Onze categorieën
Over onsContact

Altijd op Peil met de Beste Bloedsuikermeter

Auteur: Charlie Hoeben
Published 25.10.2021 - Updated 23.12.2021
Altijd op Peil met de Beste Bloedsuikermeter

Een bloedsuikermeter is in sommige gevallen nodig, en niet om leuke redenen. Helaas is het voor diabetici onmisbaar, maar ook zonder diabetes is het goed om te weten wat je bloedsuikerspiegel is. Je past bijvoorbeeld je dieet hierop aan om zo gezond mogelijk te leven. In dit artikel beschrijf ik hoe je de ideale keus maakt en waar je op moet letten bij de aankoop. Hieronder staan alvast de beste bloedsuikermeters, maar lees vooral verder!

Waarom een bloedsuikermeter kopen?

Een bloedsuikermeter is van levensbelang voor mensen met veel kans op diabetes (pre-diabetici), of mensen die dit al hebben (diabetici). Het is een apparaatje dat binnen enkele tellen het glucosegehalte in je bloed meet.

Mensen met diabetes maken geen of weinig insuline aan, dit ligt aan het type diabetes. Hierover volgt zometeen meer! Hoe dan ook: zonder insuline krijgt het lichaam geen toegang tot glucose (bloedsuiker), wat als brandstof dient. Insuline is nodig om de glucose uit het bloed te halen en de cellen in te brengen.

Daarom is voor sommige mensen een bloedsuikermeter onmisbaar. Voor mensen zonder diabetes is het vooral handig. Inzicht in je eigen bloedsuikerspiegel geeft je de mogelijkheid je leefstijl (en dan met name je eetgewoonten) aan te passen om zo gezond mogelijk te leven.

Door je bloedsuiker te meten en te analyseren is je dieet aan te passen om de wensen van je lichaam, want meten is weten! Hieronder staan alvast de favorieten van het moment met de belangrijkste specificaties, maar lees vooral verder om meer te weten te komen.

GIF van vrouw die snoep over schouder gooit en zegt: "Iemand heeft laag bloedsuiker. Hier, wat snoep"

Diabetes

We kennen diabetes in twee types; diabetes type 1 en diabetes type 2. Ik beschrijf de verschillen even kort hieronder. Wil je meer weten? Bekijk dan deze pagina.

Diabetes type 1

Dit is een auto-immuunziekte, waarbij je lichaam je alvleesklier aanvalt. Dit type is vaak erfelijk. De alvleesklier produceert de insuline waarmee het lichaam normaal het glucosegehalte verlaagt.

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan. Hierdoor ontstaan klachten als vermoeidheid.

Diabetes type 2

Dit is een ziekte die over het algemeen pas op latere leeftijd ontstaat, meestal als het gevolg van een ongezond dieet. Obesitas en andere ongezonde levensstijlen oefenen een directe invloed uit op deze ziekte. Bij type 2 maakt het lichaam nog wel insuline aan, alleen reageert het lichaam niet goed meer op dit hormoon. Doordat het lichaam te weinig glucose uit het bloed haalt is er te weinig 'brandstof'.

Dexcom G6

Dexcom G6

Abbott Freestyle Libre 2

Abbott Freestyle Libre 2

The Guardian Connect System

The Guardian Connect System
Bekijk op Bol.com

Bloedsuikermeter: Hoe maak ik de beste koop?

Een bloedsuikermeter is een specifiek apparaat dat niet iedereen nodig heeft. Maar áls er een nodig is, is het belangrijk de juiste keus te maken. Hieronder beschrijf ik waar je op moet letten bij je aankoop!

Hoe werkt het?

Een bloedsuikermeter klinkt ingewikkeld, maar het principe is simpel. Met de lancet prik je in je vinger, waardoor er een druppeltje bloed uitkomt. Dit bloed doe je vervolgens op de teststrip. Via die teststrip meet het apparaatje de hoeveelheid glucose in je bloed.

De hoeveelheid suiker in je bloed geven we aan in mmol/l en noemen we de bloedglucosewaarde. Het meten hiervan is nodig voor mensen met diabetes, of met een hoog risico om diabetes te krijgen. Deze mensen hebben een te hoge- of lage bloedsuikerspiegel. Helaas vergoedt de verzeker dit niet altijd; dit is alleen het geval als je insuline gebruikt.

Handen wassen – Was altijd je handen met water en zeep voordat je de bloedglucosewaarde meet. Als je van tevoren eten aanrakt, blijven suikers aan je vingers zitten, waardoor de gemeten waarde te hoog uitvalt. Een alcoholdoekje is niet genoeg; alleen water en zeep lost de suiker op.

Verschillende bloedsuikermeters

De markt bestaat uit verschillende bloedsuikermeters. Het grootste verschil zit hem in de teststrips die je gebruikt, het geheugen van het apparaat en de grootte van het scherm. Over het algemeen kies je samen met je behandelaar welk apparaat het beste bij je behoeftes past.

Geheugen

Het geheugen is vrij belangrijk bij een bloedsuikermeter. Deze slaat de uitkomsten van vorige metingen op. Zo zie je wat het verschil in dieet met je bloedsuikerspiegel doet en meet je wat positieve of negatieve effecten heeft.

Tijd

Hoelang het duurt voordat de meting klaar is, verschilt per apparaat. Meestal ligt het rond de 3 á 5 seconden, dus veel tijd ben je er niet aan kwijt. Dit is vooral handig wanneer klachten ervaart (zoals vermoeidheid), want je weet hierdoor bijna meteen hoe je moet handelen in de situatie.

Vrouw die bloedsuikerspiegel meet

Internet

De meeste bloedsuikermeters (en goede saturatiemeters!) zijn tegenwoordig in staat met een wifi-netwerk te verbinden. Sommige modellen verbinden zich aan bijvoorbeeld je smartphone via Bluetooth. Zo stuurt het apparaat de resultaten van de metingen meteen door naar de bijbehorende app.

Smartphone en apps

Bij bepaalde bloedsuikermeters krijg je toegang tot speciale apps, of ze maken verbinding met je smartphone op een andere manier. In de apps komen de metingen vanzelf tevoorschijn. De metingen sla je op om ze vervolgens te analyseren. Zo krijg je inzicht in wanneer je bloedsuikerspiegel daalt en stijgt, en kun je wellicht je eetpatroon aanpassen, of hierop anticiperen en insuline injecteren.

Ook brengen deze apps de mogelijkheid om tabellen te genereren die je vervolgens makkelijk aan je arts laat zien.

Opladen

Er bestaan verschillende manieren van opladen. Sommige bloedsuikermeter werken met een usb-kabel en kun je daarom ook via je pc of een powerbank opladen, andere steek je direct in het stopcontact.

Weer andere modellen werken met batterijen, waarmee de gebruiksduur meestal beter is dan de oplaadbare modellen. Wel moet je tijdig de batterijen vervangen om te voorkomen dat het apparaat uitvalt. Idealiter heb je daarom ook altijd wat extra batterijen op zak – en idealiter ook nog eens oplaadbare om het milieu te ontlasten.

Bloedsuikermeter met naaldjes op oranje achtergond

Teststrips

Testrips zijn nodig voor de bloedsuikermeter. Hier doe je de druppel bloed op die je uit je vinger haalt. Let wel op dat niet elke teststrip in elke bloedsuikermeter kan.

Voor de meeste bloedsuikermeters heb je speciale teststrips nodig. Meestal is dit merkspecifiek. Let goed op bij de aanschaf of je deze makkelijk kan krijgen.

Lancetten

De lancet is de naald waarmee je het bloed prikt. Deze lancetten horen bij specifieke prikpennen en bloedsuikermeters. Kijk daarom ook goed of de lancetten die je wil bestellen bij je bloedsuikermeter past.

Bij sommige glucosemeters is het mogelijk om prikpennen in verschillende groottes in huis te halen, maar ook dit moet je even nakijken in de productspecificaties.

Bloeddrukmeter

Dit is geen onderdeel van de bloedsuikermeter. Daarom is het des te verstandiger om meteen de beste bloeddrukmeter aan te schaffen: mensen met diabetes krijgen ook vaak te maken met klachten door een te hoge bloeddruk. Deze klachten en degene veroorzaakt door diabetes gaan hand in hand en versterken elkaar.

De 5 beste bloedsuikermeters op een rij

1. Dexcom G6

1. Dexcom G6

2. Abbott Freestyle Libre 2

2. Abbott Freestyle Libre 2

3. The Guardian Connect System

3. The Guardian Connect System
Voedingstype: 2-draads, Adapter/ lichtnet

4. Eversense CGM System

4. Eversense CGM System

Veelgestelde vragen over bloedsuikermeter

Toch nog een aantal vragen? Hieronder staan de meest gestelde met hun antwoorden om je nog verder op weg te helpen!

Wat doet een bloedsuikermeter?

Door een druppel bloed op de teststrip te leggen, meet het apparaat in enkele seconden de hoeveelheid suiker in het bloed. Dit wordt weergegeven in mmol/l en noemen we de bloedglucosewaarde.

Hoe gebruik je een bloedsuikermeter?

Met een speciale prikpen prik je een klein gaatje in de zijkant van je vinger. De druppel bloed die uit het gaatje komt leg je vervolgens op de teststrip van de bloedsuikermeter. Daarna lees je enkele seconden later op het schermpje of in de bijbehorende app hoe hoog je bloedsuiker is, en handel je daarnaar indien nodig.

Hoe vaak moet je bloedsuiker meten?

Het is goed dit op verschillende momenten op de dag te doen. Onderzoek wijst uit dat 4 of meer keer testen per dag de beste manier is om de glucosespiegel op peil te houden.

Welke bloedsuikermeter moet ik hebben?

Dat kan ik helaas niet voor je bepalen. Wel staan hieronder voor de laatste keer de favorieten met de belangrijkste specificaties!

Voedingstype
1Dexcom G6
2Abbott Freestyle Libre 2
3The Guardian Connect System2-draads, Adapter/ lichtnet
4Eversense CGM System2-draads, Adapter/ lichtnet

Dexcom G6

Abbott Freestyle Libre 2

The Guardian Connect System

Voedingstype: 2-draads, Adapter/ lichtnet

Eversense CGM System

Voedingstype: 2-draads, Adapter/ lichtnet

Conclusie

Nu weet je als het goed is alle over bloedsuikermeters en hoe je ze gebruikt. Heb je diabetes of ben je een risicogroep? Haal er dan zo snel mogelijk een in huis! Laat me vooral even weten of je nog vragen, tips of ander commenaar hebt. Bedankt!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu