Een avondje naar de frituur – het is van bijna elke Nederlander een guilty pleasure. Of je het nou friet of patat noem, dat maakt niet uit; onze liefde voor deze cuisine blijft onveranderd. En wat is het allerlekkerste? Juist, je frietjes en snacks thuis bakken. Dit doe je uiteraard met de beste frituurpan.
Ik zal niet liegen, het is gevaarlijk voor de buik om er een in huis te halen, maar het helpt je wel de koude wintermaanden door. Hieronder staan alvast de favorieten, maar lees vooral verder.
Ik kan zo 3 redenen bedenken voor je: friet, een kaassouflé en een broodje kroket. Kijk bij de snackbar op het menu en er zijn nog zo'n 100 andere redenen.
Je maakt er makkelijk en snel een lekkere hap mee klaar, en het is áltijd lekker. Dat wilt niet zeggen dat je hem elke dag aan moet zetten als je hem in huis haalt, maar op de moeizame dagen is het wel zo prettig als je jezelf een plezier kunt doen met zo'n warme snack.
Niet iedereen heeft altijd zin om naar buiten te lopen, of om te koken, en dat komt een frituurpan erg goed van pas. Als je zorgt dat er altijd wat friet, snacks of andere lekkernijen in de vriezer liggen is er altijd wat te eten in huis.
Hieronder staan alvast de 3 toppers met de belangrijkste specificaties, maar lees vooral verder om te kijken wat voor features idealiter op je nieuwe aanwinst zitten.
Als je nu ook al zin krijgt in een heerlijk bord friet en een broodje kroket, dan wil je zo snel mogelijk die nieuwe frituurpan in huis halen. Toch moet je op enkele dingen letten voor de aanschaf. Ik leg ze hier allemaal uit.
Het idee is simpel. In de frituurpan gaat olie of frituurvet, en deze verhit je vervolgens tot een hoge temperatuur. Je doet je eten erin en in enkele minuten is het heerlijk krokant en doorbakken. Het is niet de gezondste manier van eten klaarmaken, maar iedereen verdient zo nu en dan een cheat day. Ben je toch op zoek naar een gezondere versie? Overweeg dan de beste airfryer.
Vraag je je af welke temperatuur de frietpan haalt? Dat verschilt per pan en ligt eraan wat je klaar wil maken in de frituurpan. Over het algemeen is de maximale temperatuur van een frituurpan 190 °C, al bestaan er apparaten die hierin uitschieten.
Wil je olie of vet gebruiken? Dit ligt eraan. Niet elke olie is geschikt om mee te frituren. |o is het bijvoorbeeld niet mogelijk om olijfolie te gebruiken. De meest gebruikte olie om te frituren is zonnebloemolie: deze is van nature neutraal van smaak en heeft een hoog rookpunt.
Frituurvet is in principe een vaste samenstelling van verschillende soorten oliën als zonnebloemolie, sojaolie en arachideolie. Soms gebruiken we hier ook dierlijk vet voor, zoals rundervet – al gebeurt dit tegenwoordig niet meer zo veel.
Hoeveel inhoud de pan nodig heeft, ligt aan je gezinssamenstelling. Ben je met veel mensen thuis? Dan is een grotere frituurpan wel zo handig. Weet dat als je geen grote nodig hebt, het ook niet verstandig is om een grote pan aan te schaffen.
Ten eerste moet je meer vet of olie in de pan doen dan nodig. Daarnaast duurt het langer om dit te verwarmen en kost het meer stroom. Kies hierin voor de duurzame, maar juiste optie:
Nu komen we bij het volgende, en dit vind ik zelf superhandig. Er bestaan frituurpannen met 2 mandjes! Deze frietpannen komen met 2 bakken, waarvan je beide vult met vet of olie. Wil je friet en snacks tegelijk bakken? Dan is dit ideaal, want met 2 mandjes kun je ook 2 verschillende baktijden te hanteren. Sommige van deze frituren laten je zelfs verschillende temperaturen instellen.
Nog een groot voordeel hiervan is dat de smaken en texturen van bijvoorbeeld de snacks niet bij de frietjes komen. Vooral als je snacks met paneermeel gebruikt, kan dit nogal een bende worden en zitten je frieten helemaal onder.
Als er dan een nadeel is aan 2 pannen, is dat het ook meer onderhoud vergt. En nu we het daarover hebben...
Dit is het enige wat niet fijn is aan een frituurpan: het onderhouden en schoonmaken ervan. Het is altijd een vieze en vettige boel en dit is moeilijk schoon te krijgen. Bij sommige apparaten is het gemakkelijk om alles uit elkaar te halen en in de vaatwasser te doen, maar niet elke frituur is vaatwasserbestendig, dus kijk hier goed naar!
Een timer is voor mij onmisbaar op een frituurpan, als is het natuurlijk ook mogelijk die op je telefoon te gebruiken. Met de timer stel je in hoe lang je voedsel in de frituur moet. wat al het giswerk wegneemt.
Dit zou op elke frituurpan moeten zitten. Het is een lampje dat aangeeft wanneer de olie de gewenste temperatuur bereikt. Zit dit er niet op, dan moet je moeilijk doen met een thermometer en dat brengt onnodige gevaren met zich mee.
Sowieso is frituren al gevaarlijk, zelfs al weet je waar je mee bezig bent. Voorkom daarom ongelukker met zo'n indicatielampje!
Een koude zone is een nieuwe handige feature van frituurpannen. Hiermee is er een zogeheten koude zone aan de onderkant van de frituur, waardoor de stukjes eten daar niet aanbranden. Hierdoor hoef je de olie minder vaak te verversen en de frituur minder snel schoon te maken!
Erg handig als er kinderen of huisdieren in huis zijn! De buitenkant van de frituurpan wordt hierdoor niet warm, dus je kan je er niet aan verbranden. Kijk wel uit dat het frituurvet in de pan nog steeds heet is! Het is alsnog niet verstandig de pan meteen op te tillen als je klaar bent met frituren.
Een frituurpan geeft nogal wat nare geurtjes af, maar een geurfilter beperkt dit zoveel mogelijk. Eerlijk toegegeven werkt dit niet zoals de fabrikant doet geloven. Het vermindert wel wat, maar de frituurlucht blijft altijd.
Toch nog een aantal vragen, bijvoorbeeld over de schoonmaak van je favoriete pan? Hier staan de 3 meest gestelde om je verder op weg te helpen.
Over het algemeen doet een frituurpan er ongeveer 10 minuten over om op 180 °C te komen. Voordat het frituurvet afgekoeld is tot kamertemperatuur, duurt een stuk langer. Om brandgevaar te voorkomen, is de buitenwand geïsoleerd, waardoor dit tot wel 12 uur kan duren.
Dit kan op verschillende manieren. Het makkelijkste is de olie of het vet eruit halen en de onderdelen in de vaatwasser doen als deze vaatwasserbestendig zijn. Geen vaatwasser, maar wel een vaatwasserbestendige frituurpan? Zet de frituur voor 10 minuten aan op 90 °C, met 3/4 water en een vaatwastablet erin. Zorg wel dat alle olie eruit is voordat je dit doet.
Gebruik hiervoor afwasmiddel, want dit heeft een ontvettende werking. Giet de olie of het vet in een vat of jerrycan, en doe de onderdelen in een bak met heet water en afwasmiddel. Laat dit even weken en schrob vervolgens met een sponsje makkelijk al het vet eraf.
Dat is niet voor mij om te bepalen, want ik weet niet hoeveel liter je nodig hebt of naar welke features je op zoek bent. Wel heb ik hier voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste eigenschappen voor je klaargezet, zodat je de ideale keuze voor jezelf kunt vinden.
Vaatwasser veilig | Type frituurpan | |||
---|---|---|---|---|
1 | Cuisinart 4-Quart Deep Fryer | Nee | Bekijk op Bol.com | |
2 | Breville Smart Oven Air Fryer | Nee | ||
3 | Chefman 4.5L Dual-Cook Pro Deep | Nee | ||
4 | Cuisinart 6-Quart 3-in-1 Cook Central | Ja | Bekijk op Bol.com | |
5 | Hamilton Beach Triple Basket Electric | Ja |
Vaatwasser veilig: Nee
Vaatwasser veilig: Nee
Vaatwasser veilig: Ja
Ik krijg meteen zoveel zin in frituur dat de mijne al warm staat te worden. Wat ga jij als eerste frituren? Laat het me weten! 🍟