Onze categorieën
Over onsContact

Vind Je Kat Altijd Terug met de Beste Gps Tracker voor Katten

avatar
Auteur: Maura van der Vleuten
Published 01.02.2022 - Updated 10.07.2023
Vind Je Kat Altijd Terug met de Beste Gps Tracker voor Katten

Ben je gek op je kat en vind je het heerlijk om je vrienden en familie te bombarderen met foto's van je pluizige huisgenoot? Maar stel je voor dat je je geliefde kat kwijtraakt en niet meer kunt vinden! Geen paniek, want daar is de beste GPS-tracker voor katten voor ontwikkeld. Met deze geweldige gadget hoef je je nooit meer zorgen te maken over het verliezen van je kat. Bekijk de beste opties en ontdek meer informatie in het vervolg van dit artikel.

Waarom een gps tracker kat kopen?

Het verliezen van je kat is een vreselijke ervaring waar niemand op zit te wachten. De slapeloze nachten en de angst dat je je geliefde huisdier nooit meer zult terugzien, zijn hartverscheurend. Als je dit nog niet hebt meegemaakt, kan ik je verzekeren dat je dit nooit wilt ervaren. Gelukkig is er een oplossing: een GPS-tracker.

Met deze handige gadget kun je altijd de locatie van je kat zien, waardoor je hem of haar nooit uit het oog verliest. Een andere handige kattengadget is een goede automatische voederbak, zo kun je met een gerust hart op vakantie gaan. Bovendien is het ook nog eens ontzettend leuk om te ontdekken wat je pluizige vriend allemaal uitspookt tijdens nachtelijke avonturen. Wie weet kom je erachter dat je kat stiekem een Jedi is die met twee lightsabers tegen honden vecht!

Maar voordat je een GPS-tracker aanschaft, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. Hierover vertel ik je later meer. Maar laten we eerst kijken naar de beste keuzes van dit moment!

Kat met lightsabers

Tractive GPS Tracker for Cats

Tractive GPS Tracker for Cats
Type dier: Kat
Reflecterend: Nee
Grootte honden/kattenras: Middelgrote kattenrassen
Geschikt voor kittens: Nee
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Cube Real Time GPS Dog

Cube Real Time GPS Dog

Gps tracker kat: Hoe maak ik de beste koop?

Er is een aantal eigenschappen waar je bij stil moet staan voor de aanschaf van een gps tracker voor katten. Die eigenschappen bespreken we binnenkort in een koopgids. Op het moment is de redactie druk bezig met het onderzoeken van gps trackers voor katten. Wel hebben we alvast de top 5 voor je online gezet in een handige lijst!

Als je kat je allerbeste vriend of vriendin op de hele wereld is, dan wil je alleen het allerbeste materiaal voor het beestje kopen. Het is dan ook verstandig om op een aantal zaken te letten zodat je hem/haar nooit meer kwijtraakt.

Klein en zo licht als een veertje

Het comfort van je geliefde kat staat uiteraard voorop bij het kiezen van een GPS-tracker. Het is essentieel dat de tracker zowel qua gewicht als grootte geschikt is voor je kat. Gelukkig zijn er verschillende modellen beschikbaar, waaronder trackers speciaal ontworpen voor kittens. Ook zijn er speciale GPS-trackers voor honden te koop.

GPS-trackers zijn meestal bedoeld voor zowel honden als katten van specifieke gewichtsklassen. Dit varieert bijvoorbeeld van katten tot 4 kilo, van 4 tot 6 kilo, enzovoort. Op basis hiervan kun je bepalen of het trackermodel comfortabel is voor je kat.

Daarnaast moet de tracker zelf niet te zwaar zijn, omdat dit ongemakkelijk kan zijn voor je kat. Aangezien de tracker altijd gedragen wordt, is het belangrijk dat deze vrijwel onmerkbaar is. Kies daarom voor een lichtgewicht tracker om het draagcomfort voor je kat te waarborgen.

Een kat die in een kom zit

Het bereik van de tracker

Een andere belangrijke factor is het bereik van de tracker voor je kat. Het is verstandig om te beoordelen wat je kat precies doet. Blijft hij veilig in de achtertuin, dan is een beperkt bereik voldoende. Wordt je kat daarentegen regelmatig aan de andere kant van het dorp gespot? Dan is het slim om een tracker met een groter bereik te kiezen.

Dit kan ook variëren op basis van het ras, het type en de persoonlijkheid van je kat. Sommige katten blijven graag in de buurt van hun veilige plek, zelfs als ze vaak buiten zijn. Misschien heb je echter geen idee hoever je kat precies gaat en wil je dit graag ontdekken met behulp van een tracker. In dat geval is het verstandig om een tracker met een zo groot mogelijk bereik te overwegen.

Als je je trouwe vriend liever niet te lang uit het oog wil verliezen, dan is het handig om een tracker met geofencing-functie te kiezen. Hiermee kun je 'veilige zones' instellen, zoals je achtertuin. Als je kat deze zone verlaat, ontvang je een waarschuwing op je telefoon, zodat je altijd op de hoogte bent!

Welke technologie is het best?

Er zijn verschillende technologieën beschikbaar om je kat te tracken. Dit artikel richt zich voornamelijk op gps-tracking, maar het kan nuttig zijn om ook iets te weten over Bluetooth en RF (Radio Frequency) om een beter beeld te krijgen van hoe ze werken.

Gps

Een gps tracker maakt gebruik van een gps-ontvanger en een gsm-datamodule om de locatie van het apparaat te berekenen. De gsm-datamodule stuurt de gps-informatie door naar een server, die het vervolgens doorstuurt naar een app op je smartphone, zodat je kunt zien waar je kat zich bevindt.

De gps tracker maakt gebruik van een indrukwekkende technologie om de exacte locatie te verkrijgen. Het maakt gebruik van een gps-systeem bestaande uit een netwerk van ongeveer 30 satellieten die zich met een snelheid van 14.000 km/uur in een baan rond de aarde bewegen. Deze satellieten zenden radiosignalen uit met gedetailleerde informatie over hun gps-positie.

Wanneer de tracker binnen het bereik is van minstens 4 satellieten, kan het apparaat de ontvangen gegevens gebruiken om de exacte locatie te bepalen. Sommige gps trackers zijn zelfs in staat om dit met een nauwkeurigheid van slechts 30 cm te doen. Dit klinkt misschien ongelooflijk, maar deze geavanceerde technologie is tegenwoordig zelfs beschikbaar in compacte apparaatjes zoals gps trackers.

Kat met mooie ogen

Het gebruik van gps heeft verschillende voordelen, zoals wereldwijde dekking en hoge nauwkeurigheid. Het gps-signaal kan echter worden geblokkeerd in situaties waarin de kat zich bijvoorbeeld in een dicht bos, binnenshuis of in een sterk bebouwde omgeving bevindt. Dit kan leiden tot verminderde nauwkeurigheid of zelfs het niet kunnen verkrijgen van een locatieberekening.

Desondanks wordt gps over het algemeen beschouwd als een betrouwbare vorm van tracking, vanwege de nauwkeurigheid ervan. Sommige gps trackers maken ook gebruik van andere technologieën, zoals wifi of LBS (Location Based Services), wanneer ze geen gps-signaal kunnen ontvangen. Op deze manier blijft de tracker altijd een signaal afgeven en kun je je kat altijd terugvinden, zelfs als het gps-signaal niet beschikbaar is.

LBS – Dit is een afkorting voor location-based service en het is een opsporingssysteem dat gebruikt maakt van een mobiele telefoon signaal om een locatie te genereren. Door het gebruik van de gsm-torens van lokale providers kan een signaal gemaakt worden. De locatie van het target is hierbij niet erg nauwkeurig, alleen het gebied waarin deze zich bevindt kan worden gezien.

Bluetooth

Een andere technologie die vaak gebruikt wordt om spullen of huisdieren te tracken is bluetooth. Als het te vinden target zich binnen het bereik bevindt kan deze nauwkeurig gelokaliseerd worden.

Bereik van Bluetooth – Let op dat het bereik van de meeste Bluetooth trackers klein is, meestal tussen de 30 en 40 meter. Dit is dan ook niet altijd de ideale optie voor huisdieren. Als je kat een lekkere ronde aan het wandelen is dan is deze al snel buiten het bereik van het bluetooth signaal, en dan kan je deze dus nog steeds niet terug vinden. 

Er zijn speciaal ontworpen bluetooth trackers voor dieren, alleen zijn deze vaak niet ideaal. Het wordt meer gebruikt om voorwerpen in huis te lokaliseren. Om zeker te zijn dat jij je dieren-buddy nooit kwijtraakt, is het dan ook echt aan te raden een gps tracker te gebruiken.

RFID

RFID, oftewel Radio Frequency Identification, is een andere technologie die wordt gebruikt voor het tracken van huisdieren. Met RFID wordt er een zender op de halsband van je huisdier geplaatst, die een uniek signaal uitzendt. Met een RFID-trackingapparaat kun je dit signaal opvangen en de locatie van je huisdier bepalen op basis van de signaalsterkte.

Een groot voordeel van RFID ten opzichte van gps-trackers is dat ze gebruik maken van radiogolven, waardoor ze altijd werken, zelfs binnenshuis. Dit is handig als je wilt weten waar je huisdier zich in huis bevindt. Bovendien verbruiken RFID-trackers minder energie, waardoor de batterij langer meegaat dan bij gps-trackers.

Een spelende kat die aan het zwaaien is

De RFID-tags zijn meestal lichter en kleiner dan gps-halsbanden, waardoor ze geschikt zijn voor huisdieren van alle formaten, van kleine katten tot grote honden. Een ander voordeel is dat RFID een groter bereik heeft dan bluetooth, wat betekent dat je je huisdier over een grotere afstand kunt lokaliseren.

Het belangrijkste nadeel van RFID-trackers is echter dat ze binnen een bepaald bereik moeten zijn om te kunnen werken. Dit bereik kan groter zijn dan dat van een bluetooth tracker, maar het heeft nog steeds beperkingen. Als je huisdier buiten dit bereik gaat, kan de locatie niet langer worden bepaald.

Levensduur van de batterij

Dit kan variëren afhankelijk van het model. Een slechte batterijduur kan een groot nadeel zijn, niet alleen omdat je de tracker vaak moet vervangen of opladen, maar ook omdat het de kans vergroot dat de batterij leeg raakt terwijl je huisdier nog vermist is.

Gelukkig hebben de meeste moderne trackers oplaadbare batterijen en zijn ze gemakkelijk op te laden. Sommige modellen kunnen zelfs tot wel 6 maanden tot een jaar meegaan op één enkele lading. Het is belangrijk om vooraf te onderzoeken en te kijken naar de batterijduur van een tracker, zodat je kunt kiezen voor een model dat past bij jouw behoeften en verwachtingen.

Het is aan te raden om rekening te houden met het gebruiksgemak en de oplaadmogelijkheden van de tracker. Sommige trackers worden geleverd met handige oplaadstations of hebben een eenvoudige manier om de batterij op te laden, terwijl andere modellen mogelijk wat meer moeite vereisen.

De 5 beste gps trackers voor katten op een rij

1. Tractive GPS Tracker for Cats

1. Tractive GPS Tracker for Cats
Type dier: Kat
Reflecterend: Nee
Grootte honden/kattenras: Middelgrote kattenrassen
Geschikt voor kittens: Nee

2. Cube Real Time GPS Dog

2. Cube Real Time GPS Dog

4. Tracki Dog GPS Tracker

4. Tracki Dog GPS Tracker

5. Cube Real Time GPS Dog

5. Cube Real Time GPS Dog

Veelgestelde vragen over gps tracker kat

Is iets je toch nog niet helemaal duidelijk, dan staat het antwoord vast tussen deze veelgestelde vragen.

Hoe werkt een gps tracker voor katten?

Met een gps tracker voor katten heb je altijd de mogelijkheid om via een app te zien waar je geliefde huisdier rondhangt. Gewoonlijk wordt de tracker aan de halsband van je kat bevestigd. Dankzij het gebruik van satellieten kan de locatie op een zeer nauwkeurige manier worden bepaald. Dus zelfs als je nieuwsgierige kat op avontuur gaat, ben je altijd op de hoogte van waar hij of zij uithangt.

Kan je een gps tracker zonder SIM kaart gebruiken?

Een gps tracker voor katten vereist een simkaart om verbinding te maken met het internet en gegevens te kunnen verzenden. Bij de meeste modellen moet je de simkaart apart aanschaffen, maar er zijn ook trackers waarbij deze al ingebouwd is. Zo kan de tracker de locatie van je kat nauwkeurig vastleggen en de gegevens verzenden voor jouw gemakkelijke toegang via een app.

Wat is de beste technologie voor het tracken van een kat?

Over het algemeen wordt gps-tracking beschouwd als de meest effectieve methode, hoewel elke technologie zijn eigen voor- en nadelen heeft. Het gps-signaal kan belemmerd worden in dichtbebouwde of dichtbeboste gebieden. Bij het gebruik van Bluetooth- en RFID-trackers is het belangrijk op te merken dat het bereik beperkt is en dat de kat zich binnen een bepaalde straal moet bevinden om goed te functioneren.

Welke gps tracker kat moet ik hebben?

Dat kan ik niet voor je bepalen, wel staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om het je gemakkelijker te maken.

Type dierReflecterendGrootte honden/kattenrasGeschikt voor kittens
1Tractive GPS Tracker for CatsKatNeeMiddelgrote kattenrassenNee
2Cube Real Time GPS DogKatNeeMiddelgrote kattenrassenNee
3Cube ProKatNeeMiddelgrote kattenrassenNee
4Tracki Dog GPS TrackerKatNeeMiddelgrote kattenrassenNee
5Cube Real Time GPS DogKatNeeMiddelgrote kattenrassenNee

Tractive GPS Tracker for Cats

Type dier: Kat

Reflecterend: Nee

Grootte honden/kattenras: Middelgrote kattenrassen

Geschikt voor kittens: Nee

Cube Real Time GPS Dog

Type dier: Kat

Reflecterend: Nee

Grootte honden/kattenras: Middelgrote kattenrassen

Geschikt voor kittens: Nee

Cube Pro

Type dier: Kat

Reflecterend: Nee

Grootte honden/kattenras: Middelgrote kattenrassen

Geschikt voor kittens: Nee

Tracki Dog GPS Tracker

Type dier: Kat

Reflecterend: Nee

Grootte honden/kattenras: Middelgrote kattenrassen

Geschikt voor kittens: Nee

Cube Real Time GPS Dog

Type dier: Kat

Reflecterend: Nee

Grootte honden/kattenras: Middelgrote kattenrassen

Geschikt voor kittens: Nee

Conclusie

Nu weet jij precies of je op zoek bent naar een gps-, bluetooth- of RFID tracker. Daarnaast weet je hoe de technologie werkt en welk gewicht je kat is. Weer wat geleerd vandaag! Nu ga je altijd met een gerust hart slapen omdat je weet dat je de kat nooit kwijtraakt.

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
avatar
Maura van der Vleuten

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu