Onze categorieën
Over onsContact

Op het Beste Gasfornuis Kook Je de Lekkerste Gerechten

Auteur: Charlie Hoeben
Published 02.02.2022 - Updated 16.01.2023
Op het Beste Gasfornuis Kook Je de Lekkerste Gerechten

Ook mensen die totaal niet van koken houden staan wel eens in de keuken, en dan is het toch handig als je het beste gasfornuis tot je beschikking hebt! 🔥

Een langzaam opwarmende elektrische kookplaat? Die behoort tot de geschiedenis. Als je het gas aanzet, heb je in een mum van tijd de allerlekkerste gerechten op tafel.

Hier staan vast de beste keuzes van het moment, maar lees even verder voor meer informatie als je precies wilt weten hoe je zelf de beste kiest!

Waarom een gasfornuis kopen?

Je hebt misschien de allerbelangrijkste keuze al achter de rug: de keuze tussen een elektrische kookplaat en een gasfornuis. Misschien ben je juist hier beland, omdat je nog niet zeker weet welke van de twee het moet worden.

Nu is dit artikel niet bedoeld om de twee methoden met diepgang te vergelijken, maar mogelijk helpt het je wel je voorkeur duidelijker te krijgen.

Gas of elektrisch – wat is beter?

Als je een nieuw fornuis nodig hebt, dan is de eerste vraag die je jezelf stelt: "Wil ik op gas, of elektrisch koken?" Op gas koken is de meer traditioneel, dit kennen de meeste (oudere) mensen en het wordt in de meeste restaurants gebruikt. Toch wint elektrisch koken aan populariteit de afgelopen jaren.

Wat beter bij jou past, ligt aan je persoonlijke omstandigheden. Als je elektrisch koken vooralsnog ook als mogelijkheid ziet, dan maken we onderscheid tussen twee varianten.

Keramisch

Een keramische kookplaat gebruikt gloeiringen die via elektriciteit opwarmen. De kookplaat zelf is van glas; deze verwarmt langzaam en koelt nog langzamer af. Vooral bij het afkoelen gaat veel hitte onnodig verloren; de warmte verdwijnt je keuken in.

Is je pan daarnaast kleiner dan de kookpit, ook dan verlies je hitte; je kunt de kookpit niet kleiner maken, zoals je dat bij een inductieplaat in zekere zin wel kunt, alsook bij een gaskookplaat (waarbij je de vlam wat kleiner kunt zetten). Dat zijn dan ook de voornaamste nadelen.

Het voordeel is weer dat het de goedkoopste optie is qua aanschafprijs. Deze variant gebruikt op de lange termijn dan wel weer meer energie dan zijn opvolger: de inductiekookplaat.

Vrouw die afval in de keuken gooit tijdens het koken

Inductie

Inductie is de vernieuwde versie van de keramisch kookplaat, en deze gebruikt magnetische velden. Ook hierbij zitten er gloeiringen onder een glazen plaat. Deze worden echter alleen warm als je magnetiseerbaar metaal vlak tegen of op de glasplaat zet.

Je raadt het al: hier heb je speciale inductiepannen voor nodig. Als aan de bodem van je pan een magneetje niet blijft hangen, moet je vervanging zoeken.

Naast dat je eventueel moet investeren in nieuwe pannen, is ook de aanschafprijs van een inductieplaat hoger dan zijn tegenhangers. Op de lange termijn bespaar je echter geld, omdat deze optie minder energie verspilt dan de inductiekookplaat: hij blijft geen hitte afstoten nadat je hem uitschakelt, en de kookzone is nooit groter dan de omtrek van je pan. Kortom: dit is de efficiëntste optie.

Gas

Het koken op gas komt met één groot nadeel; het is een stuk minder veilig dan elektrisch koken, vooral als je het vergelijkt met de magnetische werking van inductie. Gas kun je per ongeluk open laten staan, en we weten allemaal dat dat vaak niet goed afloopt. ❌

Met een thermokoppel neem je dit gevaar voor een groot deel weg. Dit is een beveiliging zodat het minder snel misgaat. Maar toch zal het altijd minder veilig blijven als elektrisch.

Verder prefereren veel mensen – waaronder ikzelf – koken op gas boven elektrisch koken. Dit omdat het meer controle geeft over het fijnstellen van de temperatuur en de kooksnelheid. Daarnaast is het een rustiekere kookmethode, wat veel mensen prettig vinden.

Wel is het slim om in de gaten te houden dat we vanaf 2050 niet meer met gas kunnen koken vanwege de CO₂-maatregelen, maar vooralsnog is dit nog ver weg.

Hoe dan ook zijn er enkele zaken om vooraf te overwegen, zoals het aantal kookzones en een eventuele oven. Het is dan ook verstandig verder te lezen, zodat je een keuze maakt die bij je persoonlijke situatie past.

Everglades EVCK032 Gasfornuis wit

Everglades EVCK032 Gasfornuis wit
Breedte: 50 cm
Aantal ovens: 1 oven
Aantal kookzones: 4
Energieklasse: A
Hoogte: 85 cm
Bekijk op Bol.com

Wiggo WO-E505R(BX) Serie 5 50 zwart | roestvrijstaal

Wiggo WO-E505R(BX) Serie 5 50 zwart | roestvrijstaal
Breedte: 50 cm
Aantal ovens: 1 oven
Aantal kookzones: 4
Energieklasse: A
Hoogte: 85 cm
Bekijk op Bol.com

Wiggo WO-E603R(XX) Serie 3 60 roestvrijstaal

Wiggo WO-E603R(XX) Serie 3 60 roestvrijstaal
Aantal ovens: 1 oven
Aantal kookzones: 4
Bekijk op Bol.com

Gasfornuis: Hoe maak ik de beste koop?

Nu je zeker weet dat je geen elektrische kookplaat maar een gasfornuis wilt, kunnen we gaan kijken naar welk model bij jou past.

Afmetingen

Het is verstandig om de ruimte waar je het gasfornuis wilt plaatsen goed op te meten voordat je een aanschaf doet. Als je een gasfornuis op het oog hebt dat over meer pitten dan gemiddeld beschikt, dan heb je hier vaak extra ruimte voor nodig. 📏

Het is sowieso nodig om de nismaten op te meten. Dit wilt zeggen dat je de breedte, lengte en diepte opmeet van de plek waar het gasstel komt te staan. Daarnaast is het belangrijk dat er überhaupt een gaskraan in de buurt zit. Het is verstandig om ook de afstand van het gasfornuis naar de gaskraan vooraf te meten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Het is ook belangrijk om te meten of er genoeg ruimte tussen het gasfornuis en de afzuiging zit, want een goede afzuigkap neemt ook ruimte in beslag. Houd hiervoor minimaal een meter aan. Heb je deze nog niet in huis? Kijk dan ook eens naar de beste afzuigkap, of specifiek naar een recirculatie-afzuigkap of een motorloze afzuigkap.

Hier zijn dan ook veel verschillende modellen in te vinden, en het ligt geheel aan je persoonlijke situatie wat bij jou past.

Veel mensen kiezen voor een gasfornuis met ingebouwde oven; dit bespaart wat ruimte op je kookblad en het ziet er goed uit in de keuken. Maar als je écht weinig ruimte hebt, kun je ook voor een tabletop-gasfornuis kiezen. Deze zet je bovenop je kookblad en voorzie je van gas via een – meestal kleine – gasfles.

Man die aan het koken is

Zorg voor een veilige verbinding

Als je een gasfornuis koopt, dan kun je niet koken zonder deze aan te sluiten met een gasslang. Koop altijd alleen maar een slang als deze voorzien is van het Gastec QA-keurmerk!

Sla dit niet over: als je een slang koopt met dit keurmerk ben je verzekerd van een verbinding met het gasnetwerk die niet op het moment suprême loslaat. De meeste gasfornuizen leveren geen gasslang mee; deze moet je meestal los aanschaffen.

Naast het keurmerk zijn ook de aansluitingen en lengte van de slang belangrijk. Kijk vooraf waar je het gasfornuis wilt plaatsen, en meet op hoe lang de slang moet zijn om bij de gaskraan te komen. Ben je niet zeker of je dit goed kunt aansluiten, laat het dan door een vakman doen. Het is een kleine klus, maar het is er één die goed uitgevoerd moet worden.

Hoeveel kookzones heb je nodig?

Een groot gasfornuis met een hoop kookzones ziet esthetisch prachtig uit, maar is het echt nodig? Hoe meer zones er zijn, hoe meer pannen je tegelijkertijd kunt gebruiken. Dit is vooral handig als je een groot gezin hebt, of ingewikkelde gerechten met veel pannen wilt koken.

Is dit niet het geval? Denk dan na over of je dit wel echt wilt. Hoe meer kookzones er op het gasfornuis zitten, hoe meer ruimte deze in beslag neemt. Daarnaast zijn deze vaak ook hoger in de aanschafprijs.

Wokbrander

Het kan zijn dat je veel modellen ziet met vijf pitten, en dat je jezelf afvraagt waarom dit er geen zes zijn. Als het een vijfpitsfornuis is, dan zit er in het midden een wokbrander.

Dit is één pit met twee afzonderlijke branders. Één brander is voor het onderste stuk van een wokpan. Deze geeft een kleine, hele harde vlam om de onderkant goed heet te maken. De andere brander is om de buitenkant van de pan heet te houden, omdat een wokpan erg snel warmte verliest.

Geen oven, één oven of twee ovens?

Heb je al een losstaande oven in huis die perfect werkt? Dan is het waarschijnlijk niet nodig er nog een bij te zetten. Ben je iemand die echter voor grote gezelschappen kookt? Dan is het mogelijk een andere zaak.

De meeste gasfornuizen hebben één ingebouwde oven, maar er zijn ook modellen te vinden met twee ovens, al zijn deze wat zeldzamer.

Ook hier zijn dan weer extra features in te vinden, zoals gasfornuizen met een ingebouwde stoomoven. Hiermee stoom je groenten, vis en vlees, waardoor deze producten zowel meer smaak als meer voedingsstoffen behouden.

Als het gasfornuis één of meerdere ovens bevat dan is deze ook meteen een stuk groter in formaat. Je kunt ook voor een vrijstaande oven kiezen, eventueel ter aanvulling op een ingebouwde oven die bij je gasfornuis hoort. Op die manier hoef je niet lang te fakkelen over hoe en waar je een enorm gasfornuis met meerdere ovens moet plaatsen. 😵‍💫

Energieverbruik

De gemiddelde kosten van een gasfornuis in een gezin in Nederland zijn ongeveer € 73 per jaar. Dit varieert echter sterk op basis van hoeveel je het gebruikt, hoe hoog de gasprijzen zijn en welk energielabel het gasfornuis heeft. De beste optie hierin is energieklasse A!

De 5 beste gasfornuizen op een rij

1. Everglades EVCK032 Gasfornuis wit

1. Everglades EVCK032 Gasfornuis wit
Gasslang: Let op: een gasslang wordt standaard niet meegeleverd
Positie gasaansluiting: Linksachter
Breedte: 50 cm
Aantal ovens: 1 oven
Aantal kookzones: 4
Energieklasse: A
Hoogte: 85 cm

2. Wiggo WO-E505R(BX) Serie 5 50 zwart | roestvrijstaal

2. Wiggo WO-E505R(BX) Serie 5 50 zwart | roestvrijstaal
Gasslang: Let op: een gasslang wordt standaard niet meegeleverd
Positie gasaansluiting: Rechtsachter
Breedte: 50 cm
Aantal ovens: 1 oven
Aantal kookzones: 4
Energieklasse: A
Hoogte: 85 cm

3. Wiggo WO-E603R(XX) Serie 3 60 roestvrijstaal

3. Wiggo WO-E603R(XX) Serie 3 60 roestvrijstaal
Positie gasaansluiting: Zowel linksachter als rechtsachter
Aantal ovens: 1 oven
Aantal kookzones: 4

4. Everglades EVCK033 - Gasfornuis rvs | zilver

4. Everglades EVCK033 - Gasfornuis rvs | zilver
Gasslang: Let op: een gasslang wordt standaard niet meegeleverd
Positie gasaansluiting: Linksachter
Breedte: 50 cm
Aantal ovens: 1 oven
Aantal kookzones: 4
Energieklasse: A
Hoogte: 85 cm

5. Wiggo WO-E903R(BX) Serie 3 zwart rvs

5. Wiggo WO-E903R(BX) Serie 3 zwart rvs
Gasslang: Let op: een gasslang wordt standaard niet meegeleverd
Positie gasaansluiting: Zowel linksachter als rechtsachter
Breedte: 90 cm
Aantal ovens: 1 oven
Aantal kookzones: 5
Energieklasse: A
Hoogte: 85 cm

Veelgestelde vragen over gasfornuizen

Is iets je toch nog niet helemaal duidelijk? Misschien vind je hieronder het antwoord op je vraag.

Hoe sluit je een gasfornuis aan?

Een gasfornuis aansluiten gebeurt via enkele stappen, maar doe dit niet als je niet zeker bent van je zaak. Raadpleeg in dat geval altijd een professional! Ben je zelf erg handig, dan gaat het als volgt in zijn werk:

 1. Draai de gaskraan dicht bij de gasaansluiting.
 2. Plaats indien nodig de comfoor-aansluiting.
 3. Monteer de gasslang op het gasfornuis als die er nog niet aan zit.
 4. Draai de gasslang op de gaskraan.
 5. Controleer of er geen lekken zijn door een sopje met afwasmiddel te maken en deze over de slang te smeren. Als er nergens belletjes ontstaan nadat je het gas iets opendraait, dan is er geen lekkage.

Installeer ook de beste koolmonoxide melder, zodat je verzekerd bent dat je het meteen opmerkt als er later alsnog een gaslek ontstaat.

Hoelang gaat een gasfornuis mee?

Het is lastig hier een bepaald cijfer aan te hangen, want dit ligt geheel aan de kwaliteit van het fornuis en hoe ermee omgegaan wordt. Over het algemeen gaat een gasfornuis erg lang mee als deze goed onderhouden wordt. Volgens de consumentenbond gaat een gasfornuis gemiddeld ongeveer 10 tot 15 jaar mee.

Is een elektrische kookplaat of een gasfornuis beter?

Het een is niet per se beter dan het ander; het gaat hier voornamelijk om persoonlijke voorkeur. Over het algemeen geldt dat het bij gas makkelijker is om de warmte precies te regelen, terwijl inductie minder energie gebruikt en verspilt, en een keramische plaat een lage aanschafprijs heeft.

Welk gasfornuis moet ik hebben?

Dat kan ik niet voor je bepalen, want dat is een persoonlijke keus. Wel staan hieronder voor de laatste keer de beste gasfornuizen van het moment met de belangrijkste specificaties voor je klaar, zodat je de ideale keuze maakt.

Aantal kookzonesAantal ovensEnergieklasse
1Everglades EVCK032 Gasfornuis wit41 ovenA
2Wiggo WO-E505R(BX) Serie 5 50 zwart | roestvrijstaal41 ovenA
3Wiggo WO-E603R(XX) Serie 3 60 roestvrijstaal41 ovenA
4Everglades EVCK033 - Gasfornuis rvs | zilver41 ovenA
5Wiggo WO-E903R(BX) Serie 3 zwart rvs51 ovenA

Everglades EVCK032 Gasfornuis wit

Aantal kookzones: 4

Aantal ovens: 1 oven

Energieklasse: A

Wiggo WO-E505R(BX) Serie 5 50 zwart | roestvrijstaal

Aantal kookzones: 4

Aantal ovens: 1 oven

Energieklasse: A

Wiggo WO-E603R(XX) Serie 3 60 roestvrijstaal

Aantal kookzones: 4

Aantal ovens: 1 oven

Energieklasse: A

Everglades EVCK033 - Gasfornuis rvs | zilver

Aantal kookzones: 4

Aantal ovens: 1 oven

Energieklasse: A

Wiggo WO-E903R(BX) Serie 3 zwart rvs

Aantal kookzones: 5

Aantal ovens: 1 oven

Energieklasse: A

Conclusie

Als jij de afmetingen van je keuken goed hebt opgemeten en zeker weet dat je op gas wilt koken, dan kun je gaan kijken of je een ingebouwde oven erbij wilt, en hoeveel zones je nodig hebt. Zo sta je voortaan altijd met veel plezier in de keuken!

Laat je ons hieronder nog even weten of je wat hebt gehad aan dit artikel? Hoe dan ook: bedankt voor je tijd!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu