Onze categorieën
Over onsContact

Een Lekker Bruin Gezicht met de Beste Gezichtsbruiner

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 26.10.2021 - Updated 01.01.2023
Een Lekker Bruin Gezicht met de Beste Gezichtsbruiner

Een bleek gezicht hebben in de winter is niet fijn, maar het is niet altijd nodig om met heel je lichaam onder de zonnebank te liggen. Met de beste gezichtsbruiner heb je binnen no-time een zomers kleurtje op je gezicht. 🌴 Lees hier meer en kom erachter wat de beste gezichtsbruiner voor jou is! Om te beginnen staan de favoriete keuzes hieronder voor je op een rijtje.

Waarom een gezichtsbruiner kopen?

Een gezichtsbruiner of een gezichtssolarium is een kleine zonnebank speciaal voor je gezicht. De gezichtsbruiner bestaat uit enkele lampen die uv-licht uitstralen. Door het uv-licht maakt je huid meer pigment aan en verkleurt het. Zo heb je met een paar sessies het hele jaar door een kleurtje!

Het handige van een gezichtsbruiner is dat je de blootstelling aan uv-licht gemakkelijk zelf doseert, wat beter is dan zonnen in de zon! Daarnaast is het eenvoudig in gebruik, want je hoeft hem alleen aan te zetten en ervoor te zitten. Een gezichtsbruiner berg je daarnaast makkelijk op, en staat minder in de weg dan een grote zonnebank. Ook is het veel goedkoper dan een zonnebank.

Als je het in de winter niet noodzakelijk vindt om je armen en benen te bruinen – die je in dat seizoen toch nauwelijks laat zien – is een gezichtsbruiner een betere oplossing. Je gezicht zie je altijd, dus die kan wellicht het hele jaar een kleurje gebruiken. Ook bespaar je geld met een gezichtsbruiner als je normaal gesproken zelf naar de zonnebank gaat.

In de winter hebben veel mensen bovendien een vitamine D tekort. Vitamine D zorgt voor een sterker immuunsysteem en voor stevige botten, omdat het een betere opname van calcium toestaat. Gebruik van een gezichtsbruiner stimuleert de aanmaak van vitamine D, dus er kleven ook nog eens gezondheidsvoordelen aan vast!

Tot slot helpt het uv-licht van een gezichtsbruiner tegen stress en depressies. Het licht en de warmte zorgen voor meer ontspanning, meer endorfine en meer rust.

Een zongebruinde huid, zonder de eventuele schade

Huidschade door uv-straling is bij een gezichtsbruiner beperkt, maar het risico bestaat wel. Er zijn andere opties als je je niet fijn voelt bij uv-licht: je bruint je gezicht ook eenvoudig met make-up of zelfbruiner voor je gezicht.

Make-upproducten zoals een goede foundation en een bronzer geven de huid een mooie natuurlijke kleur. Kies een foundation in dezelfde kleur als je huid of maximaal 1 tint donkerder. Doe daarna de bronzer op, hiermee ga je vooral langs de contouren van je gezicht en zorg je voor meer kleur.

Een zelfbruiner gezicht heeft als voordelen dat je gezicht langer bruin blijft dan bij make-up, dat het makkelijk aan te brengen is en er is veel keus in tinten en soorten zelfbruiners.

Het voordeel aan deze methodes is dat het minder geld kost en je geen eventuele huidschade oploopt door het uv-licht. De keerzijde van deze methodes is dat ze meer werk kosten dan simpelweg ontspannen voor een gezichtsbruiner zitten!

BBWC gezichtsbruiner 9212 Schouders Decolleté

BBWC gezichtsbruiner 9212 Schouders Decolleté
Materiaal: ABS
Bekijk op Bol.com

Hapro Summer Glow HB 175+

Hapro Summer Glow HB 175+
Materiaal: Plastic
Snoerlengte: 1 m
Bekijk op Bol.com

Hapro Summer Glow HB 175

Hapro Summer Glow HB 175
Materiaal: Kunststof
Snoerlengte: 1 m
Bekijk op Bol.com

Gezichtsbruiner: Hoe maak ik de beste koop?

Hoe maak je de beste keuze voor de gezichtsbruiner die bij jou past? Als je let op een aantal belangrijke puntjes, heb je de keuze zo gemaakt.

Bruiningsveld

Het bruiningsveld is een belangrijk punt, want dat bepaalt welk gedeelte van je bovenlichaam je bruint. De kleine gezichtsbruiners beperken zich alleen tot het gezicht. De grotere gezichtsbruiners nemen ook de schouders en nek mee, omdat ze beschikken over meer lampen.

Het is natuurlijk wel zo fijn dat geen witte schouders en nek hebt onder een mooi bruin gezicht. Ga na hoe belangrijk je de grootte van het apparaat vindt en hoe belangrijk je het vindt om je schouders en nek ook te bruinen.

Het resultaat is netter en hangt mooi samen als je je nek en schouders ook meeneemt, maar als je veel coltruien of jassen draagt met hoge kragen, hecht je hier waarschijnlijk niet zoveel waarde aan.

Het aantal lampen en het bruiningsveld bepalen niet hoe bruin je wordt. Gezichtsbruiners mogen maar een beperkte hoeveelheid uv-straling uitstralen, en het is de uv-straling die bepaalt hoe bruin je huid wordt. Met meer lampen krijg je niet meer uv-straling, maar wel een groter gebied dat de lampen dekken. Daarnaast ligt het ook aan je huidtype hoe bruin je wordt!

Zijpanelen

Een enkele gezichtsbruiner bruint alleen de voorkant. Dat werkt prima, maar een gezichtsbruiner met zijpanelen geeft een iets mooier resultaat. Deze neemt ook de zijkanten van het gezicht mee, waardoor je egaler bruint.

De gezichtsbruiner is groter met zijpanelen, maar dit verhelp je door een model met inklapbare zijpanelen te kiezen.

Huidtype

Er zijn zes verschillende huidtypes: zeer licht, licht, licht getint, getint, bruingeel en negroïde. Een lichte huid verbrandt sneller en is veel gevoeliger. Bij een donkerder huidtype kan de huid ook verbranden, houd je daarom altijd aan de maximale tijd van 30 minuten.

Mensen met de eerste drie huidtypes moeten extra goed oppassen dat ze niet te lang voor de gezichtsbruiner zitten. Een timer en verschillende standen zijn de belangrijkste eigenschappen voor mensen met een lichte huid.

Timer

Met een timer stel je in hoelang de lampen van de gezichtsbruiner aan staan. Zo zit je er nooit per ongeluk te lang voor – en heb je geen reden tot paniek als je in slaap valt voor de lamp!

De meeste apparaten gaan automatisch na 30 minuten uit, maar dit is niet zo bij elk model. Probeer bij een lichte huid de timer in te stellen op maximaal 10-15 minuten, indien mogelijk.

Je kiest voor een digitale timer of een mechanische timer. Een digitale timer maakt minder geluid maakt, terwijl een mechanische timer een tikkend geluid geeft, wat irritant kan zijn. Als de sessie af is, geeft een digitale timer een piepje en weet je dat je klaar bent.

Verschillende standen

Sommige gezichtsbruiners hebben verschillende standen voor verschillende huidtypes. Indien mogelijk stel je de intensiteit zo in op basis van je huidskleur.

Afbeelding van een vrouw met een licht getinte huid en krulletjes. Ze raakt haar gezicht aan.

Verstellen en rotteren

Wil je geen last van je nek? Kies dan een apparaat dat je op de juiste hoogte kan instellen, zodat je je hoofd niet in een moeilijke houding hoeft te forceren. Naast de hoogte instellen is roteren ook een belangrijke functie. Zo bruin je altijd elke hoek van je gezicht.

Geluid

Gezichtsbruiners hebben een ventilator die het apparaat koelt. Deze ventilator maakt echter wel redelijk wat geluid. Wil je genieten van je gezichtsbruiner zonder herrie, neem dan een stille gezichtsbruiner zonder ventilator. Deze apparaten hebben door het slimme ontwerp en de materialen geen actieve koeling nodig, wat tot heerlijke stilte leidt.

Lengte snoer

Helaas bestaan er geen draadloze gezichtsbruiners. Kijk daarom naar hoe lang het snoer is, zodat je straks geen gedoe hebt met een te kort snoer. Een verlengsnoer is eventueel ook een optie bij een te kort snoer snoer.

Zonnebankbrilletje

Uv-straling kan de ogen beschadigen, draag daarom altijd een speciaal brilletje. Deze is gelukkig meestal inbegrepen, maar wanneer dit niet het geval is, koop dan alsnog een los brilletje om je ogen te beschermen. De prijs hiervan ligt rond de € vijf. 😎

Enkele tips voor het beste resultaat

 • Draag altijd een beschermende bril.
 • Gebruik de gezichtsbruiner niet langer dan 30 minuten en ook niet meerdere keren op een dag. Laat minimaal 48 uur tussen de twee sessies.
 • Gebruik een gezichtsbruiner niet wanneer je onder de 18 jaar bent.
 • Het is niet verplicht, maar het is wel aan te raden om vooraf zonnebrandcrème op te smeren en achteraf een verkoelende gezichtscrème.
 • Begin de eerste sessie niet te lang: zet de timer op 5 minuten en zet de gezichtsbruiner op een lage stand (wanneer dit mogelijk is). Bouw dit per sessie op, zodat je huid aan het uv-licht went en je niet verbrandt.
 • Ga niet te dicht met je gezicht op de lampen zitten. De ideale afstand is zo'n 10 - 20 cm.
 • Na een aantal maanden doen de uv-lampen minder goed hun werk, dus vervang ze om de paar maanden voor een het beste resultaat.

De 5 beste gezichtsbruiners op een rij

1. BBWC gezichtsbruiner 9212 Schouders Decolleté

1. BBWC gezichtsbruiner 9212 Schouders Decolleté
Materiaal: ABS

2. Hapro Summer Glow HB 175+

2. Hapro Summer Glow HB 175+
Materiaal: Plastic
Snoerlengte: 1 m

3. Hapro Summer Glow HB 175

3. Hapro Summer Glow HB 175
Materiaal: Kunststof
Snoerlengte: 1 m

4. BBWC Rubino 931T gezichtsbruiner

5. BBWC gezichtsbruiner 926

5. BBWC gezichtsbruiner 926
Materiaal: Polystyreen

Veelgestelde vragen over gezichtsbruiners

Is een gezichtsbruiner slecht voor je?

Over het algemeen kan het geen kwaad om af en toe een gezichtsbruiner te gebruiken. Let er wel op dat het uv-licht schadelijk is voor je ogen, dus altijd het bijbehorende brilletje.

Ook kan de huid door het uv-licht verbranden, wat het risico op huidkanker vergroot. Maar wanneer je de gezichtsbruiner op de juiste manier gebruikt, is dat risico relatief klein. Daarnaast bestaan deze risico's ook als je in de zon zit, en zorgt een gezichtsbruiner wel voor extra vitamine D en endorfine in je systeem. Of dat voordeel opweegt tegen het nadeel, is aan jou.

Hoe vaak gebruik je een gezichtsbruiner?

Hoe vaak je de gezichtsbruiner gebruikt is aan jou, maar gebruik het niet meerdere keren op een dag of meer dan 10 dagen achter elkaar. Voor een goed resultaat gebruik je een gezichtsbruiner wekelijks.

Bouw het gebruik langzaam op per sessie met een maximum van 30 minuten per sessie. Probeer vooral bij een lichte huid die snel verbrandt niet langer dan 10 minuten voor de gezichtsbruiner te zitten. Voor een goed resultaat gebruik je een gezichtsbruiner wekelijks.

Hoe vaak moet je de lampen van een gezichtsbruiner vervangen?

Bij regelmatig gebruik van een gezichtsbruiner zijn de lampen op een gegeven moment aan vervanging toe. Het is afhankelijk van de kwaliteit van de gezichtsbruiner en het type lamp wanneer je dit moet doen. Gemiddeld ligt de levensduur van een lamp rond de 300 tot 500 uur, maar je vervangt de lampen het beste om de paar maanden.

Welke gezichtsbruiner moet ik hebben?

Dat is helemaal aan jou! Ga na welke eigenschappen het belangrijkste voor jou zijn. Wil je een gezichtsbruiner met een timer, eentje die klein en inklapbaar is, eentje met een groot bruiningsveld of eentje met een lang snoer? Vergelijk hieronder de top 5 nog een keer met elkaar.

MateriaalSnoerlengte
1BBWC gezichtsbruiner 9212 Schouders DecolletéABS
2Hapro Summer Glow HB 175+Plastic1 m
3Hapro Summer Glow HB 175Kunststof1 m
4BBWC Rubino 931T gezichtsbruinerKunststof1 m
5BBWC gezichtsbruiner 926Polystyreen1 m

BBWC gezichtsbruiner 9212 Schouders Decolleté

Materiaal: ABS

Hapro Summer Glow HB 175+

Materiaal: Plastic

Snoerlengte: 1 m

Hapro Summer Glow HB 175

Materiaal: Kunststof

Snoerlengte: 1 m

BBWC Rubino 931T gezichtsbruiner

Materiaal: Kunststof

Snoerlengte: 1 m

BBWC gezichtsbruiner 926

Materiaal: Polystyreen

Snoerlengte: 1 m

Conclusie

Ben je er nu helemaal uit welke gezichtsbruiner de beste is voor jou? Dan ben je binnenkort van je bleke gezicht af en heb je het hele jaar een mooie zomerse tint in je gezicht.🌞 Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat hieronder gerust een reactie achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu