Onze categorieën
Over onsContact

Hou een Oogje op je Energiekosten met de Beste Energiemeter

Auteur: Charlie Hoeben
Published 17.02.2022 - Updated 27.01.2023
Hou een Oogje op je Energiekosten met de Beste Energiemeter

De beste energiemeter geeft je direct inzicht in het energieverbruik van je huishouden, en dan vooral van specifieke apparaten. Met deze informatie kun je een stuk energiezuiniger leven, en dit dan ook weer beter voor het milieu.

Hieronder staan de beste keuzes van het moment voor je klaar, maar lees vooral verder voor meer informatie. Meten is weten! 💭

Waarom een energiemeter kopen?

Een energiemeter is een heel handig apparaat dat je een realistische weergave van het verbruik van bepaalde apparaten in je huishouden geeft. Op basis van deze informatie kun je vervolgens gemakkelijk je energieverbruik verlagen en milieuvriendelijker leven.

Uiteraard moet je zelf actie ondernemen om energieverbruik te verlagen, maar het is handig als je weet waar de knelpunten liggen. Denk bijvoorbeeld aan een apparaat dat je altijd in het stopcontact laat zitten en hierdoor stiekem stroom blijft gebruiken, of een waterkoker die al wat ouder is en daardoor enorm veel energie verbruikt. Als je dit eenmaal weet, dan kun je het vervangen met een duurzamere optie.

Heb je een apparaat wat nog batterijen gebruikt? Kies dan voor oplaadbare batterijen en een goede batterijlader. Milieuvriendelijker en goedkoper dan wegwerpbatterijen.

Een groen huishouden is wat we allemaal willen tegenwoordig – zowel om de aarde te ontlasten, als om een cent te besparen. Wil je weten hoe je hiermee kunt beginnen? Lees dan vooral de koopgids hieronder, en vergeet niet de top 3 even door te nemen als je al nieuwsgierig bent!

Wat meet een energiemeter precies?

Aan een energiemeter lees je af hoeveel energie er precies verbruikt wordt op een bepaald punt in huis, of door een specifiek apparaat. Met deze informatie kun je beslissen of het nodig is om de kosten en het energieverbruik te drukken door bijvoorbeeld aanschaf van een nieuw apparaat. De energiemeter meet enkele waarden waaraan je dit af kunt lezen, namelijk:

 • Wattage. Hierin wordt zowel het minimale als het maximale vermogen in watt (W) gemeten. Dit komt doordat het verbruik van elektrische apparaten meestal niet constant is.
 • De spanning van de aansluiting tussen een apparaat en het stopcontact, gemeten in volt (V).
 • De wisselspanning van het stopcontact.
 • De stroomsterkte, gemeten in ampère (A).
Man die bord vasthoudt voor goede energie

Energiemeter Verbruiksmeter Elektriciteitsmeter P1 Meter

Energiemeter Verbruiksmeter Elektriciteitsmeter P1 Meter
Voltage: 230 V
Bekijk op Bol.com

HomeWizard Wi-Fi Energie Monitor

HomeWizard Wi-Fi Energie Monitor
Voltage: 5 V
Bekijk op Bol.com

Energiemeter – Verbruiksmeter – Energieverbruiksmeter

Energiemeter – Verbruiksmeter – Energieverbruiksmeter
Voltage: 240 V
Bekijk op Bol.com

Energiemeters: Hoe maak ik de beste koop?

Voordat je inzicht krijgt in je energieverbruik, moet je weten hoe je een goede keuze maakt! Dat is waar de onderstaande koopgids voor is bedoeld.

Een slimme energiemeter – wat betekent dit?

Een slimme energiemeter is een apparaat dat het energieverbruik van het hele huishouden in één keer meet. Dit stuurt hij vervolgens direct door naar de energieleverancier en de netbeheerder.

Een slimme energiemeter meet eveneens het gasverbruik en zorgt ervoor dat energieleverancier de standen automatisch uit kan lezen. Dit is dus een ander apparaat dan de energiemeter waar we het in dit artikel over hebben. Een slimme energiemeter is eigendom van de energieleverancier en is – als het goed is – inmiddels in elk huishouden geïnstalleerd, maar daarover later meer!

De meeste energieleveranciers maken gedetailleerde rapporten over je energiegebruik. Deze zijn handig om inzicht te krijgen in je dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse energiegebruik.

Veel slimme energiemeters werken bovendien met een app waarop je in detail terugleest waar het meeste stroom wordt gebruikt en op welke momenten op de dag dit gebeurt. Of het gebruik van een app mogelijk is ligt aan de energieleverancier, dus informeer vooral even bij de jouwe om er zeker van te zijn dat dit mogelijk is.

Energiemeter vooraanzicht

Slimme meters voor iedereen!

Er is afgesproken dat er voor het einde van 2020 bij iedereen in Nederland een slimme meter geplaatst zou worden, dus als het goed is zit deze bij jou ook al in de meterkast. Heb je deze nog niet mogen ontvangen, neem dan contact op met je netwerkbeheerder. Weet je niet wie je netwerkbeheerder is? Ga dan naar het EAN-codeboek en voer je adres in.

De installatie van de slimme meter wordt volledig geregeld door je netbeheerder; je hoeft hier zelf niets voor te doen. Er komt een monteur langs die in een klein uurtje je elektriciteits- en gasmeter vervangt. Het enige minpuntje is dat je in dit uur geen gas en elektriciteit hebt.

Dat gezegd hebbende, gaan we het nu hebben over energiemeters die je aanschaft voor je individuele apparaten, waarmee je stante pede inzicht krijgt in het energieverbruik hiervan.

Gebruiksgemak

Het is logisch dat het fijn is als een energiemeter eenvoudig te gebruiken is. Daarnaast is het belangrijk dat het eenvoudig te installeren is. Op elke verpakking wordt het product aangeprezen als een gebruiksvriendelijke energiemeter, maar in de praktijk is dit niet altijd het geval.

Het is daarom verstandig om voor je aankoop wat onafhankelijke reviews te lezen; zo kom je er beter achter of het een fijn product is.

Mogelijkheden en functionaliteit

Niet elke energiemeter is hetzelfde, en verschillende modellen hebben verschillende mogelijkheden. Bij sommige modellen kun je instellen wat de prijs van een kilowattuur is, en de meter rekent dit automatisch voor je uit, waardoor je het makkelijk af kunt lezen.

Bij andere modellen moet je dit zelf uitrekenen. Dit is redelijk eenvoudig te doen, maar wel minder gebruiksvriendelijk. Dit doe je als volgt: het wattage van het apparaat vermenigvuldig je met de gebruiksduur, vervolgens vermenigvuldig je dit met de actuele prijs van een kilowattuur. Deze is op het moment van schrijven € 0,670.

Meetbereik en nauwkeurigheid

Het meetbereik is erg belangrijk, en het is goed om te kijken naar het minimale en maximale vermogen dat de energiemeter kan meten. Omdat een apparaat niet constant evenveel stroom verbruikt is het belangrijk dat je beide waardes af kunt lezen.

Vrijwel alle energiemeters geven een overzicht van je verbruik in watt, voltages en ampère. Hiermee zie je dus snel wat een specifiek apparaat verbruikt.

Sommige modellen rekenen ook de CO₂-emissie van een apparaat voor je uit. Met deze extra informatie stem je eventuele maatregelen nog beter af op het milieu.

Stijlvol is het helaas niet

Jammer genoeg zijn energiemeters lelijke apparaten, en heel eerlijk gezegd heb ik nog geen mooie voorbij zien komen. 😅 Het zijn grote apparaten die je in het stopcontact moet steken. De schermpjes zijn meestal niet verlicht en het geheel ziet wat lomp uit.

Gelukkig zitten ze weggestopt in de meterkast als je data van groepen apparaten wilt meten. Is dit niet het geval en zet je de energiemeter tussen een enkele apparaat en een stopcontact? Let dan vooral op de afmetingen, zodat je er zeker van bent dat de energiemeter overige ingeplugde kabels niet in de weg zit (of andersom).

De 5 beste energiemeters op een rij

1. Energiemeter Verbruiksmeter Elektriciteitsmeter P1 Meter

1. Energiemeter Verbruiksmeter Elektriciteitsmeter P1 Meter
Voltage: 230 V

2. HomeWizard Wi-Fi Energie Monitor

2. HomeWizard Wi-Fi Energie Monitor
Voltage: 5 V

3. Energiemeter – Verbruiksmeter – Energieverbruiksmeter

3. Energiemeter – Verbruiksmeter – Energieverbruiksmeter
Voltage: 240 V

4. Energiemeter Verbruiksmeter Energie -Energiekostenmeter

4. Energiemeter Verbruiksmeter Energie -Energiekostenmeter
Voltage: 230 V

5. George Napoli Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter

5. George Napoli Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter
Voltage: 240 V

Veelgestelde vragen over energiemeters

Is iets je toch nog niet helemaal duidelijk? Misschien staat het antwoord bij deze veelgestelde vragen.

Wanneer krijg ik een slimme energiemeter van mijn netwerkbeheerder?

Als het goed is, zou je slimme energiemeter al geïnstalleerd moeten zijn. Is dit niet het geval? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met je netwerkbeheerder, want je hebt hier wel recht op.

Wat zijn de voordelen van een energiemeter?

Een energiemeter is een handig apparaat dat je een hoop inzicht geeft in het energieverbruik van je huis, specifiek gericht op individuele apparaten. Met deze kennis kun je maatregelen nemen om kosten te besparen en milieuvriendelijker te leven.

Hoe werkt een energiemeter?

Een energiemeter is een apparaat dat het verbruik van een apparaat in een stopcontact registreert en dit weergeeft op een display en/of een app. Wat precies af te lezen is verschilt per model, maar idealiter betreft het wattage, volt en amperage.

Welke energiemeter moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen, wel staan hieronder de beste keuzes van het moment om de keuze gemakkelijker te maken.

Voltage
1Energiemeter Verbruiksmeter Elektriciteitsmeter P1 Meter230 V
2HomeWizard Wi-Fi Energie Monitor5 V
3Energiemeter – Verbruiksmeter – Energieverbruiksmeter240 V
4Energiemeter Verbruiksmeter Energie -Energiekostenmeter230 V
5George Napoli Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter240 V

Energiemeter Verbruiksmeter Elektriciteitsmeter P1 Meter

Voltage: 230 V

HomeWizard Wi-Fi Energie Monitor

Voltage: 5 V

Energiemeter – Verbruiksmeter – Energieverbruiksmeter

Voltage: 240 V

Energiemeter Verbruiksmeter Energie -Energiekostenmeter

Voltage: 230 V

George Napoli Energiemeter Verbruiksmeter Energiekostenmeter

Voltage: 240 V

Conclusie

Bedankt voor het lezen van dit artikel! Nu weet je precies waarop je moet letten bij de aanschaf van een energiemeter. Let goed op dat deze zowel het minimale als het maximale vermogen meet, en kijk daarnaast goed wat je nog meer af kan lezen. Het is erg handig als je bijvoorbeeld de verbruikskosten meteen af kunt lezen. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het weten in de reacties!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu