Onze categorieën
Over onsContact

Snel Opladen met de Beste Batterijlader

Auteur: Charlie Hoeben
Published 30.01.2022 - Updated 27.01.2023
Snel Opladen met de Beste Batterijlader

Kies voor duurzaam, kies voor de beste batterijlader! Wist je dat er tegenwoordig laders bestaan die je batterijen al in een uurtje opladen?! Hiermee is het opladen zo gepiept. Hiermee houd je al je oude apparaten gemakkelijk aan, maar hoef je niets weg te gooien. Hieronder vast de beste keuzes van het moment, maar lees vooral verder om meer te weten te komen.

Waarom een batterijlader kopen?

Over het algemeen hebben de meeste apparaten tegenwoordig een handige adapter waar de voeding uit komt, en met een goede energiemeter hou je bij hoeveel energie deze apparaten gebruiken. Toch heeft iedereen nog enkele apparaten in huis waar batterijen in moeten – of dit nu AA-, AAA-, of 9V-batterijen zijn. Iedereen komt ze nog weleens tegen.

Omdat we tegenwoordig allemaal aan de natuur en Moeder Aarde denken, is het wel zo duurzaam om oplaadbare batterijen te gebruiken. Het afval van wegwerpbatterijen is enorm schadelijk voor het milieu. Het is een goede eerste stap dat je op deze pagina bent beland, maar nu is het tijd voor actie!

Zo zijn er nog een aantal zaken om op te letten bij de aanschaf van zo'n klein en simpel apparaatje. Hieronder staat vast de top 3 keuzes voor je klaar, maar lees vooral verder.

Twee poppetjes die een batterij opladen

Schumacher SC1281

Schumacher SC1281

Battery Tender Plus battery charger

Battery Tender Plus battery charger

NOCO Genius1 battery charger

NOCO Genius1 battery charger
Bekijk op Bol.com

Batterijladers: Hoe maak ik de beste koop?

Er zijn een aantal zaken om op te letten bij de aanschaf van een batterijlader, zoals de soort lader, de snelheid ervan en het batterijformaat dat hij ondersteunt. Hieronder staat alles uitgelegd! 👇

Verschillende soorten

Ook binnen iets simpels als batterijladers kennen we verschillende varianten. We maken onderscheid tussen een slimme lader, een druppellader en een basismodel zonder poespas.

Slimme batterijlader

Slimme batterijladers noemen we ook wel delta-V-laders. Deze bewaken het spanningsniveau in elke batterij, en stopt met laden als dat batterijen vol zijn. Om de beste oplaadbare batterijen in goede conditie te houden, is dit de beste keuze.

Kort gezegd voorkom je met een slimme batterijlader overladen. Dit gebeurt als een batterij nog door blijft laden als deze al vol is. Hierdoor gaat de totale capaciteit van de batterij snel achteruit, waardoor je er op termijn steeds minder lang een apparaat mee voorziet van stroom.

Druppellader met uitgang van lader zichtbaar

Druppellader

Een druppellader laadt de batterijen gedurende een langere tijd van inactiviteit op, met een laag stroomverbruik. Het is een populaire keuze onder bijvoorbeeld motorrijders die gedurende de winter hun motor in de garage laten staan. De accu hiervan loopt leeg gedurende de tijd dat de motor stilstaat, tenzij de accu is aangesloten op een druppellader.

Sommige druppelladers hebben timers, waardoor deze na een bepaalde tijd uitschakelen om overlading te voorkomen. Helaas werkt dit niet altijd naar behoren, omdat de oplaadtijd van een batterij afhangt van de leeftijd, de capaciteit en/of de chemische samenstelling.

Als de oplaadbare batterijen geen modellen met geringe zelfontlading zijn, komen druppelladers van pas. Een batterij laat op natuurlijke wijze lading weglekken als deze niet in gebruik is. In het optimaalste geval is de druppellading hieraan gelijk, zodat de batterij geheel opgeladen blijft zonder te overladen.

Geringe zelfontlading – Als een batterij geringe zelfontlading heeft, dan geeft deze de opgeslagen energie langzamer vrij. Dit leidt tot meer tijd tussen oplaadbeurten. Deze batterijen hebben over het algemeen een lagere capaciteit, maar houden hun lading tot wel 2 jaar vast.

Basismodel

Is een batterijlader niet gespecificeerd als druppellader of slimme lader? Dan is het vaak een basismodel die constant stroom door de batterijen pompt, totdat je de stekker eruit trekt, en dit is in de meeste gevallen niet wenselijk.

Deze modellen zijn lekker goedkoop, maar het is lastig te zien wanneer je batterijen opgeladen zijn. De lader stopt namelijk niet met laden als de batterijen vol zijn. Het risico op overladen is aanzienlijk, wat de levensduur van je batterijen nadelig beïnvloedt. Hierbij is het alom bekende "goedkoop is duurkoop" dan ook iets om in gedachten te houden.

Snelheid

De snelheid van een batterijlader verschilt per model. Weeg bij jezelf af of je de voorkeur geeft aan snelheid of budget, want snelle laders zijn duurder in aanschafprijs.

Supersnelle batterijladers

De technologie van tegenwoordig evolueert razendsnel, ook in deze hoek. Veel slimme laders claimen dat ze de batterijen in minder dan een uur opladen, sommige zelfs in 15 minuten. ⏲️

Dit is ideaal, want hierbij hoef je het nooit meer vooraf te plannen, en is het geen ramp als je vergeet de batterijen van je muis op te laden voor je je pc aanzet, om maar wat te noemen. Deze laders zijn vaak wel een stuk steviger geprijsd dan modellen die trager laden en er enkele uren over doen. Vraag jezelf af of je dit echt nodig hebt.

De fabrikant vermeldt de laadtijd vrijwel altijd op hun laders. Maar dit is niet altijd correct. Dat komt doordat dit sterk afhangt van de capaciteit van de batterijen. Als de batterijen een hogere capaciteit hebben, dan duurt het langer om ze op te laden. De aangegeven laadtijd geeft een goede indicatie, maar is niet altijd geheel correct. Neem vooral wat recensies door om hier een nauwkeuriger idee van te krijgen!

Aantal batterijen

Hoeveel batterijen je in het apparaat tegelijk oplaadt, verschilt per model. Over het algemeen ligt dit ergens tussen de 2 en de 8. Soms wil je maar één batterij opladen – kijk dan goed in de specificaties van de lader of dit mogelijk is, want dat is niet bij elk model het geval.

Poppetje die zegt dat hij oplaadt met pizza

Batterijformaten

Je kunt met vrijwel elke lader de standaard AA- en AAA-batterijformaten opladen. Voor de wat minder gebruikelijke formaten, zoals 9V-, C- of D-batterijen is het goed om voor de aanschaf in de specificaties te kijken of dit mogelijk is.

Een grotere batterij heeft vaak een langere levensduur, dus ik kan me goed voorstellen dat je toch graag zo eentje in gebruik wilt houden.

Een C-batterij gaat langer mee dan een AA-batterij. Een C-batterij is een drogecelbatterij, deze zijn ideaal voor draagbare apparaten omdat ze werken met een minimum aan inwendig vocht. Voor rookmelders of lcd-schermen gebruiken we meestal een 9V-batterij.

Laadindicator

Een laadindicator is een lampje op de batterijlader die aangeeft wanneer de batterijen vol zijn. Bij sommige high-end modellen is een digitale display ingebouwd die aangeeft hoever de batterij is opgeladen.

Een simpeler model gebruikt een indicatorlampje om aan te geven hoe vol de batterij is. Hierbij zitten er vaak meerdere lampjes op, waarbij elk lampje een bepaald percentage aangeeft. In sommige gevallen wisselt het lampje van kleur (bijvoorbeeld van oranje naar groen) om aan te geven of de batterij aan het opladen is.

Veiligheid

Veiligheid is bij elk elektrisch apparaat één van de belangrijkste onderdelen, zo ook bij batterijladers. Er zijn enkele zaken om op te letten.

Kortsluiting

Dit spreekt redelijk voor zich, maar is wel belangrijk om aan te kaarten. Bij veel modellen zit een automatische bescherming tegen kortsluiting ingebouwd. Dit wilt zeggen dat wanneer er iets niet goed zit in het apparaat, of als er bijvoorbeeld vloeistof lekt en deze dreigt kortsluiting te veroorzaken, het apparaat zich automatisch uitschakelt om kortsluiting te voorkomen.

Gaat er iets fout in een apparaat dat deze bescherming niet heeft, dan loop je het risico op brand! 🧯

Automatische uitschakeling

Je zou denken dat automatische uitschakeling hetzelfde is als bescherming tegen kortsluiting, maar dit is niet zo. Hiermee doelt de fabrikant op automatische uitschakeling van de lader als de batterijen vol zijn. Hiermee voorkom je dat de batterijen overladen.

Levensduur batterij

Al zijn het oplaadbare batterijen, ook deze hebben een beperkte levensduur. Dit kan jaren zijn, maar op een gegeven moment lopen de batterijen desalniettemin sneller leeg. Als er een digitale display op de batterijlader zit, is het soms mogelijk om de levensduur van de batterij hierop af te lezen. Hierdoor weet je op tijd wanneer je nieuwe moet aanschaffen en kom je niet voor verrassingen te staan.

Extra functies

Er zijn ook nog enkele handige extraatjes te vinden tussen het aanbod aan batterijladers!

Usb

Sommige modellen zijn specifiek bedoeld om via usb op te laden. Dit is handig als je bijvoorbeeld veel onderweg bent en alleen een powerbank, een laptop of het oplaadblokje van je telefoon als stroomvoorziening hebt.

Wel iets om rekening mee te houden bij deze varianten: opladen gaat misschien wat minder snel dan bij een toegewijde stekker voor in het stopcontact; dit ligt aan het model. Hoe dan ook: batterijen opladen is altijd mogelijk met lader met een usb-poortje.

Onderweg

Zit je veel in de auto? Dan is een batterijlader on the go misschien iets voor je. Dit is een oplader die je, meestal, via de aanstekeraansluiting of een usb-poort oplaadt. Bij een auto is hiervoor een 12V-oplader nodig, bij een motor een 6V en in een vrachtwagen een 24V.

De 5 beste batterijladers op een rij

1. Schumacher SC1281

1. Schumacher SC1281

2. Battery Tender Plus battery charger

2. Battery Tender Plus battery charger

3. NOCO Genius1 battery charger

4. Ctek MXS 5.0

5. Ford Performance M-10300-FP 5.0 Smart

5. Ford Performance M-10300-FP 5.0 Smart

Veelgestelde vragen over batterijladers

Is iets je nog niet helemaal duidelijk? Dan vind je het antwoord misschien bij deze veelgestelde vragen.

Hoe werkt een batterijlader?

Een batterijlader is een apparaat dat je in het stopcontact doet. Vervolgens doe je de gewenste batterijen in het apparaat. Let hierbij wel op dat de batterijen gemaakt zijn om op te laden, en dat het geen wegwerpbatterijen zijn. Vervolgens zie je (meestal) aan een indicatorlampje hoe ver de batterij is opgeladen.

Hoelang moet een AAA-batterij opladen?

Dit hangt geheel af van het merk van de batterij, hoeveel lading hij nog heeft op het moment van opladen, en het model batterijlader. Er zijn laders die het binnen een uur doen, maar over het algemeen bedraagt dit ongeveer 4 uur. Bij oudere laders kan dit gemakkelijk 8 uur duren.

Kan ik elke batterij opladen?

Nee, dit raden we ten zeerste af. Er bestaan batterijladers die beweren dat het ook mogelijk is om wegwerpbatterijen op te laden met hun apparaat, maar dit is vaak onbetrouwbaar. Mocht het toch lukken, dan blijft er maar 10% van de kracht van de batterij over, en daar heb je bijna niets aan.

Welke batterijlader moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen, maar hieronder staan voor de laatste keer de beste keuzes van het moment om je keuze gemakkelijker te maken.

1Schumacher SC1281
2Battery Tender Plus battery charger
3NOCO Genius1 battery charger
4Ctek MXS 5.0
5Ford Performance M-10300-FP 5.0 Smart

Schumacher SC1281

Battery Tender Plus battery charger

NOCO Genius1 battery charger

Ctek MXS 5.0

Ford Performance M-10300-FP 5.0 Smart

Conclusie

Nu heb je een hoop handige tips om de beste batterijlader in huis te halen. Is je oog gevallen op een fancy lader met digitale display? Of geef je de voorkeur aan snelheid en kies je een lader die binnen 15 minuten klaar is? Laat het me weten in de reacties!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu