Wil je van een doffe huid naar een strakke, stralende huid, maar weet je niet welk product daarvoor geschikt is? Dan ben je bij dit artikel over vitamine C serums aan het juiste adres. Het beste vitamine C serum geeft je huid de glans die je wellicht mist. 🌟
Om je te helpen het juiste vitamine C serum uit te zoeken, deel ik met liefde mijn kennis met je, zodat je het ideale product voor jouw huid kiest. Om te beginnen vind je hieronder de top 5!
Hoewel je waarschijnlijk vitamine C via je voeding en supplementen binnenkrijgt, is er geen manier om te garanderen dat het rechtstreeks naar je huid gaat. Daarnaast is vitamine C een wateroplosbare vitamine. Je lichaam kan hiervan geen voorraden aanleggen, dus als je te veel vitamine C neemt, plas je het gewoon uit.
Een gezichtsserum heeft een lichte textuur, waardoor het tot in de diepste lagen van de huid kan doordringen. Het voordeel aan een serum is dus dat vitamine C direct door de huid wordt opgenomen.
Kijk je er al naar uit om je huid een fantastische glans te geven? Hieronder vind je de drie favorieten van dit moment. Wil je nog meer weten over vitamine C serums? Scrol dan door naar onze koopgids!
Het lijkt misschien simpel, maar niet alle vitamine C serums zijn hetzelfde. Je let op een paar dingen wanneer je op zoek gaat naar het perfecte vitamine C serum voor je huid. Ik leg het hieronder allemaal uit.
De concentratie van vitamine C in een serum varieert sterk. Zo zijn er serums die slechts 4% vitamine C bevatten en serums met wel 20% of meer. Een vitamine C serum werkt alleen in hoge concentraties. De eerste stap naar het ideale vitamine C serum is dus het controleren of er voldoende vitamine C in een product aanwezig is.
De aanbevolen concentratie vitamine C ligt tussen de 8 en 20%. Lager dan 8 procent vermindert de effectiviteit, maar hoger dan 20 procent leidt soms tot irritaties.
In sommige gevallen staat de hoeveelheid vitamine C niet duidelijk weergegeven op de verpakking. Kijk dan naar de ingrediëntenlijst. De stof moet idealiter bovenaan staan of in ieder geval terug te vinden zijn in de eerste vijf ingrediënten van de ingrediëntenlijst.
Pure vitamine C is instabiel en verliest snel zijn werking. Daarom wordt vitamine C aan een ander bestanddeel toegevoegd. Dit heet ook wel een vitamine C derivaat. Op de ingrediëntenlijst kom je deze derivaten tegen. Voorbeelden hiervan zijn: Ascorbic Acid, Socium Ascorbyl phosphate, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Magnesium Ascorbyl, Ascorbyl palmitate en Ascorbyl Glucoside.
Vitamine C heeft dus verschillende derivaten. Ascorbinezuur (Ascorbic Acid) is het effectiefste. Het is de meest actieve en pure vorm van vitamine C, maar het is ook het minst stabiele product. Het is dus niet lang houdbaar. Daarnaast ontstaan er, ondanks de effectieve werking, sneller irritaties.
Andere vormen van vitamine C, zoals magnesiumascorbylfosfaat (magnesium ascorbyl phosphate) en natriumascorbylfosfaat (sodium ascorbyl phosphateen) zijn minder effectief, maar wel langer houdbaar.
Weeg dus af of je een gevoelige huid hebt en of je het product vaak gaat gebruiken. Voor een gevoelige huid is een minder sterk vitamine C serum geschikter. Heb je geen huidproblemen en wil je optimaal profiteren van de voordelen van een vitamine C serum, ga dan juist wel voor een puurdere vorm van vitamine C
Gebruik je het serum niet regelmatig? Dan is het wellicht verstandiger om een stabieler product te nemen, omdat het serum dan langer meegaat. Het zou zonde zijn als het serum niet meer goed werkt, terwijl je het nog maar weinig gebruikt hebt.
Verschillende huidtypes hebben andere behoeftes. Kies daarom het vitamine C serum dat geschikt is voor jouw huidtype om het gewenste resultaat te behalen.
Zo heeft een vette huid bijvoorbeeld een licht product nodig dat minder olie en vetten bevat, zodat de poriën niet verstopt raken. In dit soort producten vind je vaak ingrediënten zoals glycolzuur en salicylzuur.
Een droge huid heeft daarentegen juist een voedend en hydraterend product nodig. Hierin zitten ingrediënten zoals dimethicone, cyclomethicone en petrolatum. Heb je een gevoelige huid? Kies dan een mild product met een lagere concentratie vitamine C.
Heb je geen zin om alle ingrediënten te checken om erachter te komen of het product geschikt is voor jouw huidtype? Kijk dan simpelweg naar de verpakking van het serum. Hierop vind je meestal voor welk huidtype of huidprobleem het product het beste is. Zo hoef je niet te controleren of er bijvoorbeeld ingrediënten in zitten die niet goed zijn voor een vette huid.
Vitamine C serums bevatten, naast vitamine C, nog andere belangrijke verzorgende ingrediënten. Ook zijn er wat ingrediënten die je wellicht wilt vermijden. Ik loop de belangrijkste ingrediënten voor je langs.
Vitamine E is een ideaal ingrediënt voor in een vitamine C serum. Het beschermt de huid tegen vrije radicalen die invloed hebben op huidveroudering. Daarnaast beschermt het je huid tegen uv-stralen. Vitamine C in combinatie met vitamine E is een gouden duo, want de combinatie maakt pigmentvlekken lichter.
De verzamelnaam voor de verschillende varianten van vitamine A is retinoïden. Retinol is de bekendste variant die je in huidverzorgingsproducten terugvindt. Zo ook in veel vitamine C serums. Retinol maakt de huid soepel en vermindert rimpels en pigmentvlekken.
Daarnaast stimuleert het de aanmaak van collageen, wat fijne lijntjes en rimpels vermindert. Retinol is dus een perfecte toevoeging in een vitamine C serum.
Niacinamide, ook wel vitamine B3, komt in veel vitamine C serums voor. Niacinamide is, net als vitamine C, een antioxidant. Het is ontstekingsremmend en beschermt de huidbarrière. Zo houdt de huid vocht beter vast. Ook remt het de talgproductie, waardoor acne afneemt. Daarnaast vermindert het pigmentvlekken en rimpels.
Naast vitamine E, retinol en niacinamide mag hyaluronzuur niet ontbreken uit het rijtje met fijne ingrediënten die een vitamine C serum nog beter maken. Hyaluronzuur is een uitstekende vochtinbrenger. Dit is essentieel voor de hydratatie en de soepelheid van de huid. Vooral voor droge huidtypes is dit ingrediënt top.
Less is more – Van allerlei crèmes tot serums of maskers. Er bestaan ontzettend veel huidverzorgingsproducten, maar in principe heb je al deze producten niet nodig. Te veel huidverzorgingsproducten kunnen zelfs irritaties veroorzaken. Probeer het te houden bij slechts een paar producten. Denk aan een cleanser, een goede dagcrème, een serum en zonnebrand. Meer heeft je huid eigenlijk niet nodig. Je kunt heus wel eens de beste arganolie, een gezichtsmasker of een andere crème aanbrengen, maar dit hoeft niet elke dag.
Met een hypo-allergeen product heb je een lage kans op een allergische reactie. Heb je vaak allergische reacties op cosmeticaproducten? Kies dan bij voorkeur een hypo-allergeen vitamine C serum.
Parfum en alcohol zijn geen onbekende ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Wel zijn het stoffen die over het algemeen bij veel mensen irritaties, zoals bultjes, roodheid en vlekjes veroorzaken.
Sommigen zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Een lage concentratie is dan ook voor veel mensen geen ramp, maar probeer deze stoffen wel te vermijden als je snel irritaties krijgt van huidverzorgingsproducten.
Het lijkt misschien slecht als een product niet dermatologisch getest is, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Deze claim zegt alleen dat het product getest is. Het zegt bijvoorbeeld niets over de uitslag van de test en hoeveel mensen er überhaupt meededen aan de test.
Daarnaast kunnen producten zonder deze claim ook getest zijn. Een product dat dermatologisch getest is, is dus niet automatisch beter dan een product zonder deze claim.
Veganistische (vegan) producten bevatten geen ingrediënten verkregen uit dode of levende dieren en dierproefvrije producten zijn niet getest op dieren.
Deze kenmerken zijn te herkennen aan bepaalde labels op de verpakking. Vegan producten hebben vaak een label met een zonnebloem of klavertje, waarbij 'vegan' staat. Dierproefvrije producten hebben vaak een label van een konijntje waaronder 'cruelty free' staat. 🐰
Helaas zijn vegan en dierproefvrije producten niet altijd even duidelijk te herkennen. Bij sommige producten staat het ergens op de verpakking of bij de productomschrijving, maar er zijn ook producten waar je hier helemaal niets over vindt. Bij twijfel kun je ervan uitgaan dat het product niet dierproefvrij of vegan is.
Vitamine C is een instabiel product dat slecht tegen zuurstof, licht en vocht kan. De verpakking van het product speelt een belangrijke rol in het behouden van de werkzaamheid, want als het serum blootgesteld wordt aan zuurstof, licht en vocht ontstaat er oxidatie. Oxidatie zorgt ervoor dat het product zijn werkzaamheid verliest, en in sommige gevallen veroorzaakt het irritaties.
Een serum in een donker flesje is het meest wenselijk, omdat je hiermee blootstelling aan licht minimaliseert. Kies daarnaast voor een serum met een pipetje of pomp. Hiermee voorkom je blootstelling aan lucht, vocht en bacteriën en dit maakt het makkelijk om juist te doseren. Bewaar het serum in ieder geval op een donkere plek en sluit het flesje goed.
Heb je nog twijfels of vragen? Lees hieronder dan de veelgestelde vragen over vitamine C serums. Deze maken alles nog een stukje duidelijker!
Reinig eerst grondig je gezicht. Breng daarna een kleine hoeveelheid van het serum aan op je gezicht en maak cirkelvormige bewegingen om de opname van het product te bevorderen. Meer dan een paar druppels heb je niet nodig. Je kunt eventueel ook je hals en decolleté insmeren.
Het gebruik van vitamine C serum is elke dag toegestaan. Breng het serum bij voorkeur tweemaal daags aan: in de ochtend en in de avond. Alleen in de ochtend is ook prima, maar om goede resultaten te zien, moet je het product wel consistent gebruiken. Gebruik je het serum voor het eerst? Gebruik het dan een paar keer in de week en bouw dit langzaam op. Zo voorkom je eventuele huidirritaties.
Het is belangrijk om een vitamine C serum in te laten trekken, zodat de huid het volledig kan opnemen. Laat een het serum ongeveer 1 tot 5 minuten intrekken voordat je verder gaat met eventuele andere huidverzorgingsproducten.
Dat ligt helemaal aan je huid en je voorkeuren. Ik kan je helaas niet vertellen welke de beste voor je is. Wel geef ik je nog een laatste keer een overzicht van de beste vitamine C serums van dit moment! Klik er gerust een paar aan en vergelijk de eigenschappen, zodat je een beeld hebt van welk vitamine C serum ideaal is voor jou.
Huidtype | Dermatologisch getest | Alcoholvrij | Huidbehoefte | Inhoud | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Garnier SkinActive Vitamine C* Anti-Pigmentvlekken | Droge huid, Gecombineerde huid, Gevoelige huid, Normale huid, Onzuivere huid, Rijpe huid, Vette huid | Ja | Nee | Doffe huid & grauwe huid | 30 ml | Bekijk op Bol.com |
2 | Simia™ Original Vitamine C Serum | Droge huid, Gecombineerde huid, Gevoelige huid, Normale huid, Onzuivere huid, Rijpe huid, Vette huid | Ja | Ja | Acne & puistjes | 30 ml | Bekijk op Bol.com |
3 | SkinActive Serum Cream met Vitamine | Droge huid, Gecombineerde huid, Gevoelige huid, Normale huid, Onzuivere huid, Rijpe huid, Vette huid | Ja | Nee | Geirriteerde & rode huid, Pigmentplekjes & littekens, Doffe huid & grauwe huid | 50 ml | Bekijk op Bol.com |
4 | Garnier SkinActive 10% Pure Vitamine | Droge huid, Gecombineerde huid, Gevoelige huid, Normale huid, Onzuivere huid, Rijpe huid, Vette huid | Ja | Nee | Doffe huid & grauwe huid | 30 ml | Bekijk op Bol.com |
5 | LOral Paris L'Oréal Paris Revitalift | Normale huid, Gecombineerde huid, Droge huid, Gevoelige huid, Onzuivere huid, Rijpe huid, Vette huid | Ja | Nee | Doffe huid & grauwe huid, Geirriteerde & rode huid, Pigmentplekjes & littekens | 30 ml | Bekijk op Bol.com |
Huidtype: Droge huid, Gecombineerde huid, Gevoelige huid, Normale huid, Onzuivere huid, Rijpe huid, Vette huid
Dermatologisch getest: Ja
Alcoholvrij: Nee
Huidbehoefte: Doffe huid & grauwe huid
Inhoud: 30 ml
Huidtype: Droge huid, Gecombineerde huid, Gevoelige huid, Normale huid, Onzuivere huid, Rijpe huid, Vette huid
Dermatologisch getest: Ja
Alcoholvrij: Ja
Huidbehoefte: Acne & puistjes
Inhoud: 30 ml
Huidtype: Droge huid, Gecombineerde huid, Gevoelige huid, Normale huid, Onzuivere huid, Rijpe huid, Vette huid
Dermatologisch getest: Ja
Alcoholvrij: Nee
Huidbehoefte: Geirriteerde & rode huid, Pigmentplekjes & littekens, Doffe huid & grauwe huid
Inhoud: 50 ml
Huidtype: Droge huid, Gecombineerde huid, Gevoelige huid, Normale huid, Onzuivere huid, Rijpe huid, Vette huid
Dermatologisch getest: Ja
Alcoholvrij: Nee
Huidbehoefte: Doffe huid & grauwe huid
Inhoud: 30 ml
Huidtype: Normale huid, Gecombineerde huid, Droge huid, Gevoelige huid, Onzuivere huid, Rijpe huid, Vette huid
Dermatologisch getest: Ja
Alcoholvrij: Nee
Huidbehoefte: Doffe huid & grauwe huid, Geirriteerde & rode huid, Pigmentplekjes & littekens
Inhoud: 30 ml
Je weet nu alles wat je moet weten om het allerbeste vitamine C serum voor jouw huid te kiezen. Zo weet je dat je moet stilstaan bij zaken zoals de concentratie van vitamine C, de vorm van vitamine C, je huidtype, bepaalde ingrediënten en de verpakking. Weeg alles af en kies het product dat binnen je budget valt.
Ik weet zeker dat je huid gaat glanzen met het juiste vitamine C serum! Heb je nog goede huidverzorgingstips? Laat het dan gerust weten via het feedbackformulier. Bedankt voor het lezen. 😄