Onze categorieën
Over onsContact

Lekker en Gezellig Gourmetten met het Beste Gourmetstel

Kylie Goutziers
Auteur: Kylie Goutziers
Published 09.02.2022 - Updated 02.12.2022
Lekker en Gezellig Gourmetten met het Beste Gourmetstel

Gourmetten is ontzettend populair: wel 80% van de Nederlanders gourmet minstens eens per jaar! Er is ook niets gezelliger dan met zijn allen aan tafel zitten en zelf je eten bereiden op een gourmetstel. Je komt in dit artikel achter waar je op let wanneer je op zoek bent naar het beste gourmetstel.

Hieronder vind je alvast de top 5, maar om een idee te krijgen van de belangrijkste producteigenschappen moet je doorlezen!

Waarom een gourmetstel kopen?

Er zijn verschillende keukenapparaten waarmee je eenvoudig en snel vlees, vis en groente grilt. Denk aan de beste contactgrill of een grillplaat! Een gourmetstel lijkt op een grillplaat, maar breidt de functieset hiervan aanzienlijk uit.

Een gourmetstel heeft een bakplaat, een verwarmingselement en onder het verwarmingselement is er meestal plek voor een aantal kleine pannetjes.

Gezelligheid

Je kunt het hele jaar door gourmetten, maar de meeste mensen doen het tijdens de feestdagen of rond een andere tijd in de winter. Het is een gezellige, warme en mooie manier van lekker lang tafelen met vrienden en familie.

Je zit met zijn allen aan tafel en iedereen bereidt zelf zijn eten. Ook voor kinderen is gourmetten leuk, want ze vinden het vaak fantastisch om zelf te kokkerellen in hun eigen pannetje.

Simpel en snel

Gourmetten is erg simpel. Voordat je begint, bereid je het eten voor. Marineer het vlees, snijd de groente, leg alles op verschillende boordjes of schaaltjes klaar en zet het op tafel. Vergeet niet de lekkere sausjes, een stokbroodje of een salade op tafel te zetten!

Plaats vervolgens het apparaat midden op tafel, zodat iedereen erbij kan om zijn eigen gerechten te bereiden. Doe wat boter of olie op de bakplaat en je kan beginnen! Leg je favorieten stukjes (vega)vlees, vis en groente op de plaat of in een pannetje en vergeet niet om af en toe het eten om te draaien.

Iedereen maakt zijn eigen eten, dus niemand hoeft uren in de keuken te staan (buiten het voorbereidingswerk om). Er zijn zelfs veel kant-en-klare gourmetpakketten die veel voorbereidingstijd wegnemen.

Bovendien hoef je na hoeft na het gourmetten niet uren lang grote potten en pannen af te wassen. De bakplaat maak je makkelijk schoon en de pannetjes kunnen meestal in de vaatwasser; alles is zo weer opgeruimd.

Voor ieder wat wils

Bij gourmetten is er voor ieder wat wils. Je hoeft geen rekening te houden met allerlei uiteenlopende dieetwensen, want iedereen kiest zelf wat ze eten. Dat scheelt weer een hoop tijd en stress.

De ene keer kan je weer hele andere gerechten maken dan de andere keer. Kaas smelten, (vega)vlees en vis grillen, mini-pannenkoekjes maken, aardappeltjes bakken, groente bakken en eitjes bakken: het kan allemaal met een goed gourmetstel. De mogelijkheden zijn eindeloos. 🍳

Klinkt dit je als muziek in de oren? Onze top 3 keuzes vind je hieronder!

Princess 162700 Oval Grill Party

Princess 162700 Oval Grill Party
Maximaal aantal personen: 8
Maximaal aantal pannetjes: 8
Type plaat: Combinatie bak- en grillplaat
Verschillende temperatuurinstellingen: Ja
Uitneembare platen: Ja
Overige kenmerken: Grill, bakplaat, teppanyaki, gourmet en crepe bakgedeelte
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Gourmetstel 8 personen Eden ED-7018 zwart

Gourmetstel 8 personen Eden ED-7018 zwart
Maximaal aantal personen: 8
Maximaal aantal pannetjes: 8
Type plaat: Bakplaat , Grillplaat
Verschillende temperatuurinstellingen: Ja
Uitneembare platen: Ja
Overige kenmerken: Omkeerbare grill- en bakplaat
Bekijk op Bol.com

Princess 01.103026.01.001 Table Chef Pure zwart | bamboo

Princess 01.103026.01.001 Table Chef Pure zwart | bamboo
Maximaal aantal personen: 6
Type plaat: Bakplaat
Verschillende temperatuurinstellingen: Ja
Uitneembare platen: Ja
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Gourmetstel: Hoe maak ik de beste koop?

Je wilt vanzelfsprekend het beste gourmetstel voor je budget, maar hoe kies je die? Er zijn een aantal eigenschappen waar je op let wanneer je een gourmetstel koopt. Ik beschrijf ze hieronder voor je.

Type gourmetstel

Allereerst kies je het type gourmetstel. Er zijn gourmetplaten, raclettes, gourmetstellen met een fonduepan, pizzarettes en gourmetstellen met aparte kookunits.

Gourmetplaat

Een gourmetplaat is een langwerpige bakplaat, zonder pannetjes en andere extra's. Je gooit dus eenvoudig al je vlees, vis en groente op één plaat. 🥩

Er zijn verschillende maten. Zo heb je modellen van 20 cm voor vier personen, maar ook modellen van 100 cm voor tien personen. Een losse plaat is dus handig voor grote groepen, want iedereen kan er zo makkelijk bij.

Raclette

Een raclette is een gourmetstel met pannetjes onder het verwarmingselement. Vandaag de dag zie je maar weinig modellen zonder pannetjes, dus moeilijk te vinden zijn deze niet. Oorspronkelijk waren deze pannetjes bedoeld om raclettekaas in te smelten, maar daar stopt hun nut niet!

Er zijn genoeg andere lekkernijen die in de pannetjes bereidt. Denk aan gebakken eitjes, pannenkoekjes, champignons, kipnuggets, aardappelkroketjes, groente en nog veel meer. Daarnaast zijn pannetjes handig als je vlees, vis en vega gescheiden wilt houden.

Fonduepan

Wil je niet alleen gourmetten, maar ook fonduen? Dan biedt dit apparaat de ideale uitkomst. Het gaat hierbij om een gourmetstel met een grote fonduepan in het midden. Hierin doe je kaas voor een kaasfondue of bouillon voor een vleesfondue. Naast de fonduepan heb je ruimte om eten te bereiden op de bakplaat en meestal zitten er ook nog pannetjes onder het verwarmingselement.

Op deze manier heb je geen verschillende apparaten nodig. Je combineert gourmetten en fonduen voor een lekkere maaltijd en een gezellige avond.

Pizzarettes

Pizzarettes lijken op raclettes, maar worden geleverd met pizzaspatels en in sommige gevallen ook raclettepannetjes. Hierop doe je pizzadeeg, tomatensaus, kaas en eventueel nog andere toppings. Zo maak je eenvoudig minipizza's! 🍕

Sommige pizzarettes hebben bovendien een grillplaat. Daarop grill je vlees, vis en groente en hieronder stop je de pizza's. Pizzarettes zonder grillplaat maken alleen minipizza's. Sta hier goed bij stil als je iets veelzijdigers zoekt!

Gourmetstellen met eigen kookunits

Met dit toestel gourmet je samen, maar toch ook individueel. Iedereen heeft een eigen kookunit met een bord. Alle kookunits zijn verbonden aan een stekkerdoos die midden op tafel staat. De stekkerdoos heeft een serveerschaal, waarop je bijvoorbeeld al het rauwe vlees legt.

Er is geen vermenging van smaken en etensresten. Dit is handig voor mensen met een voedselallergie en voor vegetariërs of veganisten die niet willen dat hun eten andermans vlees aanraakt.

Een deel van je bord is de bakplaat. Je hebt dus een kleiner bord en minder ruimte voor bijgerechten. Daarnaast raken vetspetters je sneller dan bij een traditioneel gourmetstel, omdat je dichter bij de bakplaat zit.

Fonduepannetje met extra eten eromheen

Bakplaat

Het tweede puntje waarop je let is het type bakplaat. Je hebt de keuze tussen een geribbelde plaat, een platte plaat, een stenen plaat en een combinatie van verschillende platen. Kijk niet alleen naar de textuur van de plaat, maar ook naar het materiaal. Er zijn metalen, roestvrijstalen en gepolijste natuurstenen platen.

Geribbelde plaat

Met een geribbelde plaat grill je het eten, waardoor het goudbruine grillstrepen krijgt. Dit is vooral lekker bij biefstukjes, burgertjes of plakken haloumi. Deze plaat heeft een klein beetje olie of boter nodig om te voorkomen dat je eten aankoekt.

Gladde plaat

Een gladde metalen plaat heet ook wel een tepanyaki-plaat. Hiermee bereid je vlees of groente op zijn Japans. Naast het bereiden van eten op een Japanse wijze, maak je ook eenvoudig pannenkoekjes of eieren op een glad oppervlak. Deze plaat heeft wel wat olie of boter nodig, zodat er niets aankoekt.

Stenen plaat

Er zijn ook gourmetstellen met een platte natuurstenen plaat. Meestal is deze van graniet gemaakt en duurt het, net als bij een goede steengrill, even voordat hij warm is. Gladde en geribbelde platen zijn in verhouding sneller warm.

Steengrillen is een gezonde manier van gourmetten, omdat je geen boter of olie nodig hebt. Het is wel belangrijk dat de plaat goed heet is en dat je er een klein beetje zout op strooit, zodat niets vast blijft plakken.

Combinatie

Sommige modellen hebben een combinatie van geribbelde en platte platen. Dit maakt het apparaat een stuk veelzijdiger. Van een gegrild visje tot een heerlijk pannenkoekje – het kan allemaal.

Ontwerp

Kijk ook naar het ontwerp van een gourmetstel. Er zijn rechthoekige modellen en ronde/ovale modellen. Een rond gourmetstel is compacter en berg je meestal eenvoudiger op dan een rechthoekig model. Bij een rechthoekig gourmetstel plaats je daarentegen makkelijker de pannetjes onder de plaat.

Let wel op de vorm van je tafel, want een rechthoekig apparaat past beter op een langwerpige tafel en een rond apparaat past vanzelfsprekend beter op een ronde tafel.

Afbeelding van een gourmetstel met allerlei vleeswaren, vis en groente erop. Om het gourmetstel heen liggen ook etenswaren.

Het aantal personen en pannetjes

Met hoeveel mensen ga je gourmetten? Die vraag stel je jezelf wanneer je naar het formaat en het aantal pannetjes van een gourmetstel kijkt. Gourmetstellen zijn te vinden in veel formaten. Er zijn modellen voor twee personen, maar ook voor vier, zes, acht, tien of zelfs twaalf personen.

Je wilt meerdere stukken vlees of vis tegelijk op de plaat leggen, zodat je minder lang op je eten hoeft te wachten. Daarom is een groot oppervlak vaak prettiger dan een klein oppervlak. Zo kan iedereen erop leggen wat ze willen. Het spreekt voor zich: hoe groter het gourmetstel, hoe comfortabeler je met meer personen gourmet.

Meestal hanteer je één pannetje per persoon. Een gourmetstel met acht pannetjes is dus geschikt voor acht personen. Zelf raad ik aan om een gourmetstel te nemen met meer pannetjes dan het aantal personen, want zo maak je meerdere gerechten tegelijk klaar.

Heb je een gezin van vier personen? Ga dan, als het in je budget past, voor een gourmetstel dat geadverteerd wordt als bedoeld voor minstens zes personen. Overweeg vooral een groter toestel als er wel eens (onverwacht) bezoek komt. Zo hoef je niet moeilijk te doen met gedeelde pannetjes. Je kunt beter te veel pannetjes hebben dan te weinig. 😉

Soms is het bovendien praktischer en goedkoper om twee kleinere gourmetstellen te kopen dan een grote. Het is dan mogelijk om een gourmetstel aan allebei de kanten van de tafel te zetten, zodat iedereen er goed bij kan. Dat scheelt jou weer het ene verzoek na het andere om iemands burgertje om te draaien of om het 'even' aan te geven.

Temperatuurinstellingen

Een gourmetstel met instelbare temperatuur is een groot voordeel. Zo kies je eenvoudig de gewenste temperatuur, waardoor het eten niet te hard of te zacht gaart. Het is ook handig om de temperatuur even te verlagen als je een pauze wilt nemen tussendoor, maar de plaat nog niet helemaal uit wilt zetten.

Er zijn gourmetstellen waar je de temperatuur precies in kan stellen. Meestal zit hier ook een indicatielampje bij die aangeeft wanneer het gourmetstel de juiste temperatuur heeft bereikt, of zelfs een schermpje waarop je de temperatuur afleest.

Onderhoud

Wil je alles in een mum van tijd schoonmaken? Kies dan voor een gourmetstel met uitneembare platen en vaatwasserbestendige pannetjes.

Let wel: terwijl het fijn is om een goede vaatwasser te gebruiken, kun je beter een sopje maken en de bakplaat met de hand afwassen. Zo beschadigt de bakplaat minder snel en blijft de kwaliteit langer behouden. Als je dit gelijk na het gourmetten doet, hoef je vaak niet eens hard te boenen.

Let er ook op dat het gourmetstel een antiaanbaklaag heeft, want zonder deze laag kost het veel meer werk om aangekoekte resten te verwijderen!

Sommige apparaten hebben daarnaast (of eerder gezegd: daaronder) een verwijderbare fat collector. Deze vangt al het vet op wat van de plaat druipt. Na het gourmetten pak je de fat collector eruit en gooi je het vet eruit. Zo plakt de plaat minder en maak je hem nog makkelijker schoon.

Laat je gourmetstel wel eerst afkoelen voordat je het schoonmaakt. Je wilt je niet verbranden!

De 5 beste gourmetstellen op een rij

1. Princess 162700 Oval Grill Party

1. Princess 162700 Oval Grill Party
Aantal platen: 1
Antiaanbaklaag: Ja
Type gourmet: Racletteset
Uitneembare platen: Ja
Temperatuurindicatie: Ja
Snoeropbergruimte: Ja
Indicatielampje: Ja
Verschillende temperatuurinstellingen: Ja
Vaatwasserbestendig: Nee
Vorm van funcook appliance: Ovaal
Verwijderbare fat collector: Nee
Maximaal aantal personen: 8
Maximaal aantal pannetjes: 8
Type plaat: Combinatie bak- en grillplaat
Verschillende temperatuurinstellingen: Ja
Uitneembare platen: Ja
Overige kenmerken: Grill, bakplaat, teppanyaki, gourmet en crepe bakgedeelte

2. Gourmetstel 8 personen Eden ED-7018 zwart

2. Gourmetstel 8 personen Eden ED-7018 zwart
Aantal platen: 1
Antiaanbaklaag: Ja
Type gourmet: Racletteset
Uitneembare platen: Ja
Temperatuurindicatie: Ja
Snoeropbergruimte: Nee
Indicatielampje: Ja
Verschillende temperatuurinstellingen: Ja
Vaatwasserbestendig: Nee
Vorm van funcook appliance: Rechthoek
Verwijderbare fat collector: Nee
Maximaal aantal personen: 8
Maximaal aantal pannetjes: 8
Type plaat: Bakplaat , Grillplaat
Verschillende temperatuurinstellingen: Ja
Uitneembare platen: Ja
Overige kenmerken: Omkeerbare grill- en bakplaat

3. Princess 01.103026.01.001 Table Chef Pure zwart | bamboo

3. Princess 01.103026.01.001 Table Chef Pure zwart | bamboo
Aantal platen: 1
Antiaanbaklaag: Ja
Uitneembare platen: Ja
Temperatuurindicatie: Ja
Snoeropbergruimte: Ja
Indicatielampje: Ja
Verschillende temperatuurinstellingen: Ja
Vaatwasserbestendig: Ja
Vorm van funcook appliance: Rechthoek
Verwijderbare fat collector: Ja
Maximaal aantal personen: 6
Type plaat: Bakplaat
Verschillende temperatuurinstellingen: Ja
Uitneembare platen: Ja

4. Princess 182020 Digitale Aerofryer XL zwart

4. Princess 182020 Digitale Aerofryer XL zwart
Indicatielampje: Ja
Maximaal aantal personen: 5

5. Princess Raclette 8 Grill and zwart

5. Princess Raclette 8 Grill and zwart
Aantal platen: 2
Antiaanbaklaag: Ja
Type gourmet: Racletteset
Uitneembare platen: Ja
Temperatuurindicatie: Ja
Snoeropbergruimte: Ja
Indicatielampje: Ja
Verschillende temperatuurinstellingen: Ja
Vaatwasserbestendig: Nee
Vorm van funcook appliance: Rechthoek
Verwijderbare fat collector: Nee
Maximaal aantal personen: 8
Maximaal aantal pannetjes: 8
Type plaat: Grillplaat
Verschillende temperatuurinstellingen: Ja
Uitneembare platen: Ja
Overige kenmerken: Grill, gourmet, bakplaat, teppanyaki

Veelgestelde vragen over gourmetstellen

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over gourmetstellen.

Hoe maak je een gourmetstel schoon?

Haal de stekker uit het stopcontact en laat het gourmetstel goed afkoelen. Gebruik een keukenpapiertje met azijn en leg deze op de bakplaat. Vervolgens ga je met het keukenpapiertje langs de plaat. Is de plaat hierna nog niet schoon? Dan reinig je het met een sopje van water en afwasmiddel.

Gebruik nooit een schuurspons of ovenreiniger voor bakplaten met een antiaanbaklaag, want dan beschadig je die laag. Het verwarmingselement reinig je vervolgens met een warme doek, en de pannetjes kunnen meestal in de vaatwasser.

Wat is het verschil tussen gourmetten en steengrillen?

Bij een gourmetstel is de bakplaat van metaal gemaakt, en bij een steengrill is de bakplaat van steen gemaakt. Op de metalen plaat van een gourmetstel heb je boter of olie nodig om ervoor te zorgen dat je eten niet aankoekt. Bij de steengrill hoeft dit niet; je moet alleen een beetje zout op de plaat strooien.

Wat kun je doen tegen gourmetlucht?

Zet tijdens het gourmetten de ramen tegenover elkaar open en houd de deuren gesloten, zodat de gourmetlucht de slaapkamer niet bereikt. Zet wanneer mogelijk de afzuigkap aan. Heb je een ventilator? Richt deze dan naar buiten om de lucht nog sneller weg te krijgen. Gebruik na het gourmetten lekkere geurtjes van geurkaarsen of luchtverfrissers om de gourmetlucht te maskeren.

Welk gourmetstel moet ik hebben?

Welk gourmetstel ideaal voor jou is, kan ik je helaas niet vertellen. Dit hangt namelijk af van je beschikbare budget en je behoeften. Wel laat ik je hieronder nog een keer de 5 favorieten met hun belangrijkste specificaties zien. Zo vergelijk je eenvoudig welke het beste bij jou past.

AntiaanbaklaagMaximaal aantal personenMaximaal aantal pannetjesType plaatVerschillende temperatuurinstellingenUitneembare platen
1Princess 162700 Oval Grill PartyJa88Combinatie bak- en grillplaatJaJa
2Gourmetstel 8 personen Eden ED-7018 zwartJa88Bakplaat , GrillplaatJaJa
3Princess 01.103026.01.001 Table Chef Pure zwart | bambooJa68BakplaatJaJa
4Princess 182020 Digitale Aerofryer XL zwartJa58BakplaatJaJa
5Princess Raclette 8 Grill and zwartJa88GrillplaatJaJa

Princess 162700 Oval Grill Party

Antiaanbaklaag: Ja

Maximaal aantal personen: 8

Maximaal aantal pannetjes: 8

Type plaat: Combinatie bak- en grillplaat

Verschillende temperatuurinstellingen: Ja

Uitneembare platen: Ja

Gourmetstel 8 personen Eden ED-7018 zwart

Antiaanbaklaag: Ja

Maximaal aantal personen: 8

Maximaal aantal pannetjes: 8

Type plaat: Bakplaat , Grillplaat

Verschillende temperatuurinstellingen: Ja

Uitneembare platen: Ja

Princess 01.103026.01.001 Table Chef Pure zwart | bamboo

Antiaanbaklaag: Ja

Maximaal aantal personen: 6

Maximaal aantal pannetjes: 8

Type plaat: Bakplaat

Verschillende temperatuurinstellingen: Ja

Uitneembare platen: Ja

Princess 182020 Digitale Aerofryer XL zwart

Antiaanbaklaag: Ja

Maximaal aantal personen: 5

Maximaal aantal pannetjes: 8

Type plaat: Bakplaat

Verschillende temperatuurinstellingen: Ja

Uitneembare platen: Ja

Princess Raclette 8 Grill and zwart

Antiaanbaklaag: Ja

Maximaal aantal personen: 8

Maximaal aantal pannetjes: 8

Type plaat: Grillplaat

Verschillende temperatuurinstellingen: Ja

Uitneembare platen: Ja

Conclusie

Welk gourmetstel je ook kiest, je gaat er hoe dan ook van genieten! Ik hoop dat ik je een beetje op weg heb geholpen met dit artikel en dat je de belangrijkste puntjes weet. Vergeet in ieder geval niet om te letten op het type gourmetstel, de bakplaat, het ontwerp, het aantal pannetjes en eventuele extra's, zoals bijvoorbeeld een (kaas) fondue mogelijkheid.

Heb je nog een goede tip? Laat dan zeker een reactie achter. Bedankt voor het lezen en eet smakelijk! 🍽

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers
Kylie Goutziers is student gezondheid en maatschappij in Wageningen en een van haar passies is schrijven. Naast haar studie werkt ze als freelance content creator.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu