Onze categorieën
Over onsContact

Ga Zweetluchtjes Uit de Weg met de Beste Deodorant

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 30.01.2022 - Updated 03.10.2022
Ga Zweetluchtjes Uit de Weg met de Beste Deodorant

Zweten – het is niet te voorkomen. Wel te voorkomen zijn de zweetplekken onder je oksels en de onprettige geur als je je niet direct na een intensieve activiteit kunt douchen. De beste deodorant is dan je redder in nood.

In dit artikel lees je over de verschillende soorten deodorant en de bijbehorende voor- en nadelen. Hieronder vind je gelijk de top 5. 

Waarom een deodorant kopen?

Je kunt zweet niet helemaal tegenhouden, want het is een natuurlijk mechanisme om ons af te koelen en afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen. Je kunt daarentegen wel deodorant gebruiken om het zweten te verminderen en de lucht te voorkomen.

Wist je echter dat zweet zelf geen geur heeft? 👃 Wanneer bacteriën het zweet afbreken, komt de geur pas vrij. Deodorant bestrijdt deze bacteriën, waardoor het zweet minder stinkt. Daarnaast bevatten veel deodorants geurtjes die al aanwezige onaangename luchtjes verdoezelen.

Deodorant houdt je op die manier de hele dag fris. Zelfs tijdens warme dagen, na het sporten of na een spannende presentatie heb je geen last meer van penetrante luchtjes.

Was je oksels altijd goed tijdens het douchen met een douchegel van hoge kwaliteit, want deodorant werkt ideaal, maar het verricht geen wonderen. Voor een nog frissere uitstraling gebruik je ook de beste conditioner en een goede shampoo.

Er zijn veel verschillende soorten deodorant op de markt. Bekijk daarom alvast de top drie en lees daarna de rest van de koopgids om erachter te komen welke deodorant het beste bij jou past.

AXE Deodorant Bodyspray Mix set

AXE Deodorant Bodyspray Mix set
Huidtype: Alle huidtypes
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Nee
Geslacht: Mannen
Bekijk op Bol.com

NIVEA MEN Cool Kick 6

NIVEA MEN Cool Kick 6
Geurnaam: Cool Kick
Huidtype: Alle huidtypes
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Nee
Geslacht: Mannen
Bekijk op Bol.com

RITUALS Homme 24h Anti-Perspirant Spray

RITUALS Homme 24h Anti-Perspirant Spray
Geurnaam: Homme
Huidtype: Droge huid , Gevoelige huid , Normale huid
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Ja
Geslacht: Mannen
Bekijk op Bol.com

Deodorant: Hoe maak ik de beste koop?

Niet elke deodorant werkt even goed voor iedereen. Daarom is het handig om stil te staan bij enkele belangrijke eigenschappen. Hieronder lees je precies welke eigenschappen dat zijn.

Anti-transpirant of anti-perspirant?

Bedenk allereerst of je een anti-transpirant of een anti-perspirant wilt. De meeste deodorants zijn anti-transpirant. Ze hebben een lekker luchtje en bestrijden bacteriën, waardoor de onaangename geurtjes minder worden.

Een anti-perspirant bevat onder andere aluminiumzouten. Deze zouten versmallen tijdelijk de zweetklieren, waardoor de zweetproductie vermindert. Dit is vooral fijn op de korte termijn, omdat je daadwerkelijk minder zweet. Op de lange termijn leidt het in sommige gevallen tot verstopte poriën en huidirritaties, dus kies idealiter niet iedere dag voor een anti-perspirant.

Is je voornaamste probleem de geur? Ga dan voor een anti-transpirant. Zweet je overmatig veel en wil je de natheid onder je armen verminderen? Dan biedt een anti-perspirant de beste oplossing. Een andere goede oplossing tegen zweetplekken op kleding is het gebruik van okselpads. Deze absorberen het zweet en voorkomen natte plekken onder je oksels.

Tegenwoordig zijn er ook deodorants die niet alleen dienen als een anti-transpirant, maar ook als een anti-perspirant. Dit tackelt beide problemen.

Een man spuit deodorant op

Type dispenser

Er zijn verschillende deodorants die je op verschillende manieren aanbrengt. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur welke de beste voor je is.

Spray

Een spray is de populairste deodorant, want sprays zijn makkelijk, laten niet of nauwelijks residu na en ruiken vaak het sterkst. Je brengt hem eenvoudig aan en hij droogt snel. Daarnaast is deze deodorant hygiënischer dan de alternatieven, omdat het niet in direct contact komt met de huid. Hierdoor komen er geen bacteriën aan de deodorant zelf.

Een spray is daarentegen minder fijn is voor mensen met een gevoelige huid. Bovendien werkt het minder effectief, omdat je het niet direct op de huid smeert. Hierdoor moet je hem wellicht vaker aanbrengen. Je herkent het waarschijn wel: mensen – vaak tieners 😉 – die in openbare plekken met hun deodorant bezig zijn onder hun truien en shirts. Nu weet je waarom.

Verder is het de minst milieuvriendelijke deodorant en verspreidt het vaak een hele wolk door de kamer, wat niet iedereen prettig vindt.

Roller

Rollers werken effectief en zijn eenvoudig in gebruik. Wanneer je de deodorant langs je huid rolt, transporteert het plasticballetje de vloeistof van het flesje naar je huid. Deze vloeistof droogt iets langzamer dan bij een spray.

Verder zijn rollers compact, waardoor je ze makkelijk meeneemt in je tas. Het is daarentegen niet raadzaam om de roller te delen met andere mensen vanwege de hygiëne.

Sticks

Sticks lijken qua vormgeving en effect op rollers, want ze zijn effectief, compact en perfect voor een gevoelige huid. Sommige mensen vinden het fijn dat sticks ook droog zijn – droger dan de vloeibare deodorant die je in rollers aantreft. Hierdoor tref je ook geen plastic balletje aan in deze deodorant; je brengt de deo direct aan op je huid.

Na verloop van tijd kan de stick echter wel klonteren of bij warm weer smelten. Deel ook deze deodorant niet met andere mensen om problemen omtrent hygiëne te voorkomen.

Crèmes

Crèmes zitten meestal in een potje en je brengt ze aan met je hand of met een kwast. Niet iedereen vindt dit prettig en het kost ook iets meer tijd.

Crèmes zijn het beste voor het milieu, omdat het potje over het algemeen geen plastic bevat. Meestal zijn ze van glas. Daarnaast zijn crèmes, net als rollers en sticks, compact en doorgaans ook geschikt voor de gevoelige huid.

Geldeodorant

De minst bekende deodorant is de geldeodorant. Deze deodorants hebben een geleiachtige structuur, wat niet iedereen fijn vindt. Je brengt het met je handen aan op je oksel en laat het daarna even drogen om vlekken te voorkomen. Deze deodorant biedt een goede bescherming tegen onaangename geurtjes.

Afbeelding van een vrouw die roldeodorant gebruikt.

Huidtype

Bij de specificaties van de deodorant staat meestal voor welk huidtype het geschikt is. Zo zijn er deodorants speciaal voor een droge huid, een vette huid en voor een gevoelige huid.

Een deodorant voor een droge huid bevat veel vochtinbrengende ingrediënten. Denk aan glycerine en caprylyl glycol.

Een deodorant voor een vette huid bevat vaak talkpoeder om vocht en huidolie op te nemen. Soms zie je ook een lagere pH-waarde dan bij andere deodorants, omdat dit ook helpt de productie van huidoliën in te perken.

Een gevoelige huid heeft een deodorant met verzachtende stoffen nodig, zoals caprylic/capric triglyceride (caprylzuur) en kokosolie.

Het is altijd goed om naar de ingrediënten van een product te kijken en eens op te zoeken hoe geschikt of ongeschikt ze zijn. Let extra goed op bepaalde ingrediënten als je een gevoelige huid hebt. Kies voor een zo natuurlijk mogelijke deodorant en vermijd alcohol, parfum en aluminiumzout.

Over het algemeen is een stick of een crème beter voor een gevoelige huid, omdat deze meestal meer verzachtende stoffen en minder metaalzouten bevatten. Toch is dit niet altijd het geval.

Een stick kan ook metaalzouten bevatten en een spray kan juist weer goede stoffen voor een gevoelige huid bevatten. Ga er dus niet meteen vanuit dat een stick of een crème beter is en check altijd de ingrediënten. Dit kan op sites als Insidecoder.

Natuurlijk of kunstmatig?

Tegenwoordig zijn er steeds meer natuurlijke deodorants op de markt beschikbaar. Deze bevatten minder schadelijke en kunstmatige stoffen dan de gebruikelijk edeodorants.

Hoewel het voor iedereen goed is om natuurlijke producten zonder schadelijke stoffen te gebruiken, raad ik dit in ieder geval aan voor mensen met een gevoelige huid, zoals hierboven uitgelegd.

De verbloemende werking van een natuurlijke deodorant is echter niet altijd even sterk, omdat de geur vaak neutraal is. In sommige gevallen is ook de bacteriewerende werking niet excellent, maar als je iemand bent die toch niet veel zweet, dan is dit een uitstekende optie voor je.

Geur

De geuropties van deodorants zijn eindeloos. Welke geur je lekker vindt, is erg persoonlijk. De ene persoon houdt van zoete geuren, terwijl de andere persoon juist van frisse geuren houdt. Er zijn ook geurloze deodorants. Deze overheersen je parfum niet, maar gouden zweetlucht toch op een afstand.

Anti-witte-strepen

Sommige deodorants laten witte strepen achter op kleding. Je kunt je voorstellen dat zo'n wit-grijze plek niet bepaald fraai staat op je favoriete zwarte bloes. 😅

Vind je dit niet prettig en wil je graag nette kleding schoon houden? Ga dan voor een anti-witte-strepen-deodorant.

De 5 beste deodoranten op een rij

1. AXE Deodorant Bodyspray Mix set

1. AXE Deodorant Bodyspray Mix set
Huidtype: Alle huidtypes
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Nee
Geslacht: Mannen

2. NIVEA MEN Cool Kick 6

2. NIVEA MEN Cool Kick 6
Geurnaam: Cool Kick
Huidtype: Alle huidtypes
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Nee
Geslacht: Mannen

3. RITUALS Homme 24h Anti-Perspirant Spray

3. RITUALS Homme 24h Anti-Perspirant Spray
Geurnaam: Homme
Huidtype: Droge huid , Gevoelige huid , Normale huid
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Ja
Geslacht: Mannen

4. Dove MenCare Dove Men+Care Advanced

4. Dove MenCare Dove Men+Care Advanced
Geurnaam: Invisible Dry
Huidtype: Normale huid
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Nee
Geslacht: Mannen

5. Dove Dove Advanced Care Go

5. Dove Dove Advanced Care Go
Geurnaam: Fris
Huidtype: Normale huid
Type dispenser: Spray
Alcoholvrij: Nee
Geslacht: Vrouwen

Veelgestelde vragen over deodorant

Heb je nog een vraag over deodorant? Bekijk dan hieronder de veelgestelde vragen.

Hoe vaak moet je deodorant op doen?

Een goede deodorant werkt tegenwoordig doorgaans een hele dag, en hoef je niet meerdere keren per dag op te doen. Men raadt zelfs aan om slechts een paar keer per week deodorant op te doen, vooral als het om anti-perspirant gaat. Je wilt je lichaam de kans om afvalstoffen af te dragen namelijk niet ontnemen.

Wanneer moet je deodorant opdoen?

Dat bepaal je zelf, maar het beste is om de deodorant 's avonds al op te doen. Zo heeft de deodorant genoeg tijd om in te trekken.

Wat is het verschil tussen een anti-transpirant en een anti-perspirant?

Beide zorgen voor langdurige frisheid en werken goed tegen zweetluchtjes. Een anti-transpirant zorgt vooral voor vermindering van onaangename luchtjes. Een anti-perspirant vermindert het zweten zelf, omdat de aluminiumzouten de zweetklieren tijdelijk vernauwen. Voor vieze geuren kies je daarom een anti-transpirant en als je (overmatig) veel zweet, kies je een anti-perspirant.

Welke deodorant moet ik hebben?

Dat is niet aan mij om te bepalen, want ik weet niet wat voor jou persoonlijk nodig is. Wel staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om je wat verder op weg te helpen.

HuidtypeType dispenserAlcoholvrijGeslachtGeurnaam
1AXE Deodorant Bodyspray Mix setAlle huidtypesSprayNeeMannen
2NIVEA MEN Cool Kick 6Alle huidtypesSprayNeeMannenCool Kick
3RITUALS Homme 24h Anti-Perspirant SprayDroge huid , Gevoelige huid , Normale huidSprayJaMannenHomme
4Dove MenCare Dove Men+Care AdvancedNormale huidSprayNeeMannenInvisible Dry
5Dove Dove Advanced Care GoNormale huidSprayNeeVrouwenFris

AXE Deodorant Bodyspray Mix set

Huidtype: Alle huidtypes

Type dispenser: Spray

Alcoholvrij: Nee

Geslacht: Mannen

NIVEA MEN Cool Kick 6

Huidtype: Alle huidtypes

Type dispenser: Spray

Alcoholvrij: Nee

Geslacht: Mannen

Geurnaam: Cool Kick

RITUALS Homme 24h Anti-Perspirant Spray

Huidtype: Droge huid , Gevoelige huid , Normale huid

Type dispenser: Spray

Alcoholvrij: Ja

Geslacht: Mannen

Geurnaam: Homme

Dove MenCare Dove Men+Care Advanced

Huidtype: Normale huid

Type dispenser: Spray

Alcoholvrij: Nee

Geslacht: Mannen

Geurnaam: Invisible Dry

Dove Dove Advanced Care Go

Huidtype: Normale huid

Type dispenser: Spray

Alcoholvrij: Nee

Geslacht: Vrouwen

Geurnaam: Fris

Conclusie

Als het goed is ben je nu helemaal thuis in de wereld van de deodorant en weet je precies welke de beste voor jou is. Vergeet niet de ingrediënten ook even te bekijken, en duidelijk te krijgen of je een anti-perspirant écht nodig hebt. Bovendien: ga je voor een spray, of een van de alternatieven?

Laat hieronder in de reacties weten voor welke deodorant je gaat en of je nog tips hebt tegen onaangename geurtjes. Bedankt voor het lezen! 🤗

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu