Onze categorieën
Over onsContact

Je Wasmachine Ontkalken in 3 Stappen!

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 31.05.2021 - Updated 29.08.2022
Je Wasmachine Ontkalken in 3 Stappen!

Wasmachines zijn geen prijsvriendelijke apparaten; daarom willen we dat ze zo lang mogelijk meegaan. Dat maakt regelmatig ontkalken erg belangrijk. Waar water is, is meestal kalk. Vooral het warmte-element is erg gevoelig voor kalk en werkt minder goed onder kalkaanslag, naarmate er meer kalk vast hecht. Uiteindelijk gaat je warmte-element zelfs kapot.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk regelmatig je wasmachine te ontkalken. Het is een goed idee om dit maandelijks te doen. Woon je in een omgeving waar het water erg hard is? Hard water bevat meer kalk, waardoor je sneller kalkaanslag hebt. Was in dat geval iets vaker met azijn. In omgevingen met zacht water is maandelijks voldoende. In het onderstaande stappenplan lees je precies hoe je dit doet.

Dit heb je nodig

Er zijn verschillende producten om je wasmachine mee te ontkalken, maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan de milieuvriendelijkste. Dit is vaak ook meteen de goedkoopste manier. Daarom gebruik ik altijd azijn. Een goed alternatief is soda of speciale ontkalktabletten voor wasmachines. De laatste is vanzelfsprekend niet zo milieuvriendelijk.

Voor mijn methode gebruik je:

 • natuurazijn of schoonmaakazijn;
 • je wasmachine die aan een ontkalkingsbeurt toe is;
 • een beetje geduld.

Alternatief
 – Heb je geen azijn in huis? Geen nood. Gebruik een vaatwastablet! Kies een lang en warm (minimaal 60 °C) programma en de vaatwastablet doet de rest.

Stap 1: Azijn

Giet een hele fles azijn leeg in de trommel van je wasmachine. Zowel natuurazijn als schoonmaakazijn voldoen hier.

Stap 2: Programma kiezen

Kies het programma met de hoogste temperatuur, het liefst 90 °C. Deze programma's duren vaak twee tot drie uur of zelfs langer. Relax ondertussen, lees een boek of trakteer jezelf op iets anders leuks!

Stap 3: Schone wasmachine

Na afloop van het gekozen wasprogramma is je wasmachine weer helemaal schoon, vrij van kalk en klaar voor je volgende berg was!

Help, mijn wasmachine stinkt!

Ruikt je wasmachine onaangenaam? Dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door ophopingen van zeep en resten wasmiddel. Het bovenstaande stappenplan helpt ook bij dit probleem. Er zijn echter nog een paar dingen die je doet wanneer je wasmachine stinkt:

 • Regelmatig je wasmachine schoonmaken, en dan vooral de trommel. De trommel schoonmaken voorkomt veel ellende (of lost dit juist op). Maak de ring onder het deurtje goed schoon. Zit er schimmel op, gebruik dan een beetje bleekmiddel.
 • Controleer het filter. Hiervoor vind je een klepje in de rechterhoek aan de onderkant. Schroef de dop los (hou er rekening mee dat er wat water vrij kan komen) en maak de dop goed schoon. Soms vind je hier sokken, haarclipjes, maar vooral veel viezigheid zoals haar en huidschilfers. Dit alles ruikt verre van fris, dus zet je schrap!
 • Laat je wasmachine leeg draaien op een hoge temperatuur. Hierdoor lossen zeepresten op. Volg de stappen die hierboven genoemd zijn.

Tips voor een langere levensduur voor je wasmachine

Behalve met enige regelmaat je wasmachine ontkalken en schoonmaken, zijn er nog een paar dingen die je kunt doen om de levensduur van je wasmachine te verlengen.

Zet je wasmachine op vlakke vloer en gebruik een waterpas om er zeker van te zijn dat je wasmachine recht staat. Staat deze ook maar een beetje scheef, dan komt er teveel druk op bepaalde onderdelen en slijten deze eerder.

Wees voorzichtig! Wanneer je was klaar is, doe je voorzichtig de deur open en wanneer je de was in je wasmachine doet, doe je deze voorzichtig weer dicht. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het scharnier van de deur laten vervangen is niet goedkoop.

Laadt je wasmachine niet te vol! Te zware ladingen zorgen voor snellere slijtage. Prop je wasmachine niet overvol: als dat dekbed niet past, forceer het dan niet.

Laat het deurtje van de wasmachine altijd open staan wanneer je de wasmachine niet gebruikt. Hierdoor kan de binnenkant van de trommel 'luchten' en ontstaat er minder snel schimmel op de rubberen onderdelen. Volg bovendien alle tips in dit artikel en het kan (bijna!) niet fout gaan.

Conclusie

Nu je weet hoe je het beste je wasmachine ontkalkt, gaat deze langer mee. Volg de extra tips over hoe je de levensduur van je wasmachine verlengt en je weet dat je je best hebt gedaan! Heb jij nog een goede tip voor het ontkalken van je wasmachine? Laat het me dan even weten hieronder. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu