Onze categorieën
Over onsContact

Senseo Trekt Vacuüm? Los het Op In 5 Stappen!

Amber Christen
Amber Christen
Auteur
Senseo Trekt Vacuüm? Los het Op In 5 Stappen!

Je komt op een ochtend beneden, wilt een kopje koffie zetten voordat je begint aan je dag en het deksel van je Senseo apparaat gaat ineens niet meer open. Je Senseo is vacuüm getrokken. Dan baal je natuurlijk enorm en wil je het monster misschien meteen uit het raam gooien.

Gelukkig is het een bekend probleem dat je goed zelf - vreedzaam - op kunt lossen. In deze how to vertel ik je precies hoe! Dan zet jij tenminste weer snel een lekkere kop koffie voor jezelf. 🔧

Voordat je begint

Wat is er nu precies aan de hand? De padhouder van je apparaat is waarschijnlijk verstopt, ofwel door koffieprut of door een kleine korrel, waardoor je Senseo apparaat vacuüm trekt.

Wat geeft de producent Philips zelf als oplossing (ongeacht het type Senseo apparaat)? Kracht gebruiken. Dat is alleen helemaal niet handig, want dan loop je een enorm risico om je apparaat simpelweg te slopen!

Toch is er nog wel iets anders dat je kunt proberen, voordat je echt met schroevendraaiers aan de slag gaat. Als het niet lukt, kun je altijd nog opnieuw het beste Senseo-apparaat aanschaffen.

Laat je Senseo apparaat goed afkoelen. Haal de stekker uit het stopcontact en zet de machine buiten (als het daar een beetje koud is) of zelfs in de koelkast voor een half uurtje. De kou vermindert de druk waardoor het deksel mogelijk alweer open gaat.

Werkt het niet? Dan moet je overgaan de volgende stap: je machine uit elkaar halen. Let wel op: na eigenhandig repareren van je machine heb je geen garantie meer. Vind je dit niet erg? Ik geef je hieronder een lijstje van wat je nodig hebt.

Stap 1: Uitzetten en losse onderdelen verwijderen

Om te beginnen zijn er een paar dingen die je moet doen, voordat je ook maar iets uit elkaar haalt: schakel het Senseo apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact. Verwijder ook het waterreservoir en het uitlekbakje. Daarna is het tijd om echt aan de slag te gaan zodat je weer kan genieten van je ochtendkoffie - of natuurlijk van een lekker bakje op een ander moment!

Afbeelding van iemand die op bed zit en typt op een laptop, met een kop koffie naast zich

Stap 2: Achterkant loshalen

Schroef vervolgens het achterpaneel los en haal deze voorzichtig van het apparaat af. Forceer niet, want dan loop je het risico je apparaat kapot te maken. Heb je het paneel deels losgekregen? Dan verwijder je het overlooppijpje (een soort kraantje) aan de bovenkant van het achterpaneel door deze een kwartslag naar links te draaien. Nu is de achterkant volledig open en heb je voldoende werkruimte.

Stap 3: Verstopping oplossen

Je ziet nu de kleine metalen boiler die het water van je Senseo apparaat opwarmt. Het kan zijn dat deze nog warm is. Laat hem dan eerst nog afkoelen voor je verder gaat. 🌡️

Het buisje dat direct naar de verstopte koffiepadhouder loopt is nu zichtbaar. Knijp maar eens zachtjes in dat buisje, dan voel je dat er veel druk op staat. Knip de tiewrap kapot waarmee het buisje aan de boiler verbonden is, maar wees hierbij erg voorzichtig dat je niet in het buisje zelf knipt!

Zorg dat je een tissue of wat keukenrol bij de hand hebt voordat je verder gaat. Maak vervolgens het buisje los om de druk weg te nemen. Hierbij komt er wat water vrij. Dep dit goed weg. De padhouder is nu weer open en de deksel zou weer los moeten zijn!

Stap 4: In elkaar zetten

Plaats het buisje naar de boiler met een nieuwe tiewrap terug zoals hij zat en knip het overbodige deel van de tiewrap af. Plaats het overlooppijpje terug en schroef de achterkant dicht. Als laatste zet je de losse onderdelen weer op hun plaats en dan is je Senseo apparaat weer helemaal in orde. Het is bijna tijd om koffie te zetten!

Stap 5: Koffiepadhouder schoonmaken

Voordat je echt weer koffie gaat zetten is er nog één laatste stap over. Om te voorkomen dat je Senseo apparaat binnenkort weer vacuüm trekt is het belangrijk dat je de padhouder goed schoonmaakt. Controleer vooral of de gaatjes in het midden van de houder goed vrij zijn en zorg ervoor dat ze dit in de toekomst ook blijven.

Ook helpt het om regelmatig te ontkalken met de koffiepadhouder in het apparaat. Dat scheelt je wellicht een nieuwe reparatie over een tijdje!

Conclusie

Hopelijk heb je nu een antwoord op de vraag wat je moet doen als je Senseo vacuüm trekt en heeft het apparaat in alle irritatie niet een enkele vliegreis naar de vuilnisbelt gemaakt. Zo geniet jij weer van je lekkere kop koffie en bespaar je het geld voor een nieuwe machine. Win-win, toch? Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat hieronder dan een reactie achter! Bedankt voor het lezen. ☕

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Amber Christen
Amber Christen
Amber is een student en zzp'er met een passie voor geschiedenis, taal en allerlei vormen van creativiteit. Enkele jaren geleden heeft ze haar bachelordiploma Geschiedenis behaald en momenteel gaat ze voor de master Neerlandistiek. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf in grafisch vormgeven, fotografie en illustratie en schrijft ze erg graag.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu