Frietjes of snacks frituren is natuurlijk super lekker én makkelijk. Helaas moet zelfs de beste frituurpan regelmatig worden schoongemaakt. De frituurpan schoonmaken is geen leuk werkje, maar het moet helaas wel gebeuren. Gelukkig hebben we een stappenplan waarmee je de klus zo klaart! Zo is je frituurpan straks weer helemaal klaar voor je volgende maaltijd! 😋
Voordat je begint zijn er een aantal spulletjes die je moet verzamelen. Gelukkig heb je het meeste heb je waarschijnlijk al in huis! Heb je geen vaatwastablet dan heb je vast wel soda of afwasmiddel in een keukenkastje staan. Is dat toch niet het geval? Dan kun je altijd nog even langs de supermarkt gaan!
Voordat je echt gaat schoonmaken, doe je een paar dingen.
Gebruik je vloeibaar frituurvet en is het nog geschikt voor hergebruik? Giet dat dan tijdelijk ergens anders in en zet het opzij. Als je toe bent aan nieuw frituurvet, dan giet je het vet het beste in de originele fles terug en sluit je de fles goed af. Op die manier breng je het op een later moment weg, zodat het vet gerecycled kan worden. ♻️
Gebruik je vast frituurvet? Bewaar dit dan tijdelijk in bijvoorbeeld een pan. Als het blok vastzit, kun je de frituurpan kort aanzetten om het los te maken. Zo krijg je het blok er alsnog uit.
Haal vervolgens de laatste restjes vet uit de frituurpan door de pan goed schoon te vegen met keukenpapier. Op naar de volgende stap!
Het schoonmaken van je frituurpan kan vervolgens op een aantal manieren met verschillende middeltjes! Kijk zelf maar wat je in huis hebt. Dan zet ik ze allemaal even voor je op een rijtje.
Als de onderdelen van je friteuse vaatwasser bestendig zijn, kun je die in de vaatwasser zetten. Dat past alleen niet altijd! Om dat op te lossen, haal je de vaatwasser naar jouw pan toe, in plaats van andersom. Let wel op, want vaatwastabletten zijn vrij agressief en niet ieder materiaal kan daar even goed tegen.
Vul de pan met het mandje erin met kokend water (ongeveer tot waar het vet normaal ook komt). Voeg vervolgens de vaatwastablet toe en laat een uurtje staan. Spoel de inhoud naderhand weg.
Het vet en vuil moet goed losgekomen zijn, maar haal achtergebleven resten eventueel nog weg met de zachte kant van een sponsje of een afwasborstel. Spoel de pan grondig uit met heet water, voordat je weer gaat frituren.
(Schoonmaak)soda is een supergoede ontvetter en werkt prima tegen een aangekoekt vet en vuil – precies wat in je frituurpan zit. Soda is bovendien minder schadelijk voor je pan!
Vul de pan, met het mandje erin, voor ongeveer 3/4 met water en voeg je enkele eetlepels soda toe. Zet de friteuse vervolgens aan op een temperatuur van maximaal 90 °C. Laat hem ongeveer 10 minuten aan staan, voordat je het apparaat weer uitschakelt en de inhoud wegspoelt.
Reinig de pan en het mandje eventueel nog met de zachte kant van een sponsje of een afwasborstel als er nog wat losgeweekt vet achtergebleven is. Spoel alles daarna nog goed na met heet water.
Mocht je alleen afwasmiddel in huis hebben en het werk niet erg vinden, dan komt deze methode van pas. Hij is alleen veel arbeidsintensiever!
Vul de gootsteen met heet water en voeg een scheut afwasmiddel toe. Borstel de pan, het mandje en de deksel van de friteuse grondig met een afwasborstel. Je moet hiervoor flink schrobben en als je afwaswater erg vies wordt, moet je dit tussendoor ook nog vervangen.
Werken alle drie de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes niet? Dan kies je er eventueel nog voor om een speciale friteusereiniger aan te schaffen. Een gespecialiseerd middel zoals dat is effectief, maar wel duur. Probeer daarom eerst de andere middelen om geen dief van je eigen portemonnee te zijn.
Is de binnenkant van je friteuse weer stralend? Dan ben je er bijna! Vergeet niet om de buitenkant ook schoon te maken als je toch bezig bent. Het is niet moeilijk: maak een sopje van warm water met een scheutje afwasmiddel of een paar eetlepels soda. Poets de buitenkant van de pan met de zachte kant van een sponsje en droog af met een theedoek. Voilà!
Nu je pan is weer helemaal klaar is om de lekkerste gerechtjes en snacks te bakken, heb je natuurlijk geen zin om het apparaat na een paar keer frituren wéér uitgebreid schoon te moeten maken. Daarom geef ik je als laatste nog een wat extra tips.
Ik begrijp écht dat je er geen zin in hebt. Ik heb precies hetzelfde, maar toch maak je de frituurpan het beste meteen schoon na gebruik (wel pas zodra hij afgekoeld is en de stekker uit het stopcontact is). Door vettige spetters en ander vuil tijdig te verwijderen, stapelt het zich ook niet op en stel je de grote schoonmaak langer uit!
Je houdt je frituurpan makkelijker schoon als je het vet regelmatig vervangt. Niet alleen dat, je snacks smaken ook nog eens lekkerder in nieuw vet. Doe je bijvoorbeeld de moeite om zelf frietjes te maken? Dan wil je natuurlijk wel dat ze goed uit de pan komen!
Hopelijk heb je nu een duidelijk antwoord op de vraag: "Hoe maak ik mijn frituurpan schoon?" Heb je nog vragen of juist hele goede tips? Laat het hieronder dan zeker even weten! Voor nu bedankt voor het lezen en al vast eet smakelijk! 🍟