Veel ouders hebben op een gegeven moment besloten om hun collectie videobanden met kinderfilmpjes over te zetten naar dvd's. Echter, het probleem is dat deze dvd's bijna niet meer af te spelen zijn op moderne laptops. Hier komt de beste optische drive van pas. Je sluit het eenvoudig aan op je laptop en geniet weer volop van je favoriete cd's, dvd's en blu-ray-schijven. Neem alvast een kijkje bij het aanbod voordat je verder leest.
In dit digitale tijdperk lijkt het alsof we geen behoefte meer hebben aan cd's en dvd's, maar toch hebben velen van ons nog bestanden die we willen bekijken of bewaren. Helaas worden de meeste laptops en pc's tegenwoordig zonder interne optische drive geleverd.
Gelukkig biedt een externe optische drive een handige oplossing. Er zijn echter verschillende varianten beschikbaar, dus het is belangrijk om te weten welke lees- en schrijfsnelheid je nodig hebt en welk schijfformaat wenselijk is. Hieronder zal ik meer informatie geven, maar kijk eerst eens naar de top 3 populaire modellen van dit moment!
Vind hier alle informatie om de allerbeste keuze te maken!
Een optische drive, ook wel bekend als een schijfstation of dvd/cd-drive, is een component dat je kunt aansluiten op of dat al in je computer, game console of dvd-speler zit. Het maakt gebruik van lasers om gegevens te lezen en te schrijven op schijven zoals cd's of dvd's.
Als je bijvoorbeeld een film op een dvd wilt kijken, bevat deze schijf informatie in de vorm van miljoenen minuscule kuiltjes en bultjes die niet met het blote oog waarneembaar zijn. De computer leest dit patroon als een reeks enen en nullen, wat bekend staat als het binaire stelsel. Deze code geeft instructies aan de computer over wat te doen en weer te geven.
Hoewel alle optische drives gegevens kunnen lezen, kunnen velen ook gegevens schrijven, oftewel branden. Maar daar vertel ik later meer over!
Hoewel externe harde schijven en cloudopslag steeds populairder worden, lijkt een optische drive misschien overbodig in dit tijdperk. Het gebruik van cd's en dvd's neemt af en ze verdwijnen langzaam uit het dagelijks leven. Toch is er nog steeds een grote markt voor deze technologie.
Bijna geen enkele moderne laptop of zelfs de beste mini-pc biedt nog de mogelijkheid om een schijf te lezen of te branden. Dit is waar optische drives van pas komen. Veel mensen hebben nog steeds oude films op dvd of bijvoorbeeld een groep 8-musical die ze graag willen bekijken. Dit kan alleen met een optische drive om ze af te spelen. Sluit er een aan op een 15-inch laptop en geniet van je favoriete content!
Zelfs in dit digitale tijdperk kan een optische drive nog steeds erg handig zijn voor het opslaan van belangrijke bestanden of het maken van back-ups. Het grote voordeel is dat het veel beter bestand is tegen schade dan bijvoorbeeld een usb-stick of harde schijf. Bovendien kunnen eventuele schade of fouten vaak vroegtijdig worden herkend en opgelost.
Een ander voordeel is dat er geen fouten kunnen optreden op een schijf, wat wel het geval kan zijn bij een harde schijf of usb-stick. Bovendien is de informatie op een schijf fysiek ingebrand, waardoor het niet vatbaar is voor hackpogingen.
Een aantal jaar geleden was het gebruikelijk dat elke computer of laptop een ingebouwde optische drive had. Echter, in de afgelopen jaren is dit sterk veranderd en kom je vrijwel geen enkele laptop meer tegen met zo'n drive. Dit komt omdat het gebruik ervan verminderd is, om kosten te besparen en om laptops dunner en lichter te maken.
Bij desktop pc's zie je nog steeds enkele gevallen waarin een optische drive aanwezig is, vooral bij pc's die specifiek bedoeld zijn voor gaming. Als je van nostalgie houdt en oudere spellen wilt spelen, dan is een optische drive onmisbaar. Veel van deze games zijn namelijk alleen beschikbaar op een fysieke schijf.
Een interne optische drive is een component die al in de computer zelf is ingebouwd en direct verbonden is met het moederbord. Het kan lastig zijn om achteraf een optische drive toe te voegen, en soms is het zelfs helemaal niet mogelijk. Als je graag een interne optische drive wilt hebben, is het handig om bij de aanschaf van een computer te kiezen voor een model waar deze al ingebouwd is.
Gelukkig zijn er externe optische drives beschikbaar voor computers zonder ingebouwde drive. Dit zijn losse apparaten die je eenvoudig via een usb-kabel op je computer aansluit. Het mooie is dat ze geen aparte voeding nodig hebben, omdat ze hun stroom rechtstreeks uit de computer halen.
Bij sommige modellen moet je mogelijk drivers (stuurprogramma's) installeren om de optische drive te kunnen gebruiken. Maar maak je geen zorgen, de installatie is meestal eenmalig en erg eenvoudig. Vaak zijn optische drives zelfs plug-and-play, wat betekent dat je ze direct kunt gebruiken zonder enige installatie.
In de eerste kop van deze tekst hebben we al even aangestipt dat er een verschil is tussen het lezen en het schrijven van een optische schijf. Sommige drives kunnen alleen lezen, terwijl andere zowel kunnen lezen als schrijven. Daarnaast is er ook verschil tussen de schijven zelf. Niet elke schijf kan worden beschreven met nieuwe informatie. We kunnen ze grofweg in drie varianten indelen: ROM, R en RW (RE).
ROM staat inderdaad voor read-only media, wat betekent dat de schijf alleen kan worden gelezen. Dit type schijven, zoals cd's en dvd's, kunnen niet worden beschreven of overschreven. Ze zijn ideaal voor het opslaan van gegevens die permanent moeten blijven, zoals muziekalbums, films of software-installatiebestanden. Je kunt er dus geen nieuwe informatie op branden.
R-schijven, ook wel beschrijfbare schijven genoemd, kun je alleen 'beschrijven' als er nog niks opstaat. Je kunt deze schijven leeg kopen en vervolgens branden met de gewenste gegevens. Het belangrijke punt is dat eenmaal gebrande informatie niet meer kan worden verwijderd of overschreven. Dit maakt ze ideaal voor het maken van back-ups of het archiveren van belangrijke bestanden die je niet per ongeluk wilt wijzigen of verwijderen.
RW-schijven, ook wel herschrijfbare schijven genoemd, bieden de mogelijkheid om de informatie die erop staat te verwijderen en te overschrijven met nieuwe bestanden. Dit betekent dat je deze schijven kunt hergebruiken en bijwerken, in tegenstelling tot R-schijven waarbij gebrande informatie permanent is.
Met RW-schijven kun je flexibel omgaan met de opslagruimte en heb je de vrijheid om gegevens te verwijderen of bij te werken wanneer dat nodig is. Ze zijn handig als je regelmatig wijzigingen wilt aanbrengen in de inhoud van de schijf, zoals het bijwerken van een muziekcollectie of het opslaan van tijdelijke bestanden.
Het schijfformaat dat een optische drive kan lezen, is een ander belangrijk punt om op te letten. Dit verwijst niet naar de fysieke afmetingen van de schijf, maar naar het bestandstype en de opslagcapaciteit. De bekendste formaten zijn cd, dvd en Blu-ray.
De opslagcapaciteit varieert per formaat. Een cd heeft ongeveer 700 MB (megabyte) aan opslagruimte. Een dvd biedt aanzienlijk meer, zo'n 4,7 GB (gigabyte, waarbij 1 GB gelijk is aan 1000 MB). Blu-ray-schijven zijn de koplopers met 25 GB per laag.
Een Blu-ray-schijf kan meerdere lagen hebben en kan zowel aan de voorkant als aan de achterkant gelezen en beschreven worden. Dit wordt aangeduid als "dual layer" (DL). Er zijn ook Blu-ray XL-schijven met drie of vier lagen, die we "bd-XL-schijven" noemen. Een TL (triple layer) kan maximaal 100 GB aan gegevens bevatten, terwijl een QL-schijf (quadruple layer) zelfs 128 GB aan bestanden kan bevatten.
De absolute koning onder de schijven is de db-XL/DS/TL-schijf, met drie lagen aan elke zijde. Deze schijf heeft een maximale opslagcapaciteit van 200 GB. Alle genoemde schijven zijn verkrijgbaar als ROM, R of RW versies, afhankelijk van of ze alleen leesbaar zijn, beschreven kunnen worden of herschrijfbaar zijn.
Elke optische drive heeft zijn eigen lees-, schrijf- en/of herschrijfsnelheid. Hoe hoger de snelheid, hoe sneller bestanden kunnen worden gelezen of gebrand.
Om de totale snelheid te berekenen, gebruiken we een eenvoudige formule die we aanduiden met 'schijfformaat x snelheid'. Elk schijfformaat heeft een basissnelheid waarvan we kunnen uitgaan. Je vermenigvuldigt de basissnelheid van het formaat met de snelheid van de optische drive om de totale lees- en schrijfsnelheid te krijgen.
De snelheid wordt weergegeven als 'schijfformaat x snelheid'. Elk schijfformaat heeft zijn eigen basissnelheid. Om de totale lees- en schrijfsnelheid te berekenen, vermenigvuldig je de basissnelheid met het getal dat volgt na de 'x'. Ik zal het even voor je verduidelijken. 😃
Hier is een voorbeeld om het wat gemakkelijker te begrijpen. Het uiteindelijke resultaat wordt aangegeven in Mb/s (megabit per seconde), wat aangeeft hoeveel megabits er per seconde worden gelezen of gebrand.
Snelheid schijf: | Drive leest uit: |
---|---|
Cd (x24) | 0,150 Mb/s x 24 = 3,6 Mb/s |
Dvd (x8) | 1,385 Mb/s x 8 = 11,08 Mb/s |
Bd (x6) | 6,74 Mb/s x 6 = 40,44 Mb/s |
Over het algemeen duurt branden langer dan lezen. Dit komt doordat bij het lezen alleen de kuiltjes en bultjes op de schijf worden gescand. Bij het branden wordt nieuwe informatie op de schijf gebrand, wat vanzelfsprekend meer tijd kost.
Naast de lees- of schrijfsnelheid van een schijf is de gegevensoverdrachtssnelheid ook belangrijk, en deze wordt beïnvloed door de aansluiting van de (externe) optische drive.
Bijna elke externe optische drive heeft een usb-aansluiting. Er zijn drie verschillende varianten: micro-usb, usb-a en usb-c. Het type aansluiting heeft een grote invloed op de snelheid. Bovendien zijn er verschillende versies van usb, zoals 2.0, 3.0, 3.1, 3.2, 4.0. Hoe hoger het nummer, hoe nieuwer de versie.
Micro-usb is meestal de oudste versie, namelijk usb 2.0. Bij usb-a zijn er drie versies beschikbaar: 2.0, 3.0 en 3.1. Usb-c is verkrijgbaar in de hogere versies. Het is belangrijk om te weten dat niet elke computer een usb-c-aansluiting heeft, alleen de nieuwere modellen. Let dus op welke aansluiting jouw computer heeft.
Voordat je een optische schijf aanschaft, is het belangrijk om te controleren of deze compatibel is met het besturingssysteem dat je gebruikt. Bijvoorbeeld, als je een Mac met iOS hebt, is niet elke optische schijf geschikt voor jouw systeem. Vaak hebben merken een speciale productlijn die ontworpen is voor deze computers.
De meest gangbare besturingssystemen zijn Mac OS, Microsoft Windows, Linux en Chrome OS. Zorg ervoor dat je weet welk besturingssysteem je thuis gebruikt en controleer of het gewenste product daarmee compatibel is. Op die manier voorkom je teleurstellingen en weet je zeker dat de optische schijf goed zal werken met jouw computer.
Is iets je toch nog niet helemaal duidelijk? Wellicht vind je het antwoord op je vraag hieronder.
Een groot voordeel van cd's, dvd's en blu-ray-schijven is dat ze veel robuuster zijn dan usb-sticks of harde schijven. Ze zijn minder vatbaar voor schade en krassen, wat betekent dat je je bestanden veilig kunt bewaren. Bovendien kun je eventuele schade aan een schijf zien aankomen, waardoor je op tijd actie kunt ondernemen en je bestanden kunt overzetten naar een andere schijf.
Een optische drive is een handig onderdeel van je computer of laptop waarmee je schijven zoals cd's, dvd's of blu-ray's kunt afspelen en zelfs kunt branden als je dat wilt. Als je een computer hebt, is de optische drive waarschijnlijk al ingebouwd en kun je er meteen gebruik van maken. Maar als je een laptop hebt zonder ingebouwde drive, kun je altijd een externe optische drive aansluiten via een usb-poort.
Voordat je een optische drive aanschaft, is het slim om te controleren of deze wel compatibel is met het besturingssysteem van je computer. Sommige modellen vereisen een installatie voordat je ze kunt gebruiken. Maar maak je geen zorgen, het is meestal een eenvoudig proces en je kunt snel aan de slag met je nieuwe drive.
Dat kan ik je niet vertellen, maar om de keuze makkelijker te maken staan hieronder de beste keuzes van het moment met de belangrijkste specificaties.
1 | Pioneer BDR-XD07B | Bekijk op Bol.com |
2 | LG GP65NB60 | Bekijk op Bol.com |
3 | Asus ZenDrive U9M | Bekijk op Bol.com |
4 | LG BP60NB10 |
Als het goed is heb je nu alle informatie om de allerbeste keuze te maken! Denk hierbij aan de lees/schrijfsnelheid van de schijf, welke bestandsformaten deze aankan en of het gewenste model compatibel is met jou besturingssysteem. Is er informatie die je nog mist in dit artikel of wil je ons een compliment geven? Laat het weten in de reacties!