Onze categorieën
Over onsContact

Een Gerust Hart met de Beste Gps-Tracker voor je Hond 🐕

Auteur: Charlie Hoeben
Published 01.02.2022 - Updated 04.08.2022
Een Gerust Hart met de Beste Gps-Tracker voor je Hond 🐕

Is je hond een echte wildebras, zoals honden horen te zijn? Dat is leuk om te zien, totdat hij of zij het op een lopen zet. Hier komt de beste gps-tracker om de hoek kijken. Zo laat je je hond gemakkelijk zijn/haar gang gaan en vind je deze altijd gemakkelijk terug via een app op je telefoon. Lees snel verder om meer te weten te komen.

Waarom een gps-tracker hond kopen?

Één van de ergste, stressvolste en emotioneel ondraagbare dingen op de wereld is je huisdier kwijtraken. Het beestje waar je zoveel van houdt is alleen op straat en er kan van alles mee gebeuren – ongelukken met verwondingen of nog erger tot gevolg, en wie weet wat nog.

Aangezien honden over het algemeen sneller zijn dan mensen, is het erg lastig om deze terug te vinden en daarna ook nog te pakken te krijgen.

Daar komt een gps-tracker voor een hond perfect van pas. Je ziet hiermee precies waar je hond zich bevindt, zelfs op afstand. Dat maakt een wandeltocht in een groot veld een stuk minder stressvol.

Daarnaast stel je veilige zones in – waar je hond mag komen – en dient de tracker eventueel als stappenteller. Dat is vooral handig als je maatje een kilootje teveel heeft, en van de dierenarts wat moet afvallen!

Om te weten te komen hoe dit allemaal werkt moet je even verder lezen, maar kijk eerst eens naar de top 3 keuzes van het moment.

Whistle GO Explore

Whistle GO Explore

Apple Air Tag

Apple Air Tag
Bekijk op Bol.com

Gps-tracker hond: Hoe maak ik de beste koop?

Hier vind je de belangrijkste informatie over gps-trackers voor honden, waardoor je in enkele minuten weet hoe je de beste keuze maakt.

Wat is gps precies?

Een gps-tracker is een apparaat dat je gebruikt om je hond te volgen, of om hem/haar te vinden mocht deze verdwaald zijn. Let op dat het geen vervanging is voor het verplicht in Nederland inbrengen van een microchip!

De afkorting 'gps' staat voor global positioning satellite en is een netwerk van satellieten die in bepaalde banen om de aarde draaien. Door deze satellieten kun je de exacte locatie achterhalen van een object, persoon of je favoriete huisdier – zolang hier een gps-tracker op zit of aan hangt.

Zowel de gps-tracker die je hond draagt als de satelliet dienen zowel als zender als ontvanger. Door de uitwisseling van informatie is het mogelijk om een locatie te bepalen met redelijke nauwkeurigheid. In hoeverre het systeem nauwkeurig is scheelt erg per model en type gps. Dit kan variëren van tientallen tot enkele meters.

Meestal kun je de gegevens gemakkelijk inzien via een app op je telefoon! Zo weet je altijd waar je trouwe viervoeter zich bevindt.

Bruine hond zit rechtop met halsband en penningen om

Voor wie is het nodig?

Voor honden die niet zo graag naar buiten gaan is een gps-tracker minder hard nodig dan voor een hond die de neiging heeft zelf op pad te gaan. Toch is het handig voor vrijwel elke hondeneigenaar. Het hoeft niet om een jachthond te gaan die opeens een konijn ruikt en ervandoor gaat: ook je schoothond kan opeens besluiten om er in zijn eentje op uit te gaan.

Elke hond kan er weleens vandoor gaan, en dan is het erg lastig zoeken zonder gps-tracker. Het is fijn om in ieder geval te weten in welke richting je moet kijken. Geen prijs weegt dan ook op tegen de veiligheid van je allerbeste vriend! 🐶

Verschillende modellen

Hoe de gps-tracker geïntegreerd is, verschilt per model. Bij veel varianten is het ingebouwd in bijvoorbeeld een halsband die je koopt. Maar er bestaan ook versies waarbij je de tracker bevestigt aan een halsband die je hond draagt, als een soort penning.

Het ene is hierbij niet beter dan het andere. Wel is het belangrijk te kijken naar het formaat en gewicht van de halsband. Voor een kleine hond is een grote en zware halsband niet comfortabel.

Welke toepassing van gps-tracking is het beste?

Niet iedere tracker is precies hetzelfde. Laten we daarom even kijken naar hoe gps presteert tegenover alternatieven!

Gps

Gps is een uitstekende vorm van tracking voor huisdieren. Om hiervan gebruik te maken, heb je in de meeste gevallen wel een abonnement nodig. Die sluit je af bij de fabrikant van de tracker. Om optimaal gebruik te maken van zo'n abonnement, moet een consistente mobiele verbinding mogelijk zijn. Deze optie is dus niet voor ieder hooggebergte of verborgen uithoek geschikt.

Het handige van gps is dat het signaal bijzonder precies weergegeven wordt via een app op je telefoon. Zo weet je altijd waar je hond zich op dat moment bevindt. Je kunt hierbij een veilige zone, bijvoorbeeld je huis, instellen en als je hond deze verlaat krijg je hier een melding van. Helaas duurt dit vaak wel enkele minuten. Daarnaast kan gps nauwkeurig zijn tot op één meter!

Dat is voor een hond genoeg tijd om al een eind weg te zijn, maar het is beter om wat later te weten dat je hond de zone heeft verlaten dan helemaal niet. Daarnaast zitten er nog een aantal voordelen aan. 👇

GIF van een Corgi op een skateboard
  • De locatie is erg exact en nauwkeurig.
  • Bij bepaalde gps-trackers, zoals Garmin Astro en Garmin Alpha wordt naast de exacte locatie ook de afstand, reisrichting (indien in beweging) en de bewegingen (rennen, zitten, enzovoorts) van de hond weergegeven.
  • Gps is volledig stil. Bij bijvoorbeeld pieperhalsbanden wordt een geluidssignaal afgegeven, en dit is vaak voor niemand fijn, laat staan voor die gevoelige hondenoortjes.

Tags

Tegenwoordig gebruiken veel mensen tags om op voorwerpen te plakken of eraan te hangen, zodat je de autosleutels of je portemonnee nooit meer in huis kwijt raakt. Veel mensen denken hierbij dat het ook slim is deze te gebruiken voor hun huisdieren, maar dit is niet waar.

Het probleem van tags is dat ze vaak erg fragiel zijn, dus ze zijn niet helemaal geschikt voor huisdieren. Daarnaast is het maximale bereik hiervan vaak maar 100 meter, waardoor je er eigenlijk niet veel aan hebt als je hond besluit de hort op te gaan. Gebruik dit dus niet voor het tracken van je hond, want dan ben je hem/haar nog steeds kwijt als deze weg loopt!

De beste gps-tracker voor je kat of hond is ontworpen om langere tijd mee te gaan en tegen een stootje en wat water te kunnen. Deze is vaak bevestigd aan een halsband, waardoor deze goed vast blijft zitten.

Radiotelemetrisch

Een radiotelemetrische tracker maakt gebruik van twee apparaten; een zender en een ontvanger. De zender is in dit geval bevestigd aan de halsband van de hond, en de ontvanger heb je zelf in gebruik. De zender zendt een richtingsgevoelig radiosignaal uit en de ontvanger pikt dit signaal op. Vervolgens weet je in welke richting de hond is gegaan en krijg je beperkte informatie over de afstand van de zender.

In veel gevallen is het niet de beste optie, maar voor gebieden waarin cellulaire service geen constant gegeven is, is het ideaal. De aanschafprijs van deze apparaten is wat duurder, maar er zitten geen maandelijkse kosten aan vast.

Het vervelende van deze trackers is dat je nooit de exacte afstand tussen jou en je hond te weten komt. Hierdoor moet je alsnog goed zoeken en gissen. Het belangrijkste punt van deze technologie is dat je erachter komt in welke richting je hond is vertrokken, maar dat is in sommige gevallen al genoeg.

De afstand schat je in op basis van de signaalsterkte van het signaal van de tracker. Dit kan echter variëren per landschap of gebied waar de hond in rond wandelt. In gebergte of dichtbebouwde gebieden loop je het risico dat het signaal veel sneller afzwakt dan in een open veld.

Bluetooth en tags

Sommige trackers maken gebruik van bluetooth, maar hier zitten meer nadelen dan voordelen aan. Het voordeel is dat het goedkoop is, met elke telefoon kan verbinden en er geen abonnementskosten aan verbonden zijn.

Het voornaamste nadeel is meteen een ware dealbreaker: het bereik van deze technologie is erg klein, tot een meter of tien. Hierdoor is het alleen in- of rondom je eigen huis te gebruiken. Als je hond echt besluit de hort op te gaan, dan heb je hier niets meer aan.

Beperkingen van trackers

De ontwikkeling van de technologie voor het tracken van huisdieren gaat erg snel, maar het is nog lang niet perfect. In vrijwel alle vormen is er zeker nog ruimte voor verbetering te vinden.

Het grootste punt dat veel te wensen overlaat is dat de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de trackers alleen goed is als de satellietverbinding dat ook is. Bij de meeste trackers wordt dan ook van zowel satelliet als mobielenetwerksignalen gebruik gemaakt om hun dekkingsgebied te vergroten.

Door deze ontwikkeling is het gebruikelijk om elke maand een klein bedrag te moeten betalen voor toegang tot dat netwerk. De meeste eigenaars vinden dit geen enkel probleem, voor andere kan dit de factor zijn waardoor ze geen tracker aanschaffen – vooral als lokale dekking van het mobiele netwerk niet goed is.

Hier hebben radiotelemetrische trackers een streepje voor. Zoals je je misschien nog herinnert, werken deze ook goed zonder mobiel netwerk. Het probleem hiervan is dat het bereik kleiner is en niet in real time een nauwkeurige locatie weergeeft. Als de hond buiten het signaalbereik komt, ben je nog verder van huis.

Rennende hond in het gras

Extra zaken om op te letten

Nog een aantal puntjes om naar te kijken voor je overgaat tot aankoop.

Afwerking halsband

Het is nogal wiedes dat je de juiste maat halsband moet kopen voor je hond. Let er daarbij ook op dat de halsband degelijk aanvoelt. Ga voor leer, of textiel met stevige, en eventueel dubbele stiksels (indien van toepassing).

Vaak bevestig je de tracker aan de halsband. Hierbij moet de tracker duurzaam genoeg zijn om goed vast te blijven zitten, zelfs als de hond wild doet. De halsband moet hiervoor vooral niet te zwaar, te groot of te klein zijn.

Als dit zo is, kan het oncomfortabel worden voor de hond, en dat is alleen maar sneu. 😕 Voor een hond van 4 kilo zijn er trackers beschikbaar met een laag gewicht van slechts 35 gram, maar grotere honden kunnen waarschijnlijk wat meer aan.

Waterdichtheid

De modellen in de wat hogere segmenten zijn vaak waterdicht; de wat goedkopere modellen zijn enkel waterbestendig. Als je hond een echte zwemmer is, is het slim om hier rekening mee te houden.

Door de keuze te maken voor een waterdicht model ben je verzekerd dat de hond de tracker niet kapot maakt als deze besluit een baantje te trekken in die vijver in het stadspark, of dat beekje in het bos. Ook blijf je de locatie zien, zelfs als de tracker zich onderwater begeeft.

Activiteit bijhouden

Bij sommige gps-trackers kun je via de app gemakkelijk bijhouden hoe actief de hond is. Dit is in sommige gevallen een geweldig hulpmiddel, bijvoorbeeld als de hond overgewicht heeft of van een blessure aan het herstellen is.

Hierop kun je gemakkelijk de voedselinname aanpassen en besluiten of ze nog speeltijd of een wandeling nodig hebben.

Het is ook fijn om te zien wat voor bewegingen je hond binnenshuis allemaal maakt als je niet thuis bent, dit geeft een fascinerend 'kijkje in de keuken'.

Levensduur van de batterij

Wat heel belangrijk is, is hoe lang de batterij van het apparaatje meegaat. Het handige van een gps-tracker is dat je vaak in de app terugziet hoelang de batterij hiervan nog meegaat, en dit is van vitaal belang zijn als je hond kwijt is.

Radiotelemetrische trackers gaan echter vaak veel langer mee dan gps. De laatste moet namelijk harder werker om de signalen te verbinden voor het volgen van je hond. Als je de batterijstand goed bijhoudt en de tracker op tijd oplaadt/de batterij op tijd vervangt, hoeft dit geen probleem te zijn.

Geo-zones

Geo-zones zijn bepaalde gebieden die je kan afbakenen als 'veilige zones' voor je huisdier, bijvoorbeeld je eigen huis en tuin. Als de hond deze zone verlaat krijg je vervolgens een melding, zodat je hier snel bij in kan grijpen.

Het is een handige functie die je toestaat snel te handelen in het geval van een ontsnapping. Het vervelende is dat er soms wat vertraging op kan treden tussen de ontsnapping en de melding op je telefoon. 😖

Bij sommige apparaten is het mogelijk om meerdere veilige zondes in te stellen. Dit kan handig zijn als je de hond meeneemt op vakantie of als hij soms op een bepaald adres gaat logeren. Let wel op dat je het even uitschakelt als je hem of haar zelf meeneemt, anders blijf je hier meldingen van krijgen.

De 5 beste gps-trackers hond op een rij

1. Whistle GO Explore

1. Whistle GO Explore

3. Apple Air Tag

4. Tractive GPS Dog LTE

4. Tractive GPS Dog LTE
Type dier: Hond
Reflecterend: Nee
Grootte honden/kattenras: Kleine hondenrassen (5-15 kg)
Bediening via mobiele app: Ja

5. FitBark GPS Dog Tracker

5. FitBark GPS Dog Tracker

Veelgestelde vragen over gps-tracker hond

Borrelt er toch nog een vraag bij je op? Wellicht vind je het antwoord hieronder!

Hoe werkt een gps-tracker zonder sim-kaart?

Een gps-tracker heeft altijd een sim-kaart nodig om gebruikt te worden. In veel gevallen moet je deze los aanschaffen en hier elke maand abonnementskosten voor betalen. Bij sommige halsbanden is al een tracker ingebouwd, waardoor je zelf geen sim-kaart meer hoeft te kopen.

Hoe groot mag een gps-tracker voor een hond zijn?

Dit is niet een bepaald gegeven, maar ligt volledig aan het gewicht, formaat en ras van je hond. Het is belangrijk dat een tracker nooit te zwaar of te groot is, of te strak zit. Als dit zo is, wordt het al snel erg oncomfortabel voor je hond.

Welke technologie tracker is het beste voor mijn hond?

In de meeste gevallen is een gps-tracker het beste. Deze geeft de locatie het nauwkeurigst aan en is gemakkelijk in combinatie met een app te gebruiken. Als je in een gebied leeft met slechte verbinding, is het verstandig voor een andere optie te kiezen, zoals radiotelemetrie.

Welke gps-tracker hond moet ik hebben?

Dat kan ik niet voor je beslissen, wel staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om je verder op weg te helpen.

Type dierReflecterendGrootte honden/kattenras
1Whistle GO Explore
2Jiobit Smart Tag
3Apple Air Tag
4Tractive GPS Dog LTEHondNeeKleine hondenrassen (5-15 kg)
5FitBark GPS Dog TrackerHondNeeKleine hondenrassen (5-15 kg)

Whistle GO Explore

Apple Air Tag

Tractive GPS Dog LTE

Type dier: Hond

Reflecterend: Nee

Grootte honden/kattenras: Kleine hondenrassen (5-15 kg)

FitBark GPS Dog Tracker

Type dier: Hond

Reflecterend: Nee

Grootte honden/kattenras: Kleine hondenrassen (5-15 kg)

Conclusie

Als je goed gelezen hebt, weet je nu of je een gps-tracker of een radiotelemetrische tracker nodig hebt. Let er ook op dat je het juiste formaat halsband gebruikt, en of je meerdere veilige zones nodig hebt, zodat je je favoriete beestje nooit uit het oog verliest. Bedankt voor het lezen van dit artikel. Mocht je nog op- of aanmerkingen hebben, laat ons het weten in de feedback! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu