Voor bijna alle gerechten kun je de beste hapjespan gebruiken; een multifunctionele keuze. Het is voor iedereen een onmisbare pan: van de echte kook-fanaat tot een koning van gemak. Je maakt in een handomdraai de lekkerste gerechten. Lees snel verder voor meer informatie! Wél eerst nog even de beste keuzes van het moment.
Het fijne aan een hapjespan is dat deze erg multifunctioneel is en je er bijna alles in kan maken. Je maakt veel meer dan alleen hapjes! De andere benaming voor dit type pan is de sauteerpan. Eigenlijk dekt deze term de lading beter.
Het is een koekenpan met een hoge rand. Hierdoor is deze perfect voor bijvoorbeeld pastasauzen of curry's. Er past dan ook meer voedsel in. Dat maakt deze pan zo geschikt voor vrijwel alle toepassingen.
Toch zijn er een aantal zaken om op te letten bij de aankoop. Zo moet je goed bedenken of je een pan met antiaanbaklaag wilt en welk formaat je nodig hebt. Hieronder staan vast de top 3 keuzes van het moment, maar lees vooral verder om meer te weten te komen.
In principe is een hapjespan een simpel product, maar toch zijn er een aantal zaken goed om over na te denken voor je een aankoop doet.
Pannen worden van verschillende materialen gemaakt. Over het algemeen gaat de voorkeur uit naar aluminium. Dit is het meest gebruikte materiaal voor pannen, en dat is niet voor niks. Het is duurzaam, licht van gewicht en de warmte wordt uitstekend geleid.
Gietijzer is een ander materiaal dat erg veel gebruikt wordt voor pannen. Deze zijn over het algemeen razend populair en staan voornamelijk bekend om hoe duurzaam ze zijn. De prijs hiervan ligt vaak wel wat hoger, maar deze gaan gemakkelijk een leven lang mee.
Een antiaanbaklaag is nou eenmaal super handig. Het is een speciale laag in de pan waardoor het eten minder snel plakt en aanbrandt. Daarnaast zijn pannen met een antiaanbaklaag véél gemakkelijker schoon te maken. Het is dus voor zowel het koken als de afwas eenvoudiger!
Door de jaren heen heeft de antiaanbaklaag een slechte reputatie opgebouwd. Zo zouden er schadelijke stoffen in zitten, die vooral een probleem vormen als de antiaanbaklaag begint af te bladderen. Tegenwoordig is de giftige stof PFOA verboden om te gebruiken bij de productie van pannen. Nieuwe pannen zijn dus veilig!
Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze of je een pan met antiaanbaklaag fijner vindt. Er zijn een hoop professionele chefs die bijvoorbeeld zweren bij een gietijzeren koekenpan. Kies hier vooral waar jouw voorkeur naar uitgaat.
Het formaat van de perfecte pan is een persoonlijke keuze. Dat ligt voornamelijk aan de grootte van je gasfornuis, maar ook aan de grootte van je huishouden. Als je dagelijks voor meerdere mensen kookt, is het handig om een grotere pan aan te schaffen.
De gemiddelde (en meest gangbare) maat van een hapjespan is een diameter van 24 centimeter. Dit is dus gemeten over de lengte van de onderkant van de pan. De uitstekende randen en het handvat zijn hier niet meegerekend.
Het belangrijkste aan een pan is dat hij fijn in gebruik is. Het liefste is bijvoorbeeld het handvat hittebestendig. Je houdt de pan dan zorgeloos vast, ook al staat hij al een tijdje op het vuur.
Daarnaast is het, als je een vaatwasser hebt, handig dat de pan vaatwasserbestendig is. Toch is het niet verstandig om de pan altijd in de vaatwasser te doen. Omdat deze met agressieve schoonmaakmiddelen en op erg hoge temperaturen reinigt, wordt de levensduur van je pan snel korter.
Het is dan ook een kleine moeite om de pan even snel met de hand af te wassen, zodat je er een stuk langer plezier van hebt!
Als je weinig plaats op het fornuis hebt, kan een elektrische hapjespan een grote uitkomst zijn. Deze apparaten kun je overal gebruiken waar een stopcontact in de buurt is. Je doet de stekker in het stopcontact, laat de pan warm worden en kan gaan bakken. Ook leuk om bijvoorbeeld met warme hapjes erin op tafel te zetten tijdens een feestje.
Ben je op zoek naar een pan waarmee je snel kunt koken? Overweeg dan een snelkookpan.
Is iets je toch nog niet helemaal duidelijk? Misschien vind je het antwoord tussen deze veelgestelde vragen.
Bij sommige hapjespannen is het mogelijk om deze ook in de oven te gebruiken, maar niet bij allemaal. Let bij de aanschaf altijd goed op de specificaties. Als het mogelijk is om deze in de oven te doen zal dit er zeker bij staan.
Dit is een hapjespan met een warmte-element eronder. Hierdoor kan je de pan niet op het fornuis gebruiken. Je sluit deze aan op het stopcontact en dan wordt deze vanzelf warm en kan je de pan gebruiken, waar dan ook.
Niet elke pan kan op alle warmtebronnen gebruikt worden. Zo zijn er speciale pannen voor bijvoorbeeld inductie of een ouderwets gasfornuis. Als een pan op een verkeerde warmtebron gebruikt wordt, is deze daarna meestal niet meer te gebruiken.
Dat kan ik je niet zeggen, want dat is een uiterst persoonlijke keuze. Hieronder staan wel voor de laatste keer de beste keuzes van het moment met de belangrijkste specificaties om je keuze gemakkelijker te maken.
Vorm | |||
---|---|---|---|
1 | Samuel Groves Tri-Ply Stainless Steel | ||
2 | Samuel Groves Tri-Ply Stainless Steel | ||
3 | Tefal Expertise Frying Pan | Rond | Bekijk op Bol.com |
4 | GreenPan Venice Ceramic Non-Stick Frying | Rond | |
5 | Green Earth Frying Pan | Rond |
Vorm: Rond
Vorm: Rond
Kies eerst van welk materiaal de pan gemaakt moet zijn en of je een antiaanbaklaag wil. Kijk vervolgens naar het formaat en het type warmtebron. Als je dit stappenplan volgt, kom je altijd bij de juiste keuze uit!