Onze categorieën
Over onsContact

Studeren Gaat nog Beter met de Beste Laptop voor Studenten

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 02.02.2022 - Updated 06.04.2023
Studeren Gaat nog Beter met de Beste Laptop voor Studenten

Boeken en schriften zijn verleden tijd, want tegenwoordig gaat alles via je laptop. Een goede laptop is daarom essentieel voor studenten! Hieronder staan alvast de beste keuzes, maar lees vooral verder en kom erachter wat de beste laptop voor studenten is. 💻

Waarom een laptop voor studenten kopen?

Ik ben student en gebruik elke dag mijn laptop voor het maken van verslagen, groepsprojecten, presentaties en het terugkijken van colleges. Alles gaat steeds meer digitaal en op sommige scholen is een laptop zelfs verplicht.

Een laptop gebruiken voor je studie heeft veel voordelen. Het is vooral makkelijk, snel en overzichtelijk. Je bewaart eenvoudig alle aantekeningen samen in een document in plaats op van losse papieren of schriften.

Daarnaast kost het typen van aantekeningen minder moeite dan alles opschrijven. Dat scheelt zowel tijd als die bekende, irritante kramp in je hand aan het einde van een college. 😅

Bekijk alvast de top drie van de beste laptops voor studenten met hun belangrijkste specificaties. Lees daarna de rest van deze koopgids, want een laptop uitkiezen is geen makkelijke taak.

Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A

Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A
Schermgrootte: 16 Inch
Touchscreen: Nee
Intern geheugen: 32 GB
Type laptop: Macbook (met Mac OS)
Product gewicht: 2170 g
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Asus Zenbook Pro Duo 14

Asus Zenbook Pro Duo 14
Schermgrootte: 14.5 Inch
Touchscreen: Ja
Intern geheugen: 16 GB
Type laptop: Windows laptop (geen gaming)
Product gewicht: 1.7 kg
Bekijk op Bol.com

Asus Chromebook Flip CX5

Asus Chromebook Flip CX5
Schermgrootte: 15.6 Inch
Touchscreen: Ja
Intern geheugen: 8 GB
Type laptop: Chromebook (met Chrome OS)
Product gewicht: 1950 g
Bekijk op Bol.com

Laptop voor studenten: Hoe maak ik de beste koop?

Bij een laptop voor studenten is het belangrijk om op een aantal puntjes te letten. Je wilt immers geen zware, langzame, grote laptop met een korte batterijduur. Hieronder loop ik alles voor je langs.

Besturingsysteem

Een besturingssysteem is het belangrijkste gedeelte van een laptop. Er zijn drie grote besturingssystemen: MacOS, Windows en Chrome OS. Alternatieven zijn wel beschikbaar (met name in de vorm van Linux), maar deze drie zijn het bekendst en het nuttigst voor studenten.

MacOS is ideaal voor grafische designers, ontwerpers, videograven of ander creatief werk. Het gebruiksgemak ligt uitermate hoog, maar je bent wel gebonden aan het merk Apple. Dit is een voordeel wanneer je al andere apparaten van Apple hebt. In vergelijking met de alternatieven met andere bestuurssystemen, ligt de prijs wel hoog.

Een Windowslaptop is populair en gangbaar. Je hebt veel mogelijkheden, omdat je eenvoudig alle programma’s installeert die nodig zijn op de universiteit of hoge school. Er bestaan weinig programma's die niet beschikbaar zijn voor Windows, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Wel betekent de overweldigende keuze in hardware ook dat keuzestress nogal een dingetje is bij deze laptops.

Met Chrome OS heb je iets minder mogelijkheden dan met MacOS en Windows. Grote programma's installeren is moeilijk tot onmogelijk, maar een laptop met een ChromeOS besturingssysteem is zeer geschikt voor simpele taken, zoals het gebruik van webapplicaties, mail of notities. Deze laptops zijn daardoor gemiddeld het goedkoopst van de drie opties.

Batterijduur

Er zijn niet overal stopcontacten en het is vervelend als je laptop opeens midden in de les uitvalt. Aantekeningen maken of aan een opdracht werken gaat misschien zelfs helemaal niet zonder je studentenlaptop.

Daarom is een lange batterijduur van groot belang. Neem een laptop met een accu die minstens 5 uur of langer mee gaat; 8 is ideaal. Een lange batterijduur bespaart je een hoop gedoe!

Deze informatie vind je in de productspecificaties, maar daar schetst de fabrikant maar wat te graag een ideaalplaatje. Het is verstandig om onafhankelijke reviews van je beoogde laptop te lezen om een beter beeld te krijgen van hoe de batterij van de laptop daadwerkelijk presteert.

Formaat

Studentenlaptops zijn over het algemeen klein en compact, zodat je ze eenvoudig mee neemt. Ik raad je ook aan om een klein formaat te nemen, zoals de 13 of 14 inch, want het kost veel moeite om elke dag met een zware, grote laptop sjouwen. Kleiner dan 13 inch werkt ook prima, maar films kijken op zo'n klein scherm gaat moeilijker.

Verplaats je de laptop weinig, kijk je veel films of game je vaak op je laptop? In dat geval is een grotere laptop, zoals de beste 15 inch laptop of nog maatje groter, een betere keus.

Afbeelding van een persoon die achter haar laptop zit met op haar bureau boeken, een agenda, smartphone en een mok.

Processoren

De processor is iets waar je misschien niet bij stil staat als je een nieuwe laptop koopt, terwijl de processor juist erg belangrijk is. Een snellere processor betekent een snellere laptop.

De bekendste processorfabrikanten zijn Intel, AMD en Apple.

Intel

Processors van Intel verrichten in veel gevallen de snelste prestaties. De populairste zijn de Intel Core i3-, i5-, i7 en i9-processoren.

De i3 processor is goedkoop, maar redelijk zwak. Je doet hier niet veel meer mee dan e-mails sturen, een Word-document bewerken en YouTube bekijken. De i9 is daarentegen erg duur, maar zeer krachtig. hiermee ben je in staat tot 3D-modellering en zware videobewerking.

Voor een student staat de i5 of de i7 voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. De i5 is goed voor alledaagse taken, zoals internetten en tekst verwerken, alsook af en toe een lichte game in je vrije tijd. De i7 is beter geschikt is voor zwaardere taken, denk aan zware games of andere grote programma's.

Je vindt ook nog wel eens Pentium- en Celeron-processors, maar deze raad ik je vandaag de dag af. Hou liever de Intel Core i3 als minimumeis aan om hier nog een poos mee vooruit te kunnen.

AMD

AMD-processoren zijn in verhouding vaak goedkoper dan directe tegenhangers van Intel, maar dat zegt niet altijd iets over de kwaliteit en snelheid.

AMD-processoren werken namelijk iets beter in het draaien van complexe creatieve programma's, omdat hun processors net iets anders in elkaar steken.

De populairste AMD-processoren zijn de Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 en Ryzen 9. Ook hierbij staat de middenmoot – Ryzen 5 en Ryzen 7 – voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Ook onder de AMD-processors vind je nog alternatieven die ik je zou afraden, zoals de Athlon-lijn. Deze zijn spotgoedkoop, maar presteren waarschijnlijk niet goed genoeg om een soepele gebruikservaring op te leveren als je meer dan één of twee programma's tegelijkertijd open hebt staan.

Apple

Apple beschikt sinds kort over eigen processoren die alleen worden gebruikt in hun MacBooks. Deze chips zijn ontzettend krachtig en werken naadloos samen met MacOS.

De zogeheten M1-processor is prima voor studenten, want het draait alle basisprogramma's met gemak. De M1 Pro en M1 Max zijn alleen nodig wanneer je zware software gebruikt voor videobewerking of andere zware programma's.

De M2-processors zijn inmiddels ook al onderweg, maar je moet je afvragen of dit de moeite waard is als student zijnde – vooral als je MacBooks met een M1-processor rond die tijd een beetje goedkoper op de kop kunt tikken!

Afbeelding van een laptop met videobewerkingssoftware.

Werkgeheugen (RAM)

Het werkgeheugen noemt men ook wel 'RAM'. Dit staat voor random access memory. RAM is een tijdelijke opslagruimte voor gegevens die je laptop nu nodig heeft.

Het is dus anders dan de opslag van het apparaat, waar gegevens permanent worden opgeslagen. Zie RAM daarom als het kortetermijngeheugen, en je opslag als het langetermijngeheugen.

Hoe meer werkgeheugen, hoe meer taken je pc snel tussen kan wisselen. Laptops vind je doorgaans met 4 GB, 8 GB, 16 GB of 32 GB aan werkgeheugen.

Koop een laptop met minstens 8 GB aan werkgeheugen voor normaal gebruik of 16 GB als je wilt dat de computer meerdere complexe taken tegelijk uit kan voeren. Denk bij dit laatste aan veel browsertabbladen naast elkaar open, terwijl Zoom openstaat en je werkt aan je verslag in Word.

Wil je helemaal diepgaand onderzoek doen, kijk dan ook naar de generatie van het werkgeheugen. Inmiddels zitten we op de zogeheten DDR5. In het kort: hoe hoger het cijfer achter de afkorting, hoe sneller het geheugen werkt – en dus hoe sneller deze multitaskt.

Dat is de crux van het verhaal omtrent de generatie van het werkgeheugen: het gaat om snelheid, niet om capaciteit.

Beeldresolutie

De resolutie bepaalt de scherpte van het beeld. Een pixel is een individueel lichtpuntje op je scherm, waarvan er duizenden te vinden zijn per paneel. Hoe meer pixels het beeld heeft, hoe scherper het is.

Ga bij voorkeur voor een Full HD-scherm met 1920 × 1080 pixels. Deze resolutie is geschikt voor dagelijkse handelingen en het kijken van Netflix of Youtube, maar het spreekt voor zich dat een hogere resolutie veel scherper is en noodzakelijk voor videobewerking.

Naast Full HD zijn er ook QHD- of 2K-laptops, met een resolutie van 2560 × 1440. Dit is ideaal voor het bewerken van foto's en video's of het spelen van games. Deze resolutie raad ik aan voor studenten die regelmatig grafische bewerkingen doen. Zo is een 2K-scherm voor een verpleegkundige student, die af en toe een film kijkt of misschien een simpele game speelt, niet noodzakelijk.

Tot slot zijn er laptops met een 4K-scherm. Dit is de hoogst mogelijke resolutie met maar liefst 3840 × 2160 pixels. Het beeld is haarscherp en voelt levensecht. Hiermee bekijk je films in 4K, bewerk je foto's en video's van hoge kwaliteit en springen games bijna van je scherm af. Deze resolutie is geschikt voor studenten die een groter budget hebben en op professioneel niveau grafisch werk verrichten.

De resolutie heeft echter niets te maken met hoe groot het beeldscherm is. Een 14 inch beeldscherm kan een resolutie van 4k hebben, terwijl een 16 inch beeldscherm een HD-resolutie kan hebben. Je vindt hier meer informatie over op de verpakking.

Een compacte laptop is vooral handig wanneer je je laptop vaak met je mee neemt. Ga je van college naar college, dan is een grote, zware laptop verre van praktisch.

Laptops met een hoge beeldresolutie verbruiken echter meer batterij en zijn over het algemeen ook een stuk duurder dan de laptops met een Full HD-scherm.

Daarnaast geldt ook: des te hoger de resolutie, des te krachtiger de videokaart moet zijn. Dat is dan ook het volgende waar we bij stil staan. 👇

Videokaart

Naast een goede processor en werkgeheugen, is een goede videokaart een aanrader voor vooral studenten die een grafische of visuele opleiding doen. De videokaart is verantwoordelijk voor het renderen – het 'opzetten' – van een beeld. Hoe beter je videokaart, hoe vloeiender de laptop een mooi, scherp beeld produceert.

Dit is belangrijk voor mensen die veel met grafische taken te maken hebben, zoals gamers en video- of foto-editors. Dit omdat deze activiteiten beter gaan met een videokaart van kwaliteit. Er is keuze tussen twee typen videokaarten: geïntergreerd of dedicated.

Geïntegreerde videokaarten maken deel uit van de processor, en werken dus niet zelfstandig. Hiermee zijn ze prima geschikt voor lichtere grafische bewerkingen.

Dedicated videokaarten beschikken over een eigen processor en een eigen werkgeheugen, ook wel 'VRAM' genoemd. Dit staat voor video random access memory. Hoe meer VRAM-geheugen een videokaart heeft, hoe meer data met betrekking tot het beeld hij opslaat.

Dedicated videokaarten zijn doorgaans sneller en krachtiger dan de geïntegreerde videokaarten. Daarbij hoort wel een hoger prijskaartje. Ga voor een dedicated videokaart als je veelt gamet en/of videobewerkingssoftware of 3D-software gebruikt.

Dit geldt dubbel als je alles op een hoge resolutie wilt verwerken. Zo vraagt een 4K-paneel veel meer van je videokaart dan een simpel Full HD-paneel.

Let wel: je hebt meer aan een nieuwe videokaart met iets minder VRAM, dan een oude videokaart met meer VRAM. Dit heeft onder andere te maken met de generatie van de VRAM: inmiddels zie je GDDR6 en GDDR6X, maar GDDR5 is ook nog in orde voor simpelere berekeningen. Hoe recenter de VRAM (en dus de videokaart), hoe sneller het geheugen hiervan is.

Afbeelding van een tafel met daarop een laptop, een bril, een mok thee, een bordje, een kaart en een papiertje met potlood.

Opslag

Het volgende puntje waarop je let is de opslag. Er zijn twee verschillende types: SSD en HDD. SDD staat voor solid state drive en HDD staat voor hard disk drive.

De HDD is een traditionele harde schijf die vooral vroeger veel werd gebruikt. Deze bestaat uit bewegende onderdelen, waaronder een draaiende schijf en een lees- en schrijfarm.

Tegenwoordig hebben meeste laptops een SDD, omdat deze sneller en betrouwbaarder is. Een andere mogelijkheid die vaak voorkomt, is een SDD gecombineerd met HDD. Deze combinatie verbruikt meer stroom, maar biedt een grotere opslagcapaciteit in totaal, voor een relatief toegankelijke prijs.

Zo dient de SSD meestal als opstartschijf, waardoor je laptop snel opstart, en de HDD dient als opslag voor documenten en dergelijke.

Ga voor minstens 120 GB of 256 GB aan opslag. Wil je zware programma's installeren, films downloaden of allemaal foto's op je laptop zetten? Dan is een grotere opslagcapaciteit wenselijk.

Zit je met een ietwat krap budget? Koop dan een externe SSD of een usb-stick, in plaats van een laptop met veel opslag en een hoger prijskaartje. Kies vervolgens wel een laptop met een usb-c-poort, anders heb je weinig aan je usb-stick.

Chromebooks en opslag – Chromebooks bevatten doorgaans relatief weinig opslagruimte, omdat haast alle apps weinig ruimte in beslag nemen, en bestanden op de cloud staan.

Accessoires

Er zijn veel accessoires voor laptops. Het is belangrijk dat je een goede laptoprugzak of laptopschoudertas hebt om je laptop in te vervoeren. Een andere must have is een laptophoes, die beschermt je laptop tegen krassen of als hij valt!

Mogelijk wil je ook een goede muis aanschaffen om te gebruiken terwijl je thuis aan je bureau werkt, of een fijne koptelefoon voor de uren die je in de stille bibliotheek spendeert. 🎧

De 5 beste laptops voor studenten op een rij

1. Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A

1. Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A
Schermgrootte: 16 Inch
Touchscreen: Nee
RAM geheugen uitbreidbaar: Nee
HDMI: 1
Product gewicht: 2170 g

2. Asus Zenbook Pro Duo 14

2. Asus Zenbook Pro Duo 14
Schermgrootte: 14.5 Inch
Touchscreen: Ja
RAM geheugen uitbreidbaar: Nee
HDMI: 1
Product gewicht: 1.7 kg

3. Asus Chromebook Flip CX5

3. Asus Chromebook Flip CX5
Schermgrootte: 15.6 Inch
Touchscreen: Ja
RAM geheugen uitbreidbaar: Nee
HDMI: 1
Product gewicht: 1950 g

4. Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A

4. Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A
Schermgrootte: 15.3 Inch
Touchscreen: Nee
RAM geheugen uitbreidbaar: Nee
HDMI: Geen
Product gewicht: 1.51 kg

5. Asus Zenbook S 13 OLED

5. Asus Zenbook S 13 OLED
Schermgrootte: 13.3 Inch
Touchscreen: Nee
RAM geheugen uitbreidbaar: Nee
HDMI: 1
Product gewicht: 800 kg

Veelgestelde vragen over laptops voor studenten

Waar moet een laptop voor studenten aan voldoen?

Je school geeft meestal aan wat de eisen zijn voor een laptop. Over het algemeen is een studentenlaptop licht, compact, budgetvriendelijk en heeft hij een lange batterijduur.

Hoelang gaat een laptop mee?

De meeste laptops gaan ongeveer drie tot vijf jaar mee. Daarna wordt hij trager en gaan de prestaties en de batterij meestal flink achteruit.

Hoe duur is een laptop voor studenten?

De prijs is afhankelijk van het besturingssysteem en de opties die op de laptop zitten. De meeste studentenlaptops kosten tussen de 300 en 1000 euro, dus voor elk budget bestaat een optie!

Welke laptop voor studenten moet ik hebben?

Dat bepaal je zelf, want ik weet niet welke het beste bij jou past. Ik kan je wel een laatste keer het overzicht geven met de beste laptops en hun specificaties. Ga alle puntjes langs die belangrijk zijn voor jou en kies welke laptop het meest aansluit op je wensen.

SchermgrootteRAM geheugen uitbreidbaar
1Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A16 InchNee
2Asus Zenbook Pro Duo 1414.5 InchNee
3Asus Chromebook Flip CX515.6 InchNee
4Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A15.3 InchNee
5Asus Zenbook S 13 OLED13.3 InchNee

Apple Macbook Pro (2023) MRX33N/A

Schermgrootte: 16 Inch

RAM geheugen uitbreidbaar: Nee

Asus Zenbook Pro Duo 14

Schermgrootte: 14.5 Inch

RAM geheugen uitbreidbaar: Nee

Asus Chromebook Flip CX5

Schermgrootte: 15.6 Inch

RAM geheugen uitbreidbaar: Nee

Apple Macbook Air (2023) MQKW3N/A

Schermgrootte: 15.3 Inch

RAM geheugen uitbreidbaar: Nee

Asus Zenbook S 13 OLED

Schermgrootte: 13.3 Inch

RAM geheugen uitbreidbaar: Nee

Conclusie

Nu weet je alles over de beste laptop voor studenten – van welke processor goed aansluit, tot de hoeveelheid RAM die je nodig hebt, en of je een discrete videokaart wilt hebben.

Het is misschien verleidelijk om voor de voordeligste optie te gaan, maar probeer goed stil te staan bij de prijs-kwaliteitverhouding. Zo haal je gegarandeerd een geweldige optie binnen!

Hopelijk motiveert je nieuwe laptop je om lekker te studeren. Tips of opmerkingen? Laat het dan weten in de reacties. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu