Als je serieus bezig bent met fotografie of het bewerken van video's, dan is de beste monitor voor fotobewerking essentieel. Hoewel je misschien denkt dat elk beeldscherm hetzelfde is, is het kleurbereik eigenlijk van cruciaal belang. En laat dit nou net één van de belangrijkste dingen zijn. Hieronder vind je alvast de beste keuzes, maar lees verder om alles te ontdekken over hoe jij de perfecte monitor voor jouw behoeften kunt kiezen.
Als je je een beetje verdiept, zul je al snel ontdekken dat een speciale monitor voor fotobewerking essentieel is voor elke fotograaf of videobewerker. De kleurweergave, het type scherm en het contrast spelen een grote rol in hoe je uiteindelijke foto's eruit zullen zien en aanvoelen.
Het maken van een keuze kan echter lastig zijn, omdat er zoveel technische termen worden gebruikt. Wat betekent HDR eigenlijk? Waarom is een IPS-paneel het beste voor fotobewerking? Deze vragen worden allemaal beantwoord, dus lees snel verder. Maar voordat we verder gaan, vind je hieronder alvast de top 3 keuzes van dit moment.
Er is héél veel om op te letten bij de aanschaf van de beste monitor voor fotobewerking. Lees hier welke zaken dit zijn.
Hoe goed het beeldscherm is hangt af van een aantal verschillende dingen zoals; het type scherm, de grootte, de helderheid en de kleuren.
Binnen de lcd-schermtypes maken we onderscheidt tussen drie varianten: Twisted Nematic (TN), Vertical Alignment (VA) en In-Line Switching (IPS). Alledrie maken ze gebruik van lcd-paneeltechnologie. Alhoewel ze elk hun kenmerken en sterke en zwakke kanten kennen, heeft alleen IPS een consistente kleurenweergave. Wat het belangrijkste is voor fotobewerking.
Om de beperkingen van TN te beperken is IPS ontwikkeld, en dan gaat het vooral om de slechte kleurweergave en beperkte kijkhoeken. IPS-panelen hebben dan ook erg veel verbeterde kijkhoeken ten aanzien van TN.
VA kun je zien als een scherm dat qua kwaliteit tussen TN en IPS in ligt. Het kleurbereik is goed en ligt dichtbij een IPS scherm. De kijkhoek is groter dan een TN-monitor, maar kleiner dan IPS. We zien VA vooral als erg geschikte monitors voor gamers omdat ze uitblinken in snelheid en contrastverhoudingen.
IPS biedt een grote kleurdekking en een uitstekend helderheidsniveau. Daarnaast geven ze vaak het volledige sRGB-spectrum en een groot deel van het Adobe RGB weer. Als het scherm gekalibreerd is heb je een volledig en nauwkeurig kleurendisplay.
Het klopt inderdaad dat led altijd een vorm van lcd is, maar lcd is niet altijd led. Dit kan wellicht wat verwarrend klinken en dat is helemaal begrijpelijk. Het komt omdat beide technologieën werken met vloeibare kristallen, oftewel een liquid crystal display. Toch kennen we verschillende varianten. Dit heeft alles te maken met hoe deze kristallen worden verlicht.
Vrijwel alle gebruikers die monitoren op een professionele manier gebruiken zoals gamers, grafisch ontwerpers en ook fotobewerkers gebruiken een led monitor. Een led monitor gebruikt light emitting diodes in plaats van het voorgaande cold cathode fluorescent lamps (CCFL). De achtergrondverlichting is hierbij dus anders geregeld dan bij lcd.
Dit is enorm technisch en hier zal ik niet diep op ingaan. Het belangrijke van led-technologie is dat deze bepaalde delen van het scherm meer oplicht dan de andere delen. Dit zorgt ervoor dat de weergave veel levendiger is. Daarnaast is de kleurkwaliteit hoger en zijn de contrastratio's beter. Daar komt ook nog een bij dat het mogelijk is om een dunner scherm te bouwen.
Als je wat meer bekend bent met monitoren en beeldschermen dan zul je deze twee termen vast ook al kennen. Ik kan je alvast vertellen dat we qled niet bespreken in dit artikel. Dit komt omdat deze technologie gewoonweg nog niet voorkomt in monitoren.
Oled wordt daarentegen steeds vaker gebruikt in monitoren. Deze technologie is enorm goed en het beste wat de markt te bieden heeft op het moment. De zwartwaarden van deze beeldschermen zijn oneindig, wat het ongeëvenaard maakt. Dit komt doordat elke pixel apart van elkaar oplicht.
Op dit moment betaal je voor deze monitoren nog de hoofdprijs. Ik zou het in de meeste gevallen dan ook afraden het nu te kopen. Als je echter geld verdient met fotobewerking zou het de investering zeker waard kunnen zijn.
Omdat je de gemaakte beelden in al hun schoonheid en details wil zien is groter vaak beter. Denk hierbij minimaal aan 23 inch of groter, met 27 inch als de perfecte sweet spot tussen een comfortabele kijkafstand en de juiste grootte. Een klein beeldscherm met een lage resolutie is dan ook niet ideaal. De details van de foto's vallen hier al snel in weg.
Denk bij een beeldscherm met een hoge resolutie aan dezelfde ervaring die je krijgt bij het zien van een grote print. In één oogopslag neem je zowel het hele beeld als de details waar. Deze beelden voelen voller en meer volledig aan. Als de resolutie hoger is dan past er meer op je beeldscherm. Hierdoor zie je meer van de foto en zijn de details beter als je uitzoomt.
Bij fotobewerking heb je tegenwoordig minimaal een Full HD-monitor nodig, dit bestaat uit 1920 x 1080 pixels. Maar om toekomstbestendig te zijn en echt het maximale uit je monitor te halen is het verstandig om voor Ultra HD te kiezen, dit noemen we ook wel 4K en bestaat uit 3840 x 2160 pixels.
Vooral als je ook met video bezig bent is 4K onmisbaar. Steeds meer camera's nemen op met deze kwaliteit en dit gaat in de toekomst dan ook alleen maar gebeuren.
Over het algemeen zul je hier met een IPS monitor geen problemen mee hebben. Toch is het goed om op te letten, want een helder beeldscherm is erg nuttig bij fotobewerking. Bij monitoren in het hogere segment ligt de helderheid vaak tussen de 300 en 350 cd/m².
Voornamelijk als je in een erg verlichte ruimte werkt is het erg nuttig om deze extra helderheid te hebben. Helaas kent het ook een nadeel; het is niet goed voor je ogen. Als je hier lang naar kijkt, vooral in een donkere ruimte kan dit schadelijk zijn. Kies sowieso voor een helderheidsniveau van minimaal 250 cd/m² en dan zit je altijd goed.
Het contrast is de verhouding tussen het helderste wit en het donkerste zwart die geproduceerd wordt door het systeem. Bij beeldschermen voor alle doeleinden is het goed om een hoge contrastverhouding te hebben.
We houden dan ook graag de regel aan: Hoe meer contrast, hoe beter. De aanbevolen verhoudingen liggen tussen de 1000:1 en 3000:1. Ligt de contrastverhouding van een monitor hierboven? Dan kan het goed zijn dat dit een marketing truc is.
Een glanzend afgewerkt beeldscherm is voornamelijk bedoeld voor gamen en het kijken van films omdat deze scherpe en levendige beelden produceren. Voor fotobewerking is dit echter niet ideaal omdat de monitor kan reflecteren.
Vooral in heldere ruimtes presteren deze minder en produceren deze reflecties. Matte oppervlakken produceren een realistischer en nauwkeuriger beeld. Daarnaast zijn deze beschikbaar met anti-verblindings mogelijkheden waardoor je geen reflecties ziet.
De kleuren van de monitor zijn misschien wel het allerbelangrijkste voor fotobewerking. Er zijn een hoop dingen om op te letten, dus lees het even goed door.
Het is goed om bij een budget monitor eerst te kijken of er mogelijkheden zijn voor beeldscherm kalibratie. Bij de midden- en hoge segment beeldschermen is dit vaak in te stellen in het servicemenu. Hiermee kun je een volledige 8-bits kalibratie uitvoeren van RGB (0,0,0) tot (255,255,255). Sommige monitoren bieden een kalibratie van 1 tot 100 en dat is voor de meeste gebruikers ook voldoende.
Sommige monitoren zijn vooraf gekalibreerd en dit is een goede stap in het produceren van levendige foto's. Maar monitoren verliezen hun kleurnauwkeurigheid na een bepaalde tijd.. Om te zorgen dat je monitor een duurzaam leven kan leiden is een monitorcalibrator of colorimeter onmisbaar.
Een colorimeter plaats je op je beeldscherm om de kleuren te meten en vervolgens aan te passen. Dit biedt een erg grote nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Zo zijn jouw kleuren altijd optimaal.
High Dynamic Range is de nieuwste kleurentechnologie waardoor een monitor een breder kleurenspectrum en betere contrastverhoudingen weergeeft. Bepaalde details, nuances en kleurtonen worden realistischer weergegeven. Ook zijn er meer details in zowel het licht als het donker. Omdat het de beleving beter maakt zit het dan ook op alle nieuwe modellen beeldschermen.
Als je bijvoorbeeld editor bent en de HDR-inhoud zelf wil bewerken. Dan is het noodzakelijk dat de monitor dit ook weergeeft. De kleuren en helderheid van je foto's en video's zijn vervolgens op elk HDR apparaat hetzelfde.
Binnen de HDR maken we onderscheidt tussen verschillende formaten:
Dit is een afkorting voor Look-Up Table en is beschikbaar in de meest professionele monitoren. Hierdoor krijgen je kleurmogelijkheden een flinke boost. Het is een functie in de hardware ingebouwd die automatisch heel complexe kleurberekeningen toepast om het gamma voor optimale kleurweergave aan te passen.
Dit meten we in Bits en hier duiden hogere LUT-niveaus aan op krachtige aanpassingsmogelijkheden en een breden kleurenpalet. Veel monitoren hebben een bruikbaar palet van 16,7 miljoen kleuren en zijn 8-bits.
De weergave van kleuren is essentieel. Idealiter geeft de monitor 90% van sRGB en 70% van Adobe RGB weer. Deze spectra zijn de standaard. sRGB is hierin de maatstaf 8-bit kleurruimte voor het internet. Alles op het web is sRGB. Adobe RGB heeft een breder kleurenspectrum en gebruiken we vooral voor drukwerk.
Als jij al maker/bewerker van de het werk de ware kleuren niet ziet, zal niemand dit zien. Het eindresultaat zal bepaalde kleurdetails missen en deze verschillen kunnen een uitkomst veel beter maken. Kleuren hebben hierin veel invloed op bijvoorbeeld een warm gevoel dat een werk met zich mee kan brengen. Een echte en gekalibreerde kleurnauwkeurigheid is dan ook een must have voor elke content maker.
Delta E meet hoe kleurverschil door het menselijk ook waargenomen wordt. De nummers hiervan staan vaak in de specificaties van monitoren die speciaal ontwikkeld zijn voor fotobewerking. Hierin is goed af te lezen hoe goed de kleur daadwerkelijk weergegeven wordt op een monitor. Het geeft de verandering in waarneming van twee kleuren weer.
Deze waarde ligt ergens tussen de 0 en 100. Als het getal kleiner dan 0 is staat dit voor variaties die niet waargenomen kunnen worden door het menselijk oog. Bij een waarde van 100 zijn de kleuren precies tegenovergesteld.
De prestaties zijn dus beter als het Delta E getal lager is. De beste en modernste beeldschermen claimen een getal van 1 of minder te hebben. Maar er wordt door gebruikers aangegeven dat een waarde van 2 of minder perfect is voor bewerken.
Nog iets om op te letten is de kijkhoek. Deze geeft aan of de kleuren uniform zijn. Wanneer je van buiten de aangegeven kijkhoek kijkt kunnen beelden op de monitor contrast verliezen. Hierdoor kan het moeilijk worden de beelden nauwkeurig te beoordelen.
Een grotere kijkhoek is altijd beter. Bij een grotere hoek treedt er minder beelddegradatie op als je verder uit het midden van het scherm kijkt. Minimaal 178 graden in elke richting is hierin aan te bevelen.
Als je veel achter een scherm zit is de houding erg belangrijk. Een monitor die goed ontworpen is maakt dit mogelijk, naast dat deze esthetisch er goed uit ziet. Je productiviteit en efficiëntie kan hierdoor zelfs verbetert worden.
Als een monitor uitgerust is met een ergonomische standaard is dit een groot pluspunt. Hierbij kantel en draai je de monitor gemakkelijk naar wens en de voor jou perfecte positie.
Dit is voornamelijk belangrijk voor gamers en kijkers van actiefilms, en niet zo voor fotobewerking. Toch is het handig om een verversingssnelheid van minimaal 60 of 75 HZ te hebben. Omdat het handig is bij videobewerking of als je een keer een film op de monitor wilt kijken.
De reactietijd geeft aan hoe snel een beeld weergegeven wordt nadat het is gecalculeerd door de processor. Dit is niet echt van invloed op hoe goed jij je foto's kan bewerken. Als je wil gamen op dezelfde monitor is het wel van toepassing. Streef hierbij voor een responstijd van maximaal 5 milliseconde (ms).
Als iets je toch nog niet helemaal duidelijk is dan staat het antwoord misschien bij deze veelgestelde vragen.
Binnen de LCD schermen maken we onderscheidt tussen 2 varianten: IPS-LCD en FFT-LCD. Hierin zien we IPS als de nieuwste en over het algemeen betere variant. Hierop zijn kleuren beter en gedetailleerder en kijkhoeken beter.
Dit is een afkorting voor Hertz en dit wordt gebruikt bij metingen over periodieke verschijnselen. Bijvoorbeeld in het geval van een beeldscherm is dit het aantal beelden dat per seconde geproduceert wordt. Bij 60 Hz is dit bijvoorbeeld 60 beelden per seconde.
Dit is uiteraard voor elk persoon verschillend. Toch wordt het aangeraden zeker een 27 inch monitor te gebruiken voor het een goede zichtbaarheid van alle details. Een 24 inch monitor kan ook maar lijkt al snel vrij klein. Daarnaast heb je hierbij de kans dat je niet alle details goed waar kan nemen.
Dat kan ik je niet vertellen. Wel staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om het je gemakkelijker te maken.
sRGB | Helderheid | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | BenQ PD2725U | 100% | 250 | Bekijk op Bol.com | |
2 | Apple Studio Display | Geen sRGB ondersteuning | 600 | Bekijk op Bol.com | |
3 | BenQ SW2700PT | 100% | 250 | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
4 | Dell UltraSharp 43 4K USB-C | Minder dan 99% | 350 | Bekijk op Bol.com | |
5 | ASUS ProArt Display PA279CRV | 100% | 350 | Bekijk op Bol.com |
Het overzicht is moeilijk te behouden met al die moeilijke termen die rondgestrooid worden. Hopelijk snap je nu alles wat ze ermee bedoelen en kan je een goede keuze maken. Mis je nog iets in de beschrijving? Laat het me dan weten!