Onze categorieën
Over onsContact

Je Wasmachine Ontkalken in 3 Stappen!

Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Auteur
Je Wasmachine Ontkalken in 3 Stappen!

Wasmachines zijn geen prijsvriendelijke apparaten; daarom willen we dat ze zo lang mogelijk meegaan. Dat maakt regelmatig ontkalken erg belangrijk. Waar water is, is meestal kalk. Vooral het warmte-element is erg gevoelig voor kalk en werkt minder goed onder kalkaanslag, naarmate er meer kalk vast hecht. Uiteindelijk gaat je warmte-element zelfs kapot.

Om dit te voorkomen, ontkalk je je wasmachine regelmatig. Het is een goed idee om dit maandelijks te doen. Woon je in een omgeving waar het water erg hard is? Was dan iets vaker met azijn. In het onderstaande stappenplan lees je precies hoe je dit doet.

Dit heb je nodig

Er zijn verschillende producten om je wasmachine mee te ontkalken, maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan de meest milieuvriendelijke. Dit is vaak ook meteen de goedkoopste manier. Daarom gebruik ik altijd azijn. Een goed alternatief is soda of speciale ontkalktabletten voor wasmachines. De laatste is vanzelfsprekend niet zo milieuvriendelijk.

Voor mijn methode gebruik je:

 • Natuurazijn of schoonmaakazijn
 • Je wasmachine die aan een ontkalkbeurt toe is
 • Goed humeur

Alternatief
 – Heb je geen azijn in huis? Geen nood. Gebruik een vaatwastablet! Kies een lang en warm (minimaal 60 °C) programma en de vaatwastablet doet de rest.

Stap 1: Azijn

Giet een hele fles azijn leeg in de trommel van je wasmachine.

Stap 2: Programma kiezen

Kies het programma met de hoogste temperatuur, het liefst 90 °C. Deze programma's duren vaak twee tot drie uur of zelfs langer. Relax ondertussen, lees een boek of trakteer jezelf op iets anders leuks!

Stap 3: Schone wasmachine!

Na afloop van het gekozen wasprogramma is je wasmachine weer helemaal schoon, vrij van kalk en klaar voor je volgende berg was!

Help, mijn wasmachine stinkt!

Ruikt je wasmachine onaangenaam? Dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door ophopingen van zeep. Het bovenstaande stappenplan helpt ook bij dit probleem. Er zijn echter nog een paar dingen die je doet wanneer je wasmachine stinkt:

 • Maak de ring onder het deurtje goed schoon. Zit er schimmel op, gebruik dan een beetje bleekmiddel.
 • Controleer het filter. Hiervoor vind je een klepje in de rechterhoek aan de onderkant. Schroef de dop los (hou er rekening mee dat er wat water vrij kan komen) en maak de dop goed schoon. Soms vind je hier sokken, haarclipjes, maar vooral veel viezigheid zoals haar en huidschilfers. Dit alles ruikt verre van fris, dus zet je schrap!

Conclusie

Nu je weet hoe je het beste je wasmachine ontkalkt, gaat deze langer mee. Heb jij nog een goede tip voor het ontkalken van je wasmachine? Laat het me dan even weten hieronder. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu