Onze categorieën
Over onsContact

Ramen Wassen? De 10 Beste Tips Vind Je Hier!

Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Auteur

Er zijn maar weinig mensen die ramen wassen leuk vinden. Het neemt veel tijd in beslag en wanneer je denkt klaar te zijn zie je weer een streep. Erg frustrerend! Daarom ben ik op zoek gegaan naar de 10 beste tips om je ramen streeploos én op een eenvoudige manier te wassen. Lees snel verder! 🪟

#1 Stofzuig eerst

Ramen zijn de ideale verzamelplaatsen voor stof, spinnenwebben en andere viezigheid. Wanneer je meteen aan de slag gaat zonder dit weg te halen, verspreid je deze viezigheid over je ramen. Hierdoor ben je nog langer bezig met de klus en dat wil je natuurlijk voorkomen. Bovendien trek je misschien krassen in je ruiten als je grover gruis tegen het oppervlak aanwrijft tijdens het wassen!

De gemakkelijkste manier om deze viezigheid uit de hoekjes en randjes te krijgen, is door een goede stofzuiger te gebruiken. Gebruik het kleine ronde borsteltje en je bent er zo mee klaar. Heb je geen geschikte stofzuiger of is je verlengkabel te kort, gebruik dan een zachte borstel.

#2 Gebruik een grote spons

Gebruik een grote spons. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar veel mensen gebruiken een klein afwassponsje. Als je niets anders in huis hebt, prima, maar hou er rekening mee dat je sneller klaar bent als je een grote spons gebruikt. Een spons die je gebruikt om je auto mee te wassen, is bijvoorbeeld ook ideaal om je ramen mee in te soppen.

Als je een kleine spons gebruikt, loop je meer risico op strepen. Tegen de tijd dat je de laatste hoek van je raam hebt afgesopt, is het gebied waar je begonnen bent misschien weer deels opgedroogd, met alle gevolgen van dien.

#3 Gebruik afwasmiddel, maar niet teveel

Afwasmiddel werkt ontvettend en is daarom ideaal om je ramen mee te wassen. Gebruik echter niet teveel, want dan krijg je juist strepen. Elk afwasmiddel volstaat voor dit doel.

Heb je geen afwasmiddel in huis of ben je op zoek naar een milieuvriendelijkere manier van schoonmaken? Gebruik dan natuurazijn. Het ruikt niet bepaald lekker, maar ook dit werkt ontvettend en levert het gewenste resultaat!

#4 Je ramen goed insoppen

Ook deze tip lijkt een inkoppertje, maar er zijn veel mensen die even snel hun ramen insoppen en vervolgens even snel hun ramen droog trekken en zich dan afvragen waarom er vieze vegen op hun raam te zien zijn. Tijdens het insoppen mag je best wel wat kracht zetten: je ramen moeten immers schoon worden.

Doe je dit niet goed, dan kun je opnieuw beginnen en ben je vervolgens twee keer zo lang bezig. Zitten er vlekken op je ramen, zoals bijvoorbeeld vogelpoep, dan maak je deze als eerste nat en laat je het even weken. Zo voorkom je dat je het later over je hele raam uitveegt.

Schone ramen achter luxaflex, vooraanzicht

#5 Gebruik een rechte trekker

Weer zo'n inkoppertje (sorry!), maar bekijk je ramenwisser eens goed van dichtbij. Is deze kaarsrecht? Mist hij geen stukjes rubber? De ramenwisser of -trekker moet in perfecte staat zijn, anders krijg je je ramen er niet streeploos schoon mee. Zodra deze beschadigd is, is het tijd om deze te vervangen. Een groot drama is dit niet, aangezien ze hartstikke goedkoop zijn. 🪙

#6 Voeg glansspoelmiddel toe

Als je een vaatwasser hebt, heb je vaak ook glansspoelmiddel in huis. Glansspoelmiddel op zich maakt je ramen niet schoon, maar als je het in combinatie gebruikt met afwasmiddel, dan helpt het zeker mee aan het streeploze resultaat. Een scheutje volstaat.

#7 Was je ramen niet in de volle zon

Heerlijk, het zonnetje schijnt. Het perfecte weer om buiten je ramen te wassen! Of toch niet? Nee, helaas, wanneer je de ramen in de volle zon wast, drogen ze te snel en krijg je strepen en de welbekende opgedroogde watervlekken. Wacht daarom tot de zon niet vol op je ramen staat is, of doe het op een minder zonnige dag.

#8 Voeg een ui toe

Snij een ui in vier delen en voeg deze toe aan je emmer met water en afwasmiddel. Ja, je leest het goed! De sappen van de ui zorgen ervoor dat stofjes, vetten en andere viezigheid van de ramen losraken.

#9 Neem de tijd

"Haastige spoed is zelden goed," zoals mijn oma altijd zei. Ze had gelijk! Als je te snel je ramen wast, sla je gedeeltes over, laat je vuil zitten en worden je ramen nou eenmaal niet goed schoon. We weten allemaal dat dat alleen tot frustratie leidt.

#10 Werk van links naar rechts

Bewezen is het niet, maar over het algemeen heb je minder strepen als je van links naar rechts je ramen lapt, en niet van boven naar beneden. Dit doe je in één beweging. Hierdoor vang je alle druppels op. Veeg af en toe je trekker schoon met een droge doek.

Conclusie

Hopelijk helpen de bovenstaande tips je bij het wassen van je ramen. Leuker word het er niet door, maar wel sneller, waardoor je meer tijd overhoud om leuke dingen te doen. Staat jouw ultieme tip er niet tussen? Laat het me dan weten en wie weet neem ik je tip op in het lijstje. Bedankt voor het lezen!

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Was dit artikel behulpzaam?

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu