Onze categorieën
Over onsContact

De Beste 24 Inch Monitor: Thuis op Ieder Bureau

Auteur: Charlie Hoeben
Published 15.08.2022 - Updated 30.07.2023
De Beste 24 Inch Monitor: Thuis op Ieder Bureau

Ben je een echte gamer, of misschien een grafisch vormgever of fotobewerker? De beste 24 inch monitor is voor iedereen geschikt. Het is de perfecte tussenmaat voor je houding en geeft details goed weer met een lage resolutie.

Goed voor jou – en je portemonnee. Hieronder staan alvast de beste keuzes, maar lees zeker even verder om meer te weten te komen over 24 inch monitoren.

Waarom een 24 inch monitor kopen?

Een 24 inch monitor – oftewel een monitor van 61 cm diagonaal gemeten – is voor ieder wat wils. Een groot voordeel ervan is dat een relatief lage resolutie van 1920 × 1080 alsnog prima uitziet op een monitor van dit formaat. Extra investeren in een hogere resolutie is dan ook overbodig, maar daarover lees je straks meer.

Daarnaast krijg je een behoorlijk beeldoppervlak om op te werken, maar niet zo groot dat je met je hoofd moet bewegen om het gehele beeld te kunnen zien.

Dit leidt tot een betere ergonomie en kijkhoeken. Genoeg redenen dus! Heb je geen flauw idee waar ik het over heb? Dat is niet erg. Hieronder leg ik het haarfijn voor je uit. Maar eerst vind je de top 3 keuzes om je alvast een beeld te geven van wat er beschikbaar is. Wil je net iets groter? Kies dan voor een 27 inch monitor!

Man die door zijn monitor heen slaat

Asus ProArt Display PA248QV

Asus ProArt Display PA248QV
Bekijk op Bol.com

Acer Predator XB253Q Gwbmiiprzx

Acer Predator XB253Q Gwbmiiprzx

24 inch monitor: Hoe maak ik de beste koop?

We zien 24 inch als een perfect formaat monitor met goede kwaliteit voor een relatief lage prijs, maar er zijn een aantal dingen om op te letten bij de aanschaf.

Technologie

Alle moderne monitoren zijn tegenwoordig lcd- of led-monitoren, en theoretisch gezien zijn alle led-monitoren ook een type lcd-monitoren ... maar niet alle lcd-monitoren zijn led-monitoren.

Verwarrend, niet? Beide soorten gebruiken technologie met vloeibare kristallen (liquid crystals, waar de afkorting 'lcd' voor 'liquid crystal display' vandaan komt). Het verschil zit in hoe deze kristallen worden verlicht.

Lcd

Een pure lcd-monitor gebruikt geen led-verlichting, maar cold cathode fluorescent lamps (CCFL) voor de achtergrondverlichting. Zegt dit je niets? Dat snap ik helemaal! 😅

Hierbij licht het gehele beeld gelijkmatig op. Zitten hier dan ook voordelen aan? Ja! Gebruik je de monitor vooral voor basistaken, zoals het beantwoorden e-mails en tekstverwerking? Dan is deze techniek ideaal. Deze monitoren zijn gemaakt om veel uren achter elkaar aan te staan.

Lcd-monitoren bestaan al langer dan led-monitoren, maar dat wil niet zeggen dat ze ouderwets zijn. Led-lcd-monitoren zijn dan ook het gebruikelijkst vandaag de dag. Wel zijn ze vaak een stuk betaalbaarder. Binnen de lcd-categorie vinden we verschillende type panelen met elk zijn voor en nadelen:

  • TN. Dit staat voor twisted nematic en is een wat oudere technologie die nog altijd betrouwbaar blijkt. TN-monitoren zijn ideaal voor gamers die veel baat hebben bij hoge verversingssnelheden en lage latentie, en minder bij een goed kleurgamma en brede kijkhoeken. TN-monitoren zijn bovendien over het algemeen redelijk betaalbaar.
  • IPS. Toch genieten IPS- als VA-monitoren de voorkeur boven TN-monitoren, waarvan het IPS-paneel de kroon draagt. Deze technologie geeft de allerbeste kleurweergave en kijkhoeken, en ook in de verversingssnelheid zijn ze de TN-monitoren voorbijgestreefd.
  • VA. Toch gebruiken veel mensen graag monitoren met VA-technologie, vooral grafisch ontwerpers en foto-editors. Dit komt doordat VA-monitoren een beter kleurcontrast hebben dan menig ander. Zie het als een perfect compromis tussen TN en IPS.
Dual-monitor waarbij Mercat op de linker zichtbaar is

Led

Bijna alle professionele gebruikers zoals gamers, grafisch ontwerpers en videobewerkers geven de voorkeur aan deze technologie. Dit komt doordat het light emitting diodes voor de achtergrondverlichting gebruikt, in plaats van de verouderde cold cathode fluorescent lamps (CCFL) die voorheen in lcd-schermen te vinden waren.

Met deze technologie lichten specifieke schermdelen meer op dan andere, zodat het beeld een stuk preciezer op het scherm wordt weergegeven. Hierdoor krijg je hogere kleurkwaliteit, betere contrastratio's en is het scherm dunner. Een gaming-monitor gebruikt meestal deze led-technologie.

Qled en oled? 🤔

Als je al wat kennis van zaken hebt, vraag je je misschien af waar twee specifieke led-technologieën, qled en oled, zich bevinden in de lijst van mogelijkheden. Feit is: qled – met zijn superieure kleurweergave – kom je helemaal niet tegen in monitoren.

Oled, welke geweldige zwartweergaven overlegt door zijn individueel oplichtende pixels, kom je langzaamaan steeds vaker tegen in monitoren. Hier betaal je echter een premium voor, en je kunt je vragen of het de prijs al waard is.

Pixels? – Pixels zijn de individuele lichtpuntjes op het scherm. Zie ze als legoblokjes waarmee een scherm het beeld opbouwt: op zichzelf stellen ze niets voor, maar in samenspel komen ze pas tot hun recht. Alle schermen verlichten deze pixels via een type achtergrondverlichting, behalve oled-schermen: hierbij lichten de pixels individueel op, waardoor ze ook volledig uit kunnen staan om zwart te weergeven.

HDR

Dit is een afkorting voor high dynamic range. Dit is een technologie die belooft een groter kleurenspectrum en betere helderheids- en contrastniveaus weer te geven. Dit is alleen een uitbreiding voor beeldschermen met een 4K-resolutie. Was je van plan een monitor met een 1080p-resolutie te kopen, dan kun je dit blok dus overslaan.

HDR10

Tegenwoordig zijn er verschillende HDR-varianten te vinden. De originele is HDR10, en dit is nog steeds de industriestandaard. Deze vorm maakt gebruik van statische metadata, wat betekent dat een aflevering van een serie, een film of een gehele game slechts één set aan HDR-data meekrijgt, die niet verschilt per scène.

Een film met HDR10 ziet er vaak al een stuk beter uit als het origineel. De kleuren zijn levendiger en het contrast is groter, maar als je ooit een film met HDR10+ of Dolby Vision hebt gezien dan weet je dat er geen 'one size fits all' bestaat.

Dolby Vision

Dit is een hele grote upgrade van HDR10. Dit komt voornamelijk door het gebruik van dynamische metadata. Dit wilt zeggen dat een film niet in zijn geheel, maar per scène verbeterd wordt. Hierdoor heb je altijd de allerbeste beeldkwaliteit en levendigheid, afgestemd op de belichting en het kleurengamma van de individuele scène, hoe donker of licht deze ook moge zijn.

Dolby Vision ondersteunt ook HLG. Dit is HDR-content voor kabel en satelliet. Hierdoor bekijk je ook je favoriete tv-programma's in de beste HDR-kwaliteit. Zelf vind ik het redelijk overbodig, omdat ik het journaal niet in super levendige kwaliteit hoeft te zien, maar dit is aan iedereen om zelf te beslissen.

HDR10+

Dit is in principe dezelfde dynamische technologie als Dolby Vision, maar dan gemaakt door Samsung. Het belangrijkste verschil is dat het om een open source type HDR gaat, en daardoor gratis is te gebruiken door alle fabrikanten. Dit wil zeggen dat ze geen 'lidmaatschap' hoeven te betalen, zoals bij Dolby Vision wel het geval is.

Resolutie

De resolutie van de monitor is iets om op te letten bij de aanschaf. Dit geeft aan hoeveel pixels er in het scherm zitten. Meer pixels betekent een scherper, gedetailleerder en over het algemeen beter beeld.

Voor een lange tijd was 1080p (1920 × 1080), oftewel Full HD, het beste wat je kon krijgen. Tegenwoordig is dit het gemiddelde en bestaan er nog veel betere resoluties.

Voor alledaags gebruik en het streamen van video's is een Full HD-resolutie meer dan prima voor een monitor van 24 inch. Bij deze resolutie op dit formaat monitor geldt een pixeldichtheid (PPI) van 91. Hierdoor zie je veel details en een groot bereik.

PPI – Dit is de afkorting voor pixels per inch en geeft aan hoeveel details het specifieke scherm weer kan geven. Verklein je de pixels maar de schermgrootte niet? Dan neemt het getal toe. Ook als je de schermgrootte verkleind maar de resolutie hetzelfde blijft neemt de PPI toe. Hierbij betekent een hoger getal ook een beter beeld. De gangbare norm voor kwaliteit ligt tussen de 100 en 150 PPI.

Het kan echter altijd beter. Zogeheten 1440p (2560 × 1440), oftewel 2K, is een mooie middenweg tussen de ietwat verouderde Full HD en de meer vooruitstrevende resoluties. Voor een 24 inch monitor is dit nog zeer passend; meer heb je in principe niet nodig om een ultrascherp beeld voor je neus te krijgen.

Tegenwoordig bestaan er 4K (en zelfs ook 8K). 4K wil zeggen dat dit vier keer zoveel pixels heeft als een Full HD-monitor, dus 3840 × 2160. Tel uit je winst! Maar deze resolutie wordt pas interessant op grotere monitoren vanaf ongeveer 28 inch. 8K is al helemaal overkill tot een formaat vanaf 43 inch!

Uiteraard betekent een hogere resolutie ook dat de videokaart – die al dan niet verwerkt zit in je processor – harder moet werken om het beeld zo goed te krijgen. Heb je het dus niet nodig, of is het nauwelijks te zien? Kies dan ook niet voor een 4K-resolutie op je scherm.

Daarnaast moet je een HDMI-kabel hebben die deze resolutie ondersteunen. HDMI 1.4-kabels en nieuwer dragen 4K-beelden over. Bij DisplayPort-kabels hoef je niet zozeer op de versie te letten als het enkel om resoluties gaat: alle DisplayPort-standaarden ondersteunen 4K!

Achterkant van monitor aan monitorarm met wat kabels

Beeldverversing en responstijd

De frequentie waarop je beeldscherm ververst geeft aan hoe vaak per seconde de monitor een nieuw beeld levert. Dit geven we weer Hertz (Hz).

De standaard hierin is 60 Hz, wat betekent dat het beeld 60 keer per seconde ververst wordt. Maar 60 Hz is voor sommige doeleinden ontoereikend. Bij snelle schakelingen van het beeld levert dit schokkerige en wazige beelden op.

Een hogere frequentie zorgt voor vloeiender beeld, wat we als prettiger voor onze ogen ervaren. Een frequentie van 120 Hz is tegenwoordig de gouden standaard, vooral voor gamers – maar voor deze categorie mensen zijn er zelfs monitoren die tot 360 Hz gaan.

De echte gamers willen daarnaast het liefst een responstijd van maximaal 5 ms. Responstijd staat voor de tijd die een pixel nodig heeft om van één kleur naar een andere te gaan. Bijvoorbeeld om van zwart, naar wit, en weer terug naar zwart te gaan.

Dit drukken we uit in milliseconden (ms). In principe kun je hieraan aflezen hoe snel een monitor reageert op je input, zoals een beweging van je muis of een toetsaanslag.

Helderheid

De intensiteit van het licht van het scherm die we waarnemen, noemen we de helderheid. Dit is vooral belangrijk voor de kleurwaarneming en leesbaarheid van de documenten. We meten de helderheid in cadela per vierkante meter (cd/m²).

De helderheid is op de meeste schermen gemakkelijk aan te passen en is vooral belangrijk voor grafische vormgeving en fotobewerkers, waarbij de kleuren zo echt mogelijk moeten zijn. Voor de meeste toepassingen zit je al snel goed. Als je in ieder geval zorgt dat je 250 cd/m² aan helderheid hebt, dan zit je vrijwel altijd goed. Bewerk je veel foto's? Overweeg dan de beste monitor voor fotobewerking.

Ergonomie

Als je veel tijd achter je monitor spendeert, is het belangrijk om op de ergonomie te letten. Een monitorstandaard heeft in dit opzicht zeker meerwaarde. Heb je deze niet of wil je hierin niet investeren, probeer dan in ieder geval een monitor te kiezen die kantelbaar is en in hoogte verstelbaar.

De ideale hoogte van het scherm ligt ongeveer op ooghoogte. Je ogen moeten hierbij lichtelijk naar beneden kijken wanneer je naar het midden van het scherm kijkt. De ideale kijkafstand is daarnaast ongeveer 50 cm, of ongeveer een armlengte.

De 5 beste 24 inch monitors op een rij

1. Asus ProArt Display PA248QV

1. Asus ProArt Display PA248QV
Kantelbaar: Ja
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
HDR: Nee

2. Acer Predator XB253Q Gwbmiiprzx

2. Acer Predator XB253Q Gwbmiiprzx

3. ASUS VG246H

3. ASUS VG246H
Kantelbaar: Ja
Beeldscherm verversing snelheid: 100 Hz
HDR: Ja

4. Gigabyte G24F 2

4. Gigabyte G24F 2
Kantelbaar: Ja
Beeldscherm verversing snelheid: 180 Hz
HDR: Ja

5. Asus VA24DCP

5. Asus VA24DCP
Kantelbaar: Nee
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz

Veelgestelde vragen over 24 inch monitors

Is het toch nog niet helemaal duidelijk? Hieronder staan de meest gestelde vragen om je verder op weg te helpen. Staat je vraag er niet bij, vul dan vooral het feedbackformulier onderaan de pagina in!

Hoe groot is een 24 inch beeldscherm?

Een 24 inch monitor heeft een schermdiagonaal van 61 cm.

Welke monitor moet ik kiezen?

Dit ligt vooral aan waar je de monitor voor wilt gebruiken. Ga je er vooral mee gamen, dan is de verversingsfrequentie belangrijk, maar voor een grafisch vormgever is de maximale helderheid en het specifieke paneeltype cruciaal.

Wat is 'PPI' bij een monitor?

'PPI' staat voor pixels per inch, wat staat voor hoeveel pixels in een enkele inch van het scherm zitten, oftewel de pixeldichtheid. Een hoge resolutie op een klein scherm leidt tot een hoge pixeldichtheid; andersom geldt het tegenovergestelde. Hoe hoger het PPI, hoe beter gedetailleerder het uiteindelijke beeld.

Welke 24 inch monitor moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen, maar om het je gemakkelijker te maken staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes van het moment.

1Asus ProArt Display PA248QV
2Acer Predator XB253Q Gwbmiiprzx
3ASUS VG246H
4Gigabyte G24F 2
5Asus VA24DCP

Asus ProArt Display PA248QV

Acer Predator XB253Q Gwbmiiprzx

Gigabyte G24F 2

Asus VA24DCP

Conclusie

Waar ga je je monitor vooral voor gebruiken? Voor de allernieuwste games of om memes te maken in Photoshop? Dan weet je inmiddels ook waar je op moet letten: gaat het bij jou om de verversingssnelheid, of vooral om de kleurweergave?

Laat het me weten en misschien kunnen we samen een potje Call of Duty spelen! 🎖️

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu