Onze categorieën
Over onsContact

Help, mijn Nespresso-Apparaat lekt!

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 18.08.2021 - Updated 13.06.2022
Help, mijn Nespresso-Apparaat lekt!

Het is goed mogelijk dat je Nespresso-apparaat lekt na een langere tijd van intensief gebruik. Zonde natuurlijk; je heerlijke koffie komt nu deels naast het kopje terecht. Op zoek naar een oplossing? Lees dan snel verder voor Eerste Hulp bij Nespresso Lekkages!

Op zoek naar de oorzaak

Je hebt je dagelijkse cafeïne-bommetje nodig en zet zoals altijd je Nespresso-apparaat aan. Helaas eindigt er meer water naast het kopje dan erin. Hierdoor heb je minder koffie en dat hoort natuurlijk niet. Om een oplossing te vinden, moeten we er eerst achter komen waar het probleem ontstaat.

Kijk waar het probleem vandaan komt. Je ziet dat het water in het bakje terecht komt, maar waar komt het vandaan? Wanneer het water in het opvangbakje terecht komt, is het vaak de cuphouder die lekt.

Om er zeker van te zijn of het de cuphouder is die lekt, zet je een kop koffie zonder cup. Eigenlijk zet je dan alleen een kopje water. Hierdoor zie je beter waar de lek vandaan komt en of het aan de cups of de cuphouder ligt.

De volgende stap is het grondig reinigen van je Nespresso machine. Hieronder leg ik je uit hoe je dit doet.

Dit heb je nodig

Ik ga je uitleggen hoe je een goed Nespresso-apparaat grondig schoonmaakt en ga er hier vanuit dat dit al een tijdje niet is gebeurd. Vuil en kalk hoopt zich sneller op dan je denkt, waardoor het voor verstoppingen kan zorgen. Door een verstopping kan de machine gaan lekken. Dit heb je nodig:

 • Warm water
 • Afwasmiddel
 • Sponsje
 • Droge doek

Mijn Nespresso lekt, wat nu?
 – Het allereerste wat je doet is je machine grondig reinigen. Op die manier kom je er meteen achter of de lekkage door achterstallig onderhoud komt. Kijk ook de cups na. Als deze verbogen zijn, kunnen ze gaan lekken. Lekt de machine nog steeds, zelfs na het volgen van het onderstaande stappenplan? Neem dan contact op met de klantenservice van Nespresso. 

Stap 1: Losse onderdelen reinigen

Maak een sopje van warm water met afwasmiddel en haal de cuphouder, druipbakje en de watertank van het apparaat af. Maak deze allemaal grondig schoon. Maak je deze niet op tijd schoon, dan is het druipbakje de ideale broedplaats voor schimmels en bacteriën. Dit geldt ook voor de watertank: laat je hier water in staan, dan gaan hier schimmels en bacteriën in groeien.

Stap 2: De detectielens reinigen

De detectielens zit in het apparaat. Je komt erbij door de onderhoudsmodule te verwijderen. De onderhoudsmodule zit aan het druipbakje vast en bevat de capsules.

De lens maak je voorzichtig schoon met een zachte doek. Je veegt alleen de vlekken weg, je hoeft hier geen water en zeep te gebruiken.

Stap 3: De koffie-uitlaat en behuizing reinigen

De koffie-uitlaat is het buisje waar de koffie doorheen stroomt. Deze kan verstopt raken. Daarom is het belangrijk deze regelmatig schoon te maken. Dit doe je door met een vochtig doekje eventuele afzetting te verwijderen. Maak ook de buitenste randen en de binnenwanden van de plaats van de capsulehouder schoon.

Ontkalken

Tijd om te ontkalken. Je kunt er overigens ook voor kiezen om eerst te ontkalken en daarna je Nespressomachine schoon te maken. Ontkalk je machine minstens elke drie maanden. Woon je in een omgeving met hard water, dan doe je dit vaker. Doe je dit niet, dan kunnen de leidingen verstopt raken door kalkaanslag.

Niet alle Nespresso-apparaten zijn hetzelfde. Het is daarom een goed idee om de handleiding erop na te slaan voordat je begint met ontkalken. Zo weet je zeker dat je het goed doet.

Stap 1: Het apparaat voorbereiden

Maak de capsulehouder volledig leeg. Plaats alle onderdelen terug in de machine en zet het apparaat aan. De meeste Nespresso-apparaten hebben een ontkalkingsstand. Zet je apparaat in de ontkalkingsstand.

Stap 2: De tank vullen

De tank vul je met ontkalkingsoplossing. Je gebruikt hiervoor een speciaal ontkalkingsmiddel of wanneer je liever op een milieuvriendelijke manier ontkalkt, gebruik je hiervoor azijn. Welk product je ook kiest, vul de tank met dit middel.

Stap 3: Begin het ontkalkingsproces

Heeft je Nespresso-apparaat een ontkalkingsprogramma, dan druk je nu op een willekeurige knop. Heeft je Nespresso-apparaat geen ontkalkingsprogramma, dan zet je een paar kopjes koffie met het ontkalkingsproduct in de tank. Op die manier worden de leidingen ontkalkt. Herhaal dit proces twee of drie keer.

Stap 4: Naspoelen

Spoel nu twee keer na met schoon water. Hierdoor weet je zeker dat je volgende kopje koffie niet naar azijn of schoonmaakmiddel smaakt.

Stap 5: Onderdelen afspoelen en drogen

Spoel nu alle losse onderdelen af en droog ze af voordat je ze terugplaatst. Klaar!

Nespresso-apparaat met paarse cups, vooraanzicht

Lekt het apparaat nog steeds?

Je Nespresso-apparaat is schoon en kalkvrij, maar lekt nog steeds. Geen nood - er zijn nog een paar dingen om naar te kijken. Misschien ligt het aan de cups.

De cups van Nespresso hebben een randje wat heel gemakkelijk verbuigt. Wanneer je boodschappen hebt gedaan en de cups onder een zak aardappelen liggen, dan is het kwaad al geschied. De randjes sluiten niet goed meer aan op de vorm en het water lekt langs de cups.

De oplossing is simpel hier: buig de randjes terug of gebruik een nieuwe cup om te kijken of het apparaat nog steeds lekt.

Wanneer het lekken nog steeds niet verholpen is

Je Nespresso-apparaat is schoon, er zijn nergens verstoppingen en de cups zijn prima. Helaas, je apparaat lekt nog steeds. Geen nood! Er is nog steeds hoop. Ik raad je aan om zelf niet meer aan het apparaat te sleutelen. Dit is immers niet zonder risico's en wanneer je nog garantie hebt, kan deze komen te vervallen.

Zit er nog garantie op je Nespresso? Neem dan contact op met de klantenservice van Nespresso. Zelfs als je garantie verlopen is, kan de klantenservice je vaak helpen of in ieder geval handige tips geven.

Conclusie

Hopelijk heb je wat gehad aan het bovenstaande stappenplan en lekt je Nespresso-apparaat niet meer. Lekt het apparaat nog steeds, geen nood. Overal is een oplossing voor en het loont de moeite om contact op te nemen met de klantenservice van Nespresso. Heb jij nog een goede tip voor een lekkend Nespresso-apparaat? Laat dan zeker een reactie achter. Bedankt voor het lezen!☕

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu