Onze categorieën
Over onsContact

Overal Bluetooth met de Beste Bluetooth Dongle

Auteur: Charlie Hoeben
Published 16.02.2022 - Updated 10.07.2023
Overal Bluetooth met de Beste Bluetooth Dongle

Met de beste bluetooth-dongle kun je moeiteloos verbinding maken tussen al je favoriete apparaten. Stel je voor, je wilt je desktop pc koppelen aan een bluetooth-speaker, maar je pc heeft geen ingebouwde bluetooth-functie. Geen zorgen! Met een bluetooth-dongle is dit probleem voorgoed opgelost. Benieuwd hoe het precies werkt en hoe je de beste keuze kunt maken? Blijf vooral lezen, maar laten we eerst eens kijken naar de beste opties van het moment.

Waarom een bluetooth dongle kopen?

Het kan behoorlijk vervelend zijn als je favoriete apparaten geen bluetooth-functionaliteit hebben. Veel boxen, oordopjes en koptelefoons maken tegenwoordig gebruik van bluetooth en kunnen niet meer eenvoudig worden aangesloten met een aux-kabel. Gelukkig kun je dit met een bluetooth-dongle eenvoudig oplossen en draadloos verbinding maken met deze apparaten.

Niet alleen is het handig voor het verbinden van audio-apparatuur, maar ook voor het draadloos overdragen van bestanden tussen computers of van je mobiel naar je pc. Met een bluetooth-dongle wordt dit proces een fluitje van een cent. Zorg er wel voor dat je een dongle hebt met een recentere bluetooth-versie, want dat zorgt voor snellere gegevensoverdracht.

Wist je trouwens dat er verschillende versies van bluetooth bestaan? Geen zorgen als je dat niet wist, ik leg het hieronder gedetailleerd uit. Maar voordat we daarop ingaan, laten we eerst eens kijken naar de top 3 beste opties die momenteel beschikbaar zijn.

Man die praat in bluetooth oordopje

ZEXMTE Long Range USB Bluetooth

ZEXMTE Long Range USB Bluetooth

EDUP LOVE PCIE WiFi 6

EDUP LOVE PCIE WiFi 6

ZEXMTE Long Range USB Bluetooth

ZEXMTE Long Range USB Bluetooth

Bluetooth dongles: Hoe maak ik de beste koop?

Lees dit even door om de allerbeste keuze te maken!

Wat is een bluetooth dongle precies?

Bluetooth is een bekende technologie waarmee je draadloos gegevens kunt versturen tussen verschillende apparaten. Het is ontzettend handig, want het elimineert het gebruik van kabels. Bluetooth kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt, zoals het verbinden van koptelefoons, oordopjes, het versturen van bestanden, het delen van foto's via AirDrop en zelfs het draadloos afdrukken van bestanden.

Een bluetooth dongle is een eenvoudig apparaat met een geweldige functionaliteit. Het stelt je in staat om apparaten die geen ingebouwde bluetooth hebben, toch van bluetooth-mogelijkheden te voorzien. Stel je bijvoorbeeld een oude versterker voor waarop je altijd muziek afspeelt. Als je een bluetooth dongle aansluit, kun je de versterker nu draadloos bedienen vanaf de bank, zonder gedoe met een aux-kabel.

Opmerkelijk genoeg hebben vrijwel alle moderne laptops, tablets en smartphones standaard bluetooth-functionaliteit, maar geldt dit nog niet voor de meeste desktopcomputers. Ik verwacht echter dat dit in de nabije toekomst snel zal veranderen.

Het mooie van bluetooth dongles is dat ze klein van formaat, betaalbaar en gemakkelijk in gebruik zijn. Vaak hoef je alleen de dongle in te pluggen en kun je direct verbinding maken. Met een bluetooth dongle voeg je op een eenvoudige manier draadloze connectiviteit toe aan apparaten die voorheen niet over deze functie beschikten.

Telefoonscherm die buttons weergeeft

Connectiviteit

Bluetooth dongles zijn over het algemeen compatibel met vrijwel alle apparaten, maar het kan soms nog wel eens misgaan.

Als je de dongle op een laptop of computer wilt gebruiken, is het verstandig om van tevoren te controleren of de dongle compatibel is met het besturingssysteem van je apparaat. Sommige modellen zijn bijvoorbeeld alleen geschikt voor Windows 8 of lager, wat vervelend kan zijn als je Windows 10 hebt. Bovendien is het vinden van een geschikte dongle voor macOS wat lastiger, omdat er minder modellen op de markt zijn.

Het is ook belangrijk om te controleren of de dongle USB 3.0 ondersteunt. Dit is de nieuwere (en snellere) versie van USB 2.0 en zien we tegenwoordig steeds vaker op apparaten. Oudere dongle-modellen werken vaak niet met USB 3.0. Zorg er dus voor dat je een dongle kiest die voldoet aan de juiste specificaties en compatibel is met het besturingssysteem van je apparaat.

Bluetooth versie

Bluetooth is een technologie die zich in een rap tempo blijft ontwikkelen, en er zijn verschillende versies van uitgebracht. Hieronder vind je een tabel met de maximale snelheden die elke versie kan behalen.

Bluetooth versieMaximale snelheid
2.0Tot 3 Mbps
3.0Tot 24 Mbps
4.0Tot 24 Mbps
5.0Tot 50 Mbps

De afkorting Mbps staat hierbij voor Megabit Per Seconde. En nu komt het lastige; 1 megabyte (MB) staat voor 8 megabits (mb). Het kan verwarrend zijn om te weten dat 1 megabyte (MB) gelijk staat aan 8 megabits (Mb), omdat we vaak praten over megabytes bij daadwerkelijke data-overdracht. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit een omrekeningsfactor is.

Welke Bluetooth-versie geschikt is voor jou hangt voornamelijk af van de toepassing die je ermee wilt gebruiken. Als je het alleen wilt gebruiken voor het luisteren van muziek, heb je niet per se de hoogste snelheid nodig. Voor het overdragen van bestanden is de snellere versie wel fijn. Het is altijd een goede keuze om een nieuwere Bluetooth-versie te hebben, omdat deze vaak verbeterde functionaliteiten en prestaties bieden.

De meeste nieuwe modellen Bluetooth-dongles beschikken over Bluetooth-versie 4.0 of 5.0, wat perfect is voor vrijwel alle toepassingen. Hiermee kun je probleemloos grote bestanden verzenden en draadloze toetsenborden of koptelefoons gebruiken.

Een groot voordeel van Bluetooth is dat het backwards compatible is. Dit betekent dat als je dongle Bluetooth-versie 5.0 heeft, deze ook kan verbinden met apparaten die Bluetooth-versie 3.0 hebben. Houd er wel rekening mee dat de snelheid beperkt wordt tot de oudere versie. Het is echter geruststellend om te weten dat Bluetooth-apparaten altijd met elkaar kunnen communiceren, zelfs als ze verschillende versies hebben.

Kat met een bril op achter een laptop

Hoe ver is het bereik?

Bluetooth is in principe bedoeld voor het uitwisselen van gegevens over een korte afstand, meestal ongeveer 10 meter bij dongles. Er kunnen echter enkele uitschieters zijn bij bepaalde modellen.

Voor de meeste gebruikers is een bereik van 10 meter meer dan voldoende, vooral bij gebruik thuis. Het is ook ruim voldoende voor het gebruik in combinatie met een autoradio. Het mooie van Bluetooth is dat het signaal meestal gewoon door muren en plafonds heen gaat, maar dit kan soms wel voor wat haperingen in de muziek zorgen. Dus als je in een andere kamer bent of er obstakels zijn, kan het zijn dat de verbinding niet optimaal is.

Formaat

De grootte van een dongle kan sterk variëren, en het is belangrijk om van tevoren te bedenken waarvoor je deze gaat gebruiken. Het verschil in grootte kan enkele centimeters zijn, en hoewel dat misschien niet veel lijkt, kan het toch hinderlijk zijn als de dongle in de zijkant van je laptop zit.

Over het algemeen is een kleine dongle vrijwel altijd handiger. Tenzij je zeker weet dat de dongle in een apparaat blijft zitten, maakt de grootte wel degelijk uit. Het kan ook zijn dat er prijsverschillen zijn tussen verschillende formaten dongles, dus dit kan een factor zijn bij het maken van een keuze.

Hoe gebruiksvriendelijk is het model

De meeste bluetooth dongles zijn plug-and-play, wat betekent dat je ze gewoon kunt aansluiten en meteen kunt gebruiken. Echter, bij sommige modellen is het nodig om software of drivers te installeren.

Het is verstandig om hier goed naar te kijken, want het is natuurlijk veel prettiger als het apparaat direct werkt zonder extra gedoe. Het installeren van de benodigde software kan soms wat extra tijd en enkele handelingen kosten, hoewel dit meestal snel gedaan is.

De 5 beste Bluetooth dongles op een rij

1. ZEXMTE Long Range USB Bluetooth

1. ZEXMTE Long Range USB Bluetooth

2. EDUP LOVE PCIE WiFi 6

2. EDUP LOVE PCIE WiFi 6

3. ZEXMTE Long Range USB Bluetooth

3. ZEXMTE Long Range USB Bluetooth

4. EDUP LOVE PCIE WiFi 6

4. EDUP LOVE PCIE WiFi 6

5. ASUS USB-BT500 Bluetooth 5.0 USB

Veelgestelde vragen over bluetooth dongles

Is iets je toch nog niet helemaal duidelijk? Wellicht staat het antwoord dat je zoekt hieronder!

Hoe krijg je bluetooth op je pc?

Tegenwoordig hebben de meeste laptops, tablets en telefoons standaard een ingebouwde bluetooth-functionaliteit, maar helaas geldt dat niet altijd voor desktop pc's. Gelukkig kun je dit probleem eenvoudig oplossen door een bluetooth dongle aan te schaffen en deze in een vrije usb-poort te steken. Zo kun je probleemloos gebruikmaken van bluetooth op je pc en genieten van draadloze verbindingen met verschillende apparaten.

Wat doet een bluetooth dongle?

Met een bluetooth dongle kun je apparaten die standaard geen bluetooth hebben, alsnog draadloos gebruiken. Je steekt de dongle simpelweg in de usb-poort van je apparaat en voilà, je kunt nu alles doen wat je met bluetooth wilt. Het is een handige en gemakkelijke oplossing om van de voordelen van bluetooth te genieten, zelfs als je apparaat er niet standaard mee is uitgerust.

Hoe controleer ik of mijn pc bluetooth heeft?

Om te controleren of je pc verbinding kan maken met bluetooth, kun je de volgende stappen volgen: Ga naar het Startmenu, klik op Instellingen, selecteer het tabblad Apparaten en kies voor Bluetooth & andere apparaten. Hier kun je vervolgens de 'Bluetooth opties' vinden en meer instellingen aanpassen. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kom je er snel achter of je pc klaar is om gebruik te maken van bluetooth.

Welke bluetooth dongle moet ik hebben?

Dat kan ik je niet vertellen. Maar hieronder staan voor de laatste keer de beste keuzes voor je klaar om de keuze gemakkelijker te maken.

1ZEXMTE Long Range USB Bluetooth
2EDUP LOVE PCIE WiFi 6
3ZEXMTE Long Range USB Bluetooth
4EDUP LOVE PCIE WiFi 6
5ASUS USB-BT500 Bluetooth 5.0 USB

ZEXMTE Long Range USB Bluetooth

EDUP LOVE PCIE WiFi 6

ZEXMTE Long Range USB Bluetooth

EDUP LOVE PCIE WiFi 6

ASUS USB-BT500 Bluetooth 5.0 USB

Conclusie

Zo, nu weet je precies welke bluetooth versie jij nodig hebt. Daarnaast heb je vast al nagedacht over het ideale formaat van jouw nieuwe dongle!

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu