Onze categorieën
Over onsContact

De Beste Bureaustoel voor Goede Steun 💺

Auteur: Charlie Hoeben
Published 31.01.2022 - Updated 09.11.2022
De Beste Bureaustoel voor Goede Steun 💺

Als je uren per dag thuis werkt en/of graag op je pc gamet, is zitcomfort enorm belangrijk. Je komt in dit opzicht niet ver zonder de beste bureaustoel. Als je kiest voor een ergonomisch model die aan alle normen voldoet, dan maak je altijd een goede keuze.

Er hangt misschien een groter prijskaartje aan, maar je rug zal dankbaar zijn. Hieronder vast de beste keuzes van het moment, maar lees verder voor meer informatie!

Waarom een bureaustoel kopen?

Een bureaustoel kun je om een hoop verschillende redenen nodig hebben – die allemaal met zitcomfort te maken hebben. Misschien ben je erachter gekomen dat je thuiswerken fijn vindt, dus heb je daarvoor een stoel nodig waar je urenlang comfortabel op kunt zitten. Misschien stream je graag games op Twitch, waarvoor je ook enige tijd achter elkaar moet zitten, en dan idealiter zonder rugpijn.

Wat de reden ook is: het is erg belangrijk om te kiezen voor een goede bureaustoel. Je rug is je later enorm dankbaar als je kiest voor een ergonomische stoel in plaats van een prul.

Hoe je die goede keuze maakt? Dat lees je hieronder, want er zijn een hoop zaken om op te letten, maar eerst vind je hieronder top 3 van het moment, zodat je alvast kunt kijken wat er beschikbaar is.

Herman Miller Aeron

Herman Miller Aeron
Type bureaustoel: Bureaustoel
Met wielen: Ja
Rugleuning in hoogte verstelbaar: Nee
Ergonomisch keurmerk: Zonder keurmerk
Type rugleuning: Kantelbaar, in meerdere standen vast te zetten
Bekijk op Bol.com

Humanscale Diffrient World

Humanscale Diffrient World

Flash Furniture Mid-Back Office Chair

Flash Furniture Mid-Back Office Chair

Bureaustoel: Hoe maak ik de beste koop?

Denk aan je rug en denk goed na over wat voor bureaustoel je aanschaft! Hieronder vind je meer informatie over hoe je de beste keuze maakt.

Pas de stoel aan op je lichaamslengte

Dat Nederlanders gemiddeld erg lang zijn, weten we allemaal, maar dit wilt niet zeggen dat iedereen per definitie rond de 1,90 meter is. Het is erg belangrijk dat de stoel geschikt is voor jouw lichaamslengte. Je kan een stoel kiezen die hier specifiek op is ingesteld, maar je kan er ook voor één kiezen die verstelbaar is tussen verschillende lengtes.

Als een stoel een (N)EN 1335- en NPR 1813-norm heeft, voldoet deze aan verschillende eisen die de Arbo-wet stelt aan bureaustoelen. Deze stoelen hebben standaard verschillende instellingspunten, waardoor het mogelijk is om de stoel op verschillende punten op je persoonlijke voorkeur en lichaamslengte af te stellen. Denk hierbij aan een verstelbare rugleuning, verstelbare armleuningen en een verstelbare zithoogte.

De juiste zithouding is erg belangrijk, vooral als je voor langere tijd achter elkaar op de bureaustoel zit. Het vergroot je comfort niet alleen, maar voorkomt ook pijn, klachten en problemen.

Als je zoals veel Nederlanders erg lang bent, dan is een bureaustoel die specifiek aan de NPR 1813-norm voldoet uitermate geschikt voor je. Dit is de norm die opgesteld is met langere mensen in gedachten.

Welke stoel je ook kiest, zorg er in ieder geval voor dat je deze in de hoogte kunt verstellen. Dit is vrijwel noodzakelijk, vooral als er soms iemand anders op de stoel gaat zitten. Hoewel de ergonomische eisen voor iedereen anders zijn, is een stoel die in de hoogte verstelbaar is een must.

Meerdere bureaustoelen in een kantooromgeving

Een certificering is niet voor niets

Als je elke volledige werkdag op een bureaustoel vertoeft is het verstandig om een bureaustoel te kopen die voldoet aan een bepaalde norm.

(N)EN 1335

Bij een bureaustoel met deze specifieke certificering heb je eentje te pakken die geschikt is voor mensen tussen de 151 en 192 cm, wat een groot deel van de bevolking omslaat. Deze stoel voldoet daarbij volledig aan de Arbowet- en regelgeving. Daarnaast kun je aan de naam aflezen dat de stoel aan zowel de Nederlandse als de Europese eisen voldoet.

NPR 1813

Als een bureaustoel aan de NPR-richtlijnen voldoet, dan doet deze dat ook automatisch aan de (bovenstaande) (N)EN 135-norm. Dit is namelijk een aanvulling hierop. De afkorting 'NPR' staat voor Nederlandse Praktijk Richtlijn en is specifiek afgesteld op de wat langere gemiddelde lengte van de Nederlandse populatie in vergelijking met veel andere populaties.

Het verschil is dat je een bureaustoel met de NPR 1813-norm een paar graden meer kan instellen. Een hoek van 90 graden is niet altijd goed of voldoende.

Hoeveel zit je erop?

Hoeveel je de stoel daadwerkelijk gebruikt is een ander cruciaal punt om rekening mee te houden wanneer je de keuze maakt. Als je de stoel maar een aantal keer per week voor een uurtje per keer gebruikt, dan is het mogelijk om minder strenge eisen te stellen dan als je er dagelijks acht uur op zit. ⌚

Als dit laatste het geval is, dan is het prettig om voor bijvoorbeeld een model met een extra dik kussen te kiezen. Dit verhoogt het comfort enorm en zorgt ervoor dat je er minder snel zere billen krijgt. Een zachte ondergrond is simpelweg comfortabeler!

Als de stoel verder in de woonkamer staat en je hem niet gek vaak gebruikt, dan is het wellicht nog belangrijker dat het design van de stoel aansluit op je interieur.

Ergonomie ispeelt echter voor de meesten de hoofdrol, voornamelijk als je de stoel erg veel gebruikt. Let wel op dat een goede, ergonomische stoel een flinke investering is, maar dat is de investering absoluut waard als je veel voor je pc zit.

Geen prijs is te hoog om chronische rugklachten op de lange termijn te vermijden. Deze stoelen zorgen ervoor dat je lichaamshouding beter is, en daarnaast gaan ze nog een stuk langer mee ook.

Ook de wat goedkopere modellen zijn vaak instelbaar en zitten in veel gevallen lekker, dus wees hier niet bang voor. Het is wel verstandig de stoel een keer uit te proberen voordat je hem aanschaft. Dit kan ook makkelijk als je hem online besteld met alle voordelige retourregelingen van tegenwoordig.

De verschillende beschikbare mechanismes

Elke bureaustoel werkt met een bepaald mechanisme om een zekere mate van bewegingsvrijheid toe te staan. Meestal is het onderstel hiermee bevestigd aan het bovenstuk. Het is hierbij belangrijk dat je niet altijd in precies dezelfde houding zit.

Als je een actieve houding aanneemt en deze regelmatig wisselt, dan voorkom je klachten. Hierbij komt het mechanisme goed van pas, want deze bepaalt hoe actief de positie kan zijn. Een ergonomische bureaustoel is dynamisch, niet statisch.

Gasdrukveer

Een bureaustoel met een gasdrukveer zorgt dat je gemakkelijk de hoogte van de stoel instelt. Door aan een hendel onder het zitvlak te trekken terwijl je op de stoel zit, gaat de stoel naar beneden. Als je wil dat het zitvlak naar boven komt, sta je op en trek je ook aan de hendel.

Permanent contact

Bij dit mechanisme is de zitting in een vaste positie bevestigd, maar beweegt de rugleuning wel. Dit zorgt ervoor dat je rug constant ondersteund wordt en in staat is mee te bewegen met je houdingswisselingen. Daarnaast kun je de rugleuning vastzetten in de door jouw gewenste stand. Ook komen veel van deze modellen met een verstelbare lendensteun, maar niet altijd.

Bruin leren bureaustoel in een wit kantoor

Kantelbaar

Bij deze stoelen is er een mechanisme aanwezig die het mogelijk maakt dat de stoel constant in dezelfde houding kantelt. Als de zitting van de stoel beweegt, doet de rest van de stoel dit ook. Dit zorgt ervoor dat je standaard in een natuurlijke positie terecht komt. Bij sommige modellen kun je de stoelen ook vastzetten waardoor je in dezelfde positie blijft, maar dit is niet altijd mogelijk.

Floating tilt

Dit is een gepatenteerde technologie van het bureaustoelen merk Savo. De rugleuning en het zitvlak bewegen compleet los van elkaar; hierdoor wordt je lichaam zelfs in de kleinste bewegingen ondersteund. Het idee is dat je hierdoor nooit een verkeerde lichaamspositie aanneemt. De bureaustoel denkt als het ware met je lichaam mee om het altijd in een goede positie te laten zitten.

Schommelmechanisme

De naam verklapt het al een beetje: deze stoelen kantelen alleen dynamisch naar voor en naar achter. Zie het dus als een schommelstoel. Er is geen tegendruk aanwezig, en hierdoor moet je zelf balans vinden. Als je te ver naar achter leunt, lig je op je gat! 💥

Materiaal en vullingen: wat zit het beste?

Voor de zitvlakken van een bureaustoel gebruiken fabrikanten een aantal verschillende vullingen. Hieronder licht ik ze toe!

Foam

In het Nederlands noemen we dit koudschuim, en dit is veruit het bekendste materiaal voor de zittingen van bureaustoelen. Veel producenten kiezen hiervoor omdat het een goedkoop materiaal is, wat de verkoopprijs van de stoel toegankelijk maakt. Daarnaast is het duurzaam, dus het gaat lang mee en is goed voor ergonomische toepassingen. Ideaal dus voor het maken van een bureaustoel!

Secretlab stoel voor houten bureau met twee monitors

Traagschuim

Dit is uiteraard erg comfortabel, omdat het zich naar je lichaam vormt, maar niet bepaald ergonomisch verantwoord, omdat je hierin wegzakt op den duur, wat je mogelijk in een onnatuurlijke houding laat zitten. Daarnaast kan het zijn dat het zó comfortabel is dat je er minder hard van gaat werken. 😴

Gel

Een gel-achtige vulling is ook een erg goede optie. Denk hierbij aan hetzelfde materiaal als een fietszadel. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het 'slim' is. Dit wil zeggen dat het zich aanpast aan je vormen, en ook voor langere tijd zo blijft.

Ook dit is echter niet heel ergonomisch verantwoord, aangezien het voor klachten in de onderrug kan zorgen. Het is dan ook niet geschikt voor lange werkdagen.

Bekleding

De voornaamste bekledingen die we tegenkomen bij bureaustoelen, zijn leder, imitatieleer en textiel. Leer is bijzonder duurzaam; het scheurt en rafelt niet, en is bovendien ongevoelig voor vlekken. Wel moet je het goed onderhouden om de voordelen hiervan te waarborgen.

Daarop volgt de veganistische variant: imitatieleer. De eigenschappen hiervan zijn grotendeels hetzelfde, maar dan met het voordeel dat imitatieleer een stuk goedkoper is dan echt leer. Een nadeel is dat het niet ademt, waardoor je op warme dagen al snel vastplakt aan je rugleuning en zitvlak! Ook is het iets minder duurzaam in vergelijking, maar in verhouding met de volgende optie, houdt het het lang uit.

Tenslotte is textiel een fijn materiaal, omdat het goed ademt. Heb je het snel warm, dan is stoffen bekleding een uitmuntende keuze. Heb je daarentegen ook een kat in huis dus graag in je stoel klimt, dan overleeft het textiel het niet lang. Ook voor vlekken is het niet de prettigste keuze.

Maak het zitten dynamisch

Het is goed om ervoor te zorgen dat je het zitten zelf dynamisch maakt. Op kantoor werk je bijvoorbeeld vaak vele uren achter elkaar, en breng je deze zittend in dezelfde positie door. Dit is slecht voor je houding en bovendien schadelijk voor je algemene gezondheid. Je conditie gaat snel achteruit en je krijgt sneller pijnklachten.

De beste tip hiervoor is: elk half uur even te gaan staan, wellicht even een rondje lopen of een paar minuten strekken. Als je pauze hebt, maak dan een wandeling in plaats van weer op een stoel te gaan zitten. Ga lekker naar buiten en nuttig je lunch in het park, en loop vervolgens een rondje. Dat is ook nog eens beter voor je spijsvertering, dus dat is mooi meegenomen.

Zelfs een beetje wiebelen helpt je houding. Luister naar muziek via actieve speakers of via een goede koptelefoon en beweeg met de muziek mee. Hiermee voorkom je dat je spieren vast gaan zitten.

De 5 beste bureaustoelen op een rij

1. Herman Miller Aeron

1. Herman Miller Aeron
Type bureaustoel: Bureaustoel
Met wielen: Ja
Rugleuning in hoogte verstelbaar: Nee
Verstelbaar onderrug gedeelte: Ja
Draaibaar: Nee
Ergonomisch keurmerk: Zonder keurmerk
Type rugleuning: Kantelbaar, in meerdere standen vast te zetten

2. Humanscale Diffrient World

2. Humanscale Diffrient World

3. Flash Furniture Mid-Back Office Chair

3. Flash Furniture Mid-Back Office Chair

4. Steelcase Leap

4. Steelcase Leap

5. Steelcase Series 2 Stool

Veelgestelde vragen over bureaustoelen

Het kan zijn dat iets toch nog niet helemaal duidelijk is – dat probeer ik hieronder op te lossen!

Wanneer is een bureaustoel ergonomisch?

Een bureaustoel is ergonomisch als deze volledig in te stellen is naar jouw wensen. Hierbij is het belangrijk dat je bijvoorbeeld de rugleuning, armleuningen en de zithoek in kan stellen. Omdat geen persoon hetzelfde is qua lichaamslengte en houding, is het belangrijk dat deze instellingsmogelijkheden aanwezig zijn.

Hoelang gaat een bureaustoel mee?

Als je een goede bureaustoel koopt, gaat deze zo'n acht tot tien jaar mee. Het is hierin wel belangrijk heel minimaal onderhoud te plegen. Denk hierbij aan het controleren of alle bouten en schroeven nog stevig vastzitten, en zonodig het mechanisme van wat olie voorzien.

Welke bureaustoel is goed bij rugklachten?

Als je last van rugklachten hebt, is het uiterst belangrijk dat je een bureaustoel aanschaft waarbij je in een goede houding zit, maar ook dat je makkelijk van houding kan wisselen: het is vooral problematisch om te lang in dezelfde houding te zitten. Kies hierdoor voor een dynamische bureaustoel, waarvan je elk apart deel naar wens kunt instellen.

Welke bureaustoel moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen, maar ik heb wel hieronder voor de laatste keer de beste bureaustoelen van het moment met de belangrijkste specificaties voor je klaargezet.

Type bureaustoelMet wielenRugleuning in hoogte verstelbaar
1Herman Miller AeronBureaustoelJaNee
2Humanscale Diffrient WorldBureaustoelJaNee
3Flash Furniture Mid-Back Office ChairBureaustoelJaNee
4Steelcase LeapBureaustoelJaNee
5Steelcase Series 2 StoolBureaustoelJaNee

Herman Miller Aeron

Type bureaustoel: Bureaustoel

Met wielen: Ja

Rugleuning in hoogte verstelbaar: Nee

Humanscale Diffrient World

Type bureaustoel: Bureaustoel

Met wielen: Ja

Rugleuning in hoogte verstelbaar: Nee

Flash Furniture Mid-Back Office Chair

Type bureaustoel: Bureaustoel

Met wielen: Ja

Rugleuning in hoogte verstelbaar: Nee

Steelcase Leap

Type bureaustoel: Bureaustoel

Met wielen: Ja

Rugleuning in hoogte verstelbaar: Nee

Steelcase Series 2 Stool

Type bureaustoel: Bureaustoel

Met wielen: Ja

Rugleuning in hoogte verstelbaar: Nee

Conclusie

Het is slim om eerst te bedenken hoeveel je de stoel daadwerkelijk gebruikt, en vervolgens na te denken over gebruikersgemak, budget en ergonomie. Kies daarna het mechanisme die het best bij jou past, en ook is het verstandig over de vulling na te denken.

Ga in ieder geval altijd voor een stoel met een certificering, zo maak je altijd de allerbeste keuze voor je rug! Met al deze kennis in gedachten, wens ik je succes met je zoektocht en veel plezier met je aankoop. Bedankt voor je tijd!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu