Als je zo af en toe naar een hotel gaat ken je ze wel, want daar kom je ze het vaakst tegen: mini-koelkasten. Ze zijn super handig om een paar drankjes of snacks koel te houden, maar ze kunnen niet alleen dat! Er zijn ook wat grotere modellen beschikbaar of zelfs met een vriesvak. Ideaal om mee te nemen op reis of om thuis in je kantoor neer te zetten! Ben jij nu net op zoek? Vind dan gemakkelijk de beste mini-koelkast met deze koopgids. Hieronder staan om te beginnen onze keuzes voor je op een rijtje!
Klinkt handig, zo'n mini-koelkast? Dat zijn ze ook echt, maar je moet wel goed nadenken of een mini-koelkast echt is wat je nodig hebt. Kies niet voor een mini-koelkast omdat je alleen wil besparen op kosten en/of ruimte, ten opzichte van een grote koelkast. Een koelkast van mini formaat verbruikt niet per se minder stroom en is op langere termijn soms net zo duur. Ook kun je veel minder voorraden kwijt en dat is erg vervelend als je niet iedere dag boodschappen doet.
In het juiste scenario heeft een mini-koelkast natuurlijk wel voordelen! Misschien heb je bijvoorbeeld een gewone koelkast, de beste inbouwkoelkast of een goede Amerikaanse koelkast in je keuken, maar heb je nog steeds ruimte tekort en wil je net wat meer plek voor je eten en drinken, omdat je anders steeds in de knel komt? Of misschien heb je geen zin om vanuit je thuiskantoor iedere keer naar de keuken te lopen? Dat kan ik me goed voorstellen!
Een andere – minstens net zo geldige reden – is dat je niet veel ruimte in huis hebt, bijvoorbeeld omdat je op een studentenkamer woont. Ook dan biedt een mini-koelkast een goede oplossing. Ze passen al snel in een hoekje dat je over hebt of ergens onder een bureau. Sterker nog: door hun compacte bouw neem je ze zelfs mee op reis, in de achterbak of in je camper! Hier heb je dan alleen wel een model met een speciale aansluiting voor nodig. Hieronder vind je onze top 3 keuzes.
Voor iedereen is wel een model te vinden dat precies past bij zijn of haar wensen, maar het is een goed plan om eerst meer te weten te komen over de belangrijkste eigenschappen! Dat is niet altijd even makkelijk, maar niet getreurd. Ik loop alles waar je op moet letten bij de aanschaf van een mini-koelkast voor je langs en dan haal je straks super makkelijk het juiste apparaat in huis.
Het handigst om mee te beginnen als je een mini-koelkast aan wil schaffen: kijken naar de maat die je kwijt kan. Meet de plek waar het apparaat komt te staan goed op, zodat je precies weet wat past en een miskoop voorkomt. Kijk vervolgens bij de aanschaf naar de buitenmaten van de koelkast en dan weet je of hij past.
Op zoek naar een apparaat voor in je camper? Daar zijn speciale modellen voor, waarbij je in sommige gevallen bij het monteren zelf bepaalt naar welke kant de deur opent.
Qua inhoud vind je mini-koelkasten met een inhoud van 4 l (écht mini), waar maar één blikje in past, tot koelkasten met een inhoud van wel 50 l. Daarna zou ik het geen mini-koelkast meer noemen. Als je de mini-koelkast echt als (enige) koelkast gebruikt voor al je waren, raad ik een relatief grote inhoud van minimaal 40 l aan.
Bij de keuze of je wel of geen vriesvak in je mini-koelkast wil, moet je goed nadenken wat je van het apparaat verwacht. Wil je alleen wat drankjes of snacks koel houden? Dan is een vriesvak overbodig en gaat het alleen maar ten koste van de ruimte in je koelkast. Gebruik je de mini-koelkast als enige koelkast? Dan is een vriesvak misschien handig. Eventueel is een gewone, kleine vriezer naast je mini-koelkast ook een optie.
Let er ook op of je vriesvak ook een no frost-functie heeft. Die functie voorkomt dat er een ijslaag vormt aan de binnenkant van je qua ruimte toch al beperkte vriesvak. Zo hoef je de koelkast ook niet te ontdooien wanneer je hem schoonmaakt en voorkom je dit soort taferelen. 👇
Ben je van plan een mini-koelkast in je kantoor of zelfs in je slaapkamer neer te zetten? Dan wil je natuurlijk geen enorme herrieschopper in huis halen. Let erop dat het geluidsniveau, uitgedrukt in decibel (dB), niet boven de 37 dB uitkomt. Dan heb je een stille koelkast.
Hoe lager het geluidsniveau, hoe beter! Staat het apparaat in de schuur of op een andere plaats waar je er geen last van hebt? Dan maakt het geluidsniveau niet uit. Ter vergelijking: 60 dB staat ongeveer gelijk aan een binnenshuis gesprek tussen twee mensen.
Iets waar je erg goed rekening mee moet houden bij een mini-koelkast is het stroomverbruik. Op het eerste gezicht lijkt het apparaat misschien goedkoop, maar wanneer je er een uitkiest die enorm stroom trekt betaal je later alsnog de prijs! Goedkoop is in zo'n geval duurkoop.
Het verbruik van een mini-koelkast geeft men aan met energielabels. Een energielabel van 'G' betekent een hoog verbruik. Hoe dichter het label daarna bij de 'A' (alsook A+, A++ en A+++) komt, hoe zuiniger je apparaat is. Bij voorkeur kies je een mini-koelkast uit met een A- of B-label. Dat is beter voor het milieu en je portemonnee!
De klimaatklasse van een mini-koelkast staat meestal niet in de specificaties en dat is ook niet gek. Voor iemand die zijn nieuwe koelkast ergens binnen zet, maakt de klimaatklasse ook niet zo veel uit.
Plaats je het apparaat nu juist in je schuur of je tuinhuisje waar het 's winters nog wel eens koud wordt? Kijk hier dan wel naar, want de klimaatklasse bepaalt in welke omgevingstemperatuur je mini-koelkast wel of niet goed functioneert. Niet alle koelkasten doen het nog goed bij een omgevingstemperatuur van bijvoorbeeld 5 of juist 30 °C. Je vindt de klimaatklasse terug in de handleiding.
Per klimaatzone, worden de volgende temperaturen aangehouden:
Een mini-koelkast haal je al in huis vanaf ongeveer € 40, maar de prijs loopt op zodra de koelkast bijvoorbeeld extra functies heeft, zoals een vriesvak, of als deze een groter formaat heeft. Dan loopt de prijs op tot rond de € 100 of zelfs hoger. Het is maar net afhankelijk van wat voor mini-koelkast je wil hebben.
Dat is afhankelijk van het energielabel dat de mini-koelkast heeft. Een energielabel 'G' staat voor een hoog verbruik. Hoe dichter het label daarna bij de A (en A+, A++ en A+++) komt, hoe zuiniger je apparaat is. Bij voorkeur kies je een mini-koelkast uit met een A- of B-label.
Een goede mini-koelkast moet dezelfde temperatuur hebben als een gewone koelkast. Dat betekent dat het koelgedeelte 3 of 4 °C is en het vriesvak (als deze aanwezig is) een temperatuur van -18 °C.
Dat is afhankelijk van hoe en waar je de mini-koelkast gebruikt. Ik kan niet bij je naar binnen kijken en aanwijzen welke je moet hebben! Wel geef ik je nog een laatste keer de beste mini-koelkasten van dit moment op een rijtje, samen met hun belangrijkste specificaties.
Geluidsniveau | |||
---|---|---|---|
1 | GOURMETmaxx Mini Koelkast Retro Design | Bekijk op Bol.com | |
2 | Denver Mini koelkast Skincare Fridge | 20 dB | Bekijk op Bol.com |
3 | PRIMO PR126FR Mini Koelkast 43L | 41 dB | Bekijk op Bol.com |
4 | Marbor FW216 Pro Black Edition | 35 dB | Bekijk op Bol.com |
5 | Labirent® Luxe Mini Koelkast 10 | 32 dB | Bekijk op Bol.com |
Zo moeilijk is het dus niet om de juiste mini-koelkast te vinden bij jouw wensen! Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het hieronder dan zeker even weten! Bedankt voor het lezen. ❄️