Onze categorieën
Over onsContact

Eenvoudig Opladen met de Beste Usb-autolader ⚡

Auteur: Charlie Hoeben
Published 28.01.2022 - Updated 08.07.2022
Eenvoudig Opladen met de Beste Usb-autolader ⚡

We kunnen tegenwoordig niet meer zonder onze smartphones, tablets en laptops leven. Dus het is wel zo handig als deze ook altijd opgeladen zijn. Dit doe je zonder stress onderweg met de beste usb-autolader.

Terwijl je naar de plaats van bestemming rijdt, is je telefoon helemaal vol als je aankomt! Hieronder vast de beste keuzes, maar lees vooral verder.

Waarom een usb-autolader kopen?

Het is altijd handig om ergens met een volgeladen apparaat aan te komen. Daarnaast is het tegenwoordig voor ons onmogelijk om zonder routeplanner op een plek van bestemming te komen.

Jammer genoeg loopt je telefoon hier snel door leeg. Ben je daarnaast muziek aan het streamen na een goede subwoofer voor je auto te hebben geïnstalleerd, dan ben je al helemaal snel de pineut.

Nu kun je het beste navigatiesysteem gebruiken als je je batterijniveau een beetje wilt besparen, maar daar heeft niet iedereen zin in (of het geld voor).

Wij mensen houden nu eenmaal erg van efficiëntie, en daarbij komt een usb-autolader goed van pas. Hierdoor is je smartphone of tablet nooit meer leeg, kom je altijd goed terecht op de plek van bestemming en luister je zonder onderbreking je favoriete muziek in de auto.

Hieronder vind je alvast de top 3 keuzes van het moment, maar lees vooral verder om te weten hoe je de beste aankoop doet!

Illustratie van batterij die leeg loopt

Nekteck PD 45W Type-C Car

Nekteck PD 45W Type-C Car

Anker PowerIQ 3.0 USB-C Car

Anker PowerIQ 3.0 USB-C Car

Aukey CC-A3 Dual-Port Car Charger

Aukey CC-A3 Dual-Port Car Charger

Usb-autoladers: Hoe maak ik de beste koop?

Na een hoop wikken en wegen toch maar even opzoeken hoe je de beste keuze maakt bij de aanschaf van je nieuwe usb-autolader? Heel goed, want er zijn een aantal zaken om op te letten.

Verschillende types

We onderscheiden twee verschillende autolader types; bedraad of draadloos. Hieronder leg ik ze beide kort uit.

Bedraad

Dit is de old school autolader die we waarschijnlijk allemaal nog wel kennen. Omdat mensen vroeger over het algemeen niet veel apparaten hadden, heeft deze autolader slechts ruimte om één oplaadkabel aan te sluiten.

Deze lader doe je in de sigarettenaansteker van je auto, waarna je de oplaadkabel van je telefoon, tablet of eventueel een energiezuinige laptop inplugt. Daarna voorziet de oplader je apparaat van stroom.

Hierin wordt je niet alleen beperkt in het aantal apparaten dat je tegelijk kunt opladen. Eventueel megeleverde kabels zijn vaak kwetsbaar en sluiten niet altijd aan op de telefoon die je hebt. Daarom moet je hoogstwaarschijnlijk een eigen kabel aanschaffen, al helemaal bij de modellen die zonder kabeltje geleverd worden.

Draadloos

De draadloze usb-autolader is moderner en verovert steeds meer van de markt. Het basisprincipe is hetzelfde: je plugt deze draadloze lader in een 12V-plug die je in de stroomvoorziening bij je dashboard plugt. De oplader klem je daarna vast ergens op je dashboard, meestal in de lamellen van de ventilatie.

Daarna is het slechts een kwestie van je telefoon tegen de draadloze oplader aanzetten, in de standaard. Zie het als een normale telefoonhouder, maar dan met een achterkant die je telefoon draadloos oplaadt.

Het nadeel? Je laad er geen tablet of laptop mee op, want die passen niet in de standaard van die lader. Bovendien zijn deze opladers doorgaans een stuk duurder dan de simpelere bekabelde varianten.

USB kabel tegen een zwarte achtergrond

Aansluitingen

Bedenk vooraf goed wat je wilt opladen en hoeveel apparaten tegelijkertijd dit zullen zijn. Het gros van de autoladers op de markt heeft twee uitgangen en dit is voor de meeste mensen voldoende, maar er bestaan ook laders met vier uitgangen. Deze zijn echter doorgaans wel wat groter, dus houd hier rekening mee als de aansluiting dicht in de buurt van de pook zit.

Het is niet altijd per se handig om meer aansluitingen te hebben. De ingang waarin je de oplader plugt, bevindt zich vaak in de buurt van de pook, waar een kabelnest al snel in de weg zit.

Amperage (A)

De stroomsterkte, oftewel de amperage van een autolader, geeft aan hoeveel stroom deze gebruikt om apparaten op te laden. Hierin geldt in de basis de volgende regel: hoe hoger het amperage, hoe krachtiger de autolader. Hierin zit vaak het grootste verschil tussen het uitgebreide aanbod aan autoladers, dus kijk hier goed naar.

Een fatsoenlijke lader biest je minimaal 2,1 A per aansluiting, maar idealiter is dit minstens 2,4 A. Met deze twee sterktes zijn al je apparaten redelijk snel opgeladen, al komt dit nog lang niet in de buurt van een snellader: hier voor heb je 3 A nodig. Dat geeft meteen weer wat het amperage daadwerkelijk aangeeft: de laadsnelheid.

Dit is dan ook één van de belangrijkste specificaties van een usb-autolader. Met een lagere stroomsterkte doet de lader er verschrikkelijk lang over om de apparaten op te laden.

Omdat we tegenwoordig vaak routeplanners op smartphones gebruiken, zijn autoladers vrijwel onmisbaar. Omdat het scherm bij deze apps constant aanstaat in combinatie met de almaar vernieuwende locatievoorzieningen loopt de batterij van je telefoon sneller leeg.

Daarom is het belangrijk een autolader met een hoog genoeg amperage, omdat de oplaadsnelheid anders niet kan opboksen tegen de snelheid waarop de batterij leegloopt.

Snelladen

De nieuwste modellen smartphones zijn vrijwel altijd uitgerust met de snellaadfunctie. Bij Samsung en Apple wordt bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van Qualcom Quick Charge. Hierbij kan een apparaat sneller opladen zonder de batterij op de lange termijn te beschadigen of uit te putten. Zoals gezegd, heeft een lader hiervoor minstens 3 A aan stroomsterkte nodig.

Let wel: snelladen met een draadloze oplader is geen optie. Daar is deze technologie nog niet toe in staat.

USB-PD – De afkorting 'PD' staat voor power delivery en deze technologie zorgt ervoor dat het toestel in staat is om meer stroom in een kortere tijd op te nemen. Dit staat gelijk aan snelladen. De nieuwe modellen telefoons beschikken vrijwel allemaal met deze functionaliteit. 

Voltage (V)

Het voltage geeft de hoeveelheid spanning dat het op het stopcontact staat aan. In een auto is dit waarschijnlijk 12 V, wat genoeg is voor een autolader tussen de 2,1 en 4,8 ampère. In een huishouden is dit vaak 220 V. De spanning daalt wanneer we de lader aansluiten. De autolader zelf zet de stroom altijd om van 12 V in 5 V. Het maakt hierbij niet uit wat de stroomsterkte van de autolader is.

Wattage (W)

Dit is het totaal geleverde vermogen. Dit bereken je gemakkelijk door de stroomsterkte met de spanning te vermenigvuldigen. Als je niet goed op het wattage let, is er een kans dat er een zekering in je auto doorslaat.

Een klein voorbeeld: stel de zekering van de sigarettenaansteker heeft 15 A en de auto 12 V. Hierbij is het wattage dus 15 × 12 = 180 W. Als je over deze 180 Wheengaat, brand je zekering door.

Dit is niet standaard op elke autolader te vinden, maar wel super handig als je smartphone hier ook compatibel mee is. Het is dan ook de duurzame optie om een usb-autolader met snel laadt functie aan te schaffen omdat in de toekomst elke telefoon hierover beschikt.

Man die rijd terwijl zijn telefoon oplaadt

Kwaliteit

Deze term is altijd erg moeilijk te beoordelen en in te schatten, maar vaak kun je het uitlezen in de reviews van kopers die je voorgingen. Hierin zijn vaak de grotere en bekendere merken betrouwbaarder, omdat deze hun naam willen beschermen en geen slechte producten op de markt willen brengen.

Een goedkope usb-autolader is dan ook niet altijd bevorderlijk voor je dure smartphone. Soms kan deze bijvoorbeeld de staat van je batterij permanent verslechteren. Daardoor houdt hij zijn lading minder vast. Het is hierbij aan te raden producten uit het hoogste segment of van dezelfde fabrikant als je smartphone aan te schaffen.

Compatibiliteit

Kijk van te voren goed of de lader compatibel is met je apparaten om teleurstelling te voorkomen. Kijk ook goed of je wel een sigarettenaansteker in je auto hebt en deze hierin kan. Als deze al in beslag is genomen door een goede FM-transmitter, dan houd de pret sowieso al op als je deze niet eruit wilt halen.

Hierin is usb-c de nieuwste vorm van opladen en dit begint steeds meer de norm te hebben. Om een duurzame autolader te kopen met de blik om de toekomst is het slim om een te kiezen met minimaal één usb-c-aansluiting. Deze opladers zijn doorgaans snelladers, dus als je telefoon ook compatibel is met snelladen, is dit zeker de moeite waard. Je moet hierbij wel op het amperage blijven letten.

De 5 beste usb-autoladers op een rij

1. Nekteck PD 45W Type-C Car

1. Nekteck PD 45W Type-C Car

2. Anker PowerIQ 3.0 USB-C Car

2. Anker PowerIQ 3.0 USB-C Car

3. Aukey CC-A3 Dual-Port Car Charger

3. Aukey CC-A3 Dual-Port Car Charger

4. Aukey CC-Y48 Dual Car Charger

5. Anker 24W Dual USB Car

5. Anker 24W Dual USB Car

Veelgestelde vragen over usb-autoladers

Is iets je toch nog niet helemaal duidelijk? Wellicht staat het antwoord bij deze veelgestelde vragen.

Hoe laad je een smartphone op in de auto?

Dit doe je gemakkelijk met een usb-autolader. Deze sluit je op het stroomnetwerk van je auto aan door hem in de sigarettenaansteker te doen. Vervolgens gebruik je de kabel van je telefoonoplader om deze hierop aan te sluiten.

Hoeveel ampère heb je nodig bij een autolader?

Kijk altijd naar autoladers met minimaal 2,1 ampère. Een model met minder dan dit, kan ertoe leiden dat je je telefoon niet opgeladen krijgt. Hoe hoger het amperage, hoe sneller de oplader je batterij oplaadt. Een usb-autolader met 3 of 4 ampère is daarom een goede investering.

Waarom usb-c op autolader?

Usb-c-kabels zijn per definitie in staat tot snelladen, hoewel dit met veel usb-a-kabels ook nog lukt. De ingang op je telefoon, tablet of andere aangesloten apparatuur is hierbij belangrijker. In principe is het grootste voordeel dat je sneller data overdraagt vai een usb-c-kabel dan een usb-a-kabel, maar daar heb je bij autoladers niet gek veel aan.

Welke usb-autolader moet ik hebben?

Dat kan ik je niet zeggen, maar hieronder staan voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om je keuze gemakkelijker te maken.

1Nekteck PD 45W Type-C Car
2Anker PowerIQ 3.0 USB-C Car
3Aukey CC-A3 Dual-Port Car Charger
4Aukey CC-Y48 Dual Car Charger
5Anker 24W Dual USB Car

Nekteck PD 45W Type-C Car

Anker PowerIQ 3.0 USB-C Car

Aukey CC-A3 Dual-Port Car Charger

Aukey CC-Y48 Dual Car Charger

Anker 24W Dual USB Car

Conclusie

Nu weet je precies welke lader je moet hebben om ervoor te zorgen dat al je mobiele apparaten altijd opgeladen zijn – ook gedurende die lange roadtrip. Vergeet niet te denken aan het amperage, het aantal usb-poorten en of je voor een bekabelde of draadloos model gaat!

Heb je nog vragen? Die horen we graag hieronder, via het feedbackformulier. Succes met je aankoop in de tussentijd!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu