Onze categorieën
Over onsContact

De Beste 27 Inch Monitor heeft de Ideale Diameter

Auteur: Charlie Hoeben
Published 24.01.2023 - Updated 24.01.2023
De Beste 27 Inch Monitor heeft de Ideale Diameter

Ben je een echte gamer met redelijk wat ruimte op je bureau? 👾 Dan is deze monitor iets voor jou. Het is de populairste schermgrootte van het moment en qua prijs-kwaliteitverhouding zit je hier altijd goed – ook als je niet enkel gamet op je pc. Hieronder staat alvast de beste 27 inch monitor met zijn vier runner ups, zodat je meteen aan de slag kunt.

Wil je een gedetailleerd idee van hoe je de beste 27 inch monitor voor jou kiest? Dan raad ik je vooral aan om de koopgids door te nemen.

Waarom een 27 inch monitor kopen?

Dit is de populairste maat monitor van het moment en dat is niet voor niets. Het is de perfecte tussenmaat die op elk bureau past, groot genoeg is om dichtbij te zitten en waanzinnig scherpe beelden oplevert – zelfs bij lagere resoluties zoals Full HD.

Daarnaast zijn 27 inch monitoren voor schappelijke prijzen te vinden, en kamp je niet zo snel met de nadelen die je bij nog grotere monitoren tegenkomt. Die nadelen zijn onder andere dat ze duurder zijn, een hogere resolutie nodig hebben om het detail te waarborgen, en dat als je dichtbij zit, je je hoofd moet bewegen om alles goed te kunnen zien.

Het lijkt me dus duidelijk dat een 27 inch monitor iedereen wel aanstaat. Wel moet je nog op een aantal zaken letten om een goede monitor te vinden. Hieronder staan alvast de top 3 keuzes met de belangrijkste specificaties, maar lees vooral verder om meer te weten te komen.

Man die aan het gamen

Gigabyte M27Q P

Gigabyte M27Q P
Curved: Nee
HDMI: 2
Bekijk op Bol.com

ASUS ProArt Display PA279CV monitor

ASUS ProArt Display PA279CV monitor
Curved: Nee
HDMI: 2

Dell SE2719HR

Dell SE2719HR
Curved: Nee
HDMI: 1
Bekijk op Bol.com

27 inch monitor: hoe maak ik de beste koop?

Het is goed om bij de aankoop van je nieuwe 27 inch monitor op een aantal zaken te letten, zodat deze perfect op je wensen aansluit. Hieronder leg ik ze kort voor je uit.

Hoe groot is 27 inch?

Een monitor van 27 inch heeft een schermdiagonaal van 69 centimeter. De breedte bedraagt hierbij 59,7 cm en de hoogte 22,8 cm.

De 27 inch monitor is hiermee momenteel de populairste maat. Hiervoor was dit de beste 24 inch monitor. Dit komt omdat dit formaat voor velen prettig leest en werkt op de afstand waarop we ons normaliter bevinden wanneer we aan het bureau zitten. Als je er veel achter zit, dan moet het wel comfortabel zijn. Kijk daarom ook een naar een monitor voor thuiswerken, en om hem goed te bevestigen naar de beste monitorbeugel.

Daarnaast zijn bijna alle wegpagina's tegenwoordig responsive en werken deze dus perfect op een 27 inch monitor.

Beeldscherm met kleuren op een wit bureau

Paneeltypen

Het kiezen van een paneeltype kan wat verwarrend zijn. Bijna alle moderne monitoren zijn namelijk lcd- of led-monitoren. Theoretisch gezien zijn alle led-monitoren ook een bepaald type lcd-monitor, maar niet alle lcd-monitoren zijn ook led-monitoren.

Dit is een wat technisch verhaal dat snel verwarrend wordt. Wat handig is om te weten dat beide technologieën gebruik maken van vloeibare kristallen (vandaar de afkorting 'lcd', wat staat voor 'liquid crystal display'). Het verschil zit hem uiteindelijk in hoe deze kristallen worden verlicht.

Led

Voor bijna alles intensieve gebruikers – denk hierbij aan grafisch ontwerpers, videobewerkers en gamers – is dit de heilige graal. Als ze ooit led hebben gebruikt zullen ze dan ook bijna nooit terug gaan naar lcd. De reden hiervoor is het gebruik van light emitting diodes, oftewel led, als achtergrondverlichting.

Deze technologie zorgt ervoor dat specifieke delen van het scherm apart oplichten. Hierdoor wordt het beeld veel gedetailleerder weergegeven op het scherm. Dit zorgt dat ook voor een betere kwaliteit van kleur en contrastratio's. Daarnaast is het bij deze technologie mogelijke om het scherm dunner te maken.

Qled en oled? 🤔

Tegenwoordig kennen we nog twee aftakkingen van de standaard led-technologie: qled en oled. Om het simpel te houden: qled wordt niet gebruikt in monitoren, alleen in tv's. Hierdoor licht ik in dit artikel alleen oled uit.

Oled geeft een uitstekende weergave van de zwartwaardes. Dit komt doordat deze technologie individueel oplichtende pixels gebruikt. De pixels die niet gebruikt worden op dat moment blijven uitstaan, wat tot oneindig diepe zwarttinten leidt.

Pixels – Dit zijn kleine puntjes waaruit je beeldscherm is opgebouwd. Je kunt ze zien als minuscule legoblokjes. Op zichzelf staand stelt het niet veel voor, maar zet ze allemaal bij elkaar en je hebt een complex bouwwerk. Elk beeldscherm is opgebouwd uit pixels. De verschillende technologieën verlichten deze pixels elk op een andere manier.

Deze technologie komt nog niet vaak voor in monitoren, dus je betaalt er de hoofdprijs voor. Dit heeft te maken met het feit dat de productie van oled-panelen nog steeds erg duur is, en de kosten ‘niet waard’ zijn voor kleinere panelen. Daarom zijn kleine oled-tv’s ook uiterst zeldzaam. Vraag je dus af of je het echt nodig hebt.

Lcd

Een lcd-monitor gebruikt geen led-verlichting, maar cold cathode fluorescent lamps (CCFL) voor de achtergrondverlichting. Zegt dit je niets? Dat snap ik helemaal! 😅

Hierbij licht het gehele beeld gelijkmatig op. Zitten hier dan ook voordelen aan? Ja! Gebruik je de monitor vooral voor basistaken, zoals het beantwoorden e-mails en tekstverwerking? Dan is deze techniek ideaal. Deze monitoren zijn gemaakt om veel uren achter elkaar aan te staan.

TN

Dit staat voor 'twisted nematic'. Dit is dé monitor voor gamers door de snelle reactietijden en hoge verversingssnelheden – hier kom ik later nog op terug. Deze modellen zijn daarbij goedkoop in aanschaf en energiezuinig. De nadelen hiervan zijn dat het contrast en de kleurenweergave niet ideaal is.

IPS

IPS betekent 'in plane switching' en blinkt uit in de weergave van kleuren en contrast. Dat maakt dit type paneel uitermate geschikt voor foto- en videobewerkers. Ben je hier naar op zoek? Kijk dan eens naar een monitor voor fotobewerking. Deze monitoren gebruiken echter veel energie en hebben een hoge – dus trage – reactietijd.

VA

Vertical alignment-monitoren genereren het beste contrast van deze drie paneeltypes, en ligt qua kleurweergave en mogelijke reactie- en verversingssnelheden tussen de TN- en IPS-panelen in.

Resolutie

De resolutie geeft aan hoeveel pixels – individuele lichtpuntjes – in het scherm zitten. Dit geven we weer in breedte × hoogte. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld.

Is dit altijd het geval? In theorie wel, maar het is vooral bij grote schermen belangrijk. Bij kleinere monitoren is het verschil minder goed waar te nemen, tenzij je er met je neus bovenop zit.

Wat vroeger de absolute top was, en nu nog enkel adequaat is, is Full HD. Deze resolutie bedraagt 1920 × 1080 pixels. Voor de kleinere schermen en basistaken als tekstverwerking en het streamen van video's is dit voldoende. Het is niet aanbevolen om tegenwoordig nog lager dan Full HD te gaan.

Jongen die zijn monitor kapot slaat

Tegenwoordig gaan we liever verder met bijvoorbeeld Quad HD, oftewel 2560 × 1440 pixels. Maar in de volksmond noemen we dit over het algemeen 2K. Quad HD is twee keer zo scherp en gedetailleerd als Full HD en geeft een betere ervaring voor gamers en foto-editors.

Het allerbeste op de markt van 27 inch monitoren is tegenwoordig 4K (2840 × 2160 pixels). Dit levert je megaveel detail en een haarscherp beeld op. Dit is vooral prachtig bij spelen van nieuwe games met andere high-end hardware. Of het echt nodig is, is de vraag.

Veel gebruikers, waaronder gamers, geven de voorkeur aan een monitor met een iets lagere resolutie, zoals 1440p (2560 x 1440, ook wel 'WQHD'). Dit wordt soms foutief als '2K' aangeduid, maar dit is een iets lagere resolutie.

Een hoge resolutie vraagt hoe dan ook veel meer van je videokaart, waardoor je game trager loopt of minder goed uitziet. Speel je op een lagere resolutie, dan hoef je de kwaliteit van de texturen niet op te offeren – en je verversingssnelheid net zo min.

Verversingsfrequentie

De verversingsfrequentie of -snelheid geeft aan hoe vaak het beeld zich per seconde vernieuwt. Dit geven we aan in Hertz (Hz). Hoe hoger het aantal Hertz, hoe vloeiender de beeldweergave. De standaard verversingssnelheid is 60 Hz, wat betekent dat de monitor 60 keer per seconde het beeld ververst. Dit is voor standaardgebruik voldoende.

Ben je een sport-, actiefilm- of gamefanaat? Dan is dit misschien niet genoeg. De overgang van beelden komt bij weergaves van snelle bewegingen al snel schokkerig en wazig over bij 60 Hz. In zo’n geval ga je allerminst voor 75 Hz, maar nog liever voor 120 Hz of hoger, zoals een 144Hz-monitor.

Daarnaast zijn er monitoren met een VRR, oftewel een variable refresh rate. Dit is voornamelijk voor gamers een grote aanwinst. Deze monitoren passen hun verversingssnelheid aan op het aantal frames dat de videokaart per seconde produceert, waardoor je screen tearing – 'scheuren' in het beeld – voorkomt. We noemen dit ook wel de beste Freesync-monitor.

Reactietijd

Hier komt dan ook de reactietijd van een monitor om de hoek kijken. We noemen dit ook wel de responstijd en we drukken het uit in milliseconden (ms). Hoe lager dit getal, hoe beter. Het geeft aan hoeveel tijd er nodig is om van de ene kleur op de andere over te schakelen. We zien alles onder 5 ms als snel. Ben je een hardcore gamer? Dan is 1 of 2 ms zeer aan te bevelen.

Jongen die achter de computer zit

HDR

High dynamic range – oftewel HDR – is een technologie die de contrastverhoudingen verbetert. Dit betekent dat het verschil tussen licht en donker duidelijker is, wat het kleurbereik levendiger maakt, en de details duidelijker.

Ook hier zijn verschillende varianten in te vinden. HDR10 zien we als het gangbaarst in monitoren. Door statische metadata te gebruiken, stelt de monitor de beeldinstelling per film of aflevering af, waardoor het beeld in die film erg goed wordt.

Daarnaast bestaan Dolby Vision en HDR10+; deze gaan nog net een stapje verder. Ze maken gebruik van dynamische metadata en passen de instellingen per scène aan. Deze kom je echter niet snel tegen: de productie van HDR10+-monitoren is redelijk recent pas van start gegaan.

Helderheid

De helderheid van een monitor is erg belangrijk, voornamelijk als je voor lange tijd achter elkaar erachter zit of grafisch vormgever, foto/video-editor bent. We drukken dit uit in cd/m². Voor de algemene gebruik is 250 cd/m² voldoende, maar als je in een erg lichte ruimte werkt heb je al snel 300 tot 350 cd/m² nodig.

De 5 beste 27 inch monitor op een rij

1. Gigabyte M27Q P

1. Gigabyte M27Q P
Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz
HDR: Ja
Helderheid: 350
Beeldverhouding: 16:09

2. ASUS ProArt Display PA279CV monitor

2. ASUS ProArt Display PA279CV monitor
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
HDR: Ja
Type HDR: HDR 10
Helderheid: 350
Beeldverhouding: 16:09

3. Dell SE2719HR

3. Dell SE2719HR
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
HDR: Nee
Helderheid: 300
Beeldverhouding: 16:09

4. ASUS ProArt Display PA278CV

4. ASUS ProArt Display PA278CV
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Helderheid: 350
Beeldverhouding: 16:09

5. Gigabyte G27FC

5. Gigabyte G27FC
Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz
HDR: Nee
Type HDR: Geen HDR
Helderheid: 250
Beeldverhouding: 16:09

Veelgestelde vragen over 27 inch monitors

Is iets toch nog niet helemaal duidelijk? Misschien vind je het antwoord bij deze meest gestelde vragen.

Hoe groot is een 27 inch monitor?

Een monitor van 27 inch heeft een schermdiagonaal van 69 cm. Dit staat gelijk aan een breedte van 59,7 cm en een hoogte van 22,8 cm.

Is een 24 of een 27 inch monitor beter?

Dit ligt aan wat je belangrijk vindt in een monitor. Ga je voor grootte? Dan is een 27 inch natuurlijk beter. Wil je een goedkopere optie en toch zoveel mogelijk detail behouden? Dan is de 24 inch beter. De pixeldichtheid ligt hier doorgaans wat hoger, waardoor een lagere resolutie beter uitziet dan op een groter scherm.

Wat heeft een gaming monitor nodig?

De verversingsfrequentie is het belangrijkste voor gamen. Dit staat voor hoe vaak de monitor het beeld ververst per seconde. De standaard is 60 Hz, oftewel 60 keer per seconde, maar voor hardcore gamers is 120 Hz zeker aan te raden.

Daarnaast is het ook goed om te kijken of je snelheid of bijvoorbeeld mooie kwaliteit beeld belangrijker vindt, vooral als je budget wat krapper is en je ergens wellicht een compromis moet sluiten.

Welke 27 inch monitor moet ik hebben?

Om het je gemakkelijker te maken staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties. Ik kan niet voor jou kiezen welke het best bij je past.

Beeldscherm verversing snelheid
1Gigabyte M27Q P144 Hz
2ASUS ProArt Display PA279CV monitor60 Hz
3Dell SE2719HR60 Hz
4ASUS ProArt Display PA278CV75 Hz
5Gigabyte G27FC165 Hz

Gigabyte M27Q P

Beeldscherm verversing snelheid: 144 Hz

ASUS ProArt Display PA279CV monitor

Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz

Dell SE2719HR

Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz

ASUS ProArt Display PA278CV

Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz

Gigabyte G27FC

Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz

Conclusie

Welke wordt het voor jou? Ga je voor een model met TN-, IPS- of VA-paneel? Heb je daarbij nog ruimte voor HDR, of investeer je liever in een zo hoog mogelijke verversings- en reactiesnelheid?

Je moet bij nogal wat zaken stilstaan, zoals je inmiddels doorhebt. Kom je er met de koopgids en de huidige top 5 nog niet uit, laat ons dan vooral hieronder even weten welke vragen we nog moeten beantwoorden.

Voor nu: bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu