Onze categorieën
Over onsContact

Veilig op Weg met het Beste Navigatiesysteem

Auteur: Charlie Hoeben
Published 03.06.2022 - Updated 27.09.2022
Veilig op Weg met het Beste Navigatiesysteem

Nooit meer verdwalen en altijd veilig op pad – dat doe je met het beste navigatiesysteem! Ze zeggen toch dat vroeger alles beter was? Dit was met autorijden zeker niet het geval. In de weer met kaarten en boeken, ruzie maken omdat de ander de kaart niet goed leest ... Het gebeurde altijd weer.

Gelukkig is dit nu makkelijker! Hieronder de beste keuzes, maar lees vooral verder voor meer informatie omtrent hoe je de beste kiest.

Waarom een navigatiesysteem kopen?

Je hebt de beste subwoofer voor auto's al geïnstalleerd, maar nu moet je nog een navigatiesysteem vinden om via de stembegeleiding ervan via je nieuwe speakers te laten lopen!

Als je de tijd van kaarten lezen en stratenboeken nog kent, dan ben je vast opgelucht dat we nooit meer terug hoeven naar die tijd! Wat een gedoe was dat. Alles van tevoren plannen, en letterlijk áltijd verdwaald raken.

Gelukkig is technologie – zoals maar al te vaak gebeurt – onze redder en heeft men navigatiesystemen bedacht.

Het klopt dat je dit tegenwoordig ook gemakkelijk via een navigatie-app op je smartphone doet. Toch is dit niet altijd even handig en werkt dit soms niet naar behoren. Bovendien loop je het risico dat je op je telefoon afgeleid wordt door binnenkomende berichtjes, zelfs wanneer je telefoon staat ingesteld op handsfree bellen. 📴

De beste navigatiesystemen laten je nooit in de steek, geven je levenslange kaartupdates en houden bovendien rekening met de actuele verkeersinformatie. Hieronder vast de top 3 keuzes met de belangrijkste specificaties, maar lees vooral verder om meer te weten te komen.

Hoe werkt het?

Een navigatiesysteem is een apparaat dat laat zien waar je bent door middel van signalen die satellieten weerkaatsen. Dit noemen we gps. Tegenwoordig gebruiken we hier al snel onze smartphone voor, maar een navigatiesysteem loopt veel minder snel vast vast als je je in afgelegen gebieden bevindt.

Garmin Verkeersinformatie via Smartphone zwart

Garmin Verkeersinformatie via Smartphone zwart
Kaartdekking: Europa
Gratis kaartupdates: Ja
Extern geheugenslot: Y
Type extern geheugen: Micro SD
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op Bol.comPijltje

TomTom Go Classic 5 zwart

TomTom Go Classic 5 zwart
Kaartdekking: Europa
Gratis kaartupdates: Ja
Intern geheugen: 16 GB
Extern geheugenslot: N
Type extern geheugen: Micro SD
Landen: Geïnstalleerde kaarten: (49 landen): AD, AT, BE, BG, CH, CY, CZ, DE, DK, EE, ES, FI, FO, FR, GB, GI, GR, HR, HU, IE, IS, IT, LI, LT, LU, LV, MC, ME, MT, NL, NO, PL, PT, RO, RS, RU, SE, SI, SK, SM, TR, UA, VA, XK
Bekijk op Bol.comPijltje

TomTom VIA 53 zwart

TomTom VIA 53 zwart
Kaartdekking: Europa
Gratis kaartupdates: Ja
Intern geheugen: 16 GB
Extern geheugenslot: Y
Type extern geheugen: Micro SD
Bekijk op Bol.comPijltje

Navigatiesysteem: Hoe maak ik de beste koop?

Lees hieronder alles wat handig is om te weten voordat jij je nieuwe navigatiesysteem aanschaft.

Geografische dekking

Het is goed om hier de eerste keuze in te maken. Waar wil je het navigatiesysteem voornamelijk gebruiken? Blijf je binnen de Benelux, of wil je liever de kaarten van heel West-Europa op het apparaat hebben?

Hoe groter de kaarten zijn, hoe duurder het navigatiesysteem. Bedenk je daarom vooraf of je écht een kaart van heel Europa nodig hebt. Bij sommige modellen kun je bovendien achteraf kaarten bij kopen en deze via de ingebouwde wifi downloaden. In die gevallen hoef je je nog minder zorgen te maken. Dit is ideaal als je ineens besluit wat verder weg op vakantie te gaan.

Ingebouwd navigatiesysteem

Points of interest

Points of interest (POI's) zijn speciale plaatsen langs de route waar je wellicht een overzicht van wilt hebben voor je vertrekt of terwijl je reist. Denk hierbij aan tankstations, theaters of musea.

Het navigatiesysteem berekent wat de dichtstbijzijnde opties zijn en leidt je hierheen, indien gewenst. Ook hier zijn verschillende opties in te vinden bij de aanschaf. Niet alle navigatiesystemen die POI's bijhouden, houden precies dezelfde bij. Neem daarom grondig de productomschrijving door voor aankoop.

Updates

Omdat de wegen constant veranderen, is het wel zo fijn als je navigatiesysteem zijn gegevens op basis hiervan bijwerkt. We hebben allemaal wel eens meegemaakt dat je na de 4e keer erachter komt dat je toch echt hetzelfde rondje blijft rijden omdat de navigatie er niks meer van snapt. Ook hier zitten verschillende opties in.

Bij de navigatiesystemen met een lagere kostprijs is het meestal mogelijk om een abonnement aan te schaffen zodat het navigatiesysteem automatisch deze updates installeert wanneer ze beschikbaar zijn, of om de updates zelf uit te voeren. 🔄

Aangezien deze updates gemiddeld 4 keer per jaar geïnstalleerd moeten worden, kan dit op de lange termijn redelijk in de kosten lopen. Reken dit dan ook goed uit van te voren.

Andere systemen worden geleverd met 'levenslange' gratis kaartupdates, ook wel lifetime maps. 'Levenslang' is geen verwijzing naar onze levensverwachting, maar naar de levensduur van het apparaat. Deze optie schaf je tijdens de aankoop van je navigatiesysteem aan, waarna je je nooit meer zorgen hoeft te maken.

Vroeger moest je je navigatiesysteem via een usb-kabel met je computer verbinden om deze updates uit te voeren. Tegenwoordig gaat dit vaak via wifi. Hiervoor moet je het uit je auto halen en verbinden aan je draadloze thuisnetwerk, waarna je met één druk op de knop de nieuwe kaarten downloadt.

Er zijn overigens nog steeds usb-autoladers verkrijgbaar: deze zijn juist wel handig om te hebben. Hierdoor raakt de batterij van je telefoon nooit leeg tijdens een lange autorit.

Vrouw die zegt dat ze navigatie heeft

Opslag

De opslagcapaciteit van het navigatiesysteem is erg belangrijk! Een update neemt soms wel 7 GB in beslag, en zo raakt je apparaat snel vol.

Heb je uiteindelijk niet genoeg opslagruimte? Dan wordt de update niet volledig uitgevoerd. Bij sommige apparaten is het mogelijk de opslag uit te breiden met een micro SD-kaart, en ik zou je ook zeker raden om een model te kiezen dat deze optie aanbiedt.

Verkeersinformatie

De nieuwere apparaten sturen je niet alleen de juiste kant op, maar geven ook actuele updates van de verkeerssituaties van dat moment. Dit wil zeggen dat de navigatie je automatisch omleidt mochten er wegwerkzaamheden of files zijn. Dit kan op verschillende manieren:

  • Mobiele data. Dit gaat via je smartphone of een ingebouwde GRPS-sim in het apparaat. De informatie ververst elke 2 minuten.
  • DAB+ (digital audio broadcasting). In de volksmond noemen we dit ook wel 'digitale radio'. Deze informatie ververst elke 30 seconden.
  • Traffic message channel (TMC). Deze methode werkt ook via de radio, maar dan via de conventionele FM. Deze data ververst elke 5 tot 10 minuten.

Beeldscherm

Hier zit veel verschil in, maar het is vooral een persoonlijke keuze. Maak je veel lange ritten? Dan is het handig om een groot scherm te hebben. Deze geeft details beter weer, waardoor je minder snel een verkeerde afslag neemt.

Bedenk wel dat een groter scherm minder gemakkelijk mee te nemen is, en duurder in de aanschaf. Bedenk wat je zelf handig vindt en baseer hier je keuze op.

Spraakbesturing

Je met andere zaken bezig houden terwijl je autorijdt is altijd gevaarlijk, en dit raden we dan ook ten strengste af. Daarom is het superhandig om de spraakbesturingfunctie op je navigatie te hebben.

Hierbij noem je een bepaald woord tegen het apparaat, en daarna dat je bijvoorbeeld naar een tankstation wil. De navigatie gaat vervolgens aan de slag voor de ideale route.

Losse navigatie in auto

Begeleiding

Kies hierin vooral wat je zelf leuk vindt – als jij houdt van een Vlaams accent, dan is dit vaak gewoon in te stellen! Ook kun je hierdoor gemakkelijk een nieuwe taal oefenen die je aan het leren bent. 💬

Bij sommige nieuwe apparaten worden voortaan oriëntatiepunten gebruikt in plaats van straatnamen en nummers. Zo lijkt het net alsof er iemand bij je in de auto zit!

Tekst-naar-spraak

Dit is een erg handige nieuwe ontwikkeling. Hierbij worden specifieke namen en punten gebruikt in plaats van het standaard 'sla rechtsaf'. Dit voorkomt veel verwarring op drukke punten of onbekende plaatsen.

Dashboardcamera

Een dashcam zit op sommige luxe modellen navigatiesystemen, maar we zien dit bij steeds meer weggebruikers terug komen. Het is ideaal als je betrokken bent bij een ongeluk of aanrijding. Zo zie je precies wie de schuldige is. Dit is voornamelijk een grote trend in Amerika, omdat daar veel mensen aangeklaagd worden als ze een ongeluk maken.

Batterij

Over het algemeen is dit niet heel belangrijk, omdat deze in de auto vrijwel altijd in de oplader kan. Toch is het handig om op te letten vooral als je in veel verschillende auto's rijdt. Vooral oudere auto's hebben niet altijd een usb-oplaadpoort.

De 5 beste navigatiesystemen op een rij

1. Garmin Verkeersinformatie via Smartphone zwart

1. Garmin Verkeersinformatie via Smartphone zwart
Schermgrootte: 5 inch (13 cm)inch
Bluetooth: Nee
Ingebouwde dashcam: Nee
Verkeersinformatie: Ja
Spraakbesturing: Nee
Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
WIFI: Geen Wi-Fi

2. TomTom Go Classic 5 zwart

2. TomTom Go Classic 5 zwart
Schermgrootte: 5 inch (13 cm)inch
Bluetooth: Ja
Ingebouwde dashcam: Nee
Verkeersinformatie: Ja
Spraakbesturing: Nee
Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
Kaartmateriaal uitbreidbaar: Ja
WIFI: Ja

3. TomTom VIA 53 zwart

3. TomTom VIA 53 zwart
Schermgrootte: 5 inch (13 cm)inch
Bluetooth: Ja
Ingebouwde dashcam: Nee
Verkeersinformatie: Ja
Spraakbesturing: Ja
Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
WIFI: Ja

4. TomTom Basic 6 zwart

4. TomTom Basic 6 zwart
Schermgrootte: 6 inch (15 cm)inch
Bluetooth: Ja
Ingebouwde dashcam: Nee
Verkeersinformatie: Ja
Spraakbesturing: Nee
Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
Kaartmateriaal uitbreidbaar: Ja
WIFI: Ja

5. TomTom GO Classic 6 Europa zwart

5. TomTom GO Classic 6 Europa zwart
Bluetooth: Ja
Ingebouwde dashcam: Nee
Verkeersinformatie: Ja
Spraakbesturing: Nee
Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
Kaartmateriaal uitbreidbaar: Ja
WIFI: Ja

Veelgestelde vragen over navigatiesystemen

Is het toch nog niet helemaal duidelijk? Hieronder de meest gestelde vragen om je verder op weg te helpen.

Wat is een navigatiesysteem?

Een navigatiesysteem is een apparaat dat je de weg wijst via routebegeleiding. Je voert het adres in waar je naar toe wilt. Vervolgens zoekt het navigatiesysteem de snelste en/of kortste route (dit kies je doorgaans zelf uit). Eenmaal onderweg laat het apparaat via satellietcontact weten waar jij je op de route begeeft, en in hoeveel meter je bijvoorbeeld een afslag moet nemen.

Wat kost een navigatie inbouwen?

Dit ligt aan het merk en model van de auto, het specifieke navigatiesysteem en bij welke garage je dit laat doen. Over het algemeen kost dit rond de € 175,-.

Is gps hetzelfde als navigatie?

Navigatie maakt gebruik van gps. In zekere zin omvatten de twee dan ook dezelfde betekenis.

Welk navigatiesysteem moet ik hebben?

Dat kan ik niet voor je bepalen, want ik weet niet wat jij fijn vindt! Wel staan hieronder de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om het je gemakkelijker te maken.

KaartdekkingGratis kaartupdatesIntern geheugen
1Garmin Verkeersinformatie via Smartphone zwartEuropaJa
2TomTom Go Classic 5 zwartEuropaJa16 GB
3TomTom VIA 53 zwartEuropaJa16 GB
4TomTom Basic 6 zwartEuropaJa16 GB
5TomTom GO Classic 6 Europa zwartEuropaJa16 GB

Garmin Verkeersinformatie via Smartphone zwart

Kaartdekking: Europa

Gratis kaartupdates: Ja

TomTom Go Classic 5 zwart

Kaartdekking: Europa

Gratis kaartupdates: Ja

Intern geheugen: 16 GB

TomTom VIA 53 zwart

Kaartdekking: Europa

Gratis kaartupdates: Ja

Intern geheugen: 16 GB

TomTom Basic 6 zwart

Kaartdekking: Europa

Gratis kaartupdates: Ja

Intern geheugen: 16 GB

TomTom GO Classic 6 Europa zwart

Kaartdekking: Europa

Gratis kaartupdates: Ja

Intern geheugen: 16 GB

Conclusie

Nu kom je overal zonder al te veel problemen! Ga je voor een model met een groot scherm, en sluit je daarbij een abonnement af om altijd van de laatste kaarten voorzien te zijn? Vergeet ook vooral niet stil te staan bij hoe je je verkeersupdates wilt ontvangen, áls je dat al wilt.

Hoe dan ook: ik hoop dat dit artikel je goed op weg heeft geholpen (no pun intended 😅) en je snel je nieuwe navigatiesysteem in handen hebt. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu