Onze categorieën
Over onsContact

Hoe Verbeter ik mijn Wifi in de Tuin?

Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Auteur

In de zomermaanden kan het best nog eens lekker weer worden in Nederland. We gaan massaal naar buiten en genieten van de zon. Heb je een tuin, dan is dit vaak de beste plaats om op elk moment van het heerlijke weer te genieten. Het zou nog idealer zijn wanneer je een goed wifi signaal in je tuin hebt! Hier vind je verschillende tips voor goede wifi in de tuin en hoe je dit voor elkaar krijgt.

Hoe werkt wifi?

Om te internetten, maak je als eerste verbinding met het internet. Deze verbinding wordt opgezet via een modem. Een router zet deze verbinding om in een draadloos netwerk en zendt dit uit. Tegenwoordig vind je veel routers met ingebouwd modem. Het exemplaar dat je van je internetprovider krijgt, is vaak zo'n model.

Idealiter geniet je in je hele huis (en tuin!) van het draadloze netwerk dat deze opzet, maar dat pakt niet altijd uit zoals gehoopt. Een router heeft helaas geen oneindig bereik: als je in een groot huis of in een oud huis met dikke muren woont, heb je waarschijnlijk niet overal goed bereik.

Muren, plafonds en andere obstakels beïnvloeden je wifi-signaal. Dat niet alleen: de afstand vanaf je router bepaald ook de sterkte van je signaal. Hoe verder je je bevindt van je router, hoe zwakker het signaal wordt.

Dit betekent dat wanneer je gebruik wilt maken van wifi in de tuin, je wifi moet uitbreiden. Dit kan op verschillende manieren. Hieronder beschrijf ik verschillende manieren waarop je je het signaal van je wifi verbetert.

#1 Een powerline adapter gebruiken

Een powerline adapter is een eenvoudige manier om je wifi-netwerk uit te breiden. Je stopt het kleine apparaatje simpelweg in je stopcontact. Je hebt er minstens twee nodig: eentje dichtbij de router om verbinding te maken met je router, en eentje in de ruimte waar je het signaal wilt verbeteren.

Dit betekent dat je voor een powerline adapter stroom in je tuin nodig hebt. Heb je dit niet, dan kun je een stopcontact vlakbij bij de tuindeur overwegen. Een verlengkabel is niet wenselijk; een powerline adapter werkt minder goed als je hem in een verlengkabel of stekkerdoos plugt.

Laptop op schoot, in het gras. Zij-aanzicht

#2 Een access point in de tuin maken

Een access point is de meest voor de hand liggende oplossing. Zie het als een verlenging van je router die je gebruikt zonder signaalsterkte te verliezen. Gebruik je een zogenaamde repeater of versterker, dan verlies je meestal wel wat sterkte. Zelfs de bovengenoemde powerline adapter verliest een beetje aan signaalsterkte.

Er zijn verschillende access points verkrijgbaar, waaronder speciale access points voor in de tuin. Deze zijn bestand tegen het Nederlandse weer en hebben een waterdichte behuizing!

#3 Een mesh-netwerk aanleggen

Een mesh-netwerk bestaat uit meerdere draadloze zenders die onderling communiceren via meerdere satellieten. Deze satellieten communiceren vervolgens weer met de router en andersom. Een mesh-netwerk vergroot je netwerk zonder signaal te verliezen. Hierdoor heb je altijd een krachtig signaal in je tuin.

Voor een mesh-netwerk heb je overigens ook stroom nodig. De zenders kunnen ook niet buiten worden geplaatst, maar wanneer je een tuinhuis of schuurtje met elektriciteit hebt, is een mesh-netwerk ideaal!

#4 Multi-room wifi gebruiken

Deze term gebruikt men vaak door elkaar met mesh-netwerken. Dit mag ook voor een deel: elk mesh-netwerk valt onder multi-room wifi, maar niet elke multi-room wifi-oplossing is een mesh-netwerk. Binnen een mesh-netwerk, staat een satelliet altijd in verbinding met minstens twee andere stations (beide satellieten, of een satelliet en de router).

Bij multi-room wifi dat niet gebaseerd is op een mesh-netwerk (zoals het gebruik van wifi repeaters), verliest je signaal helaas kracht. Je hebt voor multi-room wifi bovendien altijd stroom nodig – en ook hier geldt dat hoe verder je je van de router (of je mesh-satelliet) bevindt, hoe zwakker het signaal is. Deze methode is daarom niet geschikt voor hele grote tuinen.

#5 Een mifi-router gebruiken

Heb je een hele grote tuin, dan wordt het uitbreiden van je wifi lastig. Overweeg in dit geval een mifi-router. Dit is een mobiele wifi-router die gebruik maakt van een 4G-netwerk. Een 4G-netwerk is over het algemeen niet supersnel, maar wel stabiel en betrouwbaar.

Bovendien neem je een mifi-router overal met je mee naartoe. Je hebt zo bereik in de auto, op het strand, in de stad en ga zo maar door. Je hebt voor deze verbinding wel een SIM-kaartje met een abonnement van een mobiele provider nodig. Deze is niet gratis, dus denk aan deze bijkomende kosten!

Laptop in de tuin op tafel, zij-aanzicht.

Conclusie

Internet is tegenwoordig zo vanzelfsprekend dat je het meteen mist als je het niet hebt. Dit geldt dan ook als je in de tuin zit! Hopelijk heb je wat aan dit artikel gehad en heb je binnenkort een sterk wifi-signaal in je tuin. Heb jij nog een goede tip? Laat het me dan hieronder weten. Bedankt voor het lezen! 💻

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Was dit artikel behulpzaam?

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu