Onze categorieën
Over onsContact

Badkamertegels Schoonmaken op 4 Manieren

Amber Christen
Auteur: Amber Christen
Published 08.09.2021 - Updated 23.12.2021
Badkamertegels Schoonmaken op 4 Manieren

Het is geen klusje waar je op zit te wachten: badkamertegels schoonmaken. Ik kan me heel goed voorstellen dat je daar helemaal geen zin in hebt. Toch is het belangrijk dat het regelmatig gebeurt, om te voorkomen dat je badkamer vies wordt en er eventueel schimmelvorming ontstaat. Bovendien ziet het er ook gewoon aantrekkelijker uit als je voegen stralend wit zijn en je tegels lekker glimmen, toch? Daarom geef ik je dit lijstje! Met deze tips zijn jouw badkamertegels in no-time brandschoon! 🧽

Wat betreft de spullen die je nodig hebt: geen zorgen! Het voordeel van de tips die ik je geef is dat je in ieder geval een paar spullen uit deze tips waarschijnlijk al in huis hebt. Een stofzuiger, schoonmaakazijn en een sponsje, bijvoorbeeld? Dat scheelt je weer een tripje naar de supermarkt. Wel zo makkelijk!

Soorten tegels – Let op: de tips in dit artikel gelden niet voor alle tegels! Heb je natuursteentegels? Deze maak je het beste schoon met een speciaal natuursteenschoonmaakmiddel en niet met de middelen uit deze lijst. Vooral agressievere middelen zoals anti-kalk moet je nooit op natuursteen gebruiken.

#1 Schoonmaakazijn

Het bekende middel voor al je schoonmaakklusjes: schoonmaakazijn. Het tast je tegels niet aan, maar doet wel goed zijn werk!

Doe schoonmaakazijn en water in een lege spuitfles – in een verhouding van 1:1 – en spuit van boven naar beneden op de tegels. Laat het 15 tot 30 minuten intrekken. Poets je tegels vervolgens met de gele kant van een schuursponsje en warm water, dan zien ze er meteen beter uit!

Heb je geen lege spuitfles? Dan gebruik je een emmer. Vul half met water en half met schoonmaakazijn en poets vervolgens de tegels van boven naar beneden. Ook nu laat je het 15 tot 30 minuten intrekken. Spoel de tegels daarna af met warm water.

#2 Groene zeep en baking soda

Een ander relatief mild middel: groene zeep met baking soda. Het werkt ook meteen goed voor de voegen! Meng twee eetlepels groene zeep met acht eetlepels baking soda tot een stevige crème. Schrob hiermee alle tegels grondig en ze zijn weer stralend schoon! 🧼

#3 Chloor of bleekmiddel

Zijn je witte voegen toch nog niet helemaal zo fris als je zou willen? Dan is het tijd voor iets ingrijpendere maatregelen. Let wel op: de middelen in deze tip zijn niet altijd goed voor eventuele kitranden, dus blijf daar uit de buurt!

Trek om te beginnen oude kleding aan en zet een raam open wanneer mogelijk om te luchten. Neem onverdunde chloor of met water verdund bleekmiddel en een oude tandenborstel. Schrob je voegen hier helemaal mee. Laat de chloor vervolgens een half uurtje tot een uurtje intrekken en spoel daarna af met heet water. Zorg ervoor dat er geen resten van het middel achterblijven.

Mocht je nu geen zin hebben in het mengen van bleek met water of ben je bang dat je het te weinig/te veel verdunt? Dan kun je ook nog uitwijken naar een kant-en-klare voegenreiniger. Kant-en-klare voegenreinigers zitten in een spuitbus en zijn in één keer klaar voor gebruik. Het kost je alleen wel wat meer.

Afbeelding van de handen van iemand die rubberen handschoenen aantrekt.

#4 Anti-kalk

Tegen kalkaanslag helpt anti-kalk natuurlijk ook, de naam zegt het al! Spray je tegels hiermee om de kalk te bestrijden. Let alleen wel op: anti-kalk is een vrij agressief schoonmaakmiddel en je werkt waar mogelijk beter met andere producten om je tegels te beschermen.

Extra tip: Mooi en schoon houden

Zodra je badkamertegels helemaal geschrobd zijn, wil je natuurlijk niet dat ze er binnen een paar dagen al weer minder goed uitzien. Dat is zonde van al je werk! Daarom geef ik je als extraatje nog een paar tips om je badkamertegels ook na je grote schoonmaak langer mooi en schoon te houden.

#1 Zijn je tegels weer helemaal in orde en heb je tegels die horen te glanzen? Spoel je tegels dan nog even na met een emmer water met een scheut glansspoelmiddel erin. Dan blijven ze er langer fris uitzien en schitteren ze nog nét even extra.

#2 Ook handig: wen jezelf aan om na iedere douchebeurt de (tegel)wanden goed af te drogen met een handdoek of met een douchewisser. Dan krijgt kalkaanslag minder kans om te vormen.

#3 Heb je veel last van kalkaanslag, vooral in je douche? Dan kan het zijn dat je in een gebied met kalkrijk – oftewel 'hard' – water woont. Het kan het wellicht waard zijn om een waterontharder in overweging te nemen, maar lees je wel eerst goed in.

Conclusie

Hopelijk heb je nu een antwoord op de vraag hoe jij je badkamertegels schoonmaakt en zie je iets minder op tegen de klus! Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan zeker een reactie achter. Voor nu: geniet van je frisse badkamer en bedankt voor het lezen! 🛀

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Amber Christen
Amber Christen
Amber is een student en zzp'er met een passie voor geschiedenis, taal en allerlei vormen van creativiteit. Enkele jaren geleden heeft ze haar bachelordiploma Geschiedenis behaald en momenteel gaat ze voor de master Neerlandistiek. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf in grafisch vormgeven, fotografie en illustratie en schrijft ze erg graag.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu