Onze categorieën
Over onsContact

Vieze Wc-Geur Verwijderen doe je Zo!

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 28.06.2022 - Updated 06.04.2023
Vieze Wc-Geur Verwijderen doe je Zo!

Komt er elke keer een sterke wc-geur op je af als je de wc of badkamer binnenstapt? Een stinkend toilet is vaak moeilijk te voorkomen, maar goed op te lossen. Dus maak je niet druk, want ik heb de beste tips en tricks. Met het volgende stappenplan is een wc-geur verwijderen een simpele klus. 🚽

Voordat je begint

Je moet een paar spullen verzamelen voordat je aan de slag gaat, maar gelukkig heb je voor dit stappenplan het meeste waarschijnlijk al in huis! Ik zet hieronder voor je op een rijtje wat je allemaal nodig hebt. 

Heb je alles? Dan is het tijd om aan de slag te gaan!

Stap 1: Maak de wc regelmatig goed schoon

De eerste stap is het reinigen van de wc. Doe dit minimaal één keer per week, want dan voorkom je dat opgedroogde urineresten zich opstapelen en vieze geurtjes verspreiden.

Trek je handschoenen aan en spuit allesreiniger, groene zeep of schoonmaakzijn in het toilet. Let erop dat je geen bleekmiddel gebruikt, want dit kan de urinegeur juist versterken.

Spuit goed bij de randen en ga daarna met een toiletborstel langs heel de binnenkant van de pot. Laat dit even intrekken en begin ondertussen aan de buitenkant van de wc.

Maak een sopje en reinig de toiletbril, toiletklep, de buitenkant van de pot en het waterreservoir met een microvezeldoekje. Droog vervolgens alles met een handdoek of vaatdoek. Idealiter gebruik je hiervoor een doek die je exclusief gebruikt om de wc mee af te drogen voor overduidelijke redenen omtrent hygiëne.

Als je toch aan het schoonmaken bent, pak dan gelijk de deurklink, lichtknop en het wastafeltje mee. Wanneer je hiermee klaar bent, maak je de binnenkant van de wc af door goed te schobben met de wc-borstel en daarna door te trekken.

Afbeelding van een toilet waarbij de bril omhoog staat.

Stap 2: Vergeet de vloer, wandtegels en toiletmat niet

Niet alleen op de wc, maar ook op de vloer, de toiletmat en de wandtegels blijven vieze geurtjes en urinesporen hangen. Was daarom minimaal elke twee weken de toiletmat, dweil de vloer en maak de wandtegels schoon met een sopje.

Stap 3: Reinig of vervang de wc-borstel regelmatig

Vieze geuren kunnen eveneens blijven hangen in de toiletborstel of het opvangbakje van de toiletborstel. Laat daarom de toiletborstel in de pot zitten terwijl je doortrekt na het schoonmaken. Hierdoor spoelen veel bacteriën weg. Laat de borstel goed uitlekken en maak het opvangbakje elke 2 weken schoon.

Daarnaast raad ik je aan om een siliconen toiletborstel te nemen, want deze krijg je makkelijker schoon. Bovendien is een siliconen toiletborstel duurzamer, omdat hij langer mee gaat dan zijn traditionele tegenhanger.

Ben je liefhebber van een traditionele toiletborstel? Dan is het aan te raden om deze op tijd te vervangen. Bijvoorbeeld als hij verkleurt, stinkt of als je hem niet meer schoon krijgt.

Stap 4: Leeg het afvalemmertje regelmatig

Het legen van het afvalemmertje is iets wat mensen vaak vergeten, omdat het emmertje niet snel vol raakt. Toch is het belangrijk om dit wekelijks te doen, want oude wc papiertjes of gebruikte maandverbandjes en tampons kunnen na verloop van tijd enorm gaan stinken!

Stap 5: Voeg lekkere geurtjes toe

Er zijn veel manieren om de wc een stuk lekkerder te laten ruiken. Hang allereerst een wc-blokje in het toilet en zet een luchtverfrisser neer. Wil je nog meer lekkere geuren toevoegen? Dan raad ik aan om geurstokjes, geurkaarsen of een aroma diffuser neer te zetten.

Lekkere geuren lossen niet het onderliggende probleem van een vieze wc-geur op, maar het maskeert wel een hoop en het ruikt zeker een stuk frisser.

Afbeelding van een badkamer met een wc, planten, een wastafel en een krukje.

Stap 6: Rioollucht voorkomen

Een vieze wc-geur kan ook ontstaan doordat rioollucht naar boven komt. Dit kan onder andere komen door te weinig water in de pot, een beschadigde kitrand of een stankafsluiter die aan vervanging toe is. Dus als de bovenstaande tips niet genoeg helpen, is het goed om hiernaar te kijken of te laten kijken. Breng eventueel een nieuwe kitrand aan of onderzoek waarom de waterstand laag is.

Conclusie

Hopelijk heeft het bovenstaande stappenplan je geholpen met het verwijderen van vieze wc-geuren en ruikt je wc voortaan fris en fruitig! Regelmatig de boel schoonhouden en lekkere geurtjes toevoegen zijn de twee belangrijkste tips om een vieze wc-geur uit de weg te gaan. Laat het me zeker weten als jij nog goede of originele tips hebt! Bedankt voor het lezen! 😁

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu