Onze categorieën
Over onsContact

Hoe Verwijder Ik Schimmel op Kit?

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 05.07.2021 - Updated 05.07.2021
Hoe Verwijder Ik Schimmel op Kit?

Je kent het wel: je hebt je badkamer zo net mogelijk gekit of misschien juist je raamvenster, maar binnen een paar maanden zitten er alweer zwarte vlekjes op. De eerste paar seconden probeer je jezelf nog te overtuigen dat het wat stof is, maar dat mag niet baten: het is écht schimmel. Het ziet onhygiënisch uit en brengt bovendien gezondheidsrisico's mee als je gevoelige luchtwegen hebt.

Bovendien ruikt het vaak muf en is het eigenwijs als maar kan zijn, want we weten allemaal dat het in no-time ook weer terug komt. Geen nood! Hieronder geef ik je een aantal tips over hoe je schimmel op kit verwijdert en hoe je ervoor zorgt dat het niet terugkomt.

#1 Bleekmiddel of chloor

Druppel wat chloor of bleekmiddel op de aangetaste kit, smeer het uit met een oude tandenborstel en laat dit een uurtje intrekken. Na een uurtje verwijder je het chloor met een oude doek, of je spoelt het schoon met de douchekop. Draag altijd schoonmaakhandschoenen wanneer je met chloor of bleek aan de slag gaat, want dat spul bijt ontzettend! 🧤

Hou er wel rekening mee dat chloor de schimmel alleen tijdelijk verwijdert. Om de groei van schimmel tegen te gaan, moet je deze behandeling regelmatig herhalen.

#2 Ammoniak

Ammoniak is net als chloor of bleek geen permanente oplossing, waardoor deze behandeling ook herhaling vergt als je terugkeer van de schimmel wilt voorkomen. Je krijgt je kit er ieder geval mee schoon.

Gebruik ook wanneer je met ammoniak aan de slag gaat rubberen handschoenen om je huid mee te beschermen. Zet bovendien een raam open en mix ammoniak niet met andere schoonmaakproducten. Hiermee kun je per ongeluk giftige gassen creëren, met alle gevolgen – van flauwvallen tot luchtwegproblemen – van dien.

#3 Baking soda

Baking soda is alleen geschikt om kleine vlekjes schimmel mee te verwijderen. Zijn je kitranden flink aangetast, dan moet je met een speciaal middel zoals HG Schimmelreiniger aan de slag.

Wil je toch met baking soda aan de slag om een klein plekje te behandelen, dan maak je er een pasta van door een schepje baking soda met water te mengen en het vervolgens op de aangetaste kit aan te brengen. Laat het zo lang mogelijk intrekken en veeg het vervolgens weg.


Ventilatie
 – Schimmel wordt veroorzaakt door vocht in een ruimte wat niet weg kan. Zorg daarom altijd voor voldoende ventilatie, ook als je de schimmel hebt verwijderd, want anders komt hij zo weer terug. Is er genoeg ventilatie en blijft de schimmel terugkomen? Schakel dan een vakman of -vrouw in zodat deze op zoek kan naar de oorzaak en dit professioneel kan aanpakken.

#4 Tea tree-olie

Wist je dat dit goedje schimmels doodt? En ik maar denken dat het alleen goed was voor je huid! Helaas is tea tree-olie niet goedkoop en mag je er ook niet te zuinig mee zijn. Als tegenhanger van die nadelen werk je met de kennis dat deze olie volledig natuurlijk is en tot diep in de schimmel dringt, waardoor zelfs de sporen hiervan verdwijnen. Herhaal de behandeling een paar keer en je bent zo van je schimmel af, mits de oorzaak ook wordt aangepakt.

#5 Waterstofperoxide

Waterstofperoxide is een goedkoop en effectief middel tegen schimmel. Het is bovendien schimmelwerend, waardoor de schimmel niet meteen terugkomt. Doe onverdunde waterstofperoxide in een sprayflesje en spray de aangetaste kit goed in. Laat het een paar uur weken en veeg het daarna droog met een doek. Voilà, je schimmel is voorlopig weg!

#6 Borax

Borax is een ideaal schoonmaakmiddel. Helaas is pure borax sinds 2010 niet meer te krijgen, omdat het als gif geregistreerd staat. Alles wat je daarom koopt met de naam 'Borax' erop, is een vervanger met een iets andere samenstelling. Wel werkt het net zo goed als het originele product.

Kun je geen Borax (of een vervanger) vinden? Dan kun je je heil wellicht bij Biotex vinden, want dit heeft ongeveer dezelfde eigenschappen.

Je maakt een mix van borax (of Biotex): meng een kopje borax met een liter warm water. Maak een doek nat en smeer het mengsel op de aangetaste kit. Wanneer het is opgedroogd, veeg je de kit even na met een schone, vochtige doek. Borax zorgt ervoor dat de schimmel niet meteen terugkomt, maar je moet de behandeling wel herhalen.

De oorzaak van schimmel op kit

De oorzaak van schimmel, waar dan ook in je huis, is altijd vocht. Als vocht niet weg kan, ontstaat schimmel. Het is daarom van groot belangrijk om je hele huis goed te ventileren. Wanneer je je huis goed ventileert, ontstaat nergens schimmel ... toch? Is dit toch het geval, dan ligt het probleem waarschijnlijk ergens anders.

Waar dan? Denk aan een lek ergens in een waterleiding, of misschien een scheur in de buitenmuur waardoor vocht zich naar binnen wurmt. Ook condens leidt uiteindelijk tot schimmel als het nergens heen kan.

Een goede luchtontvochtiger helpt bij het bestrijden van vocht en het weren van schimmel – maar hoewel zo'n luchtontvochtiger een effectief apparaat is, pakt het niet de oorzaak aan.

Kun je de oorzaak niet vinden, dan is het zeker de moeite om een vakman of -vrouw in te schakelen zodat deze op zoek kan. Hij of zij adviseert je over de beste manier van aanpak.

Schimmel professioneel laten verwijderen

Je kunt er voor kiezen om schimmel professioneel te laten verwijderen, maar ook hier geldt: het is geen permanente oplossing als de oorzaak niet wordt aangepakt. Heb je last van veel schimmel in je huis, dan is het belangrijk om dit regelmatig te (laten) reinigen. Schimmel is ongezond en kan zelfs problemen aan de luchtwegen veroorzaken.

Als het om schimmel op kit gaat, is de kit verwijderen en nieuwe kit aanbrengen meestal de gemakkelijkste oplossing. Heb je een muur die (gedeeltelijk) is aangetast door schimmel? Laat de muur dan eerst goed reinigen. Na de reiniging wordt er in de meeste gevallen speciale, schimmelbestendige verf aangebracht.

Ook hier geldt weer dat eerst de oorzaak moet worden aangepakt: uiteindelijk komt de schimmel terug als het vochtprobleem blijft bestaan. Ligt het bijvoorbeeld aan een gebroken leiding, dan laat je voor een nieuwe laag verf eerst een loodgieter langskomen.

Conclusie

Schimmel op je kit is vervelend, ongezond en het staat niet netjes. Hopelijk heb ik je geholpen met de bovenstaande tips. Heb jij nog een goede tip? Laat het me dan zeker weten. Bedankt voor het lezen! 🛁

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!







    Double-click to edit button text.
    Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
    Contact
    Email
    [email protected]
    Adres
    Verlengde Duinvalleiweg 295
    1361BR, Almere
    Nederland
    © 2021 mercat.nl All rights reserved

    Bedankt voor het abonneren :)

    crossmenu