Onze categorieën
Over onsContact

Bespaar Plaats met de Beste Actieve Speakers

Auteur: Charlie Hoeben
Published 28.01.2022 - Updated 30.07.2023
Bespaar Plaats met de Beste Actieve Speakers

Ben je ook een echte muziekfreak en ben je op zoek naar de ideale manier om dit te luisteren? Dan ben je bij de beste actieve speakers aan het juiste adres. Alles wat je nodig hebt, zit hierbij in één apparaat – of een setje apparaten, op zijn meest.

Nooit meer geklooi met het aansluiten van je versterker, maar simpel plug-and-play en genieten vanuit je luie (bureau)stoel. Hieronder staan vast de beste keuzes van het moment, maar lees vooral verder voor meer informatie.

Waarom actieve speakers kopen?

Passieve speakers nemen in verhouding een hoop ruimte in beslag. De versterker die je hierbij bovendien nodig hebt, eist in zijn eentje al een grote plaats op. Wat als je dát nu eens zou kunnen omzeilen?

Bij actieve speakers zit alles in één apparaat. Wel zo handig, niet? Daarnaast zijn de componenten die erin zitten speciaal voor elkaar gemaakt, waardoor je zeker weet dat alles goed bij elkaar past. Die luxe heb je niet per definitie bij passieve speakers die je zelf moet koppelen aan een versterker.

Maar er zijn enkele zaken om op te letten bij de aanschaf. Wist je bijvoorbeeld dat het niet per se belangrijk is hoe luid een speaker is, maar dat het zogeheten THD veel belangrijker is omdat dit aangeeft hoe goed het geluid is. Wat precies inhoudt, ontdek je onder de huidige top 3.

Baby die danst op muziek in de auto

Ruark Audio MR1 Mk2

Ruark Audio MR1 Mk2
Bekijk op Bol.com

Elac Debut 2.0 B6.2

Elac Debut 2.0 B6.2
Bekijk op Bol.com

Dayton Audio B652-AIR

Dayton Audio B652-AIR
Aantal luidsprekers: 1
Type speaker: Inbouw/plafond speaker
Bekijk op Bol.com

Actieve speakers: Hoe maak ik de beste koop?

Lees dit even goed door, zodat je er zeker van bent dat je straks de beste keuze maakt.

Actief of passief?

Terwijl dit artikel specifiek over actieve speakers gaat, is het toch handig om de bekendste categorieën even te bespreken, zodat je zelf onderscheid kunt maken tussen de twee tijdens je zoektocht.

Het verschil tussen actieve en passieve speakers zit hem in de ingebouwde versterker. Bij actieve speakers is de eindversterker en het scheidingsfilter in de speakers ingebouwd.

Scheidingsfilter – We noemen dit ook wel een crossover. Dit is een filter dat ongewenste frequenties blokkeert. Het is een nuttig onderdeel voor een speaker, want het stelt je in staat om een specifieke groep frequenties – die het beste aansluiten op het frequentiebereik van je drivers (individuele luidsprekers) – naar de daarvoor bedoelde drivers te sturen.

Het grote voordeel hiervan is dat je alleen een geluidsbron nodig hebt om op de speakers aan te sluiten. Zo bespaar je ruimte en hoef je je alleen om de speakers te bekommeren. De geluidsbron kan alles van een muziekspeler tot een instrument zijn of zelfs een goede microfoon. Over het algemeen is dit een plug-and-play-optie, wat wilt zeggen dat je geen drivers of overige programma's hoeft te downloaden om alles te laten werken.

Ingebouwd in actieve luidsprekers vind je altijd verschillende versterkers voor elke driver. Dit wilt zeggen dat er een andere versterker is voor de hoge tonen dan voor de lage tonen. Zo heeft een tweeter, die hoge frequenties voor zijn rekening neemt, een andere versterker dan een (sub)woofer, die lage frequenties voor zijn rekening neemt.

Voordat het muzieksignaal naar de verschillende versterkers gaat, gaat het door de actieve scheidingsfilter. Deze zorgt ervoor dat de hoge frequenties naar de versterker van de tweeter gaan, en de lage naar de versterker van de (sub)woofer.

Bij passieve speakers heb je aparte versterkers en soms scheidingsfilters nodig. Dit is voornamelijk beter voor grote en complexe systemen. Deze hebben veel meer vermogen, wat tot veel hittegeneratie leidt. Als je losse componenten gebruikt, zoals je dat voor een passief geluidssysteem moet doen, voorkom je kans op oververhitting.

Het ene is dan ook niet beter dan het andere. Het ligt vooral aan hoe je het systeem wilt gebruiken en hoe uitgebreid dit moet worden. Voornamelijk professioneel gebruik – zoals bij evenementen met een groot publiek – hebben veel baat bij passieve speakers. Voor thuisgebruik zijn actieve speakers vaak het handigst en meer dan genoeg.

Katten op een draaitafel

Gewicht en afmeting

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij de aanschaf, maar toch is het een element om even bij stil te staan. Er zijn vier algemene maten die het belangrijkste zijn: 8 inch, 10 inch, 12 inch en 15 inch.

Dit wil niet zeggen dat de gehele speakers zo groot zijn, maar dit geeft de grootte van de woofer aan. Dit is de naam van de driver die lage tonen aanpakt, oftewel de bas. Dit leidt tot een vrij simpele formule: een grotere woofer staat gelijk aan sterkere bastonen.

Over drivers gesproken: het driverformaat bepaalt zowel het formaat van de speaker alsook het gewicht. Belangrijker is echter dat een grotere driver meer volume produceert zonder rare vervormingen dan een kleine driver.

Vermogen

Nadat het geluid verwerkt, meet de versterker de output in watt. Dit geeft aan hoeveel vermogen de versterker verbruikt. Over het algemeen houden we de regel aan: een hoger wattage staat voor een krachtigere versterker, en een krachtigere versterker produceert meer decibel aan geluid.

Tegenwoordig is dit echter niet altijd meer de waarheid. Het is ook erg belangrijk hoe efficiënt en effectief een product in elkaar zit. Dit wil zeggen dat er speakers zijn met een (in verhouding) laag wattage, die tóch veel geluid produceren. Dit komt omdat deze effectiever is ontworpen. Dit kan ook vice versa werken: een speaker die met een hoog wattage weinig geluid produceert.

Dit heeft ook te maken met het formaat van de drivers, die ik hierboven al besprak.

Dus meer watt is beter? 🤔

Dit is zeker niet altijd het geval en is een grote misvatting. Voor mensen die hun muziek graag héél hard afspelen kan dit wel waar zijn, maar hier zitten wat haken en ogen aan.

Er is een verschil tussen gecomprimeerde en ongecomprimeerde muziek. Als muziek ongecomprimeerd is, krijg je betere geluidskwaliteit. Dit komt doordat het bestand niet is 'samengeperst'. Hierdoor blijft de muziek zuiverder op hoog volume. Als je gecomprimeerde muziek op hoog volume luistert, vervormt en kraakt het geluid, waardoor de audio niet langer zuiver is.

Denk bijvoorbeeld aan een dj. Het is niet mogelijk om op een festival .mp3-bestanden te draaien. Hierbij klinkt het geluid niet meer goed, omdat het op heel hoog volume afgespeeld wordt. Wil je dit ook thuis kunnen doen (ondanks wat je buren ervan vinden ...)? Kies dan bijvoorbeeld voor een maximum geluidsniveau van 100 dB (decibel) en 200 watt aan vermogen.

Vind je het fijn om op een lager volume naar bijvoorbeeld gecomprimeerde muziek te luisteren, dan is 50 watt vaak al voldoende. Hier zit dus een groot verschil in. Bij elke 6 dB toename verdubbelt het volume dan ook al, dus je hebt voor simpel thuisgebruik waarschijnlijk niet meer dan 85 dB nodig.

RMS vs. piekwattage

De fabrikanten geven vaak twee wattagemetingen aan bij de specificaties. Het piekvermogen is het uiterste vermogen dat een speaker in korte stoten produceert. Het RMS-wattage zien we als het gemiddeld vermogen dat geproduceerd wordt over een langere periode.

Over het algemeen ligt de marketingfocus voornamelijk op het piekwattage, maar het RMS-wattage is voor de gemiddelde gebruiker misschien wel belangrijker. Een luide speaker wil niet altijd zeggen dat het een goede speaker is. Hij kan dan wel veel volume produceren, maar het is belangrijker dat het geluid goed klinkt.

Vergelijk het met iemand die meeschreeuwt met zijn of haar favoriete ballad om wat energie kwijt te raken, versus iemand die beheerst met dezelfde ballad meezingt. Wie denk je dat beter klinkt?

Menselijke gehoorfrequenties

Als mensen nemen wij de geluiden tussen de 20 en 20.000 Hertz (Hz) waar. Hoe ouder we worden, hoe kleiner dit bereik wordt.

Ook verkleint (langdurige) blootstelling aan hard geluid dit bereik. Van geluidsniveaus boven de 80 decibel (dB) kun je al gehoorbeschadiging oplopen. Dit betekent dat je uiteindelijk een minder breed spectrum aan geluiden hoort: bastonen en hoge tonen vallen hierbij als eerste weg.

THD

Dit is een afkorting voor 'total harmonic distortion' en geeft aan hoe nauwkeurig het geluid is dat uit de speaker komt. De THD geeft weer hoe muziek gelezen en vervolgens geproduceerd wordt, en dan vooral hoeveel vervorming van de muziek optreedt tijdens het afspelen.

Je kunt het zien als een meting van 'het midden' van het signaal, tussen binnenkomst en uitzending. Je leest eraan af in welke mate het geluid vervormt tussen de binnenkomst en het afspelen van het geluidssignaal.

Hoe lager het THD-getal, hoe beter het geluid weergegeven wordt, want dit betekent dat er weinig vervorming plaatsvindt. Een efficiënt gebouwde speaker van hoge kwaliteit levert vaak een lagere THD-waarde.

Dit ziet uiteindelijk bijvoorbeeld zo uit: "THD: < 0.3%". Dit wil zeggen dat er minder dan 0.3% vervorming op is getreden, wat nauwelijks hoorbaar is. Idealiter mik je op speakers met een waarde onder de 1%.

Speaker met achtergrondverlichting

Versterker

In principe is het doel van de versterker om een groot genoeg uitgangssignaal te produceren voor de speaker, zodat je een hoorbaar en helder geluid krijgt. Het signaal dat de versterker binnen krijgt is vaak erg zwak, de versterker zorgt dat dit signaal in een grote mate vergroot wordt zodat het uiteindelijk hard geluid kan produceren. Hierin maken we onderscheid tussen verschillende klassen.

Het is zonder twijfel dat klasse A het beste geluid produceert. Het is de puurste vorm van versterkt geluid, dit komt omdat het 'lineair' is. Dit betekent dat het op alle punten perfect versterkt wordt. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat je heel zuiver geluid hebt zonder veel vervorming, dit is voor de echte audio puristen een hemel.

Helaas zit er een groot nadeel aan dit type: het verbruikt veel stroom. Dit komt omdat een klasse-A-versterker erg inefficiënt in elkaar zit. Om het benodigde resultaat te bereiken heeft de versterker constant evenveel stroom nodig, ook als deze geen geluid produceert.

Daarnaast wordt 70% tot 90% van de stroom omgezet in warmte. Voor 100 watt aan geluidsvermogen heb je 1.000 watt aan stroom nodig. Vergeet hem dus niet meteen uit te zetten als je klaar bent met luisteren!

Klasse AB

Deze klasse is later ontwikkeld om de nadelen van klasse A te omzeilen, zonder hierin de kwaliteiten te verliezen. Dat is gelukkig redelijk gelukt, omdat er in deze versterkers meer onderdelen zitten – waarvan de transistors het belangrijkste zijn.

Het apparaat zet deze onderdelen uit als ze niet gebruikt worden. Hierdoor verbruikt de speaker wat minder stroom. Het is jammer genoeg nog niet helemaal perfect, want alsnog wordt 50% tot 70% van de stroom omgezet in warmte, wat verloren gaat.

Tegenwoordig zien we hier ook hybridemodellen in. Dit wilt zeggen dat ze een deel klasse A, en een deel klasse AB zijn. Als het geluid zacht afgespeeld wordt, dan is het klasse A; als het volume knap hoog staat, schakelt het apparaat automatisch naar AB om het stroomverbruik (of de verspilling ervan) te verminderen.

Klasse D

Een klasse-D-versterker is gemaakt vanuit een nieuwere technologie. In de meeste gevallen zitten hier digitale schakelaars in. Deze schakelaars werken uiterst efficiënt, doordat ze zichzelf constant in een razend tempo in- en uitschakelen.

Door deze efficiëntie krijg je veel meer effect met minder stroomgebruik, en zodoende minder warmte. Bij de beste soundbar is bijvoorbeeld vaak een klasse-D-versterker ingebouwd.

Een minpuntje hiervan is dat het kwaliteitsverschil enorm uit elkaar loopt. Dit komt doordat de instellingen van de fabrikant moeilijk goed af te stellen zijn. Bij de wat duurdere modellen is dit vaak beter gedaan, omdat hier meer tijd en middelen aan zijn besteed.

De 5 beste actieve speakers op een rij

1. Ruark Audio MR1 Mk2

2. Elac Debut 2.0 B6.2

3. Dayton Audio B652-AIR

3. Dayton Audio B652-AIR
Aantal luidsprekers: 1
Type speaker: Inbouw/plafond speaker

4. Monolith by Monoprice Encore B6

5. Q Acoustics 3030i

5. Q Acoustics 3030i
Inclusief versterker: Nee
Aantal luidsprekers: 2
Type speaker: Boekenplank

Veelgestelde vragen over actieve speakers

Is er iets toch nog niet helemaal duidelijk? Dan staan hier de meest gestelde vragen om je verder te helpen.

Wat is het verschil tussen actieve en passieve speakers?

Actieve speakers dienen als een zelfstandig audiosysteem met een ingebouwde versterker. Passieve speakers moeten daarentegen op een aparte versterker aangesloten worden om geluid te kunnen produceren.

Het is niet dat de één beter is dan de ander onder alle omstandigheden: actieve speakers zijn prima voor thuisgebruik, terwijl passieve systemen top zijn voor uitgebreide geluidssystemen die veel hitte genereren en grote publieken moeten vermaken.

Hoe werken actieve speakers?

In actieve speakers zit een versterker ingebouwd. Hierdoor zijn actieve speakers plug-and-play: je plugt ze in, speel muziek af van het bronapparaat, en dat is het! Het vermogen van de versterker is dan ook afgestemd op de componenten, waardoor je niet hetzelfde risico op mismatches loopt als dat je doet bij passieve speakers.

Hoe sluit je actieve speakers aan?

Over het algemeen is dit gemakkelijk aan te sluiten met een 3,5mm-stereo-jack-kabel. Dit is de kleinste ingang op de speaker die meestal met groen omringd is. Sommige hebben alleen RCA-inputs. Wil je de speaker aansluiten op een apparaat via de RCA-input, maar heeft je bronapparaat geen RCA-output? Dan is een 3,5mm-to-RCA-adapter een goed idee.

Sommige modellen werken ook met Bluetooth en/of wifi, waardoor je ze draadloos met bijvoorbeeld je telefoon of laptop verbindt. In het geval van wifi-speakers zet je er zelfs een heel multiroom-systeem mee op!

Welke actieve speakers moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen, want ik weet niet waarvoor je ze wil gebruiken. Wel heb ik hieronder de beste keuzes met de belangrijkste specificaties voor je klaargezet om het je gemakkelijker te maken.

1Ruark Audio MR1 Mk2
2Elac Debut 2.0 B6.2
3Dayton Audio B652-AIR
4Monolith by Monoprice Encore B6
5Q Acoustics 3030i

Ruark Audio MR1 Mk2

Elac Debut 2.0 B6.2

Dayton Audio B652-AIR

Monolith by Monoprice Encore B6

Q Acoustics 3030i

Conclusie

Vanaf nu luister jij altijd je favoriete tracks met de beste kwaliteit. Geen gedoe meer met aparte versterkers, maar mooi alles in één. Met welke speakers ga jij naar huis? Een klasse A, B, AB of D? En hoe zit het met aansluitingsmogelijkheden? Ga je voor bekabeld, of draadloos?

Laat het me vooral weten! Heb je nog vragen over zaken die hier niet besproken zijn? Ook daar horen we graag meer over. Alvast bedankt voor het lezen, en veel plezier met je nieuwe aanwinst!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu