Onze categorieën
Over onsContact

Altijd Wind Mee met de Beste Elektrische Fiets

Auteur: Charlie Hoeben
Published 17.11.2021 - Updated 23.12.2021
Altijd Wind Mee met de Beste Elektrische Fiets

Een elektrische fiets, heerlijk. Wel de meters maken, zonder jezelf een blessure te trappen. Je ziet ze veel vaker op straat, mensen die je gemakkelijk inhalen met een enkele trapbeweging. De kans is groot dat er bij deze mensen een accu in hun fiets zit. Ook altijd jaloers als jij aan het zwoegen bent met tegenwind? Dan ben je hier aan het goede adres. Hieronder staan alvast de beste elektrische fietsen, maar lees vooral verder om te weten waar je op moet letten.

Waarom een elektrische fiets kopen?

Fietsen is goed voor je, maar soms is het veel te zwaar en heb je totaal geen zin om die heuvel over te fietsen. Dit is met een elektrische fiets geen probleem. Deze helpt je hierbij en geeft je een duwtje in je rug. Lachend fiets jij over de brug terwijl je mensen voorbij raast die bovenaan hijgend en puffend uit staan te rusten. 😮‍💨

Dit geeft natuurlijk een heerlijk gevoel. Daarnaast is het milieuvriendelijker dan een brommer of scooter en krijg je nog wat beweging ook.

Een bijkomend voordeel valt ook nog te vinden als je niet geheel zelfstandig kunt fietsen, zoals door een lichamelijke kwaal – denk aan spierproblemen. Zo ruil je alsnog de moeiteloze autorit sneller in voor een frisse fietstocht wanneer je van A naar B moet gaat, en haal je een gezonde dosis beweging binnen.

Welnu, bij de aanschaf is het wel goed om op een aantal zaken te letten, want het zijn ingewikkelde apparaten. Hieronder staan alvast de 3 favorieten, maar lees vooral verder om meer te weten te komen.

Man op elektrische fiets die wielrenners voorbij fietst

Specialized Turbo Vado 4.0 (2022)

Specialized Turbo Vado 4.0 (2022)
Bekijk op Bol.com

Merkloos Lectric XP 3.0 Step-Thru

Merkloos Lectric XP 3.0 Step-Thru
Bekijk op Bol.com

Aventon Aventure.2 Step-Through

Aventon Aventure.2 Step-Through
Bekijk op Bol.com

Elektrische fiets: Hoe maak ik de beste koop?

Natuurlijk moet je niet zomaar de eerste elektrische fiets kopen die je tegenkomt want je moet op een aantal zaken letten bij de aanschaf. Gelukkig heb ik grondig onderzoek voor je gedaan! 🔍

Hoe werkt het?

Het principe is simpel: het is precies zoals een normale fiets, alleen wanneer je trapt, krijg je ondersteuning en ga je sneller dan je op een normale fiets zou gaan – zonder meer moeite te hoeven doen.

Dat komt doordat er in de fiets een elektrische accu zit. Eenmaal opgeladen, zorgt deze voor de trapondersteuning.

Twee soorten

Er bestaan twee hoofdcategorieën elektrische fietsen op de markt: pedelec en speed pedelec.

Pedelec

De pedelec is de meest voorkomende soort. Hierbij staan de trappers en de motor met elkaar in contact. Zordra je trapt, begint de motor ook te draaien en krijg je ondersteuning. Het maximale vermogen van deze motor is 0,25 kWh en de maximumsnelheid is 25 kilometer per uur.

Speed pedelec

De naam zegt het al: dit is de snelle versie van de pedelec. Deze variant haalt snelheden van wel 45 kilometer per uur. Omdat deze zo hard gaat, is het wel verplicht om een kentekenbewijs te hebben als je op de openbare weg wil fietsen. Daarnaast moet je een helm op als je op deze fiets wil rijden.

Man die door het bos fietst op elektrische fiets

Accu

De accu is het hart van de elektrische fiets. D zorgt ervoor dat je stilletjes, maar snel door het landschap heen glijdt. Er zit verschil in accu's, wat iets is om goed op te letten bij de aanschaf.

NiMH

Dit is de goedkoopste variant. Dit is de opvolger van de loodaccu, maar presteert beter, is lichter in gewicht en gaat langer mee. Deze werkt dan ook prima, maar komt wel met wat nadelen. De grootste is is dat hoe vaker je deze gebruikt en oplaadt, hoe minder lang deze meegaat. Daarnaast loopt de batterij ook leeg als je deze een tijd niet gebruikt.

Li-On

Dit is de populairste batterij; deze is lichter van gewicht en gaat langer mee. Daarnaast is hij beter voor het milieu en compacter. Ook loopt deze batterij een stuk minder snel leeg als je de fiets een tijdje niet gebruikt, zo is het mogelijk om altijd spontaan je fiets te pakken. Maar omdat deze zo populair is, hangt er ook een steviger prijskaartje aan.

Lithium-ion-polymer

De opvolger van bovenstaande, het nieuwste van het nieuwste en de absolute winnaar op het moment. Dit is een nog compactere en krachtigere batterij, zonder in te leveren op gewicht. Maar je raadt het al, deze batterijen zijn splinternieuw, en daardoor nog zwaar geprijsd.

Actieradius

De actieradius van een elektrische fiets staat voor hoe ver je met de fiets kan fietsen voordat je de accu weer moet opladen. Dit is niet makkelijk uit te rekenen en is iets wat je nooit 100% zeker weet. Het is afhankelijk van enkele factoren, zoals:

 • het gewicht van de fiets;
 • het gewicht van de berijder;
 • tegenwind;
 • kracht van de batterij.

Hierdoor is elke rit anders en is er nooit helemaal een vinger op te leggen. Over het algemeen hebben elektrische fietsen met een capaciteit tussen de 200 en 600 wattuur (Wh), en hiermee fiets je ongeveer 25 kilometer met trapondersteuning. Zit er een krachtigere accu op je fiets? Dan fiets je een stuk langer door, tot wel 80 kilometer.

Man in vrouwenjurk aan het fietsen

Gewicht

Je kan je wel voorstellen dat een elektrische fiets een stuk zwaarder is dan een gewone fiets. Dat komt door de accu die erin gebouwd zit. Een gewone fiets weegt meestal rond de 10 kilo, terwijl een elektrische fiets gemiddeld 25 kilo weegt.

Ben je van plan hem naar boven te dragen of veel te tillen, dan is dit niet ideaal. Daarnaast is dit niet geschikt om bovenop de auto in een fietsendrager te doen.

Formaat

Het is mogelijk om hier het verschil te maken, vooral in gewicht. Je vindt steeds makkelijker een goede elektrische vouwfiets. Deze neem je gemakkelijk overal mee naartoe want ze zijn kleiner en minder zwaar. Maar let op, deze is nog steeds een stuk zwaarder dan een normale vouwfiets.

Milieuvriendelijk

Dit is iets waar we allemaal op moeten letten tegenwoordig. Zit je al een tijdje te denken een brommer of elektrische scooter te kopen? Kies dan voor een elektrische fiets. Dit is beter voor je, want je sport nog een beetje, en daarnaast komen er geen uitlaatgassen of schadelijke stoffen vrij bij het rijden. Ook zitten er nog veel meer voordelen aan fietsen, zoals het totale gebrek aan irritante files.

De 5 beste elektrische fietsen op een rij

1. Specialized Turbo Vado 4.0 (2022)

2. Merkloos Lectric XP 3.0 Step-Thru

3. Aventon Aventure.2 Step-Through

4. Ride1Up Turris XR

4. Ride1Up Turris XR

5. Rad Power Bikes RadRunner

Veelgestelde vragen over elektrische fietsen

Toch nog een aantal vragen? Dat is begrijpelijk, hieronder staan de 3 meest gestelde vragen.

Hoelang gaat de motor mee van een elektrische fiets?

Als je de motor van de elektrische fiets goed onderhoudt en je er zuinig mee omgaat, is de levensduur lang. Zorg sowieso dat hij altijd binnen op een droge plek staat. De levensduur loopt in zo'n geval tot wel 10 jaar op.

Hoelang gaat de accu mee van een elektrische fiets?

Als je de accu goed onderhoudt en niet diep ontlaadt (helemaal leeg laat lopen) of overlaadt (aan de oplader laat hangen als hij vol is), gaat deze lang mee. Denk hierbij aan 5 of 6 jaar.

Hoe snel kan je gaan met een elektrische fiets?

Dit ligt aan het soort elektrische fiets. De meest voorkomende versie is de pedelec, waarmee je tot 25 kilometer per uur gaat. Wil je sneller gaan, dan kies je voor de speed-pedelec en ga je maximaal 45 kilometer per uur. Hierbij is een kentekenbewijs en een helm dragen verplicht.

Welke elektrische fiets moet ik hebben?

Dat moet je zelf bepalen, want ik weet niet precies waar je naar op zoek bent! Wel staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om het je iets makkelijker te maken. Welke je ook besluit te kopen, gebruik altijd het beste fietsslot! Helaas zijn elektrische fietsen ook erg populair onder de dieven.

1Specialized Turbo Vado 4.0 (2022)
2Merkloos Lectric XP 3.0 Step-Thru
3Aventon Aventure.2 Step-Through
4Ride1Up Turris XR
5Rad Power Bikes RadRunner

Specialized Turbo Vado 4.0 (2022)

Merkloos Lectric XP 3.0 Step-Thru

Aventon Aventure.2 Step-Through

Ride1Up Turris XR

Rad Power Bikes RadRunner

Conclusie

Op fietsvakantie gaan was nog nooit zo leuk! Weet jij nog mooie plekken om met je elektrische fiets overheen te racen? Laat het me weten, dan komen we elkaar misschien nog een keer tegen! 🚴🏼 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu