Onze categorieën
Over onsContact

Een Prachtige, Egale Huid met de Beste Foundation

avatar
Auteur: Mariska Rietveld
Published 31.01.2022 - Updated 23.05.2023
Een Prachtige, Egale Huid met de Beste Foundation

Je wordt wakker, wast je gezicht ... en ziet een huid met ongelijke plekjes, vlekjes of andere oneffenheden. Vandaag heb je daar geen zin in! Je pakt je beste foundation erbij en creëert een mooie make-up-look. Tevreden ga je de deur uit.

Klinkt goed, maar dan heb je wel de ideale foundation nodig. En die is lastig om te vinden. Geen nood, want daar help ik je bij! Na het lezen van deze koopgids heb je alle kennis om de perfecte foundation te scoren. Lees snel mee of kijk alvast naar de top 5 hieronder.

Waarom een foundation kopen?

Om je op te maken begin je met je skincare routine, pak je de beste primer, een kwast of sponsje, en natuurlijk... jouw favoriete foundation! Zonder foundation wordt het een stuk lastiger om een complete make-up-look te creëren.

Bedek oneffenheden

Voor een mooie huid zijn er eindeloos veel producten. Denk aan allerlei crèmes, gezichtsbruiner, moisturizers, lotions en meer. Hiermee verzorg je je huid in de hoop dat oneffenheden verdwijnen, maar in tussentijd zijn ze niet bedekt. Zelfs een goede zelfbruiner voor je gezicht bedekt niet de oneffenheden.

Daarvoor heb je een make-up product met dekking nodig. Foundation, bijvoorbeeld! Als je snel last hebt van roodheden in je gezicht of juist donkere kringen ... met de juiste foundation zie je daar eventjes niks meer van.

Een prachtige huid met foundation

Met de juiste producten en wat goede tips, kun je de meest prachtige make-up-looks maken. De basis van die look leg je met huidproducten. Een goede foundation en concealer geven je een egale basis en met de beste bronzer geef je je gezicht wat warmte.

Wil je meer dimensie en vorm in je gezicht aanbrengen? Daar zijn contour kleuren en de beste bronzer voor gemaakt! Voor een levendige blos gebruik je blush en als stralende kers op de taart gebruik je highlighter. Nog even wat setting spray en je huid ziet er feilloos uit.

Een goede foundation biedt dekking en accentueert een mooie huid. Maar welke foundation heel goed is, is niet voor iedereen hetzelfde, hoewel bepaalde foundations geliefder zijn dan andere, zoals de 3 foundations hieronder.

Giorgio Armani Beauty Luminous Silk

Giorgio Armani Beauty Luminous Silk
Kleur: Bruin
Huidtype: Normale huid
Effect: Natuurlijk
Dekking: Volledig dekkend
Substantie: Vloeibaar
Bekijk op Bol.com

Charlotte Tilbury Airbrush Flawless Longwear

Charlotte Tilbury Airbrush Flawless Longwear
Bekijk op Bol.com

Dior Backstage Face & Body

Dior Backstage Face & Body
Substantie: Vloeistof
Bekijk op Bol.com

Foundation: Hoe maak ik de beste koop?

Foundation kiezen is zo makkelijk nog niet. De beste foundation verschilt namelijk enorm per persoon, huidtype, wensen, make-up voorkeuren, enzovoorts. Geen zorgen, want ik leg je alles uit!

Substantie

We beginnen met de verschillende substanties waarin foundation voorkomt. Vloeibare foundation is het meest bekend. Deze foundation breng je aan met een kwast of een beautyspons. Voor elk huidtype is er wel een vloeibare foundation. Welke je precies kies, hangt af van de finish, oftewel het effect. Daarover straks meer.

Crème of mousse foundation heeft al een wat vastere vorm, maar is nog steeds een lichtelijk vloeibaar product. Deze substantie zit tussen poeder foundation en vloeibare foundation in. Poeder foundation is voornamelijk geschikt voor een normale tot vettige huid. Wil je met een droge huid toch graag foundation in poedervorm? Hydrateer je huid dan goed en kies een geschikte finish.

Effect

Hoe de foundation eruit ziet na het aanbrengen, noemen we finish. Dit is het effect of de afwerking van de foundation. Er zijn veel verschillende effecten: matte, stralend (dewy), velvet en naturel.

Het beste is om een finish te kiezen die past bij de behoeftes van je huid. Heb je een droge huid? Dat wil je niet benadrukken met een foundation die je huid verder uitdroogt. Kies een foundation met een natuurlijk effect of een stralend effect.

Als je een vette huid hebt, versterkt een stralende, dewy foundation het glimmen. Dat is waarschijnlijk niet wat je met je make-up-look wilt bereiken. Kies daarom een naturel, velvet of matte foundation bij een vette huid.

Sommige mensen hebben vooral een gevoelige huid. Helaas is er niet één specifiek type foundation die hier het geschiktst voor is.

Het belangrijkste is de kans op een gevoelige of allergische reactie zo klein mogelijk maken. Of dat lukt, hangt af van de ingrediënten en hoe je huid hierop reageert. Mijn advies: kies een minerale foundation of een andere foundation met een zo kort mogelijke ingrediëntenlijst.

Patch testing – Dit is een methode om te testen of je huid tegen ingrediënten in een product kan, zonder meteen je hele gezicht op het spel te zetten. Je doet hierbij een kleine hoeveelheid van het product op een plekje dat niet iedereen zomaar ziet en waar de huid sowieso wat dunner is, zoals achter je oor of op de binnenkant van je pols. Treedt na 24 à 48 uur geen reactie op, dan kun je ervan uit gaan dat je tegen het product kunt!

Wat de finish van een goede foundation voor een gevoelige huid betreft, ligt het eraan hoeveel last je hebt van oneffenheden. Matte foundation is hier het beste, omdat stralende foundation textuur accentueert. Heb je geen last van oneffenheden? Dan raad ik een natuurlijke/naturel finish aan.

Heb je een huid met veel roodheid of oneffenheden? Dan zoek je niet per se een bepaalde finish. Je zoekt dan een foundation met de juiste dekking.

beste foundation voor elk huidtype in flacon

Dekking

De dekking van een foundation is ook een belangrijk punt om op te letten. Wil je een foundation met een hoge dekking of is een lichte, natuurlijke teint voldoende? Vaak wordt de dekking in het Engels aangegeven met de termen sheer coverage (laag), medium coverage (medium) en full coverage (hoge dekking).

Het lijkt misschien het makkelijkst om een medium of hoge dekking te kiezen, want dan wordt alles in ieder geval bedekt. Er kleeft echter een nadeel aan foundation met hoge dekking: het ziet er sneller 'geplamuurd' en cakey uit.

Als je foundation met een hoge dekking in de verkeerde kleur draagt, valt dat ook erg snel op. Minder dekking is daarentegen wat vergeeflijker en staat natuurlijker.

Kleur en ondertoon

Het belangrijkste om de perfecte foundation voor je huid te vinden is om te letten op de kleur en ondertoon van de foundation.

Allereerst bepaal je je ondertoon. Dat doe je door naar je aderen te kijken. Als je aderen groen zijn, heb je een warme, gelige ondertoon. Zijn ze blauw of paars? Dan heb je een koele, blauwachtige ondertoon. Zie je het niet zo goed of zit de kleur van je aderen ertussenin? Dan heb je een neutrale, perzikachtige ondertoon.

De specifieke tint van de foundation match je met de tint van je huid op je kaaklijn. Je kunt hier een klein beetje foundation uit een tester aanbrengen om te checken of het je tint is.

Waarom op je kaaklijn? De tint van je huid is overal op je gezicht een klein beetje anders. Je voorhoofd is bijvoorbeeld vaak donkerder. De huid op je kaaklijn matcht het beste met je hals én de rest van je gezicht.

Tegenwoordig bestaat er ook foundation die van kleur verandert. Deze color changing foundations claimen dat ze na het aanbrengen veranderen naar jouw huidskleur. Werkt dat echt? In sommige gevallen wel. Kijk dus altijd naar reviews of het product überhaupt wel werkt. Als ze werken, zijn er alsnog twee nadelen: op een medium tan of donkerdere huid werkt het niet, en deze foundations hebben maar een lichte dekking.

Verpakking

De verpakking van foundation lijkt op het eerste gezicht misschien niet heel belangrijk, maar het is altijd goed om er even bij stil te staan.

De meeste foundations zijn vloeibaar in zitten in een flacon met een pompje. Af en toe kom je een vloeibare foundation tegen in een flacon met een pipet.

Zoek je poeder foundation? Dat zit meestal in een compact, dezelfde verpakking als een blush of bronzer. Daar zit ook vaak een spiegeltje bij, en soms zelfs een klein compartiment om een plat make-up-sponsje te bewaren.

Tegenwoordig zijn er ook vloeibare foundations in een compact-verpakking: de cushion-foundations. De vloeibare foundation zit onder het kussentje in de verpakking en trekt in het kussentje (sponsje). Druk met je kwast of beautyblender in het sponsje om wat foundation te pakken.

Dan zijn er nog wat overige foundations in potjes of in de vorm van een stick. Dit zijn meestal mousse- en crème-foundations.

foundation in flacon op een boek met make-updoosje en gouden ketting

SPF

Als je je een beetje in beauty verdiept, leer je het snel: SPF heb je nodig om je huid te beschermen tegen huidbeschadiging door zonnestralen. SPF in foundation is dus superhandig, denk je waarschijnlijk!

De waarheid is dat het helaas niet zoveel doet. De SPF in foundation is namelijk niet erg geconcentreerd. In een pompje foundation zit te weinig SPF om je huid voldoende te beschermen. Gebruik daarom altijd een dagcrème met SPF voordat je je make-up opdoet.

Vegan

Voor alle vegans en dierenliefhebbers is er tegenwoordig veel make-up die 100% vegan is. Dat betekent dat er geen ingrediënten van dierlijke oorsprong in de foundation zitten. Niet alle foundations zijn automatisch vegan, dus zoek naar het keurmerk! Als je het vegan-keurmerk – meestal met het bloemetje of klaverviertje – ziet, weet je dat het product veganistisch is.

Daarbij geldt ook dat niet ieder vegan product ook cruelty free is, of dierproefvrij. Zo'n product herken je aan het daarbijhorende kenmerk, welke meestal de vorm van een konijntje aanneemt. 🐰

Prijzen

Foundation kan lekker goedkoop of juist ontzettend duur zijn; het ligt er maar net aan welke je kiest. Goedkope foundations scoor je al vanaf een tientje, terwijl erg luxe foundations al snel € 40 of meer kosten! Daartussenin bevindt zich een weelde aan overige opties.

Laat je niet leiden door de prijs, want budgetfoundations zijn vaak net zo goed als duurdere foundations. Bepaal eerst je budget en kijk daarna naar de andere eigenschappen die je in een foundation zoekt. Bekijk of lees ook een hele hoop reviews, vooral van content creators of influencers met dezelfde huidskleur en/of hetzelfde huidtype als jij. Zo krijg je een goed beeld van hoe de foundation werkt.

De 5 beste foundations op een rij

1. Giorgio Armani Beauty Luminous Silk

1. Giorgio Armani Beauty Luminous Silk
Kleur: Bruin
Huidtype: Normale huid
Effect: Natuurlijk
Dekking: Volledig dekkend
Substantie: Vloeibaar

2. Charlotte Tilbury Airbrush Flawless Longwear

3. Dior Backstage Face & Body

3. Dior Backstage Face & Body
Substantie: Vloeistof

4. Tom Ford Traceless Foundation Stick

4. Tom Ford Traceless Foundation Stick

5. Pat McGrath Labs Sublime Perfection

5. Pat McGrath Labs Sublime Perfection

Veelgestelde vragen over foundation

Zo, dat was een hoop informatie over foundation. Zit je toch nog met vragen? Wellicht vind je het antwoord hieronder.

Welke foundation past bij mijn huidtype?

Voor een droge huid werkt een natuurlijke of stralende foundation het beste. Bij een vet huidtype staat een matte foundation vaak het mooist. Heb je een gevoelige huid? Kies dan een foundation met zo min mogelijk irriterende ingrediënten, zoals een minerale foundation. Als je een normale huid hebt, heb je vrije keuze.

Hoe moet je foundation aanbrengen?

Foundation breng je aan met een foundationkwast of een beauty-spons. Neem een pompje foundation en verdeel dit over je gezicht. Blend het vervolgens uit met de kwast of spons.

Welke foundation dekt het beste?

Full-coverage-foundations bieden de hoogste dekking. Kies alleen een foundation met een hoge dekking als dit echt is wat je zoekt, want deze geeft sneller een onnatuurlijk effect dan foundation met een medium of lage dekking.

Welke foundation moet ik hebben?

Welke het allerbeste werkt, is voor iedereen anders. Kijk daarom goed naar je huidtype, behoeftes, make-up stijl en wensen. Kies een foundation die daarbij past. Kijk bijvoorbeeld hieronder eens naar de specificaties en eigenschappen van foundations op een rij:

KleurHuidtypeEffectDekkingSubstantie
1Giorgio Armani Beauty Luminous SilkBruinNormale huidNatuurlijkVolledig dekkendVloeibaar
2Charlotte Tilbury Airbrush Flawless LongwearBruinNormale huidNatuurlijkVolledig dekkendVloeibaar
3Dior Backstage Face & BodyBruinNormale huidNatuurlijkVolledig dekkendVloeistof
4Tom Ford Traceless Foundation StickBruinNormale huidNatuurlijkVolledig dekkendVloeistof
5Pat McGrath Labs Sublime PerfectionBruinNormale huidNatuurlijkVolledig dekkendVloeistof

Giorgio Armani Beauty Luminous Silk

Kleur: Bruin

Huidtype: Normale huid

Effect: Natuurlijk

Dekking: Volledig dekkend

Substantie: Vloeibaar

Charlotte Tilbury Airbrush Flawless Longwear

Kleur: Bruin

Huidtype: Normale huid

Effect: Natuurlijk

Dekking: Volledig dekkend

Substantie: Vloeibaar

Dior Backstage Face & Body

Kleur: Bruin

Huidtype: Normale huid

Effect: Natuurlijk

Dekking: Volledig dekkend

Substantie: Vloeistof

Tom Ford Traceless Foundation Stick

Kleur: Bruin

Huidtype: Normale huid

Effect: Natuurlijk

Dekking: Volledig dekkend

Substantie: Vloeistof

Pat McGrath Labs Sublime Perfection

Kleur: Bruin

Huidtype: Normale huid

Effect: Natuurlijk

Dekking: Volledig dekkend

Substantie: Vloeistof

Conclusie

Als je eenmaal de perfecte foundation hebt gevonden, wil je nooit meer anders! Let dus goed op je huidtype en kies een foundation met een fijne finish die daarbij past. Lukt het je nu om een foundation te kiezen? Laat het via het feedbackformulier hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
avatar
Mariska Rietveld

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu