Iedereen kent het wel: je hebt zin in een vette hap, een lekkere snack bij de voetbalwedstrijd of een groot bord friet nadat de vrijdagmiddagborrel een beetje uit de hand is gelopen. Helaas ben je thuis en heb je geen zin om de deur uit te gaan – en heb je ook geen airfryer of frituurpan. Niet getreurd, hieronder leg ik uit hoe je snel en veilig thuis frituurt in een pan!
Het spreekt natuurlijk voor zich dat frituren gevaarlijk kan zijn. Je werkt met gloeiendhete olie die spettert, en dat kan tot serieuze brandwonden leiden. Zorg daarom voor een goede pan! Het is belangrijk dat deze hoog genoeg is, zodat de spetters niet zo snel op je landen.
Daarnaast is het belangrijk om een pan te gebruiken die de hitte goed verdeelt en vasthoudt – denk vooral aan een gietijzeren (braad)pan met een dikke bodem. Een pan met een anti-aanbaklaag houdt de hitte over het algemeen minder goed vast, waardoor deze ook minder geschikt is.
Naast een goede pan zijn er nog een paar handige items die je gebruikt om je frituuravontuur nog makkelijker te maken. Zo zijn er tegenwoordig zelfs friteuses voor op het vuur (inclusief uitlekmandje!) als die je voorkeur krijgen. Deze zijn ook geschikt voor keramische en inductieplaten en zijn daarmee voor zo'n beetje iedereen geschikt.
Als je een pan die je al thuis hebt wil gebruiken, mag dat natuurlijk ook, maar dan komen een schuimspaan en een thermometer goed van pas!
Waarom een schuimspaan? Omdat deze meteen als je de heerlijke snacks, frietjes of oliebollen uit de pan haalt, het vet eraf laat lopen. Heb je deze niet in huis? Dep dan het eten een beetje af met wat keukenpapier meteen nadat je het uit de pan haalt.
Een thermometer komt ook erg goed van pas. De olie kan te heet worden, wat niet alleen je eten mogelijk verpest, maar ook ronduit gevaarlijk is. ⚠️ Als je geen thermometer hebt, kun je ook een stukje brood van ongeveer 3x3 cm erin gooien. Als deze binnen 1 minuut bruin wordt, is je olie ongeveer 185 graden!
De juiste olie is erg belangrijk, omdat deze op een hoog brandpunt moet zitten. Denk bijvoorbeeld aan zonnebloemolie, arachide-olie of het alombekende, gewone frituurvet. Olijfolie kan ook, maar zorg er dan voor dat je geen extra vierge gebruikt! Dan ontstaan er mogelijk schadelijke stoffen die PAKs heetten. Dit zijn kankerverwekkende stoffen die vrijkomen als organisch materiaal verbrandt op hoge temperaturen. Geen goed idee dus.
Wil je helemaal geen olie gebruiken en toch frituren? Ook dat kan, maar dan moet je wel eerst even de beste airfryer kopen. In een airfryer maak je heerlijke, knapperige frietjes en andere snacks en je hebt vaak maar een druppeltje olie nodig. Veel gezonder!
De temperatuur is erg belangrijk als je gaat frituren. Dit is uiteraard het handige van een frituurpan: deze stel je in op de gewenste temperatuur, en klaar is Kees.
Wees niet getreurd, dit is ook goed te doen in een pan die je op het fornuis zet. Met een thermometer kom je een heel eind, maar dat trucje met het stukje brood is ook een prima alternatief als het even niet anders kan. De temperatuur moet vrijwel altijd tussen de 170 en 190 graden liggen. Houd dit aan, en je hebt straks in no-time de lekkerste snacks op tafel staan! 🍟
En nu stap 5: geniet! Ik ben er zeker van dat je met de bovengenoemde stappen in een mum van tijd een tafel vol heerlijke snacks klaar hebt. Laat je me weten of het je gelukt is? Ik hoor het graag! Bedankt voor het lezen, en eet smakelijk!