Onze categorieën
Over onsContact

Betrouwbaar en Snel met de Beste Laserprinter

Auteur: Charlie Hoeben
Published 01.12.2021 - Updated 30.07.2023
Betrouwbaar en Snel met de Beste Laserprinter

Nooit meer je huis uit voor een haarscherpe afdruk van documenten voor werk of school? Dat is zo gepiept met de beste laserprinter. De prijs per print is laag en de printsnelheid hoog – wat wil je nog meer? 🤩 Hieronder staan alvast de favoriete keuzes van het moment, maar lees vooral verder om te weten waar je op moet letten bij de aanschaf.

Waarom een laserprinter kopen?

Wil je niet elke keer naar in de copyshop, of op school of op je werk stiekem documenten printen? Of wil je juist een goede printer voor op je kantoor? Bespaar jezelf veel gedoe door de beste laserprinter binnen te slepen.

Dit is misschien een ietwat enge bedoeling, omdat de inkt van (inkjet of matrix)printers behoorlijk duur is. Bij de toners van laserprinters is dit gelukkig niet het geval! Heb je per ongeluk teveel geprint? Geen probleem - versnipper het met je papierversnipperaar!

Kies je voor een laserprinter, dan kies je voor haarscherpe kwaliteit bij tekstdocumenten en een hoge afdruksnelheid. Ben je meer op zoek naar een fotoprinter? Dan ben je hier niet aan het goede adres; in dat geval is een inkjetprinter een beter idee. Print je veel op A3-formaat? Kies dan voor de beste A3-printer. Hieronder staan alvast de beste laserprinters, maar lees vooral verder!

Thuis werkplek met een printer en een beeldscherm

Brother MFC-L8905CDW

Brother MFC-L8905CDW
Type printer: All-in-One printer
Automatische documentinvoer (ADF): Ja
Bekijk op Bol.com

Brother HL-L3270CDW - Kleurenledprinter

Brother HL-L3270CDW - Kleurenledprinter
Type printer: Single-function printer
Automatische documentinvoer (ADF): Nee
Bekijk op Bol.com

Laserprinter: Hoe maak ik de beste koop?

Voordat je een laserprinter aanschaft, is het goed om te weten hoe het werkt en waar je op moet letten. Zo maak je de allerbeste keus voor jouw omstandigheden.

Hoe werkt het?

Een laserprinter maakt gebruikt van toners waarin inkt in poedervorm zit. Vervolgens projecteert de printer het af-te-drukken document via lenzen en spiegeltjes op een drum, een elektrisch geladen rol. Op de verlichte delen van de drum komt de inkt te zitten, waaraan deze blijft het plakken. De drum rolt vervolgens over het printpapier heen en drukt de inkt erop, en voilà!

Resolutie in DPI

De resolutie van de printer geeft aan hoe goed de kwaliteit van de afdruk is. Hoe meer DPI de printer overlegt, hoe scherper het resultaat. Dit is dan ook één van de belangrijkste dingen om op te letten bij de aanschaf van een printer – hoewel dit nóg belangrijker is bij inkjetprinters, omdat je hier voornamelijk foto's mee afdrukt.

DPI – Dit staat voor 'dots per inch' en gebruiken we als maatstaf bij het maken van prints. Hoe meer DPI, hoe dichter de puntjes inkt bij elkaar staan. Hierdoor neemt de kleurdichtheid en de scherpte van je print toe.

Zwartresolutie

De zwartresolutie van een printer staat voor het aantal DPI waarmee deze zwart-witafdrukken maakt. Bij een instapmodel bedraagt dit meestal 1.200 × 1.200 DPI, waarmee deze altijd een inkjetprinter overtreft. Laserprinters zijn dan ook het geschiktst voor het afdrukken van tekstdocumenten.

Kleurresolutie

Dit is iets waar laserprinters over het algemeen minder goed in zijn. Ben je op zoek naar een printer om hoge kwaliteit foto's mee af te drukken? Dan ben je hier niet aan het goede adres. Laserprinters beginnen vaak met een kleurresolutie van 1.200 x 600 DPI.

PPM

Dit staat voor 'pagina's per minuut', en geeft weer hoe snel de printer werkt. Komt de printer met een PPM van bijvoorbeeld 25, dan wil dit zeggen dat deze 25 simpele tekstdocumenten per minuut print. Dit is vooral handig voor een printer op kantoor en voor mensen die thuis veel of juist grote documenten printen.

Thuiskantoor met spullen computer en printer

ADF

Dit is een engelse afkorting voor 'automatic document feeder', oftewel 'automatische document invoer'. Dit wil zeggen dat de printer meerdere pagina's tegelijk kan verwerken. Het gaat hierbij om het kopiëren en scannen van documenten en bespaart je bij deze taken dan ook veel tijd.

Je legt hierbij meerdere documenten bij de desbetreffende invoerpunt, waarna de printer zelf blad voor blad door het stapeltje heen gaat. Sommige modellen draaien de documenten ook automatisch om, maar dit is niet vanzelfsprekend. Wil je niet alsnog zelf de pagina's moeten omdraaien om ook de achterzijde te kopiëren of scannen? Let hier dan goed op!

Prijs

De aanschafprijs van een laserprinter kan wat hoog liggen, maar hier krijg je kwaliteit en gebruiksgemak voor terug. Daarnaast is de kostprijs per print over het algemeen aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld bij een inkjetprinter. Dit komt omdat de inkt van laserprinters minder kost.

Scannen

Veel printers komen met een ingebouwde scanner, en dat komt goed van pas. Je weet waarschijnlijk hoe dit werkt: je legt een document op het scanglas of in de ADF, waarna de printer de pagina scant en deze naar je computer of een ander extern apparaat stuurt. Dit kan een NAS-schijf zijn, een usb-stick, of zelfs je telefoon.

Kopiëren

Ook kopiëren? Misschien moet je dan eens kijken naar de beste all-in-one printer. Hiermee haal je meteen alles in huis! Kopiëren wil zeggen dat je een document eindeloos kan dupliceren door deze te scannen en opnieuw uit te printen, maar dan geautomatiseerd.

Witte HP-printer

Verbinding

Hoe je de printer uiteindelijk met je computer wil verbinden is aan jou. Je kunt uit een weelde aan opties kiezen:

Usb

Dit is de meest bekende en voorkomende mogelijkheid van het verbinden van je printer. Via een usb-connectie prik je deze rechtstreek in de usb-poort in je laptop of desktop. Let wel op dat je hierbij altijd naast de printer moet zitten om een afdruk te maken. Daarnaast is het niet mogelijk dit te gebruiken met een tablet of telefoon.

Het grote voordeel van een usb-verbinding is dat het altijd werkt, zelfs als het internet eruit ligt. Daarnaast installeer je door de directe verbinding gemakkelijk het stuurprogramma van de desbetreffende printer.

Internet

Wifi

Dit is tegenwoordig de meest gebruikte verbindingsmethode. Je sluit de printer aan op het wifi-netwerk van je huis of kantoor. Vervolgens print je gemakkelijk documenten vanaf elk apparaat dat verbonden is met hetzelfde wifi-netwerk. Je hoeft je hiervoor niet eens op dezelfde verdieping als de printer te bevinden!

Ethernet

Dit is over het algemeen alleen nodig voor de wat grotere kantoren met een geheel eigen netwerk. Je sluit de printer hierbij doorgaans aan een access point of een netwerkswitch, welke ook verbonden is met elke computer op het lokale netwerk. Zo kun je vanaf elke computer printen. Een klein nadeel is dat het installeren hiervan wat meer tijd in beslag neemt.

Wi-Fi Direct

Niet te verwarren met 'normaal' wifi! Hierbij zet de printer een eigen, lokaal wifi-netwerkje op. Verbind je je apparaat hiermee, dan kun je via deze wifi-verbinding je printopdracht naar de printer sturen.

Airprint

Dit is het nieuwste snufje van Apple. Hiermee print je gemakkelijk op iedere printer vanaf elk Apple apparaat zonder stuurprogramma's of installaties uit te voeren.

NFC

Dit staat voor 'near field communication'. Hierbij is het de bedoeling dat je een compatibel apparaat met een ander compatibel apparaat verbind door ze tegen elkaar aan te houden op een bepaald punt. Je legt bijvoorbeeld een smartphone met een NFC-chip op het gebied waar de NFC-chip in de printer zit, waarna je via deze weg je printopdracht naar de printer stuurt.

Bluetooth

Wie kent deze verbindingsmethode niet? Je verbindt er niet alleen je headset en je smartphone mee, maar ook je printer en je smartphone. Draag de bestanden die je wilt printen over aan je printer via deze verbinding, en hij gaat aan de slag.

De 5 beste laserprinters op een rij

1. Brother MFC-L8905CDW

1. Brother MFC-L8905CDW
Type printer: All-in-One printer
Automatische documentinvoer (ADF): Ja
Aanvullende functies: Geen
Apple AirPrint: Ja

2. Brother HL-L2350DW

2. Brother HL-L2350DW
Aanvullende functies: Print tot 1.200 pagina's (ISO/IEC 19752) Originele Brother zwarte tonercartridge van hoge kwaliteit Brother tonercartridges zijn uitgebreid getest zodat elke afdruk perfecte resultaten oplevert Met het gebruik van deze originele Brother TN-2410 tonercartridge is uw garantie verzekerd Er is ook een TN-2420 hoge capaciteit tonercartridge verkrijgbaar, waarmee de kosten per pagina worden verlaagd

3. Brother HL-L3270CDW - Kleurenledprinter

3. Brother HL-L3270CDW - Kleurenledprinter
Type printer: Single-function printer
Automatische documentinvoer (ADF): Nee
Apple AirPrint: Ja

4. Xerox VersaLink B600DN

5. Canon imageCLASS MF753Cdw

5. Canon imageCLASS MF753Cdw
Type printer: All-in-One printer
Automatische documentinvoer (ADF): Nee
Aanvullende functies: Geen
Apple AirPrint: Ja

Veelgestelde vragen over laserprinters

Is er iets nog niet helemaal duidelijk? Misschien staat je antwoord bij deze veelgestelde vragen.

Welke papier heb je nodig voor een laserprinter?

Over het algemeen kunnen laserprinters veel verschillende soorten papier aan, doorgaans meer dan inkjetprinters. Vaak is vooral fotopapier lastig voor een laserprinter. Raadpleeg altijd de handleiding van de specifieke printer voordat je speciaal papier gebruikt.

Hoelang gaat een laserprinter mee?

Een exacte levensduur kan ik je niet geven, maar over het algemeen gaan laserprinters – mits je deze goed onderhoudt – jarenlang mee. Het kan gebeuren dat bepaalde onderdelen, zoals de drum, een keer vervangen moeten worden. Toners van laserprinters gaan meestal ook erg lang mee, maar dit is sterk afhankelijk van de precieze toner en printer en hoeveel je de printer gebruikt.

Wat is het voordeel van een laserprinter?

Laserprinters maken snelle afdrukken tegen een lage prijs per print. Daarnaast gebruiken laserprinters toners die lang meegaan en niet opdrogen, omdat er al droge inkt in zit.

Welke laserprinter moet ik hebben?

Dat kan ik je niet zeggen, wel staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes van het moment met de belangrijkste specificaties om je verder op weg te helpen.

Type printer
1Brother MFC-L8905CDWAll-in-One printer
2Brother HL-L2350DWAll-in-One printer
3Brother HL-L3270CDW - KleurenledprinterSingle-function printer
4Xerox VersaLink B600DNSingle-function printer
5Canon imageCLASS MF753CdwAll-in-One printer

Brother MFC-L8905CDW

Type printer: All-in-One printer

Brother HL-L2350DW

Type printer: All-in-One printer

Brother HL-L3270CDW - Kleurenledprinter

Type printer: Single-function printer

Xerox VersaLink B600DN

Type printer: Single-function printer

Canon imageCLASS MF753Cdw

Type printer: All-in-One printer

Conclusie

Nu maak jij de allerbeste printjes en ben je nooit meer in de stress omdat de copyshop al dicht is! Ik hoop dat je veel aan dit artikel hebt gehad en nu de beste keus kan maken. Mist er nog iets? Laat het me weten.

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu