Onze categorieën
Over onsContact

Vijverslib Verwijderen doe je Zo

Amber Christen
Auteur: Amber Christen
Published 06.02.2023 - Updated 20.02.2023
Vijverslib Verwijderen doe je Zo

Het is je grote trots: die prachtig aangelegde vijver in je tuin, een waar paradijs voor je koikarpers! Of misschien heb je juist een kleinere kuip voor een paar goudvissen? Hoe groot je vijver ook is, onderhoud is belangrijk wanneer je graag optimaal van je vijver geniet. Vijverslib verwijderen hoort hierbij.

Slib in je vijver bestaat uit onder andere verteerde bladeren, dode waterplanten en ander organisch afval. Hoe meer de sliblaag zich opbouwt, hoe groter de kans is dat het de biologische balans in je vijver verstoort. Het water wordt bijvoorbeeld te voedselrijk, waardoor de algengroei toeneemt, of er ontstaan bacteriële problemen.

Dit voorkom je door het vijverslib tijdig te verwijderen. Ik leg je in onderstaand stappenplan precies uit hoe je dat het makkelijkst doet, zodat je je vijver schoon en gezond kan houden. Zo hebben jij en eventuele vijverbewoners het meeste plezier van je vijver! 🐟

Wanneer maak je een vijver schoon?  – Je maakt je vijver bij voorkeur jaarlijks schoon, of wanneer er 3 tot 4 centimeter slib op de bodem ligt. Het beste moment hiervoor is het najaar, nadat de meeste bladeren gevallen zijn.

Voordat je begint

Vijverslib verwijderen kan op verschillende manieren: je werkt met een pomp, je gebruikt een vloeibare slibverwijderaar of je huurt iemand in wanneer je de klus zelf niet overziet. Een andere optie is het gebruik van een vijverstofzuiger.

Het grootste voordeel van de vijverstofzuiger: het water, je vissen en je waterplanten kunnen meestal in de vijver blijven, terwijl je bij het gebruik van een pomp alles weg moet halen. Daarnaast verwijder je met de stofzuiger alle soorten vuil van de bodem, terwijl een vloeibare slibverwijderaar alleen organisch materiaal afbreekt.

Bovendien klaar je de klus met een vijverstofzuiger relatief makkelijk en snel, zo lang de laag slib niet te dik is, en beschadig je je vijver niet snel. Daarom leg ik je deze methode uit. Voordat je aan de slag kan, heb je een paar spullen nodig:

Iemand verwijdert bladeren uit een vijver met een Gardena schepnet.

Stap 1: Grof afval en draadalg verwijderen

Met een vijverstofzuiger verwijder je eventueel ook grover vuil, maar het is handig als je eerst losse bladeren en ander afval uit de vijver haalt met een schepnet. Heb je last van draadalg? Verwijder dit ook eerst met een draadalgborstel.

Stap 2: Bodem stofzuigen

Pak vervolgens de vijverstofzuiger erbij. Ga langzaam over de bodem van de vijver en verwijder het slib zo veel mogelijk. Het is niet erg als er nog wat modder achterblijft, maar bij voorkeur is dit niet meer dan een centimeter.

Let op dat je niet te snel stofzuigt. Dan loop je het risico dat het slib gaat dwarrelen, waardoor het water vertroebelt en je niets meer ziet. Gebeurt dit? Wacht dan even totdat het water weer opklaart.

Stap 3: Water aanvullen en planten plaatsen

Ben je klaar met stofzuigen? Kijk dan nog even hoe je vijver erbij ligt. Laat het opgezogen water teruglopen in de vijver voor zover dit niet al gebeurd is en vul het water eventueel nog aan.

Tips

Bedenk ook: voorkomen is beter dan genezen. Een goed aangelegde vijver vereist minder onderhoud. Ook wanneer je vijver er al een tijdje ligt en je het ontwerp niet makkelijk meer aanpast, kun je nog steeds verbeteringen aanbrengen. Ik geef je een paar tips.

 • Bedenk wat voor soort vijver je hebt. Heb je vissen? Dan vervuilt het water sneller en heb je een pomp met filter nodig, als je deze nog niet hebt. Vijvers met alleen planten kunnen zonder pomp.
 • Zorg dat je voldoende waterplanten hebt, en dan met name zuurstofplanten en bodemplanten. Plaats eventueel nieuwe planten na het schoonmaken van je vijver. Bodemplanten zijn handig omdat deze de bodem van je vijver gezond houden.
 • Span in het najaar eventueel een net over je vijver. Dit vangt bladeren op, voordat ze in het water terechtkomen. Zo verminder je slibvorming enigszins.
Iemand die een vijverstofzuiger gebruikt.

Conclusie

Hopelijk heb je nu een duidelijk antwoord op de vraag: "hoe verwijder je vijverslib uit je vijver?" Wanneer je slib op tijd verwijdert, houd je je vijver gezond en helder. Een win-winsituatie voor jezelf en je vijverbewoners.

Heb je nog vragen of heb je juist goede tips? Laat het ons dan weten via onderstaand feedbackformulier. Bedankt voor het lezen en succes met de schoonmaak van je vijver! 😊

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Amber Christen
Amber Christen
Amber is een student en zzp'er met een passie voor geschiedenis, taal en allerlei vormen van creativiteit. Enkele jaren geleden heeft ze haar bachelordiploma Geschiedenis behaald en momenteel gaat ze voor de master Neerlandistiek. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf in grafisch vormgeven, fotografie en illustratie en schrijft ze erg graag.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu