Onze categorieën
Over onsContact

Super Cool met de Beste Koelvriescombinatie

Charlie Hoeben
Auteur

Een koelkast en een vriezer, beide niet te missen in het huishouden. Het koelen van verse groenten en fruit, of een diepvriespizza bewaren voor die ene avond dat je niet wilt koken – beide zijn onmogelijk zonder. Dan is het wel zo slim om meteen de beste koelvriescombinatie te kopen, want beide in één apparaat? Dat is alleen maar handig, en ook nog eens ruimtebesparend. Hieronder staan alvast de beste keuzes van het moment, maar lees vooral verder om meer te weten te komen! 👓

Waarom een koelvriescombinatie kopen?

Omdat deze niet te missen is in je huishouden. Je producten vers en koud houden is een must voor iedereen die niet alleen uit zakjes eet en drinkt. Daarnaast vries je gemakkelijk restjes, pizza's en ijsklontjes in. Het antwoord op de vraag "Waarom?" lijkt me hiermee logisch – maar welke moet je kiezen? Daar ga ik je bij helpen.

Je moet op een aantal dingen letten om verzekerd te zijn van de beste koop. Denk aan slimme functies, de klimaatklasse en hoe energiezuinig hij is. Begrijp je nog niet helemaal wat ik bedoel, dan dat is niet erg. Ik leg hieronder alles haarfijn aan je uit!

IJsklontjes in een ijsklontjes bakje

Frilec BONN265-040EI

Frilec BONN265-040EI
Hoogte: 180 cm
Breedte: 55 cm
Diepte: 58,5 cm
Netto inhoud: 253 liter
Geluidsniveau: 40 dB
Nieuw energielabel: E
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Tomado TCR1420S – Koel-vriescombinatie

Tomado TCR1420S – Koel-vriescombinatie
Hoogte: 142,2 cm
Breedte: 50 cm
Diepte: 56 cm
Netto inhoud: 173 liter
Geluidsniveau: 40 dB
Nieuw energielabel: E
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Samsung RB34T602ESA

Samsung RB34T602ESA
Hoogte: 185,3 cm
Breedte: 59,5 cm
Diepte: 65 cm
Netto inhoud: 344 liter
Geluidsniveau: 35 dB
Nieuw energielabel: E
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Koelvriescombinatie: Hoe maak ik de beste koop?

Hoe werkt het?

Een koelkast en vriezer werken door de warme lucht uit de binnenruimte te halen via een lange buis aan de achterkant, die gevuld is met koelvloeistof. De buis zet uit, waardoor het koelmiddel de ruimte krijgt om te verdampen. Dat is wel zo handig, want zodra koelvloeistof warm wordt, wordt het een gas, wat meer ruimte nodig heeft. De compressor transformeert het gas uiteindelijk weer naar een vloeibare stof. Het blijft hierdoor circuleren.

Vriezer ontdooien

Zelfs de beste vriezer moet je om de zoveel tijd ontdooien. Dit doe je gemakkelijk door de stroom eraf te halen, een bak eronder te zetten en het water eruit te laten lopen. Dit moet idealiter elke 3 maanden gebeuren. Let wel op dat je van tevoren al je producten opeet die erin liggen, of aan je buren te vragen of je wat spullen bij hun mag leggen. Een goede koeltas is ook nog en idee.

Vriesproducten mag je in ieder geval nooit tweemaal invriezen. Kijk hier voor meer informatie over ontdooien en bevriezen.

Eten invriezen en ontdooien – Vries eten nooit nog een keer in nadat het ontdooid is. Als het eenmaal ontdooid is, moet je het binnen één dag opeten. Eten ontdooien doe je bovendien in de koelkast. Als je het buiten de koelkast in sneller tempo ontdooit, nestelen bacteriën en schimmels zich in het eten. 

No frost

No frost is een uitvinding die het ontstaan van ijskristallen in je vriezer tegengaat. Doordat de ijskristallen niet ontstaan, hoef je de vriezer niet te ontdooien. Ook gaat je eten langer mee in de vriezer zonder op kwaliteit in te leveren, omdat er geen ijslaag ontstaat op het eten.

Bovendien is het ook gunstig voor je energierekening. Als het koelelement bedekt is in ijs, moet het harder werken om de boel te koelen. Bij een no frost-model – waar dat ijs de kans niet krijgt om te ontwikkelen – bestaat dit probleem niet.

Low frost

Low frost is de gulden middenweg. Hierbij ontstaan er minimaal ijskristallen. Uiteindelijk ontstaan ze wel, maar het duurt veel langer dan bij een normale vriezer. Hierdoor hoef je de vriezer maar 1x in de 6 maanden te ontdooien.

Groot, groter, grootst

Amerikaans

Dit is het grootste model met twee deuren naast elkaar: de vriezer links en de koelkast rechts. Met een beetje geluk komen deze bakbeesten met een ijs- en koudwaterdispenser. Deze koelkast biedt haast altijd genoeg inhoud voor zo'n beetje alle gezinsopstellingen.

Inbouwmodel

Het woord zegt het al: je bouwt deze in in je keuken. Het lijkt op een keukenkastje, omdat er vaak eenzelfde soort paneel als dat je keukenkastjes hebben op wordt bevestigd. Als je deze opentrekt, zit er een koelkast en vriezer achter.

Vrijstaand

De bestaan in verschillende soorten en maten. Ben je in je eentje, kies dan voor een tafelmodel. Deze komt met minder vriesruimte, want hij is meestal slechts ± 85 centimeter hoog. Dit is een handige optie voor kleine keukentjes of voor studenten die op kamers wonen, en toch bijvoorbeeld wat drankjes of snacks koel willen houden op hun eigen kamer. Ook als extra koelruimte in bijvoorbeeld de garage – indien je grote koelkast vol is – biedt het een mooie uitkomst.

Meer gezinsleden in huis? Kies dan voor een grote vrijstaande koelkast. Hiervan is 2/3 deel meestal toegewijd aan koeling, en 1/3 aan het vriesvak.

Inhoud

Hoeveel inhoud is nodig om alles koel te houden? Dit ligt aan hoeveel personen in je huishouden leven. Koelvriescombinaties komen in verschillende soorten en maten, zoals je hierboven al leest. Daar lees je echter niet meteen de inhoud aan af, maar dat los ik snel hieronder voor je op:

 • Een- tot tweepersoons huishouden: 100 tot 150 liter
 • Drie- tot vierpersoons huishouden: 150 tot 250 liter
 • Vijf- of meerpersoons huishouden: 250+ liter
Witte keuken met grote Amerikaanse koelkast

Indeling

Ben je een echte groenteliefhebber? Of vind je vlees of vis lekkerder? Misschien wil je een nieuwe bierkoelkast voor in de garage? De indeling is hiervoor belangrijk. Bij veel koelkasten is het zelf in te delen, maar dit beperkt zich tot lades eruit halen die je niet wil. Kijk goed naar wat voor jou nodig is, zoals diepe groentelades, of juist een wijnrek. De indeling is in de meeste vriezers in principe hetzelfde. 4 lades, of 3 lades en boven een klepje.

Vershoudzone

Een vershoudzone, wat houdt dit in? Dit is een nieuw ontwikkelde slimme functie. Deze heeft aparte vakken die vlees, vis, groente en fruit tot wel twee keer langer goed houdt. Toch zit er een verschil in de werking van de vershoudzone, dus kijk goed welke jij persoonlijk wil.

 • Instelbare temperatuur: Zowel vlees en vis, als groente en fruit optimaal bewaren? Kies dan voor een instelbare temperatuur.
 • Instelbare luchtvochtigheid: Een echte groente en fruit fan? Dan is instelbare luchtvochtigheid ideaal voor jou.
 • 0 graden-zone: Deze houdt je vlees en vis op de ideale temperatuur. Zo gaat het langer mee en behoudt het de kwaliteit beter.

Afmeting

Een koelvriescombinatie is een groot apparaat. Kijk goed waar je hem in huis wilt plaatsen. Meet deze plek van tevoren op, en zet daarna een object – zoals een kartonnen doos – neer van ongeveer hetzelfde formaat als de koelvriescombinatie die je op het oog hebt. Zo zie je hoe het daadwerkelijk eruit ziet. Vaak valt het tegen als het apparaat eenmaal binnen staat.

Draairichting

Dit bepaalt of de deur naar links of naar rechts opengaat. Dit lijkt onbelangrijk, maar vergis je niet: in elk huishouden is één van de richtingen handiger dan de ander. Weet je het nog niet zo goed? Kies dan een koelvriescombinatie waarbij je de draairichting van de deur makkelijk verandert.

Energie

Hoe energiezuinig is de gewenste koelvriescombinatie? Dit zie je aan 2 dingen: het energielabel en het aantal kWh.

Energielabel

Een energielabel bestaat om aan te duiden hoe energiezuinig het apparaat is. Dit moet tegenwoordig op elk elektrisch apparaat staan. Het beste is A+++; het slechtste is G. Dit maakt op de lange termijn veel verschil. Een koelvriescombinatie staat 24 uur per dag aan en verbruikt zo behoorlijk wat stroom. Daarom wil je een apparaat met het beste energielabel, om op de lange termijn kosten te besparen én het milieu zo veel mogelijk te ontlasten.

Wat is kWh?

De term kWh staat voor kilowatt per uur. Dit staat voor hoeveel stroom het apparaat per uur verbruikt. Hoe meer kWh, hoe duurder de totale verbruikskosten van het apparaat zijn. De prijs hiervan ligt gemiddeld rond de € 0,23.

Aan het energielabel lees je af hoeveel kWh een apparaat per jaar verbruikt. Vermenigvuldig dit met 0,23, en je hebt de prijs per jaar in euro's te pakken.

Windmolens in de bergen

Energiezuinige deur

Als de deur van een koelkast opengaat, verliest deze al snel veel koelte. Hier is iets op bedacht: de energiebesparende deur. Het klinkt een beetje gek, maar zo verbruik je een hoop minder stroom. Ze bestaan in 3 varianten:

 • De nieuwste ontwikkeling, en misschien ook wel de aller handigste is Instaview. Hierbij klop je op de koelkastdeur, waarna deze vervolgens ineens transparant wordt. 😨 Zo zie je meteen of je biertje al koud is, of maak je een boodschappenlijstje zonder de deur open te doen.
 • Een minibar ken je wel van een hotelkamer, maar dit is ook thuis mogelijk, in je koelkast. Het is een vierkant vak in de deur met een aparte ruimte voor drinken. Je hoeft hierbij alleen het kleine vakje open te doen om dit te pakken, en niet de hele koelkast.
 • De door-in-door is een dubbele deur, waardoor de koelte zo veel mogelijk in de koelkast blijft wanneer de deur geopend wordt.

Klimaatklasse

De klimaatklasse staat voor het klimaat dat de koelvriescombinatie aankan. Wil je hem in de keuken plaatsen? Dan hoef je hier niet naar te kijken. Plaats je hem in de schuur of de garage? Dan is het handig om hier rekening mee te houden. Als de temperatuur buiten de klimaatklasse valt waar de koelvriescombinatie geschikt voor is, werkt het apparaat niet meer optimaal.

 • SubNormaal (SN): Gebruik tussen de 10 °C en 32 °C
 • Normaal (N): Gebruik tussen de 16 °C en 32 °C
 • SubTropisch (ST): Gebruik tussen de 18 °C en 36 °C
 • Tropisch (T): Gebruik tussen de 18 °C en 38 °C

Geluid

We meten geluid in decibel (dB). Het aantal dB's geeft een indicatie van hoe hard het apparaat klinkt als deze aanstaat. Ben je van plan deze in de garage te zetten? Dan is dit niet zo'n probleem. Zit er een open keuken in je huis? Dan moet je beter opletten op het geluidsniveau.

Slimme functies

Elk apparaat bestaat met slimme functies tegenwoordig? Ook voor koelvriescombinaties bedachten ze een aantal dingen die het leven makkelijker maken.

Supercool

De supercool functie zet je aan voordat je boodschappen doet. De temperatuur zakt hierdoor, zodat als je de boodschappen uiteindelijk inruimt, de temperatuur van de producten die er al in liggen niet teveel stijgt. Daarnaast koelen de producten die je er net in doet sneller af, waardoor de kwaliteit van al je eten beter behouden blijft.

Touchscreen

Filmpje kijken tijdens het koken? Dit is mogelijk als er een touchscreen-functie op je koelkast zit. Hierbij zit een scherm ingebouwd in de deur. Hierop maak je boodschappen lijstjes, kijk je het weerbericht en zet je een muziekje of filmpje aan voor tijdens het koken.

Wifi en telefoon

Via wifi bedien je de koelkast met je telefoon. Even snel kouder zetten zonder de bank af te komen? Dat kan. Ook bestaan er tegenwoordig koelvriescombinaties met camera's erin. Zo zie je in de supermarkt makkelijk of er nog genoeg spinazie in huis is.

De 5 beste koelvriescombinaties op een rij

1. Frilec BONN265-040EI

1. Frilec BONN265-040EI
Draairichting deur: Rechts
Minimale omgevingstemperatuur: Subnormaal (10 graden)
Energieverbruik per jaar: 220 kWh
Aanpasbaar interieur: Ja
0 graden zone: Nee
Superkoelfunctie: Nee
Anti ijsvorming: No Frost - nooit meer ontdooien
Aantal vriesvakken: 3

2. Tomado TCR1420S – Koel-vriescombinatie

2. Tomado TCR1420S – Koel-vriescombinatie
Draairichting deur: Rechts
Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)
Energieverbruik per jaar: 194 kWh
Aanpasbaar interieur: Ja
0 graden zone: Nee
Superkoelfunctie: Nee
Anti ijsvorming: Geen anti-ijsvorming kenmerk als No Frost of Low Frost. Deze koelkasten of vriezers moeten regelmatig ontdooid worden.
Aantal vriesvakken: 2

3. Samsung RB34T602ESA

3. Samsung RB34T602ESA
Draairichting deur: Rechts
Minimale omgevingstemperatuur: Subnormaal (10 graden)
Energieverbruik per jaar: 254 kWh
Aanpasbaar interieur: Ja
0 graden zone: Nee
Superkoelfunctie: Ja
Anti ijsvorming: No Frost - nooit meer ontdooien
Aantal vriesvakken: 3

4. Inventum KV1781B

4. Inventum KV1781B
Draairichting deur: Rechts
Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)
Energieverbruik per jaar: 235 kWh
Aanpasbaar interieur: Ja
0 graden zone: Ja
Superkoelfunctie: Nee
Anti ijsvorming: No Frost - nooit meer ontdooien
Aantal vriesvakken: 3

5. CHiQ FBM205L42

5. CHiQ FBM205L42
Draairichting deur: Rechts
Minimale omgevingstemperatuur: Normaal (16 graden)
Energieverbruik per jaar: 173 kWh
Aanpasbaar interieur: Ja
0 graden zone: Nee
Superkoelfunctie: Ja
Anti ijsvorming: Low Frost – Low Frost vriezers of koelkasten hoeven minder vaak ontdooid te worden dan apparaten zonder Low Frost. Wil je nooit ontdooien? Kies dan een No Frost apparaat
Aantal vriesvakken: 2

Veelgestelde vragen over koelvriescombinaties

Kun je een koelvriescombinatie liggend vervoeren?

Ja, het is mogelijk deze liggend te vervoeren. Zorg dat de koelvriescombinatie altijd leeg en ontdooid is. Is hij vervoerd en staat hij weer rechtop op zijn plek? Wacht dan minstens 4 uur voordat je hem weer aanzet. Dan zit de koelvloeistof weer op de goede plaats.

Wat is het voordeel van no frost?

Omdat er geen ijskristallen vormen in de vriezer blijft de kwaliteit van je eten langer goed, en hoeft het koelelement minder hard te werken om alles koel te houden. Dat scheelt in energiekosten. Ook hoef je bij een no frost-model de vriezer niet te ontdooien.

Waarom bromt een koelkast?

Je hoort dit geluid als de compressor die in de koelkast zit aanslaat. Als de temperatuur in de koeling te hoog is, pompt de compressor de koelvloeistof rond. Deze pikt de warmte onderweg op, en geeft deze af aan de lucht buiten de koelkast.

Welke koelvriescombinatie moet ik hebben?

Dat kan ik niet voor je bepalen. Wel staat hieronder nogmaals een overzicht van de beste keuzes met de belangrijkste specificaties, zodat je zelf de allerbeste koelvriescombinatie uitzoekt.

Netto inhoudGeluidsniveauEnergieverbruik per jaar
1Frilec BONN265-040EI253 liter40 dB220 kWh
2Tomado TCR1420S – Koel-vriescombinatie173 liter40 dB194 kWh
3Samsung RB34T602ESA344 liter35 dB254 kWh
4Inventum KV1781B292 liter39 dB235 kWh
5CHiQ FBM205L42205 liter38 dB173 kWh

Frilec BONN265-040EI

Netto inhoud: 253 liter

Geluidsniveau: 40 dB

Energieverbruik per jaar: 220 kWh

Tomado TCR1420S – Koel-vriescombinatie

Netto inhoud: 173 liter

Geluidsniveau: 40 dB

Energieverbruik per jaar: 194 kWh

Samsung RB34T602ESA

Netto inhoud: 344 liter

Geluidsniveau: 35 dB

Energieverbruik per jaar: 254 kWh

Inventum KV1781B

Netto inhoud: 292 liter

Geluidsniveau: 39 dB

Energieverbruik per jaar: 235 kWh

CHiQ FBM205L42

Netto inhoud: 205 liter

Geluidsniveau: 38 dB

Energieverbruik per jaar: 173 kWh

Conclusie

Dat was het dan! Je kiest nu zelf makkelijk de beste koelvriescombinatie voor jouw huishouden. Ga je voor een Amerikaanse, of één met een touchscreen om je favoriete serie af te kijken? Laat het me hieronder vooral weten – en bedankt voor het lezen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu