Onze categorieën
Over onsContact

De Toekomst van Externe Opslag met de Beste Externe SSD

Auteur: Charlie Hoeben
Published 04.08.2022 - Updated 26.01.2023
De Toekomst van Externe Opslag met de Beste Externe SSD

Ben je er helemaal klaar mee dat je elke keer iets moet verwijderen als je iets wil downloaden, omdat je computer vol zit? Die pijn heeft bijna iedereen wel eens meegemaakt. Gelukkig bestaat de beste externe SSD precies voor dit probleem.

Hiermee sla je veilig, snel en betrouwbaar je bestanden op en heb je er geen omkijken meer naar. Fijn voor jou en je computer! Hieronder staan de beste keuzes, maar lees vooral verder voor meer informatie. 👓

Waarom een externe SSD kopen?

Het is altijd een verstandig idee om een extra back-up van je bestanden te maken. Daarnaast is de opslag van een laptop of desktop vaak beperkt – vooral als je een goedkoper model hebt. Daardoor loopt die opslag snel vol, vooral als je hem opvult met grote bestanden. Dat is zonde, vooral als je deze bestanden niet vaak nodig hebt.

Daarnaast zijn externe SSD's ook uitstekend voor systeemback-ups. Deze back-ups nemen vaak enorm veel ruimte in beslag, waardoor het openen hiervan een hele taak is.

Grote bestanden parkeer je daarom het liefste op een externe SSD! Maar waarom geen traditionele harde schijf (HDD) of een simpele usb-stick?

Een SSD is vele malen sneller, stiller en betrouwbaarder van een HDD of een usb-stick. Dit is de toekomst. Waarom zou je dan nog een externe HDD aanschaffen? Welnu, HDD's zijn nog steeds wat goedkoper, maar een SSD is veel duurzamer. HDD's bevatten bewegende onderdelen die gevoeliger zijn voor klappen en sneller slijten dan een SSD, aangezien deze géén bewegende onderdelen bevat.

Toch zijn er een aantal zaken om op te letten bij de aanschaf. Om het je gemakkelijk te maken staat hieronder de top 3 keuzes van het moment, maar lees vooral verder om meer te weten te komen.

Kingston XS2000 external SSD

Kingston XS2000 external SSD
Bekijk op Bol.com

SanDisk Professional G-Drive ArmorATD

SanDisk Professional G-Drive ArmorATD
Game platform: Niet geschikt voor consoles
Kabellengte: 1.50 m
Stootvaste behuizing: Ja
Bekijk op Bol.com

Crucial X9 Pro

Crucial X9 Pro
Bekijk op Bol.com

Externe SSD: Hoe maak ik de beste koop?

Om een goed idee te krijgen van hoe je de beste externe SSD kiest voor je beoogde gebruiksscenario, is het een goed plan om stil te staan bij enkele kernonderwerpen. 👇

SSD, HDD of usb-Stick?

Over het algemeen hebben nieuwe laptops en pc's allemaal een goede interne SSD ingebouwd. Dit is niet gek, want een SSD beschikt over veel voordelen. Toch komt de markt voor de externe SSD iets langzamer op dan gedacht, terwijl het vele malen beter is dan de nog steeds populaire externe HDD en usb-sticks.

Het enige voordeel van de oude vertrouwde HDD is dat het goedkoper is. Op alle andere vlakken komt de SDD beter uit de verf. Deze is sneller, stiller en betrouwbaarder, zoals gezegd. Een draagbare SSD is ook een optie. Dit vooral handig wanneer je bijvoorbeeld je camera meeneemt.

Een usb-stick is daarentegen ook stil en betrouwbaar, maar deze zijn een stuk minder snel dan een SSD. Daarnaast zijn USB-sticks vaak beperkt in hun opslagruimte en worden ze vooral gebruikt voor het overdragen van kleine bestanden.

Externe SSD die aangesloten wordt op een macbook

Compatibiliteit

Altijd belangrijk om van te voren te checken is de comptabiliteit van de externe SSD. Zo zijn er specifieke modellen speciaal gemaakt voor Apple bijvoorbeeld. Het is vaak ook niet verstandig om dezelfde externe schijf of usb-stick op zowel een Windows- als een Apple-computer te gebruiken.

Dit kan in sommige gevallen wel, maar dan moet de SSD een bestandssysteem gebruiken dat zowel door macOS (van Apple) te lezen is, als door Windows. Het exFAT-systeem is de uitgelezen optie om de schijf zowel op een Windows- als een macOS-computer te gebruiken.

Sommige SSD's hebben dit bestandssysteem al vooraf geïnstalleerd, sommige niet. In dit laatste geval moet je de SSD zelf formatteren. Kort gezegd houdt dit in dat je de schijf volledig leegmaakt, zodat deze klaar is voor gebruik. ✅

Op macOS doe je dit als volgt:

  • Sluit de SSD aan.
  • Ga naar Programma's > Hulpprogramma's > Schijfhulpprogramma.
  • Selecteer de naam van je SSD en klik op wis.
  • Geef je schijf een naam.
  • Lies je bij Structuur een bestandssysteem of -soort.
  • Vul bij de beveiligingsopties in hoe vaak de schijf overschreven moeten worden. Hoe vaker de pc de SSD overschrijft, hoe lager het risico dat oude data ooit nog gevonden kan worden als een ander toegang zou krijgen tot je SSD.
  • Klik nogmaals op Wis.

Op Windows is het nog makkelijker, dit gaat als volgt:

  • Open de Windows-verkenner.
  • Ga naar het kopje 'Deze PC'.
  • Sluit je externe SSD aan.
  • Nu kun je de SSD vinden onder het kopje 'Apparaten en stations'.
  • Klik met de rechtermuisknop op het icoontje en druk op 'Formatteren'.

Capaciteit

Over het algemeen is dit één van de belangrijkste punten waarop je een externe SSD uitkiest: hoeveel opslagruimte heeft het model? Kijk goed of de SSD genoeg heeft om je niet alleen op dit moment, maar ook in de toekomst te voorzien van genoeg opslagruimte. Wil je regelmatig een back-up maken van je hele computer? Dat vreet in no-time tientallen of zelfs honderden GB's aan ruimte.

Daarom is het vaak slim om net wat meer opslagruimte te kiezen dan dat je denkt nodig te hebben. Om inzicht te krijgen in hoeveel ruimte je nodig hebt voor je huidige beoogde bestanden, is het slim om wat onderzoek te doen naar hoeveel ruimte verschillende bestandstypen in beslag nemen.

Sommige bestandstypes zijn nu eenmaal veel groter dan anderen. Tekstbestanden nemen vrijwel niets aan ruimte in; hetzelfde geldt voor afbeeldingen van lage resoluties. vIdeo's en systeemback-ups nemen juist snel veel meer ruimte in beslag.

Hoeveel heb je echt nodig? Dat is moeilijk te zeggen. Over het algemeen heb je voor het opslaan van tekstdocumenten en afbeeldingen aan 500 GB zeker genoeg.Zijn er veel video's en afbeeldingen van hoge resoluties die je wil bewaren? Kijk dan voor 1 TB of meer. Wil je meerdere games opslaan? Mik dan op minimaal 2 TB, vooral als het om moderne games gaat.

MacBook met SSD aangesloten en TimeMachine open

Snelheid

De snelheid verdelen we in twee types: maximale leessnelheid en maximale schrijfsnelheid. De leessnelheid geeft aan hoe snel de SSD de bestanden erop kan openen. De schrijfsnelheid geeft weer hoe snel de SSD bestanden kan opslaan. Ik zeg kán, omdat het meestal om maximumsnelheden gaat die niet altijd behaald worden.

We drukken de snelheden uit in megabits per seconde (MB/s) of gigabyte per seconde (GB/s). Houd hierbij in gedachten dat 1 GB gelijkstaat aan 1000 MB. De vuistregel hierin is nogal wiedes: hoe hoger de nummers voor de afkorting, hoe sneller de SSD werkt.

Tot rond de 500 MB/s is voor zowel de lees- als schrijfsnelheden redelijk standaard, maar sneller is altijd beter.

Beveiliging

Als je de SSD wilt gebruikt voor gevoelige documenten of bestanden, dan is het handig om een beveiligde SSD te gebruiken. De opties hiervoor zijn wachtwoordbeveiliging, encryptie (versleuteling) en een vingerafdrukscanner.

Aansluiting

Veel van de nieuwe SSD's, laptops en pc's hebben tegenwoordig (minstens) een usb-c-aansluiting. Dit is nu nog een redelijke niche, maar het is zeker de usb van de toekomst.

De dataoverdracht is hierbij vele malen sneller dan via de traditionele usb-a-poort. Kijk wel goed of dit compatibel is met de apparatuur waarop je de SSD wilt aansluiten, of – als alternatief – dat de SSD zowel usb-a als usb-c heeft. Een usb-c-poort op je laptop of computer is natuurlijk ook noodzakelijk, anders kun je geen bestanden overzetten.

Behuizing

Misschien niet het eerst waar je naar kijkt, maar voor sommigen is het wel degelijk belangrijk. Als je van plan bent de externe SSD mee te nemen op al je reizen, is het handig om er één te kiezen met een stevige behuizing. Deze SSD's worden ook wel geadverteerd als 'rugged' of 'extreme'. Deze kunnen goed tegen een stootje, en zijn vaak ook spatwaterbestendig.

De 5 beste externe SSD's op een rij

1. Kingston XS2000 external SSD

2. SanDisk Professional G-Drive ArmorATD

2. SanDisk Professional G-Drive ArmorATD
Opslagcapaciteit: 5 TB
Type beveiliging: Geen beveiliging
Geformatteerd voor: Windows & Mac
Product gewicht: 0.35 kg
Systeemeisen: Windows & Mac

3. Crucial X9 Pro

4. Sabrent Rocket XTRM-Q Portable SSD

4. Sabrent Rocket XTRM-Q Portable SSD

5. SanDisk Extreme Pro v2

5. SanDisk Extreme Pro v2
Opslagcapaciteit: 1 TB
Maximale leessnelheid SSD: 2000 MB/s
Maximale schrijfsnelheid SSD: 2000 MB/s
Type beveiliging: Encryptie
Geformatteerd voor: Windows
Product gewicht: 77.5 kg
Systeemeisen: Windows | MacOS | Ook te gebruiken met andere besturingssystemen (herformatteren is dan wel nodig)

Veelgestelde vragen over externe SSD's

Zet je toch nog bij enkele zaken wat vraagtekens? Misschien staan de antwoorden op je vragen hieronder tussen de vaakst gestelde vragen. Zo niet, voel je dan vrij om het ons te laten weten!

Wat is het verschil tussen een externe harde schijf en een SSD?

Zowel externe SSD's als externe harde schijven (HDD's) zijn schijven waarop je bestanden opslaat. De HDD is een oudere techniek die een draaiende schijf met een fysieke lees- en schrijfarm bevat. Deze bewegende onderdelen maken hem langzamer en kwetsbaarder dan de SSD, die geen bewegende onderdelen bevat. Tegelijkertijd maakt dit laatste een SSD ook iets duurder in verhouding.

Wat gaat langer mee, een SSD of een HDD?

In theorie zou een HDD eeuwig mee kunnen gaan, maar in de praktijk is dit gemiddeld rond de 10 jaar, mits je er voorzichtig mee bent en hem niet laat vallen.

Een SSD heeft daarentegen een maximum aan data dat hij kan schrijven, waardoor deze een vastgestelde 'tijd van overlijden' heeft. Let op: dit is niet hetzelfde als de opslagcapaciteit; dit maximum aan data omvat ook alle bestanden die je gaandeweg verwijdert en vervangt met nieuwe data.

Het precieze maximum verschilt sterk per model, maar voor je aan die grens zit, moet je doorgaans een enorme hoeveelheid aan bestanden hebben opgeslagen en verwijderd. Hier gaan bij een gemiddelde gebruiker jaren, mogelijk zelfs tientallen, overheen.

Wat betekent de afkorting SSD?

'SSD' staat voor 'solid state drive', terwijl 'HDD' voor 'hard disk drive' staat. Dit zijn beide apparaten waarop je data van je computer extern op kan slaan.

Welke externe SSD moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen, wel staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes van het moment met de belangrijkste specificaties om het je gemakkelijk te maken.

OpslagcapaciteitMaximale leessnelheid SSDMaximale schrijfsnelheid SSD
1Kingston XS2000 external SSD
2SanDisk Professional G-Drive ArmorATD5 TB
3Crucial X9 Pro5 TB
4Sabrent Rocket XTRM-Q Portable SSD5 TB
5SanDisk Extreme Pro v21 TB2000 MB/s2000 MB/s

Kingston XS2000 external SSD

SanDisk Professional G-Drive ArmorATD

Opslagcapaciteit: 5 TB

Crucial X9 Pro

Opslagcapaciteit: 5 TB

Sabrent Rocket XTRM-Q Portable SSD

Opslagcapaciteit: 5 TB

SanDisk Extreme Pro v2

Opslagcapaciteit: 1 TB

Maximale leessnelheid SSD: 2000 MB/s

Maximale schrijfsnelheid SSD: 2000 MB/s

Conclusie

Voortaan zijn je bestanden altijd veilig opgeslagen en is je computer nooit meer vol – héérlijk! Zorg ervoor dat je gekozen model compatibel is met je besturingssysteem om problemen te voorkomen. Kijk daarnaast goed naar de gewenste opslagcapaciteit, de snelheid en of beveiliging nodig is.

Zo maak je altijd beste keuze. Mis je nog iets in dit artikel, heb je tips of vond je het artikel super behulpzaam? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu