Rijst koken blijft een vak apart. De ene keer is het hard en droog, de andere keer is het veel te nat en wordt het een soort rijstepap. Gelukkig heb ik de ideale tip voor je, makkelijker kan het niet, kook je rijst in de magnetron! Ik snap ook wel dat dit een beetje gek klinkt, maar geloof me dat het echt werkt. Hoe je dat doet, dat lees je hieronder.
Zelf gebruikte ik altijd de beste rijstkoker: het apparaat doet precies waarvoor het bedoeld is, en bovendien is rijst koken met een rijstkoker lekker eenvoudig. Heb je zo'n apparaat niet en wil je er (vooralsnog) niet investeren? Rijst koken in je magnetron is dan een goed alternatief!
Laten we snel van start gaan met een lijst benodigdheden:
Hoeveel rijst heb je daadwerkelijk nodig? Ik vond dit altijd erg lastig, want doorgaans maakte ik altijd teveel. Inmiddels houd ik dit schema aan en hoef ik nooit meer iets weg te gooien.
1 persoon: 75 g rijst
2-3 personen: 150 g rijst
3-4 personen: 225 g rijst
Het rijst-waterratio blijft altijd één van de moeilijkste dingen aan rijst koken, maar dit leg ik hier uit. Kies de rijst die je het lekkerst vindt, en je kunt zo door naar de volgende stap.
Lange korrel rijst is het meest gangbaar, zoals basmati- of jasmijnrijst. Over het algemeen houd je hier 2 kopjes water tot 1 kopje rijst aan. Dit wil zeggen:
Rijst met een korte/ronde korrel is weer een ander verhaal; denk hierbij vooral aan sushirijst en paellarijst. Deze rijst heeft minder water nodig, namelijk 1 1/4 kopje water tot 1 kopje rijst.
Dan bestaat er ook nog bruine rijst. Deze is gezonder dan de andere soorten, want het bevat meer voedingsstoffen waar je lichaam wat aan heeft. Hier heb je ook lange en korte korrels in. Bij de lange korrel houd je een ratio aan van 1 3/4 kopjes water tot 1 kopje rijst, en bij de korte korrel van 2 kopjes water tot 1 kopje rijst. Het lijkt gek dat de korte korrel meer water nodig heeft dan de lange, maar het is toch echt zo.
Voor de lange korrel geldt dus:
Voor de korte korrel houdt je deze hoeveelheden aan:
Doordat elke magnetron verschillend is en een ander wattage heeft, zijn de kooktijden flexibel. Maar vandaag koken we de rijst op 700 watt, want vrijwel elke magnetron weet dit vermogen te bereiken. Doe de gekozen rijst met het water in de schaal of in het bakje en zet het onafgedekt in de magnetron voor de aangegeven tijd:
Als er nog te veel water in de bak zit, zet je de magnetron nog een minuut aan. Blijf dit herhalen totdat het meeste water is opgenomen en er kleine gaatjes tussen de rijstkorrels zitten waar stoom uit komt.
Ziet de rijst er goed uit? Proef dan even een paar korreltjes. Heeft hij nog even nodig? Doe dan de deksel of het folie erop en dan gaat hij voor 4 minuten terug de magnetron in om te stomen. Als de rijst uiteindelijk de gewenste structuur heeft, haal je hem eruit en laat je hem nog even 5 minuten rusten met de deksel erop. Het kind kan de was doen!
Dat was het dan! Zo simpel en lekker heb je nog nooit rijst gekookt. Ik ben benieuwd of je nu net zo'n fan bent als ik! Laat het me vooral hieronder weten! Eet smakelijk! 😋