Onze categorieën
Over onsContact

Edit Foto's op de Beste Monitor voor Fotobewerking

Auteur: Charlie Hoeben
Published 28.01.2022 - Updated 30.07.2023
Edit Foto's op de Beste Monitor voor Fotobewerking

Als je serieus bezig bent met fotografie of het bewerken van video's, dan is de beste monitor voor fotobewerking essentieel. Hoewel je misschien denkt dat elk beeldscherm hetzelfde is, is het kleurbereik eigenlijk van cruciaal belang. En laat dit nou net één van de belangrijkste dingen zijn. Hieronder vind je alvast de beste keuzes, maar lees verder om alles te ontdekken over hoe jij de perfecte monitor voor jouw behoeften kunt kiezen.

Waarom een monitor voor fotobewerking kopen?

Als je je een beetje verdiept, zul je al snel ontdekken dat een speciale monitor voor fotobewerking essentieel is voor elke fotograaf of videobewerker. De kleurweergave, het type scherm en het contrast spelen een grote rol in hoe je uiteindelijke foto's eruit zullen zien en aanvoelen.

Het maken van een keuze kan echter lastig zijn, omdat er zoveel technische termen worden gebruikt. Wat betekent HDR eigenlijk? Waarom is een IPS-paneel het beste voor fotobewerking? Deze vragen worden allemaal beantwoord, dus lees snel verder. Maar voordat we verder gaan, vind je hieronder alvast de top 3 keuzes van dit moment.

ViewSonic ColorPro VP2776

ViewSonic ColorPro VP2776
Schermgrootte: 27 Inch
Kantelbaar: Ja
Bekijk op Bol.com

Asus ProArt Display OLED PA32DC

Asus ProArt Display OLED PA32DC
Schermgrootte: 31.5 Inch
Draaibaar scherm: Ja
Kantelbaar: Ja
Bekijk op Bol.com

HP 24mh 24” 1080P monitor

HP 24mh 24” 1080P monitor
Schermgrootte: 24 Inch
Draaibaar scherm: Ja
Kantelbaar: Ja
Bekijk op Bol.com

Monitor voor fotobewerking: Hoe maak ik de beste koop?

Er is héél veel om op te letten bij de aanschaf van de beste monitor voor fotobewerking. Lees hier welke zaken dit zijn.

Het beeldscherm

Hoe goed het beeldscherm is hangt af van een aantal verschillende dingen zoals; het type scherm, de grootte, de helderheid en de kleuren.

Lcd

Binnen de lcd-schermtypes maken we onderscheidt tussen drie varianten: Twisted Nematic (TN), Vertical Alignment (VA) en In-Line Switching (IPS). Alledrie maken ze gebruik van lcd-paneeltechnologie. Alhoewel ze elk hun kenmerken en sterke en zwakke kanten kennen, heeft alleen IPS een consistente kleurenweergave. Wat het belangrijkste is voor fotobewerking.

Om de beperkingen van TN te beperken is IPS ontwikkeld, en dan gaat het vooral om de slechte kleurweergave en beperkte kijkhoeken. IPS-panelen hebben dan ook erg veel verbeterde kijkhoeken ten aanzien van TN.

Video bewerking op een monitor

VA kun je zien als een scherm dat qua kwaliteit tussen TN en IPS in ligt. Het kleurbereik is goed en ligt dichtbij een IPS scherm. De kijkhoek is groter dan een TN-monitor, maar kleiner dan IPS. We zien VA vooral als erg geschikte monitors voor gamers omdat ze uitblinken in snelheid en contrastverhoudingen.

IPS biedt een grote kleurdekking en een uitstekend helderheidsniveau. Daarnaast geven ze vaak het volledige sRGB-spectrum en een groot deel van het Adobe RGB weer. Als het scherm gekalibreerd is heb je een volledig en nauwkeurig kleurendisplay.

sRGB of Adobe RGB – De meeste monitoren voor beeldbewerking ondersteunen beide, waardoor je niet hoeft te kiezen. sRGB is eenvoudiger en de standaard kleurruimte voor digitale apparaten. Adobe RGB biedt in theorie een groter kleurenspectrum en meer verzadiging. Dit is voornamelijk erg relevant voor drukwerk. Als er geen volledige Adobe RGB ondersteuning is kan het resulteren in doffere kleuren. Bij twijfel is sRGB altijd de goede keuze.

Led is toch ook lcd?

Het klopt inderdaad dat led altijd een vorm van lcd is, maar lcd is niet altijd led. Dit kan wellicht wat verwarrend klinken en dat is helemaal begrijpelijk. Het komt omdat beide technologieën werken met vloeibare kristallen, oftewel een liquid crystal display. Toch kennen we verschillende varianten. Dit heeft alles te maken met hoe deze kristallen worden verlicht.

Vrijwel alle gebruikers die monitoren op een professionele manier gebruiken zoals gamers, grafisch ontwerpers en ook fotobewerkers gebruiken een led monitor. Een led monitor gebruikt light emitting diodes in plaats van het voorgaande cold cathode fluorescent lamps (CCFL). De achtergrondverlichting is hierbij dus anders geregeld dan bij lcd.

Dit is enorm technisch en hier zal ik niet diep op ingaan. Het belangrijke van led-technologie is dat deze bepaalde delen van het scherm meer oplicht dan de andere delen. Dit zorgt ervoor dat de weergave veel levendiger is. Daarnaast is de kleurkwaliteit hoger en zijn de contrastratio's beter. Daar komt ook nog een bij dat het mogelijk is om een dunner scherm te bouwen.

Ook weleens van qled en oled gehoord?

Als je wat meer bekend bent met monitoren en beeldschermen dan zul je deze twee termen vast ook al kennen. Ik kan je alvast vertellen dat we qled niet bespreken in dit artikel. Dit komt omdat deze technologie gewoonweg nog niet voorkomt in monitoren.

Oled wordt daarentegen steeds vaker gebruikt in monitoren. Deze technologie is enorm goed en het beste wat de markt te bieden heeft op het moment. De zwartwaarden van deze beeldschermen zijn oneindig, wat het ongeëvenaard maakt. Dit komt doordat elke pixel apart van elkaar oplicht.

Op dit moment betaal je voor deze monitoren nog de hoofdprijs. Ik zou het in de meeste gevallen dan ook afraden het nu te kopen. Als je echter geld verdient met fotobewerking zou het de investering zeker waard kunnen zijn.

Pixels – Je hebt hoogstwaarschijnlijk al een keer van deze term gehoord. Alle beeldschermen zijn opgebouwd uit pixels. Dit zijn minuscule bouwstenen die er samen voor zorgen dat een scherm beeld weergeeft. Elk beeldscherm heeft ze, hoeveel hangt af van de resolutie. Daarnaast varieert de manier waarop ze verlicht worden per technologie.

Schermgrootte

Omdat je de gemaakte beelden in al hun schoonheid en details wil zien is groter vaak beter. Denk hierbij minimaal aan 23 inch of groter, met 27 inch als de perfecte sweet spot tussen een comfortabele kijkafstand en de juiste grootte. Een klein beeldscherm met een lage resolutie is dan ook niet ideaal. De details van de foto's vallen hier al snel in weg.

Schermresolutie

Denk bij een beeldscherm met een hoge resolutie aan dezelfde ervaring die je krijgt bij het zien van een grote print. In één oogopslag neem je zowel het hele beeld als de details waar. Deze beelden voelen voller en meer volledig aan. Als de resolutie hoger is dan past er meer op je beeldscherm. Hierdoor zie je meer van de foto en zijn de details beter als je uitzoomt.

Bij fotobewerking heb je tegenwoordig minimaal een Full HD-monitor nodig, dit bestaat uit 1920 x 1080 pixels. Maar om toekomstbestendig te zijn en echt het maximale uit je monitor te halen is het verstandig om voor Ultra HD te kiezen, dit noemen we ook wel 4K en bestaat uit 3840 x 2160 pixels.

Vooral als je ook met video bezig bent is 4K onmisbaar. Steeds meer camera's nemen op met deze kwaliteit en dit gaat in de toekomst dan ook alleen maar gebeuren.

Man die bij een photoshoot aan het bewerken is

Helderheid

Over het algemeen zul je hier met een IPS monitor geen problemen mee hebben. Toch is het goed om op te letten, want een helder beeldscherm is erg nuttig bij fotobewerking. Bij monitoren in het hogere segment ligt de helderheid vaak tussen de 300 en 350 cd/m².

Voornamelijk als je in een erg verlichte ruimte werkt is het erg nuttig om deze extra helderheid te hebben. Helaas kent het ook een nadeel; het is niet goed voor je ogen. Als je hier lang naar kijkt, vooral in een donkere ruimte kan dit schadelijk zijn. Kies sowieso voor een helderheidsniveau van minimaal 250 cd/m² en dan zit je altijd goed.

Contrastverhouding

Het contrast is de verhouding tussen het helderste wit en het donkerste zwart die geproduceerd wordt door het systeem. Bij beeldschermen voor alle doeleinden is het goed om een hoge contrastverhouding te hebben.

We houden dan ook graag de regel aan: Hoe meer contrast, hoe beter. De aanbevolen verhoudingen liggen tussen de 1000:1 en 3000:1. Ligt de contrastverhouding van een monitor hierboven? Dan kan het goed zijn dat dit een marketing truc is.

Mat of glanzend scherm?

Een glanzend afgewerkt beeldscherm is voornamelijk bedoeld voor gamen en het kijken van films omdat deze scherpe en levendige beelden produceren. Voor fotobewerking is dit echter niet ideaal omdat de monitor kan reflecteren.

Vooral in heldere ruimtes presteren deze minder en produceren deze reflecties. Matte oppervlakken produceren een realistischer en nauwkeuriger beeld. Daarnaast zijn deze beschikbaar met anti-verblindings mogelijkheden waardoor je geen reflecties ziet.

Kleuren

De kleuren van de monitor zijn misschien wel het allerbelangrijkste voor fotobewerking. Er zijn een hoop dingen om op te letten, dus lees het even goed door.

Kalibratie

Het is goed om bij een budget monitor eerst te kijken of er mogelijkheden zijn voor beeldscherm kalibratie. Bij de midden- en hoge segment beeldschermen is dit vaak in te stellen in het servicemenu. Hiermee kun je een volledige 8-bits kalibratie uitvoeren van RGB (0,0,0) tot (255,255,255). Sommige monitoren bieden een kalibratie van 1 tot 100 en dat is voor de meeste gebruikers ook voldoende.

Sommige monitoren zijn vooraf gekalibreerd en dit is een goede stap in het produceren van levendige foto's. Maar monitoren verliezen hun kleurnauwkeurigheid na een bepaalde tijd.. Om te zorgen dat je monitor een duurzaam leven kan leiden is een monitorcalibrator of colorimeter onmisbaar.

Een colorimeter plaats je op je beeldscherm om de kleuren te meten en vervolgens aan te passen. Dit biedt een erg grote nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Zo zijn jouw kleuren altijd optimaal.

Foto bewerking op een monitor

HDR

High Dynamic Range is de nieuwste kleurentechnologie waardoor een monitor een breder kleurenspectrum en betere contrastverhoudingen weergeeft. Bepaalde details, nuances en kleurtonen worden realistischer weergegeven. Ook zijn er meer details in zowel het licht als het donker. Omdat het de beleving beter maakt zit het dan ook op alle nieuwe modellen beeldschermen.

Als je bijvoorbeeld editor bent en de HDR-inhoud zelf wil bewerken. Dan is het noodzakelijk dat de monitor dit ook weergeeft. De kleuren en helderheid van je foto's en video's zijn vervolgens op elk HDR apparaat hetzelfde.

Binnen de HDR maken we onderscheidt tussen verschillende formaten:

 • HDR10 - Dit is een open source format die elke ontwikkelaar kan gebruiken. Tevens is dit de eerste versie van HDR. Het verbeterd de kleur voor een hele film of aflevering van een serie, dit heet statische metadata. Door het gebruik van 10-bits kleuren lever het miljarden kleuren.
 • Dolby Vision - Dit is een verbeterde versie van HDR10 en deze geeft de HDR inhoud per scène weer in plaats van voor heel de film. Dit noemen we dynamische metadata.
 • HDR10+ - Dit is vergelijkbaar met Dolby Vision maar dan geproduceerd door Samsung. In principe doet dit precies hetzelfde, maar is het ook 'gratis' te gebruiken door producenten.

LUT

Dit is een afkorting voor Look-Up Table en is beschikbaar in de meest professionele monitoren. Hierdoor krijgen je kleurmogelijkheden een flinke boost. Het is een functie in de hardware ingebouwd die automatisch heel complexe kleurberekeningen toepast om het gamma voor optimale kleurweergave aan te passen.

Dit meten we in Bits en hier duiden hogere LUT-niveaus aan op krachtige aanpassingsmogelijkheden en een breden kleurenpalet. Veel monitoren hebben een bruikbaar palet van 16,7 miljoen kleuren en zijn 8-bits.

Bits – De combinatie van de grafische kaart in je computer en de kleurmogelijkheden van de monitor bepalen het aantal kleuren dat weergegeven wordt, dit noemen we de bitdiepte. Hierin zit enorm veel verschil tussen bijvoorbeeld een 8-bit en een 10-bit monitor. Bijvoorbeeld bij een 12-bit monitor zijn er 4096 mogelijk versies van de primaire kleuren per pixel. Dit komt uit op 4096 x 4096 x 4096 = 68,7 miljard kleuren. 

Kleurruimte

De weergave van kleuren is essentieel. Idealiter geeft de monitor 90% van sRGB en 70% van Adobe RGB weer. Deze spectra zijn de standaard. sRGB is hierin de maatstaf 8-bit kleurruimte voor het internet. Alles op het web is sRGB. Adobe RGB heeft een breder kleurenspectrum en gebruiken we vooral voor drukwerk.

Als jij al maker/bewerker van de het werk de ware kleuren niet ziet, zal niemand dit zien. Het eindresultaat zal bepaalde kleurdetails missen en deze verschillen kunnen een uitkomst veel beter maken. Kleuren hebben hierin veel invloed op bijvoorbeeld een warm gevoel dat een werk met zich mee kan brengen. Een echte en gekalibreerde kleurnauwkeurigheid is dan ook een must have voor elke content maker.

Lage Delta E-waarde

Delta E meet hoe kleurverschil door het menselijk ook waargenomen wordt. De nummers hiervan staan vaak in de specificaties van monitoren die speciaal ontwikkeld zijn voor fotobewerking. Hierin is goed af te lezen hoe goed de kleur daadwerkelijk weergegeven wordt op een monitor. Het geeft de verandering in waarneming van twee kleuren weer.

Deze waarde ligt ergens tussen de 0 en 100. Als het getal kleiner dan 0 is staat dit voor variaties die niet waargenomen kunnen worden door het menselijk oog. Bij een waarde van 100 zijn de kleuren precies tegenovergesteld.

De prestaties zijn dus beter als het Delta E getal lager is. De beste en modernste beeldschermen claimen een getal van 1 of minder te hebben. Maar er wordt door gebruikers aangegeven dat een waarde van 2 of minder perfect is voor bewerken.

Kijkhoek

Nog iets om op te letten is de kijkhoek. Deze geeft aan of de kleuren uniform zijn. Wanneer je van buiten de aangegeven kijkhoek kijkt kunnen beelden op de monitor contrast verliezen. Hierdoor kan het moeilijk worden de beelden nauwkeurig te beoordelen.

Een grotere kijkhoek is altijd beter. Bij een grotere hoek treedt er minder beelddegradatie op als je verder uit het midden van het scherm kijkt. Minimaal 178 graden in elke richting is hierin aan te bevelen.

Ergonomie

Als je veel achter een scherm zit is de houding erg belangrijk. Een monitor die goed ontworpen is maakt dit mogelijk, naast dat deze esthetisch er goed uit ziet. Je productiviteit en efficiëntie kan hierdoor zelfs verbetert worden.

Als een monitor uitgerust is met een ergonomische standaard is dit een groot pluspunt. Hierbij kantel en draai je de monitor gemakkelijk naar wens en de voor jou perfecte positie.

Beeldverversing

Dit is voornamelijk belangrijk voor gamers en kijkers van actiefilms, en niet zo voor fotobewerking. Toch is het handig om een verversingssnelheid van minimaal 60 of 75 HZ te hebben. Omdat het handig is bij videobewerking of als je een keer een film op de monitor wilt kijken.

Reactietijd

De reactietijd geeft aan hoe snel een beeld weergegeven wordt nadat het is gecalculeerd door de processor. Dit is niet echt van invloed op hoe goed jij je foto's kan bewerken. Als je wil gamen op dezelfde monitor is het wel van toepassing. Streef hierbij voor een responstijd van maximaal 5 milliseconde (ms).

De 5 beste monitoren voor fotobewerking op een rij

1. ViewSonic ColorPro VP2776

1. ViewSonic ColorPro VP2776
sRGB: Meer dan 100%
Helderheid: 400
Kijkhoek: 178

2. Asus ProArt Display OLED PA32DC

2. Asus ProArt Display OLED PA32DC
sRGB: Minder dan 99%
Helderheid: 250
HDR: Ja
Type HDR: HDR 10
Kijkhoek: 178

3. HP 24mh 24” 1080P monitor

3. HP 24mh 24” 1080P monitor
sRGB: Minder dan 99%
Helderheid: 250
HDR: Nee
Kijkhoek: 178

4. LG DualUp

4. LG DualUp
sRGB: Meer dan 100%
Helderheid: 300
HDR: Ja
Type HDR: HDR 10
Kijkhoek: 178

5. Lenovo ThinkVision P27u-20

5. Lenovo ThinkVision P27u-20

Veelgestelde vragen over monitoren over fotobewerking

Als iets je toch nog niet helemaal duidelijk is dan staat het antwoord misschien bij deze veelgestelde vragen.

Welke soorten LCD panelen zijn er?

Binnen de LCD schermen maken we onderscheidt tussen 2 varianten: IPS-LCD en FFT-LCD. Hierin zien we IPS als de nieuwste en over het algemeen betere variant. Hierop zijn kleuren beter en gedetailleerder en kijkhoeken beter.

Waar staat hz voor?

Dit is een afkorting voor Hertz en dit wordt gebruikt bij metingen over periodieke verschijnselen. Bijvoorbeeld in het geval van een beeldscherm is dit het aantal beelden dat per seconde geproduceert wordt. Bij 60 Hz is dit bijvoorbeeld 60 beelden per seconde.

Hoeveel inch voor fotobewerking?

Dit is uiteraard voor elk persoon verschillend. Toch wordt het aangeraden zeker een 27 inch monitor te gebruiken voor het een goede zichtbaarheid van alle details. Een 24 inch monitor kan ook maar lijkt al snel vrij klein. Daarnaast heb je hierbij de kans dat je niet alle details goed waar kan nemen.

Welke monitor voor fotobewerking moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen. Wel staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om het je gemakkelijker te maken.

sRGBHelderheid
1ViewSonic ColorPro VP2776Meer dan 100%400
2Asus ProArt Display OLED PA32DCMinder dan 99%250
3HP 24mh 24” 1080P monitorMinder dan 99%250
4LG DualUpMeer dan 100%300
5Lenovo ThinkVision P27u-20Meer dan 100%300

ViewSonic ColorPro VP2776

sRGB: Meer dan 100%

Helderheid: 400

Asus ProArt Display OLED PA32DC

sRGB: Minder dan 99%

Helderheid: 250

HP 24mh 24” 1080P monitor

sRGB: Minder dan 99%

Helderheid: 250

LG DualUp

sRGB: Meer dan 100%

Helderheid: 300

Lenovo ThinkVision P27u-20

sRGB: Meer dan 100%

Helderheid: 300

Conclusie

Het overzicht is moeilijk te behouden met al die moeilijke termen die rondgestrooid worden. Hopelijk snap je nu alles wat ze ermee bedoelen en kan je een goede keuze maken. Mis je nog iets in de beschrijving? Laat het me dan weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu