Onze categorieën
Over onsContact

Perfecte Randjes met de Beste Grastrimmer

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 20.01.2021 - Updated 09.11.2022
Perfecte Randjes met de Beste Grastrimmer

Waarom een grastrimmer kopen?

De beste grasmaaier is ideaal om snel grote stukken gras te maaien, maar het is niet altijd mogelijk om bij elk plekje te komen. Die aflopende rand is moeilijk, en het gras dat om de bomen in je achtertuin groeit wilt ook niet echt lukken. In deze gevallen heb je een grastrimmer nodig.

Een grastrimmer – ook wel kantenmaaier genoemd – is een apparaat dat gras en onkruid kortwiekt op plekken waar je met de grasmaaier niet bij komt. Denk aan grasrandjes bij de schutting, een boom of rondom tuinmeubelen.

Dit tuingereedschap biedt veel gemak en werkt je gazon helemaal af. Zo heb je altijd een net en verzorgd gazon! Daarnaast zijn grastrimmers vaak licht van gewicht, waardoor je ze makkelijk hanteert – veel makkelijker dan een grote grasmaaier.

Een grastrimmer dient echter als een verlenging van een grasmaaier, het is dus niet een vervanging van ervan.

In de koopgids hieronder lees je meer over de verschillende eigenschappen van grastrimmers en waar je op let wanneer je een goede grastrimmer zoekt.

Ego ST 1623T String Trimmer

Ego ST 1623T String Trimmer

Stihl FS 91 R String

Stihl FS 91 R String
Aandrijving: Benzine
Maaidiameter: 0.24
Trimwijze: Draad
Bekijk op Bol.com

Makita XRU15PT 36V

Makita XRU15PT 36V
Aantal meegeleverde accu's/batterijen: Geen
Gewicht: 3.81 kg
Oplaadtijd: 22 minuut
Bekijk op Bol.com

Grastrimmers: Hoe maak ik de beste koop?

Er zijn zo veel verschillende grastrimmers op de markt, dat het lastig is om de juiste te vinden. Ze lijken allemaa op elkaar, maar onderling verschilt het aanbod behoorlijk. Daarom loop ik hieronder alle belangrijke punten voor je langs. Zo weet je straks precies waar je op moet letten.

Trimwijze

Er zijn verschillende manieren waarop grastrimmers werken. De meeste werken met een snijdraad, maar er zijn ook grastrimmers die werken met messen en trimmers die beide gebruiken.

Draad

Grastrimmers met draad zijn over het algemeen beter dan de modellen met messen. Draad werkt het preciest en is hierdoor ideaal voor fijn trimwerk.

De nylon draad is sterk en krachtig, omdat hij snel roteert op een spoel. Hoe sneller de draad draait, hoe krachtiger hij is. Grotere apparaten beschikken doorgaans zelfs over twee snijdraden. Handig bij hoog gras!

Bij de meeste trimmers wordt de draad automatisch verlengd tijdens het trimmen van het gras door een tap-and-go-systeem. Na een tijdje is de trimdraad helemaal op of breekt hij af. Dan vervang je de hele draad. Vaak wordt een reserve spoel met draad meegeleverd, maar dit is niet altijd het geval.

Messen

Grastrimmers met messen bezitten over een maaiblad of losse messen. Vaak zijn de messen van kunststof, maar er zijn ook stalen messen. Beide soorten zijn minder geschikt voor fijn trimwerk.

Kunststof mesjes zijn minder krachtig dan een draad. Stalen messen werken daarentegen beter voor stug gras, zwaar onkruid en dikke begroeiing.

Messen hebben een langere levensduur dan een draad. Daarnaast vervang je ze eenvoudiger als ze bot worden of stuk gaan. Meestal zit er een extra set mesjes in de verpakking.

Allebei

Enkele grastrimmers gebruiken een combinatie van messen en draad. Dit maakt het apparaat multifunctioneel en efficient! Het prijskaartje ligt wel een stukje hoger.

Afbeelding van een hond die op het gras loopt met een bal in zijn mond.

Aandrijving

Grastrimmers hebben verschillende aandrijvingen. Zo zijn er modellen met een stekker of een accu. ⚡ Een aantal trimmers werken op benzine.

Elektrische grastrimmers

Elektrische grastrimmers zijn aangesloten op een stopcontact. Dit heeft een verschillende voor- en nadelen. Zo is het mogelijk om de grastrimmer voor een langere tijd te gebruiken, want je hebt een constante stroomvoorziening. Daarnaast zijn deze modellen licht in gebruik en goedkoop.

Je bent daarentegen wel gebonden aan een stopcontact, wat niet elke tuin heeft. Bovendien heb je minder beweegruimte. Kies daarom in ieder geval voor een trimmer met een lang snoer of gebruik een verlengkabel.

Grastrimmers op accu

Accugrastrimmers zijn flexibel en bieden meer bewegingsvrijheid. Daarnaast struikel je nooit over een onhandig snoer.

Je bent daarentegen wel gebonden aan de levensduur van de accu. Misschien raakt de accu leeg tijdens het trimmen en moet je hem tussendoor opladen. Het is daarom handig om altijd een tweede accu aan te schaffen, zodat je eentje aan de oplader kunt leggen, terwijl de ander in de grastrimmer zit.

Let daarom bij deze toestellen op de oplaadtijd en de levensduur van de accu. Houd er tevens rekening mee dat ze over het algemeen een stukje duurder zijn dan de variant met snoer.

Er zijn ook hybridemodellen. Deze hebben zowel een snoer als een accu. Hierdoor profiteer je van de bewegingsvrijheid en ben je niet gebonden aan de accuduur.

Grastrimmers op benzine

Grastrimmers op benzine zijn het krachtigst en leveren de beste prestaties. Dit is vooral handig voor zware klussen en grote tuinen die veel onderhoud vergen.

Benzine grastrimmers zijn zwaarder, luidruchtiger en duurder, maar ze hebben geen snoer en je hebt meer trimtijd dan met een accu. Benzinegrastrimmers hebben daarentegen wel meer onderhoud nodig. Verder moet je zo nu en dan benzine toevoegen, wat minder milieuvriendelijk is dan de alternatieven.

Afbeelding van een verzorgd gazon.

Maaibreedte

De volgende belangrijke eigenschap waarop je let is de maaibreedte. Dit heet ook wel de maaidiameter of maaicirkel.

Hoe groter de maaibreedte van de grastrimmer, hoe meer gras je trimt in een beweging en hoe sneller je klaar bent met trimmen.

Een kleinere diameter is handiger wanneer je heel precies moet werken, bijvoorbeeld rondom bloemen. Hierbij wil je niet te veel gras tegelijk weghalen.

De meeste grastrimmers hebben een maaibreedte van ongeveer 20 tot 26 cm. Dit is voor de meeste tuinen prima. Voor zeer grote tuinen is het beter om voor een grotere maaibreedte te kiezen.

Vermogen

Een ander aandachtspunt is het vermogen. Het vermogen bepaalt hoe krachtig de grastrimmer is. Zo heb je voor een grote tuin met veel onkruid en stugge begroeiing meer vermogen nodig dan voor een klein gazon.

Voor een kleine tuin met weinig begroeiing is een vermogen van 250 tot 400 watt al voldoende. Neem voor een grote tuin met veel begroeiing een grastrimmer met een vermogen van 400 watt of hoger.

Let op – Gebruik de grastrimmer altijd op een veilige manier. Het is aanbevolen om een veiligheidsbril te dragen als je een grastrimmer gebruikt. Haal daarnaast tijdens het vervangen van de trimdraad of de messen altijd de stekker uit het stopcontact of de batterij uit de grastrimmer. Hiermee voorkom je dat de grastrimmer per ongeluk aan gaat.

Handige extra's

Er zijn verschillende handige extra's die zorgen voor meer gemak en comfort. Denk bijvoorbeeld aan een uitschuifbare steel. Hiermee stel je de grastrimmer altijd in op je ideale werkhoogte. Dit is wel zo fijn voor je rug. 😉 Soms is de steel bovendien afneembaar; hierdoor berg je hem in no-time weer op.

Een andere optie die extra comfort biedt is een ergonomisch handvat. Een ergonomisch handvat ligt lekkerder in je hand dan een simpele cilinder, waardoor het onnodige pijntjes voorkomt. Wil je meer grip? Neem dan een grastrimmer met een getextureerd handvat.

Een degelijke grastrimmer is niet enorm zwaar, maar naar verloop van tijd raken je armen, schouders en rug wellicht toch vermoeid. Een draagriem verdeelt het gewicht en ondersteunt je. Dit is ideaal wanneer je de grastrimmer voor een langere tijd achter elkaar gebruikt.

De volgende handige accessoire is een beschermbeugel voor planten en bloemen. Dit is noodzakelijk wanneer je gras trimt langs bloemen en planten die je niet mee wilt trimmen.

Tot slot zijn er nog grastrimmers met een draaibare of flexibele trimknop. Hierdoor heb je meer maaibereik en kom je eenvoudiger op moeilijke plekken. Uiteraard liggen de prijzen van grastrimmers met aanvullende opties hoger dan de prijzen van basic grastrimmers.

De 5 beste grastrimmers op een rij

1. Ego ST 1623T String Trimmer

1. Ego ST 1623T String Trimmer

2. Stihl FS 91 R String

2. Stihl FS 91 R String
Aandrijving: Benzine
Maaidiameter: 0.24
Trimwijze: Draad

3. Makita XRU15PT 36V

3. Makita XRU15PT 36V
Aantal meegeleverde accu's/batterijen: Geen
Geluidsniveau: 89 dB
Gewicht: 3.81 kg
Oplaadtijd: 22 minuut

4. Worx WG163

4. Worx WG163

5. Kobalt KST 2580-06

5. Kobalt KST 2580-06

Veelgestelde vragen over grastrimmers

Hieronder beantwoord ik enkele veelgestelde vragen over grastrimmers. 💭

Hoe werkt een grastrimmer?

De werking van een grastrimmer is afhankelijk van de trimwijze. Er zijn trimmers die werken met een of twee draden en trimmers die werken met kunststof of stalen messen. De draad en de messen draaien op hoge snelheid en wieken zo het gras kort.

Wat kost een grastrimmer?

De prijzen van een grastrimmers liggen ver uit elkaar. Zo zijn er grastrimmers tussen de € 30 en € 100, maar er zijn ook modellen van maar liefst € 300 tot € 400.

Hoe vaak moet je gras trimmen?

Hoe vaak je gras moet trimmen is afhankelijk van het type gras. Meestal groeit gras het snelste in de lente, dus in deze periode is het belangrijk om wekelijks je gazon te trimmen. In de zomer kan dit om de week, in de herfst kan dit elke maand en in de winter is het niet nodig.

Welke grastrimmer moet ik hebben?

Dat kan ik je niet zeggen, want die vraag kun je het beste zelf beantwoorden! Wel kan ik je nog een laatste keer een overzicht geven van de beste grastrimmers van dit moment en hun belangrijkste specificaties. Misschien zit er wel iets voor jou tussen, dus klik er zeker een paar aan!

AandrijvingMaaidiameterTrimwijzeGewichtOplaadtijdGrastrimmer optiesHoogte instelbaar
1Ego ST 1623T String Trimmer
2Stihl FS 91 R StringBenzine0.24Draad
3Makita XRU15PT 36VBenzine0.24Draad3.81 kg22 minuut
4Worx WG163Benzine0.24Draad3.81 kg22 minuut
5Kobalt KST 2580-06Benzine0.24Draad3.81 kg22 minuut

Ego ST 1623T String Trimmer

Stihl FS 91 R String

Aandrijving: Benzine

Maaidiameter: 0.24

Trimwijze: Draad

Makita XRU15PT 36V

Aandrijving: Benzine

Maaidiameter: 0.24

Trimwijze: Draad

Gewicht: 3.81 kg

Oplaadtijd: 22 minuut

Worx WG163

Aandrijving: Benzine

Maaidiameter: 0.24

Trimwijze: Draad

Gewicht: 3.81 kg

Oplaadtijd: 22 minuut

Kobalt KST 2580-06

Aandrijving: Benzine

Maaidiameter: 0.24

Trimwijze: Draad

Gewicht: 3.81 kg

Oplaadtijd: 22 minuut

Conclusie

Het maakt niet uit of je een groot grasveld hebt of juist een schattig gazonnetje, grastrimmers zijn voor iedereen handig om te hebben. Weet je inmiddels al welke de juiste voor jou is?

Ik hoop in ieder geval dat ik je een heel eind op weg heb geholpen! Mocht je toch nog vragen hebben, of juist een goede tip? Laat hieronder dan een reactie achter. Bedankt voor het lezen! 😃

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu