Onze categorieën
Over onsContact

Hoe Kies Je de Beste Haarverf voor jouw Lokken?

Emma Wiedijk
Auteur: Emma Wiedijk
Published 02.06.2021 - Updated 13.12.2022
Hoe Kies Je de Beste Haarverf voor jouw Lokken?

Misschien verf je je lokken voor de eerste keer, of ga je voor een compleet andere kleur dan je gewend bent. Wat je situatie ook is, je wilt de beste haarverf kopen om achteraf met trots aan iedereen je nieuwe look te laten zien. Maar hoe kies je de beste haarverf, welke haarkleuringen zijn van goede kwaliteit en op welke dingen moet je letten als je haarverf koopt? Dat – en meer – lees je in dit artikel!

Waarom is het belangrijk om goede haarverf te kopen?

Met een goede haarkleuring verf je je haren met succes van het haarverfproces tot het resultaat. Je brengt de haarverf snel en met weinig moeite aan, de verf ruikt lekker, en je spoelt het gemakkelijk uit je haar onder de douche.

Na het uitspoelen verzorg je je lokken met een fijne verzorgende conditioner of olie uit de verpakking en na de verfbeurt heeft je haar een prachtige intense kleur, glanst het mooi en voelt het heerlijk verzorgd aan. Het lijkt wel alsof je bij de kapper bent geweest! Daar gaat het uiteindelijk om.

Dekking

Niet fijn als je net je haar hebt geverfd en erachter komt dat de verf niet goed dekt. Je ziet je eigen kleur dan door de verf heen schijnen, of de kleur vervaagd snel. Dit is vooral vaak een probleem wanneer je over grijze haren heen verft.

Kies voor haarverf van goede kwaliteit om dit te voorkomen! Haarverf met een goede dekking bevat veel pigment, zodat de kleur niet snel verdwijnt. Permanente haarverf in een donkere natuurtint dekt je haar het beste. Maak je je zorgen om grijs haar in het specifiek, ga dan voor een donkere kleur!

Voedende ingrediënten

Je haar verven is nooit goed voor je haar, maar ga in ieder geval voor een haarverf die er alles aan doet om je haar toch gevoed te houden. Je wilt natuurlijk kiezen voor een haarverf die jouw haar zo min mogelijk beschadigd. Een voedende haarverf – en de bijgevoegde haarverzorging – bevat minimaal één van de volgende bestanddelen, zodat het haar na het verven mooi glanst en verzorgd aanvoelt.

 • Voedende oliën zoals avocado- lijnzaad of druivenpitolie
 • Keratine
 • Collageen
 • Natuurlijke verzorgende extracten van planten, kruiden en vruchten
 • Extra vitaminen die goed zijn voor het haar, zoals vitamine E

Agressieve chemicaliën

Sommige chemicaliën in haarverf kunnen een vervelend effect hebben op je huid of op het haar. Je kunt bijvoorbeeld een allergische reactie krijgen, of het haar raakt erg beschadigd na het verven.

Chemische kleurstoffen

De meest voorkomende stof die wordt toegevoegd aan haarverf als kleurstof is PDD (p-fenyleendiamine). Deze chemische stof gaat door de haarschubben het haar in, en zorgt samen met waterstofperoxide voor een andere haarkleur. Haarkleuringen met PDD kunnen een allergische reactie veroorzaken. De huid jeukt, schilfert of raakt geïrriteerd hierdoor.

Je kunt beter haarverf zonder PDD gebruiken als je een gevoelige, snel geïrriteerde of beschadigde hoofdhuid hebt. De kans op een allergische reactie stijgt hierdoor. Andere kleurstoffen in haarverf die een allergische reactie kunnen veroorzaken zijn TDS (tolueen-2,5-diamine sulfaat) en  2-methoxymethyl-p-phenylenediamine.

Let op – Ben je allergisch voor PDD? Dan is de kans groot dat je dan ook allergisch bent voor andere chemische kleurstoffen. Plantaardige alternatieven zijn mogelijk beter geschikt voor je haar. Contacteer bij twijfel je huisarts!

Ammoniak

Om het haar permanent te kleuren, moet de verf door de haarschacht doordringen. Om hier te komen, moeten de haarschubben eerst geopend worden.

Ammoniak opent de haarschubben, en zit daarom vaak in haarverf. Het probleem is dat de haarschubben na het verven niet meer helemaal sluiten, waardoor het haar droog wordt en er dode punten ontstaan. Daarbij verwijdert ammoniak zwavelverbindingen uit het haar, die het haar sterk houden. Zonder zwavel wordt het haar sneller droog, pluizig en zwak.

Goede permanente haarverf kleurt het haar zonder zonder ammoniak. Er wordt dan vaak de stof MEA (mono-ethanolamine) aan toegevoegd. Deze stof opent de haarschubben ook, maar veel minder. Zo wordt het haar alsnog mooi gekleurd, zonder dat het haar diep beschadigd raakt.

LOral Paris L'Oréal Preference Le

LOral Paris L'Oréal Preference Le
Kleur: Platinum blond
Type haarkleuring: Ontkleuring
Haarkleurtechniek: Highlights
Substantie: Crème
Bekijk op Bol.com

Haarverf set 7 delig BellaLine

Haarverf set 7 delig BellaLine
Kleur: Zwart
Bekijk op Bol.com

Syoss Oleo Intense Haarverf 5-92

Syoss Oleo Intense Haarverf 5-92
Kleur: Stralend rood
Type haarkleuring: Permanent
Haarkleurtechniek: Full coverage
Substantie: Crème
Bekijk op Bol.com

Haarverf: Hoe maak je de beste koop?

Er is een brede keuze aan haarkleuringen, verschillend in kleur, substantie en type. Er zijn verschillende substanties om het haar mee te verven.

Maar welke haarverf past het beste bij jou? Wil je alleen je uitgroei bijwerken of je hele haar verven? Boost je je lokken liever met één kleur of wil je highlights? Bepaal voor het verven eerst wat je precies met je haar wilt doen!

De substantie

De meeste haarkleuringen zijn in de vorm van een crème, maar er zijn ook haarverven in de vorm van een poeder (net als volumepoeder), spray of mousse. Welke substantie je gebruikt om je haar mee te verven, hangt af van welke textuur je prettig aan vindt voelen in je haar.

Een crème is de zachtste keuze, en is het makkelijkst om aan te brengen wanneer je het hele haar verft. Mousse heeft een luchtige substantie, en is eveneens geschikt om langer haar mee te kleuren omdat het met weinig moeite over het haar kan worden verdeeld.

Poeder en spray worden vaker gebruikt door mannen met kort haar of om uitgroei bij te werken. Deze substanties zijn meestal te droog om lang haar mee te verven.

Kleurspoeling of permanente haarverf

Je verft je haar tijdelijk of permanent. Ben je niet zeker van een bepaalde haarkleur? Kies dan voor een spoeling! Een spoeling verft alleen de buitenkant van het haar en trekt er niet helemaal in. Met een tijdelijke haarkleuring spoel je de kleur met elke wasbeurt een beetje weg; na 4 tot 6 wasbeurten is de kleur er weer uit gespoeld.

Als je zeker van je zaak bent en je haar in een blijvende haarkleur wilt verven, kies je voor een permanente haarkleuring. Je haar behoudt dan de kleur waarin je het verft. Met een goede haarverf behoudt het haar een intense kleur na veel wasbeurten. Tot zo'n 24 weken is haalbaar als je je haar goed verzorgt en er niet urenlang mee in de zon zit.

Er zijn bovendien speciale shampoos te koop die ervoor zorgen dat het haar langer zijn kleur behoudt! Heb je haast en geen tijd om je haar uitgebreid te wassen? Kies dan voor de beste droogshampoo. Deze zorgt ervoor dat je haar en fris uitziet en je stelt je wasbeurt een dagje uit!

Vrouw met kort, blauw haar van achteren

Vegan of diervriendelijke haarverf

Geef je om het welzijn van dieren en en milieu en maak je graag een bewuste keuze? Er zijn ook vegan of diervriendelijke haarverven te koop! Vegan haarverf bevat enkel plantaardige ingrediënten en wordt niet getest op dieren.

Let goed op of je het vegan-logo op de verpakking ziet. Dit is een groen bloemetje, en wilt zeggen dat er geen dierlijke ingrediënten aan te pas zijn gekomen. Let ook op het cruelty free-keurmerk. Dit is een springend konijntje, wat wilt zeggen dat er geen ingrediënten gebruikt zijn die getest zijn op dieren.

Het haar wordt bij veel van deze haarverven gekleurd door middel van de plantaardige ingrediënten zoals henna, indigo, cassia en gekleurde vruchtensappen. De meeste merken die vegan haarverf verkopen, voegen zo min mogelijk chemische stoffen toe. Vegan haarverf is daardoor een stuk minder schadelijk voor het haar dan normale haarkleuringen.

Je huidskleur

Vooral als je voor een permanente haarkleuring gaat, is het goed om te weten welke kleuren goed bij je huidskleur passen. Er zijn zó veel haarkleuren, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet! 🌳 Sta daarom eerst stil bij welke kleuren goed bij je staan.

Welke haarkleur bij je past hangt af van of je huid een warme, neutrale of een koele ondertoon heeft. Welke ondertoon je hebt, test je op een (of meerdere) van deze manieren:

 • Kijk naar de aderen in je pols in het daglicht: zijn ze groen, of blauw? Als je groene aderen hebt, kies je het beste voor een warme tint zoals roodblond of (licht)rood. Bij blauwe aderen staan koelere tinten zoals asblond of zwart weer beter.
 • Test met verschillende kleuren. Ga in het daglicht staan, zonder make-up en test bij welke kleuren kleding je gezicht het beste uit komt. Wat staat beter? Warme tinten zoals rood of geel (voor een warm type), of juist koelere tinten zoals groen, blauw of grijs (voor een koel type)?

Ben je een winter-, lente-, zomer- of herfsttype?

Professionele kappers en stylisten maken onderscheid tussen verschillende soorten types. In dit schema zie je wat voor type je bent, en welke haarkleuren het beste bij je passen. Vraag advies aan een stylist of kapper als je er niet uit komt wat voor type je precies bent!

Wintertype (koel)Zomertype (koel)Herfsttype (warm)Lentetype (warm)

Ogen: donkerbruin, groen, blauw
Huid: zeer licht
Haar: donkerblond, midden- tot donkerbruin zwart
Ogen: blauw, groen, grijs
Huid: licht, met een roze of blauwe ondertoon
Haar: (donker)blond, lichtbruin
Ogen: bruin, groen
Huid: gebronsd met een gouden ondertoon
Haar: midden bruin, rood
Ogen: groen, blauw
Huid: licht met een gele/beige ondertoon
Haar: licht- tot donkerblond met een rode gloed


Beste haarkleuren: donkerbruin, asbruin, zwart

Beste haarkleuren: lichtbruin, donkerblond, asblond, lichtblond
Beste haarkleuren: mahonie- of roodbruin, donkerbruin, koper- of hazelnoot lichtbruin
Beste haarkleuren: lichtblond, goud- of koper donkerblond
Meisje met donker haar
Wintertype
Vrouw met blond haar
Zomertype
Vrouw met koperkleurig haar
Herfsttype
Vrouw met rood haar
Lentetype

Tip: Doe vooral een test en kijk welke kleur bij jouw huid past! Er zijn ook speciale apps die je laten zien hoe een bepaalde haarkleur je staat, zoals deze. Speel er vooral een beetje mee.

Mocht een kleur je uiteindelijk toch niet staan, dan kun je er altijd weer overheen verven. Houd er wel rekening mee dat van donker naar licht verven een stuk moeilijker is om zelf te doen dan andersom!

Je haarlengte

Hoeveel haarverf je nodig hebt, hangt af van de lengte en dikte van je haar. Als je haar fijner en niet erg lang is, is een pakje haarverf voldoende. Heb je voller en/of langer haar? Koop dan voor de zekerheid twee pakjes, dan weet je zeker dat je genoeg hebt om je hele haar te kleuren.

Overgebleven verf (in een flesje dat al open is) is niet houdbaar. Wil je je haar dus opnieuw verven na een poosje, dan moet je een nieuwe verpakking kopen.

1. LOral Paris L'Oréal Preference Le

1. LOral Paris L'Oréal Preference Le
Kleur: Platinum blond
Haarkleurtechniek: Highlights
Substantie: Crème
Aantal stuks in verpakking: 1 stuk(s)

2. Haarverf set 7 delig BellaLine

2. Haarverf set 7 delig BellaLine
Kleur: Zwart
Aantal stuks in verpakking: 7 stuk(s)

3. Syoss Oleo Intense Haarverf 5-92

3. Syoss Oleo Intense Haarverf 5-92
Kleur: Stralend rood
Haarkleurtechniek: Full coverage
Substantie: Crème
Aantal stuks in verpakking: 3 stuk(s)

4. LOral Paris L’Oréal Paris Excellence

4. LOral Paris L’Oréal Paris Excellence
Kleur: Ultra Ash Lichtblond
Haarkleurtechniek: Full coverage
Substantie: Crème
Aantal stuks in verpakking: 1 stuk(s)

5. Crazy Color Ruby Rouge

5. Crazy Color Ruby Rouge
Kleur: Rood
Haarkleurtechniek: Full coverage
Substantie: Crème
Aantal stuks in verpakking: 1 stuk(s)

Veelgestelde vragen over haarverf

Verf je jouw haren voor het eerst? Lees dan vooral deze tips door en voorkom beginnersfouten. Zo verf je je lokken risicoloos in een andere kleur!

Hoe krijg je haarverf van je huid?

Is de verf onverhoopt in je huid getrokken? Gebruik dan tijdens het douchen een scrub of reinigingsgel die vriendelijk is voor de hoofdhuid. Ga zachtjes met je vingers over de verkleurde plekken; de meeste ingetrokken verf krijg je zo wel van de huid. Het kan even duren voor alle vlekken volledig verdwenen zijn, maar niet getreurd: na twee douchebeurten zijn de verkleuringen meestal weg. 

De huid insmeren met vaseline – Smeer de huid langs de plekken waar de verf op kan komen vóór het verven in met vaseline. De vaseline voorkomt dat de verf zich aan je huid hecht waardoor je de verf die op de huid komt gemakkelijk wegveegt met een vochtig (hand)doekje!

Hoelang moet haarverf intrekken?

Hoelang de verf precies in moet trekken, staat meestal op de gebruiksaanwijzing in de verpakking. Als je je haar al eerder van een kleurtje hebt voorzien, moet de verf meestal rond de 30 tot 40 minuten intrekken. Haar dat nog niet eerder is geverfd, moet 20 tot 25 minuten intrekken. Over het algemeen geldt ook dat de verf minder lang in hoeft te trekken als je van licht naar donker haar gaat, dan andersom.

De tijd dat je haarverf in laat trekken, hangt af van:

 • Het merk haarverf dat je koopt
 • De kleur van je haar
 • Of je je haren al eerder hebt geverfd
 • Of je haren grijs zijn
Let op – Laat de verf niet langer dan tien minuten dan op de gebruiksaanwijzing staat intrekken, want dat is slecht voor je haar. Je haar kan afbreken of uitvallen als je de verf te lang laat zitten, en je vergroot de kans dat je hoofdhuid gaat jeuken of irriteren. Het is altijd het veiligst om je aan de aanwijzingen op de gebruiksaanwijzing te houden!

Hoelang duurt een allergische reactie op haarverf?

Hoelang een allergische reactie op haarverf duurt en wanneer deze ontstaat, verschilt per persoon. De duur en ernst van de allergische reactie hangt af van de stof waar je allergisch voor bent en in welke mate. Het kan zo zijn dat je onmiddellijk klachten krijgt, maar het ze kunnen ook pas na een aantal uur optreden.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor chemische stoffen die allergieën veroorzaken dan anderen. Klachten kunnen weken, maanden, en in sommige gevallen zelfs jaren duren.

Wat te doen na een allergische reactie op haarverf?

Wat je precies moet doen hangt af van de stof waar je allergisch voor bent. Spoel je haar en de hoofdhuid in ieder geval zo snel mogelijk grondig uit met lauw stromend water wanneer klachten optreden. Heb je een ernstige allergische reactie en/of houden de symptomen aan? Blijf dan kalm en bel een arts of de spoedeisende hulp.

Vrouw met kort, rood haar over gezicht

Conclusie

Welke haarverf voor jou de beste koop is, bepaal je zoals je ziet het beste zelf. Lees je vooral goed in, test en laat je adviseren door een professional. De beste haarverf heeft in ieder geval:

 • Een fijne, lekker ruikende substantie zoals een zachte crème of een luchtige mousse en is makkelijk om aan te brengen en uit te spoelen
 • Goede (grijs)dekking
 • Een kleur die overeenkomt met de kleur op de verpakking, die het haar lang na het verven een intense kleur geeft
 • Een duidelijke gebruiksaanwijzing en extra benodigdheden zoals plastic handschoentjes die je handen schoon houden tijdens het verven en aftercare zoals een verzorgende conditioner of olie
 • Toegevoegde oliën of plantenextracten die het haar beschermen en onderhouden en zo weinig mogelijk chemische stoffen

Hieronder zie je nog een keer een overzicht van de haarverven die het beste uit de test komen. Hopelijk maak je de beste keuze, en verf je je haar in een prachtige kleur! Succes, en bedankt voor het lezen!

KleurHaarkleurtechniekSubstantieAantal stuks in verpakking
1LOral Paris L'Oréal Preference LePlatinum blondHighlightsCrème1 stuk(s)
2Haarverf set 7 delig BellaLineZwartHighlightsCrème7 stuk(s)
3Syoss Oleo Intense Haarverf 5-92Stralend roodFull coverageCrème3 stuk(s)
4LOral Paris L’Oréal Paris ExcellenceUltra Ash LichtblondFull coverageCrème1 stuk(s)
5Crazy Color Ruby RougeRoodFull coverageCrème1 stuk(s)

LOral Paris L'Oréal Preference Le

Kleur: Platinum blond

Haarkleurtechniek: Highlights

Substantie: Crème

Aantal stuks in verpakking: 1 stuk(s)

Haarverf set 7 delig BellaLine

Kleur: Zwart

Haarkleurtechniek: Highlights

Substantie: Crème

Aantal stuks in verpakking: 7 stuk(s)

Syoss Oleo Intense Haarverf 5-92

Kleur: Stralend rood

Haarkleurtechniek: Full coverage

Substantie: Crème

Aantal stuks in verpakking: 3 stuk(s)

LOral Paris L’Oréal Paris Excellence

Kleur: Ultra Ash Lichtblond

Haarkleurtechniek: Full coverage

Substantie: Crème

Aantal stuks in verpakking: 1 stuk(s)

Crazy Color Ruby Rouge

Kleur: Rood

Haarkleurtechniek: Full coverage

Substantie: Crème

Aantal stuks in verpakking: 1 stuk(s)

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Emma Wiedijk
Emma Wiedijk
Hi, ik ben Emma, een gezellige en open-minded 25-jarige mediastudente uit Amsterdam. Ik ben geboren en getogen in de Jordaan in Amsterdam en momenteel woon ik in een zolderkamer in de Pijp. Naast mijn studie werk ik met veel plezier als freelance content creator en redacteur, waar ik me de komende jaren verder in wil ontwikkelen.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu