Kaarsen zorgen voor een gezellige sfeer en ontspanning. Voeg daar een lekker geurtje aan toe en je huis voelt als een rustgevende spa. Wil je weten wat de beste geurkaarsen zijn en hoe jij deze rustoase in huis brengt? Lees dan vooral verder. Om de keuze iets makkelijker te maken, heb ik de top 5 geurkaarsen voor je hieronder op een rijtje gezet. 🕯
Kaarsen bestaan al erg lang, maar toch zijn ze vandaag de dag nog razend populair. Daar zijn veel redenen voor!
Een geurkaars is een kaars met een lekker luchtje. Het wordt gemaakt door een geurpilletje in vloeibare was te leggen. Na een tijdje smelt het geurpilletje en verspreidt de geur zich over de was. Vervolgens droogt de was op en wordt het hard. Wanneer je de kaars aansteekt, komt de geur vrij en verspreidt het zich door heel de kamer.
Kaarsen staan bekend als stijlvolle decoratiestukken, waarmee je je interieur een finishing touch geeft. Een kamer waar kaarsen branden is gelijk een stuk gezelliger. Daarnaast zorgt het flikkerende licht voor een knusse, huiselijke en romantische sfeer.
Kaarsen kunnen het hele jaar gebruikt worden, maar vooral in het najaar zijn kaarsen onmisbaar. Ze maken de donkere, koude dagen een stuk gezelliger en warmer.
Geurkaarsen brengen nog meer voordelen met zich mee. Allereerst bestrijden ze vieze luchtjes en laten ze de hele kamer lekker en fris ruiken. Heb je al kaarsen in huis, maar blijft er geen lekkere geur hangen? Dan biedt de beste aromadiffuser de oplossing.
Naast de lekkere luchtjes is het wetenschappelijk bewezen dat geurkaarsen een positieve invloed hebben op angst, stress en een depressieve stemming. Dit komt doordat sommige geuren effect hebben op je hersengolven. Zo word je bijvoorbeeld van bepaalde geuren kalm en relaxt, terwijl andere geuren weer je concentratie verbeteren.
En dat niet alleen: bepaalde momenten koppel je aan geur, waardoor een geur ook fijne herinneringen en emoties kan terugbrengen. Hieronder staan alvast de 3 favorieten, maar lees vooral verder als je meer wilt weten over geurkaarsen.
Het lijkt misschien simpel, een geurkaars uitkiezen, maar er zijn toch enkele puntjes om rekening mee te houden. Ik leg het je hieronder in geuren en kleuren uit. 🌈
De geur is het belangrijkste element van een geurkaars, want een kaars met een onprettige geur brand je uiteraard niet vaak.
Er zijn verschillende soorten geuren: frisse, zoete, houtige, kruidige, fruitige en bloemige geuren. 🌸 Een lekkere geur is zeer persoonlijk en iedereen heeft een andere voorkeur. Zo houdt de een van bloemige geuren, terwijl de ander liever frisse geuren heeft.
Bedenk niet alleen welke geur je lekker vindt, maar ook het gewenste effect van de kaars. Bepaalde geuren hebben namelijk andere effecten. Hieronder loop ik de effecten en geuren voor je langs.
Vervolgens kies je een soort geurkaars. De kaars die het meeste voorkomt, is de kaars in een glazen pot. Deze zet je neer waar je wilt, want je hebt geen kaarsenhouder nodig.
Veel geurkaarsen zijn er ook in de vorm van een stompkaars. Dit is een losstaande kaars die je zelf op een kaarsenhouder plaatst. Denk een kaarsenplateau, een pot, een bakje of een kandelaar.
Het voordeel van een stompkaars is dat je zelf het design van de kaarsenhouder kiest en zo de kaarsen leuk kan stylen. Het is niet de bedoeling om de kaars zomaar op tafel te zetten, want druipt het kaarsvet op tafel en ontstaat er brandgevaar.
Er zijn ook waxine- of theelichtjes. Dit zijn kleinere kaarsen in metalen houders. Er zijn wel waxinelichtjes met geur, maar de meeste zijn ongeparfumeerd. Een waxinelichtje kan op zichzelf staan, maar de meeste mensen doen ze in een waxinelichthouder. Een houder is toch een stuk veiliger en ze zijn er ook in allerlei leuke en unieke designs.
Tot slot heb je nog de dinerkaars en de drijfkaars. Een dinerkaars zie je vaak in films op tafel staan bij romantische etentjes. Je steekt deze kaars altijd in een kandelaar. De drijfkaars plaats je in een bakje met water, wat zorgt voor een bijzondere uitstraling. Over het algemeen vind je beide types minder vaak met een geurtje.
Kaarsen worden gemaakt van verschillende soorten was. Helaas is het vaak moeilijk te zien waar de kaars allemaal van gemaakt is, omdat veel merken alleen de wetenschappelijke termen erbij zetten.
In sommige gevallen staat het type was er niet eens bij vermeld, terwijl dit wel belangrijk is om te weten, want elke was heeft andere voor- en nadelen. Ik loop ze hieronder met je langs.
Paraffine is de goedkoopste en meestgebruikte was. Paraffine is een bijproduct van de olie-industrie en is daardoor de minst duurzame optie.
Kaarsen gemaakt van deze was roken meer, vooral wanneer de kaars een temperatuur boven de 40 graden bereikt. Hierdoor komen meer vervuilende stoffen en roetresten in de lucht. Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Meestal wordt paraffine dan ook niet voor luxere kaarsen gebruikt
Doorgaans is deze variant wel geschikt voor veganisten, zolang er geen andere dierlijke producten aan de kaars zijn toegevoegd.
Stearine wordt gemaakt van dierlijke of plantaardige vetten, vaak van palmolie. Het is een iets duurdere was, maar op het eerste gezicht lijkt deze variant een stuk beter dan paraffine. Er worden natuurlijke stoffen gebruikt en kaarsen behouden beter hun vorm.
Toch is stearine niet zo'n duurzame optie, want de productie van palmolie gaat gepaard met ontbossing, vervuiling en slechte arbeidsomstandigheden. Meestal zitten er in stearine ook dierlijke vetten, waardoor deze optie niet geschikt is voor veganisten.
Bijenwas is een natuurlijke was dat komt uit de honingraten van bijen. Deze variant is niet geschikt voor veganisten, maar er worden geen bijen gedood. Bijenwaskaarsen branden langzamer en gaan dus langer mee. Daarnaast zijn ze door het hoge smeltpunt minder vatbaar voor druppelen.
De bijenpopulatie neemt steeds meer af en bijen vallen onder de beschermde diersoorten. De was moet daarom ook afkomstig zijn uit biologische bijenteelt om de impact op de bijen te beperken.
Sojawas is een natuurlijke en plantaardige was, geschikt voor veganisten en biologisch afbreekbaar. Een sojakaars is duurder dan andere de varianten, maar heeft een lange brandtijd en stoot weinig rook uit. Sojawas is duurzaam, maar de meeste soja is afkomstig uit Noord-Amerika. Sojaproducten moeten dus wel een flinke reis afleggen om hier te komen.
Dit type was is iets zachter, waardoor er vaak paraffine of palmolie aan toegevoegd wordt. Wil je dit niet? Let er dan op dat je een 100% sojakaars kiest.
Koolzaadwas is relatief nieuw wordt nog niet zo vaak gebruikt voor kaarsen. Het is afkomstig van de koolzaadplant, die op veel plekken in Europa groeit. Kaarsen van koolzaadwas zijn meestal volledig biologisch afbreekbaar en daarmee ook de duurzaamste optie.
Er zitten doorgaans geen schadelijke stoffen in en de kaars stoot weinig roet af. Daarnaast zijn deze kaarsen 100% plantaardig en gunstig geprijsd. Hoewel er dus vrij weinig nadelen aan dit type was zitten, wordt het nog niet heel veel gebruikt in de kaarsenwereld.
Bij de meeste kaarsen staat hoeveel branduren de kaars heeft. Dit kan afwijken, maar het is een goede schatting. Hoe meer branduren, hoe langer de kaars meegaat. Kleine waxinelichtjes branden doorgaans slechts 3 tot 4 uur, terwijl een grote geurkaars wel 50 tot 100 uur of meer brandt.
Hoe meer branduren een geurkaars heeft, hoe beter! Echter, een kaars met veel branduren is vaak duurder en groter.
De meeste kaarsen hebben 1 lont, maar er zijn ook grotere kaarsen met meerdere lontjes. Zo komt er meer geur vrij en het ziet er leuk uit. De kaars met meerdere lontjes gaat daarentegen wel sneller op.
Het oog wil ook wat, dus kies een kaars met een leuk design. 👀 Kaarsen zijn er in ontelbaar veel vormen, keuren en stijlen. Ga je voor een traditionele witte rechte kaars? Of ga je voor een gekrulde kaars met verschillende kleuren? Of juist voor een blauwe kaars met allemaal bolletjes?
Vergeet tot slot niet te kijken naar de prijs, want de prijzen van kaarsen lopen ontzettend uiteen. Zo zijn er al kaarsen vanaf 3 euro, maar er zijn ook kaarsen die de 100 euro passeren. De prijs van een geurkaars is onder andere afhankelijk van de geur, het aantal branduren, het merk en het formaat.
Heb je nog een paar brandende vragen? 🔥 Hieronder staan de meest gestelde vragen om je verder op weg te helpen. Staat je vraag er niet bij, vul dan vooral het feedbackformulier onderaan de pagina in!
In principe is een geurkaars niet ongezond, maar er kunnen wel kleine hoeveelheden fijnstof en roet vrijkomen. Deze stoffen zijn niet goed voor de gezondheid, maar door de kaars op de juiste manier te gebruiken, verminder je een groot deel van de uitstoot.
Ventileer je kamer goed, maar zet de kaarsen niet in de luchtstroom. Zet de kaarsen ook niet in een hoge vaas, want hierdoor krijgen ze minder zuurstof. Blaas de kaars op de juiste manier uit; doe dit door de lont heel kort onder kaarsvet te dompelen met een stokje. Controleer daarnaast elke keer voordat je de kaars aansteekt of de lont 5-10 millimeter is, want een langere lont zorgt voor meer rook en roet.
Hoe lang een kaars brandt, hangt af van de grootte en het materiaal van de kaars. Zo brandt een grote kaars met een hoogte van 18 cm en een diameter van 10 cm wel 100-150 uur. Een kleinere kaars met een hoogte van 8 cm en een diameter van 6 cm brandt circa 25-50 uur. Daarnaast brandt bijenwas langer dan paraffine.
Bekijk je wensen en bepaal welke geurkaarsen het beste bij jou passen. Ik kan dat niet voor je bepalen, maar ik kan je nog wel een overzicht geven van de top 5 met hun belangrijkste specificaties. Loop ze rustig langs en misschien staat de ideale geurkaars voor jou er wel bij!
Materiaal | Diameter | Kleur | Geursoort | Aantal branduren | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | RITUALS The Ritual of Jing | Glas | 9.30 cm | Wit | Fris | 50 uur | Bekijk op Bol.com |
2 | RITUALS The Ritual of Sakura | Kunststof | 9.30 cm | Overig | Fruitig | 50 uur | Bekijk op Bol.com |
3 | Yankee Candle - Snow Globe | Glas, Wax | 0 cm | Meerkleurig | Houtachtig | 10 uur | Bekijk op Bol.com |
4 | RITUALS The Ritual of Ayurveda | Glas | 9.30 cm | Roze | Kruidig | 50 uur | Bekijk op Bol.com |
5 | WoodWick Hourglass Geurkaars Deluxe Giftset | Glas, Wax | 9.90 cm | 3 Mini Floral | Diverse geuren | 0 uur | Bekijk op Bol.com |
Materiaal: Glas
Diameter: 9.30 cm
Kleur: Wit
Geursoort: Fris
Aantal branduren: 50 uur
Materiaal: Kunststof
Diameter: 9.30 cm
Kleur: Overig
Geursoort: Fruitig
Aantal branduren: 50 uur
Materiaal: Glas, Wax
Diameter: 0 cm
Kleur: Meerkleurig
Geursoort: Houtachtig
Aantal branduren: 10 uur
Materiaal: Glas
Diameter: 9.30 cm
Kleur: Roze
Geursoort: Kruidig
Aantal branduren: 50 uur
Materiaal: Glas, Wax
Diameter: 9.90 cm
Kleur: 3 Mini Floral
Geursoort: Diverse geuren
Aantal branduren: 0 uur
Als het goed is weet je nu alles over geurkaarsen en bepaal je eenvoudig welke geurkaars de beste voor jou is! De belangrijkste puntjes om op te letten zijn de geur, het soort kaars en het type was. Vergeet daarnaast ook niet om te letten op het aantal branduren en het design van de kaars.
Laat een reactie achter als je nog een opmerking of juist een goede tip hebt. Bedankt voor het lezen! 👋