Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Oogschaduw voor Perfecte Make-up Looks

avatar
Auteur: Mariska Rietveld
Published 26.01.2022 - Updated 01.11.2023
De Beste Oogschaduw voor Perfecte Make-up Looks

Een vrolijk gekleurde make-up look, een smokey eye of juist een natuurlijke ooglook met flatterende bruintinten ... Wat je look van de dag ook wordt; de beste oogschaduw komt hier heel goed van pas!

Goede oogschaduw is goed gepigmenteerd, blendt fijn en blijft lang zitten. Maar ja, hoe weet je van tevoren wat de beste oogschaduw is? Daar help ik je bij in dit artikel. Als je haast hebt, staat hier alvast de top 5. Lees verder om een weloverwogen keuze te maken!

Waarom oogschaduw kopen?

Vind je het ook zo leuk om er nét even dat stukje extra fabulous uit te zien voor een speciale gelegenheid? Of heb je nog niet zo vaak met make-up geëxperimenteerd, maar wil je dat eens proberen? Voor beginners tot gevorderden helpt de beste oogschaduw je naar de look die je wilt.

Veelzijdige make-up looks

Oogschaduw bestaat letterlijk in alle kleuren die je je maar kan bedenken. Dat maakt het ontzettend veelzijdig! De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt bijvoorbeeld de oogschaduw laten matchen met de kleuren van je outfit. Of je creëert juist contrast door tegenovergestelde kleuren te gebruiken. Opvallende looks, subtiele looks … alles is mogelijk.

Laat je ogen nog mooier uitkomen

Er zijn heel veel manieren en producten om je ogen mooier uit te laten komen. Denk aan eyeliner, een wimperkruller in combinatie met een likje mascara (of waterproof mascara tegen het uitlopen), een mooie set nepwimpers, of zelfs een goede wimperserum routine voor natuurlijk langere wimpers, oogpotlood en nog meer. Wat heeft oogschaduw daar aan toe te voegen?

Nou, een heleboel! Van alle producten is oogschaduw het meest kleurrijk. Zo laat je je ogen qua vorm én qua kleur mooier uitkomen.

Het is ook geen wedstrijdje, want het is veel leuker om meerdere make-up producten te combineren! Een volledige look van fijne make-up producten geeft vaak het prachtige, gewenste resultaat – en daar is oogschaduw een belangrijk onderdeel van.

Ik ga je snel uitleggen wat er allemaal te zien is en te kiezen valt in de wereld van oogschaduw. Hieronder alvast een voorproefje van de beste oogschaduw met 3 fijne opties.

Max Factor Masterpiece Nude Palette

Max Factor Masterpiece Nude Palette
Aantal kleuren: 8
Substantie: Poeder
Bekijk op Bol.com

Max Factor Masterpiece Nude Oogschaduw

Max Factor Masterpiece Nude Oogschaduw
Aantal kleuren: 8
Substantie: Poeder
Bekijk op Bol.com

Maybelline New York The Nudes

Maybelline New York The Nudes
Aantal kleuren: 12
Substantie: Poeder
Bekijk op Bol.com

Oogschaduw: Hoe maak ik de beste koop?

De beste oogschaduw verschilt per persoon. Dan rest de vraag: hoe kies je die? Dat antwoord krijg je in deze koopgids.

Soorten oogschaduw

Om te beginnen bestaat oogschaduw in verschillende texturen. Poeder oogschaduw komt het meest voor, omdat het fijn aanbrengt met oogschaduw kwasten en poeder het makkelijkst blendt. En blenden is belangrijk bij oogschaduw! Harde lijnen is vaak niet wat je wilt, anders had je er wel een eyeliner bij gepakt.

Een crème oogschaduw is lastiger om aan te brengen en te blenden. Vaak gebruik je je vingers om deze soort oogschaduw aan te brengen. 🤚 Het voordeel van crème oogschaduw is dat het vaak langer blijft zitten en dat glitters zich beter hechten aan deze textuur.

Voor het beste van beide werelden zit er iets tussen crème en poeder oogschaduw in: de cream-to-powder oogschaduw. Als je merkt dat poeder oogschaduw heel droog aanvoelt, maar crème moeilijk vindt blenden, is dit een hele fijne optie.

Als laatste textuur hebben we de liquid eyeshadow. Deze oogschaduw is vloeibaar en breng je aan met de applicator in de verpakking. Meestal zit er een lipgloss type applicator of plat kwastje onder de dop.

Vloeibare oogschaduw kun je alleen blenden wanneer het nog vochtig is. Als het opdroogt, zit het muurvast. Zorg dus dat je ooglook op tijd af is.

De finish

De textuur is belangrijk bij het aanbrengen, maar voor het resultaat is de finish belangrijk. Oogschaduw soorten hebben verschillende finishes, oftewel verschillende afwerkingen. Dit is het effect dat de oogschaduw geeft nadat je het product hebt aangebracht.

Als eerst is er natuurlijke matte oogschaduw. Oogschaduw met deze finish wordt meestal in de arcadeboog gebruikt. Glanzende oogschaduw heeft zoals de naam zegt al enige glans, maar op een subtiele manier. De afwerking die velvet heet, is matte met een heel lichte glans en zit tussen mat en glanzend in.

Wil je oogschaduw met een opvallende finish? Dan is er metallic, glitter en duochrome oogschaduw. Oogschaduw met een opvallende finish wordt meestal op het bewegende deel van het ooglid gebruikt, omdat het daar het meest tot z'n recht komt.

Metallic oogschaduw glanst heel fel, maar bevat geen glitter. Denk aan het effect van opgepoetst metaal, zilver of goud. Glitter is glitter! Daar hoef ik verder niet veel over uit te leggen, geloof ik.

Duochrome heeft een bijzonder glans effect: het zijn twee kleuren in één oogschaduw. Welke kleur je ziet, hangt af van welke kant je kijkt. Dat zorgt voor een bijzondere look, zoals je hieronder ziet!

Hoeveel kleuren?

Het aantal kleuren oogschaduw dat je koopt, verschilt nogal; je kan een losse oogschaduw kopen of een palette met rijen vol kleurtjes.

Als je een losse oogschaduw koopt, heet dat een single shadow. Heb je een klein palette met 4 kleuren oogschaduw? Dan heb je een quad. Zodra je 5 kleuren of meer hebt, spreek je van een oogschaduw palette.

Wat het handigst is om te kopen, ligt aan je gebruik. Gebruik je een bepaalde basiskleur in al je looks, dan is het niet verkeerd om daar een los exemplaar van te kopen!

De quad is vaak een selectie van 4 kleuren waar je één look mee maakt. Meestal gaat het om neutrale kleuren. Is deze look je go-to-look, dan komt die quad super handig uit.

Wissel je graag af en probeer je regelmatig nieuwe looks uit? Dan is een palette erg fijn. Je hebt een stuk meer mogelijkheden en al die kleuren gaan niet snel vervelen. Laat je creativiteit op de vrije loop!

Waterproof

In ons landje is het lang niet altijd droog ... en daarom is het handig om waterproof make-up te hebben! Ook oogschaduw bestaat in waterproof vorm. Over het algemeen kun je stellen dat poeder oogschaduw meestal niet waterproof is. Als er vocht op komt, mengt het daarmee en loopt het uit. 💧

Oogschaduw die waterproof is, heeft vaak een crème- of vloeibare textuur die na het aanbrengen opdroogt. Zoek je oogschaduw die waterproof is? Dit is niet vanzelfsprekend, dus check de verpakking om te zien of de oogschaduw tegen vocht kan.

Vegan

Leef je vegan of vind je het gewoon belangrijk dat jouw cosmetica geen dierlijke ingrediënten bevat? Ga dan op zoek naar het vegan label. Alleen make-up met dit label is vegan! Zie je het niet op de verpakking staan, dan is de oogschaduw waarschijnlijk niet vegan.

Oogschaduw in allerlei kleuren in een zwart doosje

Met applicator?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: het verschilt nogal of een meegeleverde applicator daadwerkelijk nuttig is. De mini sponsapplicators die wel eens bij poeder oogschaduw zitten, kan je wat mij betreft in ieder geval direct uit het raam gooien. Nou ja, in de prullenbak.

Zit er een echte oogschaduwkwast bij je oogschaduw palette? Die is wél erg handig! Een plat kwastje gebruik je om kleur aan te brengen en een fluffy, rond kwastje gebruik je om te blenden.

De applicator die bij vloeibare oogschaduw zit, moet je sowieso bewaren. Dat kan vaak ook niet anders, want meestal zitten ze aan de dop vast. Maar voor het geval je een losse applicator hebt gekregen bij je vloeibare oogschaduw: bewaren! Daar breng je de oogschaduw mee aan.

Prijzen

Niets is zo wisselend in prijs als make-up. Dat geldt ook voor oogschaduw. De goedkoopste budget oogschaduw vind je soms al voor een paar euro, terwijl luxe merken en designermerken wel meer dan € 100 voor een palette vragen.

Je hebt zeker niet de allerduurste oogschaduw nodig voor een mooie look. Andersom geldt dat de allergoedkoopste oogschaduw waarschijnlijk niet van de beste kwaliteit is. Wil je de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit? Dan raad ik je aan om naar middenklasse geprijsde oogschaduw te kijken.

De prijzen van middenklasse oogschaduw ligt rond de € 15 - € 30 per palette. Online zijn eindeloos veel reviews te vinden, dus mijn tip is: maak daar gebruik van! Zo weet je zeker dat je een goede aankoop doet. 🤑

De beste oogschaduw op een rij

1. Max Factor Masterpiece Nude Palette

1. Max Factor Masterpiece Nude Palette
Aantal kleuren: 8
Substantie: Poeder
Veganistisch: Nee

2. Max Factor Masterpiece Nude Oogschaduw

2. Max Factor Masterpiece Nude Oogschaduw
Aantal kleuren: 8
Substantie: Poeder
Veganistisch: Nee

3. Maybelline New York The Nudes

3. Maybelline New York The Nudes
Aantal kleuren: 12
Substantie: Poeder
Veganistisch: Nee

4. Makeup Revolution Revolution Oogschaduw Palette

4. Makeup Revolution Revolution Oogschaduw Palette
Aantal kleuren: 30
Substantie: Poeder

5. Maybelline New York Color Tattoo

5. Maybelline New York Color Tattoo
Aantal kleuren: 1
Substantie: Crème
Veganistisch: Nee

Veelgestelde vragen over oogschaduw

Je hebt een hoop gelezen over oogschaduw, maar misschien heb je nog een vraagje. Daarvoor is de FAQ met antwoorden hieronder!

Welke kleur oogschaduw past het beste bij mijn oogkleur?

Oogschaduw in een complementaire (tegenovergestelde) kleur ten opzichte van je oogkleur werkt het beste om je ogen te benadrukken. Blauwe ogen benadruk je met bruine oogschaduw tinten, bij groene ogen gebruik je paarse/rode/warm bruine tinten en om bruine ogen te benadrukken gebruik je blauwe/paarse tinten.

Welke kwasten heb ik nodig voor oogschaduw?

De meeste oogschaduw is poeder oogschaduw, dat breng je aan met kwasten. Gebruik een platte kwast (shading brush) om de oogschaduw aan te brengen en gebruik een fluffy blend kwast om de oogschaduw te blenden.

Hoe breng je oogschaduw aan?

Hoe je oogschaduw precies aanbrengt, hangt af van de soort. Poeder oogschaduw brengt je aan met oogschaduw kwasten. Crème oogschaduw kan je met een kwast of met je vinger aanbrengen. Vloeibare oogschaduw breng je ten slotte aan met het kwastje of de applicator die meestal bij het product zit.

Welke oogschaduw moet ik hebben?

De oogschaduw die perfect is voor jouw looks, is de ideale oogschaduw! Welke dat precies is, hangt af van de looks die je graag maakt en jouw andere voorkeuren. Hieronder staan wat oogschaduw favorieten op een rij. Deze producten werken voor veel mensen fijn, dus misschien is het wat voor jou.

Aantal kleurenSubstantie
1Max Factor Masterpiece Nude Palette8Poeder
2Max Factor Masterpiece Nude Oogschaduw8Poeder
3Maybelline New York The Nudes12Poeder
4Makeup Revolution Revolution Oogschaduw Palette30Poeder
5Maybelline New York Color Tattoo1Crème

Max Factor Masterpiece Nude Palette

Aantal kleuren: 8

Substantie: Poeder

Max Factor Masterpiece Nude Oogschaduw

Aantal kleuren: 8

Substantie: Poeder

Maybelline New York The Nudes

Aantal kleuren: 12

Substantie: Poeder

Makeup Revolution Revolution Oogschaduw Palette

Aantal kleuren: 30

Substantie: Poeder

Maybelline New York Color Tattoo

Aantal kleuren: 1

Substantie: Crème

Conclusie

Hopelijk is de beste oogschaduw nu naar je onderweg ... of ben jij onderweg naar je nieuwe favoriete oogschaduw! Vergeet niet op te letten welke textuur de oogschaduw heeft en hoeveel kleuren er in een palette zitten, anders kom je voor een minder leuke verrassing te staan.

Vergeet ten slotte niet om je oogschaduw goed te blenden! Bedankt voor het lezen, ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt! Als dat zo is, kun je dat hieronder laten weten. ☟

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
avatar
Mariska Rietveld

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu