Onze categorieën
Over onsContact

Volg de Rode Draad met de Beste Naaimachine

Charlie Hoeben
Auteur

Is het altijd al een droom geweest om je eigen kleding te ontwerpen? Of komt er elke keer weer een gat in je broek en wil je die voortaan zelf maken? Dan is de beste naaimachine iets voor jou! Er is al genoeg afval op de wereld, die broek met dat gat erin gaat nog wel een tijdje mee als die weer gemaakt is. Hieronder staan alvast de beste keuzes van het moment, maar lees vooral verder om te weten wat bij jou persoonlijk past, want naaimachines zijn complexe apparaten.

Waarom een naaimachine kopen?

Een naaimachine komt altijd wel een keer van pas – vooral als er kinderen thuis wonen die graag spelen, of katten met scherpe klauwen. Sowieso komt er bij iedereen weleens een gat in een shirt, broek of sok, ongeacht de bewoners van je huis.

Dit is makkelijk op te lossen met een naaimachine. Daarnaast is het goed voor het milieu, omdat je minder weggooit – en ook beter voor je portemonnee, omdat je kiest om het zelf te maken in plaats van iets nieuws te kopen.

Genoeg redenen om voor een goede naaimachine te gaan dus! Het kiezen van de perfecte naaimachine is echter niet zo makkelijk. Het zijn complexe apparaten met een hoop verschillen en opties, en het ligt er ook nog eens aan hoe ervaren je al bent in gebruik. Hieronder staat de top 3 met de belangrijkste functies alvast voor je klaar, maar ik zou zeker aanraden om verder te lezen om wat meer te weten te komen. 🧵

Man waarbij zijn mouw vast blijft zitten onder naaimachine

Singer HD 4423 - Naaimachine

Singer HD 4423 - Naaimachine
Gewicht: 0 kg
Vermogen: 84 Watt
Type naaimachine: Mechanisch
Elektronisch regelbare snelheid: Nee
Geschikt voor type stof: Denim | Dunne stof | Gordijnen
Gewicht: 7750 g
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Brother CS10s - Electronische naaimachine

Brother CS10s - Electronische naaimachine
Gewicht: 6,4 kg
Vermogen: 0 Watt
Type naaimachine: Elektrisch
Elektronisch regelbare snelheid: Nee
Geschikt voor type stof: Denim | Gordijnen | Dunne stof
Gewicht: 6434 g
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Singer F1408 - Naaimachine - Wit

Singer F1408 - Naaimachine - Wit
Gewicht: 6,5 kg
Vermogen: 70 Watt
Type naaimachine: Mechanisch
Elektronisch regelbare snelheid: Ja
Geschikt voor type stof: Dunne stof | Gordijnen
Gewicht: 6170 g
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Naaimachine: Hoe maak ik de beste koop?

Waar gebruik je het voor

Een naaimachine is een veelzijdig apparaat. Wil je zelf kleding ontwerpen en in elkaar zetten? Dan ben je hier aan het goede adres. Waar gebruik je hem verder nog voor? Bijvoorbeeld voor gaten in je kleding, om gordijnen in te korten of om je sokken te stoppen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Misschien vraag je je af of het echt nodig is. Dat kan ik je niet zeggen, maar ik weet wel dat het megahandig is om in huis te hebben. Daarnaast bespaart het je een hoop geld, want nieuwe kleding kopen of het door iemand anders laten maken kost een hoop knaken. Ook is het beter voor de wereld, omdat je minder bijdraagt aan de globale afvalberg. 🗑

Verschillende soorten naaimachines

Er bestaat een weelde aan verschillende naaimachines, dus is het handig om te weten welk type het best op je behoeften aansluit. Hieronder staat een lijstje om te kijken wat het beste bij je past!

Mechanische naaimachine

Meestal zijn dit oudere modellen, maar dat maakt ze niet minder interessant. Gebruiksvriendelijkheid is het grote pluspunt van deze modellen. De naaimachines stel je makkelijk in en laten zich simpel bedienen. Voor beginners is dit dan ook absoluut aan te raden. Natuurlijk zit er ook een nadeel aan, en dat is dat je wat inlevert op nauwkeurigheid.

Elektrische naaimachine

Dit is meer voor de gevorderden onder ons, omdat ze met veel verschillende opties, steken en andere mogelijkheden komen. Dit is natuurlijk ideaal, en lijkt superhandig. Als je nog maar net begint, zie je hierdoor al snel de bomen door het bos niet meer. In ruil krijg je wel meer nauwkeurigheid en een beter resultaat!

Industriële naaimachine

Denk hierbij aan de echte professionele jongens. Zoals de naam al zegt, gebruiken ze deze in de industrie. Ze zijn razendsnel en kunnen veel typen stoffen aan. Zo naai je hiermee de dikste soorten textiel, en dat is een groot voordeel. Gebruik dit ook alleen als je al gevorderd bent, anders gaat het te snel voor je! 💨

Lockmachine

Een lockmachine is een soort naaimachine. Het is een ander apparaat, maar komt op hetzelfde neer. Een lockmachine gebruiken we vooral om zomen dicht te stikken. Deze snijdt de stof dan ook meteen af, en dat gaat een stuk sneller en netter dan wanneer je dit zelf moet doen. Een lockmachine is nuttig als je zelf kleding wilt maken – bijna onmisbaar zelfs. Ben je dit niet van plan? Dan is het niet echt nodig.

Heel veel klosjes met garen in een bakje

Vermogen

Het vermogen van een naaimachine is erg belangrijk. Hieraan zie je hoe lang achter elkaar je hem gebruikt. Een naaimachine met een te laag vermogen raakt snel oververhit, waardoor je al snel een pauze moet inlassen. Ook zien we aan het vermogen hoe krachtig de naaimachine is, en dus ook (ten dele) wat voor stoffen hij aankan. Het vermogen drukken we uit in watt (W).

Type stof

Zoals hierboven al kort vermeld, maakt het veel uit wat voor stof je gaat gebruiken. Wil je alleen lichte stof – zoals dun katoen – dicht stikken, dan is een lichte motor genoeg. Wil je jeans, gordijnen of andere dikke stoffen gebruiken, dan is een sterke motor nodig.

We maken verschil tussen twee soorten motors: een AC en een DC. Een AC is een lichte motor, een DC een zwaardere. Let wel op dat aan die laatste ook een zwaarder prijskaartje aanhangt.

Verschillende steken

Naaimachines komen met een hoop verschillende opties, en één daarvan is het aantal verschillende steken. Dit wil zeggen dat de naaimachine verschillende decoratieve patronen naait. Complexere naaimachines komen met meer verschillende steken. Dit varieert van 5 tot 500, om maar een indicatie te geven.

Ben je een beginner, dan is het verstandig om een naaimachine te kiezen met weinig verschillende steken. Hoe meer verschillende opties, hoe ingewikkelder het apparaat is.

Een hoop garen, klosjes en scharen op zwarte achtergrond

Gewicht

Altijd handig om naar te kijken, vooral als je het apparaat niet veel gebruikt en elke keer in de kast moet zetten en hem er later weer uit moet halen. Krijgt de naaimachine een vaste plek, dan is dit niet van toepassing.

Knoopgaten

Veel naaimachines komen met de optie dat ze zelf automatisch knoopgaten naaien, superhandig! Wel is het aan te raden dat de machine dit ook manueel toestaat, mocht het misgaan. Dan kun je het zaakje zelf nog redden.

Onderhoud

Zoals elk apparaat moet je een naaimachine ook onderhouden. Hoe vaak dit moet gebeuren, ligt aan het model. Dit lees je in de handleiding. De motor moet je smeren met naaimachineolie, en de naald moet je eens in de zoveel tijd vervangen. Dit is over het algemeen beide vrij makkelijk zelf te doen, en de machine gaat hierdoor een stuk langer mee.

Naaimachineolie – Let op wanneer je onderhoud aan je naaimachine pleegt door de motor in te smeren met naaimachineolie. Door de verse olie is het mogelijk dat de naaimachine op het begin een beetje olie lekt. Leg daarom altijd eerst wat teststof eronder en maak een aantal steken. Zo voorkom je dat dit op je favoriete kledingstuk komt.

Milieu

Een naaimachine is beter voor het milieu! Waarom? Omdat de kledingindustrie superslecht voor het milieu is! Dit is in cijfers aan te tonen. Dit komt omdat we in een verbruikseconomie zitten: we kopen goedkope producten die niet lang meegaan. Als deze kapot gaan, gooien we ze weg en kopen we nieuwe.

Met een naaimachine is het mogelijk om duurzamere kleding te maken. Dit is wat duurder in aanschaf, maar het gaat véél langer mee, op de lange termijn is dit goedkoper. De kwaliteit is veel beter als je een duurzame stof kiest. Ook als je vooraf gemaakte kleding koopt van goede kwaliteit, gaat deze langer mee als je het zelf kunt repareren met een naaimachine.

Komt er ergens een klein gaatje in of pas je er niet meer in? Dan is dit geen probleem, omdat je dat zo regelt met je nieuwe naaimachine! ☘️

Knopen en klosjes tegen lichtblauwe achtergrond

Features en extra's

Altijd het allerleukste om te kijken: welke extra's zijn allemaal mogelijk? 🤩

Verschillende voetpedalen

Bij een naaimachine hoort een voetpedaal, maar ook hier zit verschil in. Zo komen sommige voetpedalen met een dubbele optie: één pedaal om mee vooruit, en één pedaal om mee achteruit te naaien. Ook komen veel voetpedalen met een soort snelheidsregeling. Als je het pedaal harder indrukt, gaat de naaimachine ook harder.

Losse arm

Een losse arm wil zeggen dat het mogelijk is om een deel van je naaitafel eruit te halen. Dit doe je om bijvoorbeeld een broekspijp eromheen te doen om deze makkelijk dicht te naaien. Zo voorkom je dat je de broekspijp dichtnaait.

Automatische draadinrijger

Deze functie haalt je draad automatisch door de naald heen. Dat scheelt een enorme hoeveelheid priegelwerk.

Automatische draadafsnijder

Hiermee snijdt het apparaat de draad automatisch af.

Start/stopknop

Hiermee is het mogelijk om op dezelfde snelheid te blijven naaien, zonder dat je het voetpedaal gebruikt. Erg handig als je je voeten wat rust wil geven.

Automatische naaldstop

Hiermee bepaal je hoe hoog de naald hangt als je je voet van het voetpedaal afhaalt.

Snelheidsregelaar

Hiermee geef je een maximale snelheid aan waar het apparaat in werkt, zo ga je niet automatisch ineens veel te hard.

De 5 beste naaimachines op een rij

1. Singer HD 4423 - Naaimachine

1. Singer HD 4423 - Naaimachine
Aan/uit-schakelaar: Ja
Type naaimachine: Mechanisch
Regelbare naaivoetdruk: Ja
Automatische draadinrijger: Ja
Automatische naaldstop: Nee
Start stop toets: Nee
Knoopsgat: 1-fase
Vrije arm: Ja

2. Brother CS10s - Electronische naaimachine

2. Brother CS10s - Electronische naaimachine
Aan/uit-schakelaar: Ja
Type naaimachine: Elektrisch
Regelbare naaivoetdruk: Ja
Automatische draadinrijger: Ja
Automatische naaldstop: Nee
Start stop toets: Nee
Knoopsgat: 4-fase
Vrije arm: Nee

3. Singer F1408 - Naaimachine - Wit

3. Singer F1408 - Naaimachine - Wit
Aan/uit-schakelaar: Ja
Type naaimachine: Mechanisch
Regelbare naaivoetdruk: Ja
Automatische draadinrijger: Nee
Automatische naaldstop: Nee
Start stop toets: Nee
Knoopsgat: 4-fase
Vrije arm: Ja

4. Handnaaimachine - Inclusief USB-Kabel + 4 AA Batterijen - Met 3 Spoelen Garen en Accessoires - Mini Naaimachine - Elektrisch

4. Handnaaimachine - Inclusief USB-Kabel + 4 AA Batterijen - Met 3 Spoelen Garen en Accessoires - Mini Naaimachine - Elektrisch
Aan/uit-schakelaar: Ja
Type naaimachine: Handnaaimachine
Start stop toets: Ja
Knoopsgat: 4-fase

5. Trendwares Naaimachine SM-505 - 12-patronen Adapter of Batterijen incl. Accessoires

5. Trendwares Naaimachine SM-505 - 12-patronen Adapter of Batterijen incl. Accessoires
Aan/uit-schakelaar: Ja
Type naaimachine: Elektrisch
Knoopsgat: 4-fase
Vrije arm: Ja

Veelgestelde vragen over naaimachines

Waarom knapt de draad van mijn naaimachine?

Als de draad van je naaimachine knapt, is de spanning van de spoeldraad niet goed afgesteld. Controleer je spoel en zorg dat deze voor 80% omwikkeld is, en dat de draad gelijkmatig is verdeeld. Is dit niet zo? Vervang de spoel of verdeel de draad gelijkmatig.

Waarom een losse arm?

Een losse arm op een naaimachine is handig als je bijvoorbeeld een broekspijp of iets anders wil naaien dat vast aan elkaar zit, en dat je anders aan elkaar naait. Je schuift de stof over een deel van de naaimachine heen, waardoor je de stof van elkaar weg houdt.

Waarom komt de naaimachine niet door stof heen?

Als je naaimachine vastloopt op de stof waarin je wil naaien, dan is de stof te dik en/of zwaar voor deze naaimachine. De naaimachine heeft niet met genoeg vermogen om door de stof te gaan. Hiervoor is een naaimachine met een zwaardere motor nodig.

Welke naaimachine moet ik hebben?

Dat kan ik je niet zeggen, want ik weet niet of je beginnend of ervaren bent, en ook niet voor welke doeleinden je de naaimachine gebruikt. Wel heb ik hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties gezet om de keus wat makkelijker te maken!

GewichtVermogenSnoerlengte
1Singer HD 4423 - Naaimachine7750 g84 Watt2 m
2Brother CS10s - Electronische naaimachine6434 g0 Watt2 m
3Singer F1408 - Naaimachine - Wit6170 g70 Watt1 m
4Handnaaimachine - Inclusief USB-Kabel + 4 AA Batterijen - Met 3 Spoelen Garen en Accessoires - Mini Naaimachine - Elektrisch0,2 kg70 Watt1.5 m
5Trendwares Naaimachine SM-505 - 12-patronen Adapter of Batterijen incl. Accessoires2370 g7,2 Watt1.45 m

Singer HD 4423 - Naaimachine

Gewicht: 7750 g

Vermogen: 84 Watt

Snoerlengte: 2 m

Brother CS10s - Electronische naaimachine

Gewicht: 6434 g

Vermogen: 0 Watt

Snoerlengte: 2 m

Singer F1408 - Naaimachine - Wit

Gewicht: 6170 g

Vermogen: 70 Watt

Snoerlengte: 1 m

Handnaaimachine - Inclusief USB-Kabel + 4 AA Batterijen - Met 3 Spoelen Garen en Accessoires - Mini Naaimachine - Elektrisch

Gewicht: 0,2 kg

Vermogen: 70 Watt

Snoerlengte: 1.5 m

Trendwares Naaimachine SM-505 - 12-patronen Adapter of Batterijen incl. Accessoires

Gewicht: 2370 g

Vermogen: 7,2 Watt

Snoerlengte: 1.45 m

Conclusie

Zo, nu weet je precies welke naaimachine je aan moet schaffen! Waar ga je hem het eerst voor gebruiken? Laat het me weten! 👇 Bedankt voor het lezen!

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben

Was dit artikel behulpzaam?

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu