andere verbindingstypes.

Analoog 

Een analoge babyfoon werkt op een radiofrequentie, net als een walkie-talkie of een FM-radio. De ouderunit en de babyunit communiceren met elkaar als ze op dezelfde frequentie zitten. Deze babyfoons beschikken meestal niet over een camera en het bereik is relatief klein.

Een nadeel aan analoge babyfoons is de stoor- en afluistergevoeligheid. Mensen op dezelfde frequentie luisteren wellicht (per ongeluk) mee, dus deze babyfoon is niet geschikt voor mensen die privacy en veiligheid belangrijk vinden. Een analoge verbinding is wel de goedkoopste optie en stralingsarm.

DECT

Digitale babyfoons zijn onder te verdelen in DECT en digitale transmissie met FHSS. Babyfoons die werken op DECT zijn storingsvrij, veilig en betrouwbaar. Meestal hebben DECT babyfoons geen camera, maar ze bevatten wel extra opties, een goede geluidskwaliteit en een relatief groot bereik.

DEC- babyfoons geven iets meer straling af dan analoge babyfoons. Deze hoeveelheid is toegestaan en niet gevaarlijk, maar sommige mensen vinden dit idee niet fijn.

Daarnaast is het netwerk uitbreiden naar meerdere babyunits helaas niet mogelijk met DECT-babyfoons.

Digitale transmissie met FHSS

De meeste digitale babyfoons met camera werken via FHSS. Deze babyfoons hebben een veilige en stabiele verbinding. Het grote bereik en de mogelijkheid tot uitbreiden zijn de voordelen. Zo houd je met meerdere babyunits meerdere kindjes in de gaten. De prijs ligt wel een stuk hoger en ook deze babyfoons geven iets meer straling af. De beeldkwaliteit verschilt per babyfoon.

Dual mode 

Met dual mode heb je de mogelijkheid om de babyfoon thuis te gebruiken via een digitale verbinding met FHSS, op een grotere afstand via wifi en een app op je smartphone. Zo let je altijd en overal goed op je kindje. Een goede internetverbinding is een belangrijke eis voor een dual mode-babyfoon.

Bereik binnenshuis en -buitenshuis

Gebruik je de babyfoon alleen binnenshuis of wil je ook buitenshuis op de baby letten? De meeste babyfoons hebben een bereik tussen de 250 en 350 meter, maar er zijn ook babyfoons met groter bereik. Bepaal welke afstand jij minimaal nodig hebt tussen de baby-unit en de ouder-unit. Wifi-babyfoons hebben een onbeperkt bereik.

Batterij of stroom

Een babyfoon werkt op batterijen of op stroom. Batterijen raken leeg en moet je vervangen of opladen. Een babyfoon op stroom stop je gewoon in het stopcontact, maar dit maakt de babyfoon wel minder mobiel. Bij een stroomstoring heb je bovendien meer profijt van eentje op batterijen.

De batterijduur is afhankelijk van het gebruik. Na verloop van tijd loopt de gebruiksduur van oplaadbare batterijen flink achteruit.

Afbeelding van een baby op een kleedje.

Overige functies

Er is een aantal extra functies die je op een babyfoon kunt tegenkomen. Meer functies betekent vaak een hogere prijs, maar sommige extra functies zijn erg handig.

  • Eco-modus/VOX-functie. Een babyfoon zonder eco-modus of VOX-functie laat continu beeld en/of geluid zien. Dit is niet altijd nodig wanneer de kleine rustig ligt te slapen. Een babyfoon met eco-modus of een VOX-functie beschikt over beeld- of geluidsactivatie. Pas als de babyfoon beeld of geluid detecteert, springt hij aan. Zo gaat de batterij langer mee en leidt de babyfoon je niet de hele tijd af zonder dat er iets aan de hand is.
  • Slaapliedjes afspelen. Een babyfoon die slaapliedjes afspeelt, is ideaal en zorgt ervoor dat je kindje wat sneller in slaap valt. Of dit werkt, is uiteraard afhankelijk per baby. Daarnaast is het ook mogelijk muziek af te spelen op een telefoon, maar via de babyfoon is wellicht handiger.
  • Temperatuursensor. Een temperatuursensor gebruik je om de temperatuur van de kinderkamer te meten. Een baby slaapt het beste in een kamer tussen de 16 en 20 graden. Met een temperatuursensor zie je bijvoorbeeld of het niet veel te warm is.
  • Terugspreekfunctie. Wil je je kindje kalmeren? Dit kan via een terugspreekfunctie. Wanneer een kind een ouders stem hoort, worden ze over het algemeen rustiger.
  • Nachtverlichting. Is je kind bang in het donker? Dan is een nachtlampje op de babyfoon een goede oplossing.
  • Draaibare camera. Een draaibare camera (voor babyfoons met camera) is een handige functie. Je draait vanaf de ouder-unit de camera naar de juiste hoek, zodat je je kindje beter ziet.
  • Uitbreidbaar met baby-unit. Heb je meer kinderen? Dan is dit een fijne functie, omdat de babyfoon uitbreidbaar is met extra baby-units. Zo houd je meerdere kindjes tegelijk in de gaten.
  • Opnamefunctie. Wil je de beelden opnemen? Kies dan voor een babyfoon met opnamefunctie, zodat je eindeloos lang van de beelden van je kindje geniet.

De 5 beste babyfoons op een rij

1. Philips Avent Connected SCD923

1. Philips Avent Connected SCD923
Camera: Ja
Nachtlampje: Ja
Bereik buitenshuis: 400 m
Beeldactivatie: Ja
Geluidsactivatie: Ja
Met smartphone-app te gebruiken: Ja
Verbindingstype: Wi-Fi
Temperatuurweergave: Ja
Stand-by tijd: 12 uur
Opnamefunctie: Ja
Instelbare volumegevoeligheid: Ja
Camera opties: Niet draaibaar

2. Luvion Easy Babyphone - Babyfoon

2. Luvion Easy Babyphone - Babyfoon
Camera: Ja
Nachtlampje: Nee
Bereik buitenshuis: 250 m
Beeldactivatie: Ja
Geluidsactivatie: Ja
Met smartphone-app te gebruiken: Nee
Verbindingstype: Digitaal
Temperatuurweergave: Ja
Stand-by tijd: 10
Opnamefunctie: Nee
Instelbare volumegevoeligheid: Ja
Camera opties: Niet draaibaar

3. Miya M35 Babyfoon Babyfoon met

3. Miya M35 Babyfoon Babyfoon met
Camera: Ja
Nachtlampje: Nee
Bereik buitenshuis: 300 m
Beeldactivatie: Ja
Geluidsactivatie: Ja
Met smartphone-app te gebruiken: Nee
Verbindingstype: Digitaal
Temperatuurweergave: Ja
Stand-by tijd: 18
Opnamefunctie: Nee
Instelbare volumegevoeligheid: Ja
Camera opties: Draaibaar

4. Luvion Essential Babyphone - Babyfoon

4. Luvion Essential Babyphone - Babyfoon
Camera: Ja
Nachtlampje: Nee
Bereik buitenshuis: 250 m
Beeldactivatie: Ja
Geluidsactivatie: Ja
Met smartphone-app te gebruiken: Nee
Verbindingstype: Digitaal
Temperatuurweergave: Ja
Stand-by tijd: 8
Opnamefunctie: Nee
Instelbare volumegevoeligheid: Ja
Camera opties: Niet draaibaar

5. Alecto DVM-71

5. Alecto DVM-71
Camera: Ja
Nachtlampje: Nee
Bereik buitenshuis: 300 m
Beeldactivatie: Nee
Geluidsactivatie: Ja
Met smartphone-app te gebruiken: Nee
Verbindingstype: Digitaal
Temperatuurweergave: Ja
Stand-by tijd: 13
Opnamefunctie: Nee
Instelbare volumegevoeligheid: Ja
Camera opties: Niet draaibaar

Veelgestelde vragen over babyfoons

Is een babyfoon noodzakelijk?

Een babyfoon is niet noodzakelijk, maar wel handig. Het geeft je wellicht meer rust in je hoofd, omdat je altijd even op de babyfoon kan kijken hoe het met je kindje gaat.

Tot welke leeftijd gebruik je een babyfoon?

De meeste ouders gebruiken een babyfoon tot hun kindje een jaar of 4 is en zelfstandig uit bed kan komen om de ouders te halen. Dit is echter helemaal afhankelijk van het kind en de ouders. Gebruik de babyfoon net zo lang totdat jij het niet meer nodig vindt.

Waar plaats je een babyfoon?

De beste plaats voor een babyfoon is zo dichtbij mogelijk, zodat je de baby goed hoort en/of ziet. Leg de babyfoon niet in het bedje van je kind en zorg ook dat er geen snoeren in de buurt hangen.

Wat kost een babyfoon?

De prijs van een babyfoon is afhankelijk van de extra opties die op de babyfoon zitten en wat voor babyfoon het is. Gemiddeld kost een babyfoon tussen de 30 en de 400 euro. Babyfoons met camera zijn doorgaans wel duurder dan babyfoons zonder camera, en dan al helemaal de smart-varianten.

Welke babyfoon moet ik hebben?

Bekijk je wensen en welke eigenschappen jij belangrijk vindt in een babyfoon. Bepaal vanuit daar welke babyfoon het beste bij jou past. Ik kan dat niet voor je bepalen, maar ik kan je nog wel een overzicht geven van de top 5 met hun belangrijkste specificaties.

CameraBereik buitenshuisBeeldactivatieGeluidsactivatieMet smartphone-app te gebruikenVerbindingstypeTemperatuurweergaveOpnamefunctieInstelbare volumegevoeligheid
1Philips Avent Connected SCD923Ja400 mJaJaJaWi-FiJaJaJa
2Luvion Easy Babyphone - BabyfoonJa250 mJaJaNeeDigitaalJaNeeJa
3Miya M35 Babyfoon Babyfoon metJa300 mJaJaNeeDigitaalJaNeeJa
4Luvion Essential Babyphone - BabyfoonJa250 mJaJaNeeDigitaalJaNeeJa
5Alecto DVM-71Ja300 mNeeJaNeeDigitaalJaNeeJa

Philips Avent Connected SCD923

Camera: Ja

Bereik buitenshuis: 400 m

Beeldactivatie: Ja

Geluidsactivatie: Ja

Met smartphone-app te gebruiken: Ja

Verbindingstype: Wi-Fi

Temperatuurweergave: Ja

Opnamefunctie: Ja

Instelbare volumegevoeligheid: Ja

Luvion Easy Babyphone - Babyfoon

Camera: Ja

Bereik buitenshuis: 250 m

Beeldactivatie: Ja

Geluidsactivatie: Ja

Met smartphone-app te gebruiken: Nee

Verbindingstype: Digitaal

Temperatuurweergave: Ja

Opnamefunctie: Nee

Instelbare volumegevoeligheid: Ja

Miya M35 Babyfoon Babyfoon met

Camera: Ja

Bereik buitenshuis: 300 m

Beeldactivatie: Ja

Geluidsactivatie: Ja

Met smartphone-app te gebruiken: Nee

Verbindingstype: Digitaal

Temperatuurweergave: Ja

Opnamefunctie: Nee

Instelbare volumegevoeligheid: Ja

Luvion Essential Babyphone - Babyfoon

Camera: Ja

Bereik buitenshuis: 250 m

Beeldactivatie: Ja

Geluidsactivatie: Ja

Met smartphone-app te gebruiken: Nee

Verbindingstype: Digitaal

Temperatuurweergave: Ja

Opnamefunctie: Nee

Instelbare volumegevoeligheid: Ja

Alecto DVM-71

Camera: Ja

Bereik buitenshuis: 300 m

Beeldactivatie: Nee

Geluidsactivatie: Ja

Met smartphone-app te gebruiken: Nee

Verbindingstype: Digitaal

Temperatuurweergave: Ja

Opnamefunctie: Nee

Instelbare volumegevoeligheid: Ja

Conclusie

Zo, nu weet je hopelijk welke babyfoon bij je past. Kijk gerust nog eens naar de top 5 en ik hoop dat een babyfoon je als ouder iets meer rust in je hoofd geeft. Heb je nog babytips? Laat het hieronder achter. Bedankt voor het lezen! 😀

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu