Onze categorieën
Over onsContact

Voorkomen is beter dan Genezen met het Beste Alarmsysteem in Huis

Auteur: Charlie Hoeben
Published 31.12.2021 - Updated 23.06.2022
Voorkomen is beter dan Genezen met het Beste Alarmsysteem in Huis

Veiligheid is één van de belangrijkste dingen in het leven. Voorkom de mogelijk traumatische ervaring en de financiële rompslomp van een inbraak met het beste alarmsysteem voor je huis. Hieronder staan alvast onze favorieten, maar lees vooral verder voor allerlei tips and tricks om je huis zo veilig mogelijk te maken!

Waarom een alarmsysteem kopen?

Volgens het CBS worden er in Nederland jaarlijks ongeveer 65.000 inbraken gepleegd en je wil niet dat jouw huis hier tussen zit! Een inbraak brengt een hoop gedonder met zich mee, waaronder financiële schade die niet altijd verzekerd is.

Daarnaast kan een inbraak als traumatisch worden ervaren. Je huis voelt niet meer als de veilige plek die het zou moeten zijn. Gedupeerden houden regelmatig angst of andere psychische problemen aan een inbraak over.

Kortom, genoeg redenen om een alarmsysteem aan te schaffen! Hieronder staan alvast de top 3 keuzes met hun belangrijkste specificaties, gevolgd door een handige koopgids.

Gif van een minion met alarmlichten op zijn hoofd.

Arlo Ultra 2, Two camera

Arlo Ultra 2, Two camera
Voedingstype: Batterij
Alarmering via: App
Uitbreidbaar: Nee
Bediening: Mobiele app
Bekijk op Bol.com

Yale IA-320 Sync (5-piece)

Yale IA-320 Sync (5-piece)
Voedingstype: Batterij
Alarmering via: App
Uitbreidbaar: Ja
Bediening: Mobiele app
Bekijk op Bol.com

SimpliSafe Essentials Package

SimpliSafe Essentials Package
Bekijk op Bol.com

Alarmsysteem: Hoe maak ik de beste koop?

Lees goed waar je op moet letten bij de aanschaf van een alarmsysteem, zodat je precies weet welk systeem in je omgeving past en voldoet aan je wensen.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen, nietwaar? Voordat je een alarmsysteem aanschaft, heb ik een aantal effectieve tips die de veiligheid in huis verhogen.

Zorg bijvoorbeeld altijd voor een goede rookmelder om brand op tijd op te merken en volg de tips van het keurmerk veilig wonen om de kans op inbraak te verminderen. Let bovendien op de volgende zaken:

 • Sluit alle ramen en deuren voordat je weggaat en draai je sloten altijd goed dicht, ook als je de deur uitgaat voor een snelle boodschap. Het lijkt logisch, maar wordt toch regelmatig vergeten.
 • Zorg dat je altijd weet waar al je sleutels liggen en leg ze nooit op voor de hand liggende plekken zoals onder een bloempot of deurmat. Laat sleutels ook nooit aan de binnenkant van de deur zitten. Dan maak je het inbrekers wel erg makkelijk.
 • Ben je 's avonds of 's nachts van huis? Gebruik het liefst een timer die ervoor zorgt dat lampen op verschillende tijden in verschillende ruimtes in huis aangezet worden. Zo lijkt het alsof er iemand in huis is en dat schrikt inbrekers af.
 • Laat nooit trapjes, ladders of andere beklimbare spullen slingeren. Sluit bovendien je schuur goed af, zeker wanneer je veel gereedschap hebt. Zo geef je inbrekers geen makkelijke buit of hulpmiddelen om binnen te komen.
 • Ga je op vakantie? Misschien wel de meest relevante tip tegenwoordig: plaats niet eindeloos foto's op sociale media over hoe geweldig jouw vakantie is en hoe lang je nog blijft. Dit is een uitnodiging voor inbrekers om even rond te kijken in je huis. Ook is het altijd verstandig om iemand die je vertrouwt in je huis te laten verblijven, als de mogelijkheid er is.
Afbeelding van een camerasysteem van een deurbel.

Aansluitingen

Over het algemeen zijn alarmsystemen tegenwoordig draadloos, dus hier ga ik voornamelijk op in. Let wel op: draadloze modellen verschillen in de manier waarop je ze aansluit.

Internet

Tegenwoordig werken de meeste alarmsystemen via internet, waardoor ze veel mogelijkheden hebben. Ze zijn eenvoudig te bedienen en in te stellen via je smartphone door middel van een app. Op die manier verbind je bijvoorbeeld eenvoudig meerdere camera's met je systeem.

Je kan via de app meekijken met de camera's en je krijgt direct een melding als het alarm afgaat. In sommige gevallen koppel je het alarmsysteem gemakkelijk aan een virtuele assistent zoals Alexa van Amazon.

Het enige dat nodig is om een dergelijk alarmsysteem te gebruiken is een goede, stabiele internetverbinding. Het nadeel? Als je internet niet werkt, ligt je alarmsysteem er ook uit. Niet altijd even handig als je internet regelmatig protesteert. Bovendien werken alarmsystemen via internet meestal op batterijen. Die moet je niet vergeten te vervangen.

Mobiel netwerk

Voordat ik onderzoek deed voor dit artikel, kende ik deze versie nog niet: een alarmsysteem met een mobiel netwerk. Bij deze systemen zit er een simkaart in het apparaat. Het apparaat stuurt je een sms wanneer het alarm afgaat.

Zorg er wel altijd voor dat er beltegoed op de simkaart staat, anders kan je alarmsysteem niets verzenden. Je bestuurt dit systeem via het paneel van het apparaat zelf, niet via je telefoon.

Telefoonlijn

Ook dit systeem bedien je via het paneel in je huis. Hierbij zit het alarm gekoppeld aan je vaste telefoonlijn. In het systeem zitten een aantal nummers geprogrammeerd die meteen gebeld worden als het alarm afgaat.

Notificaties

Er zijn verschillende manieren om notificaties te krijgen. Zo stel je de notificaties gemakkelijk in naar wens.

App

Een app voor je smartphone zien we tegenwoordig het meest. Dat is handig, want over het algemeen heb je jouw telefoon altijd op zak. Hierbij bedien je dus niet alleen het systeem via de app, maar krijg je ook al je notificaties hierop. Vaak stel je zelf in wat voor geluiden en berichten je ontvangt en kun je meerdere gebruikers toevoegen.

E-mail

Dit is bij de meeste smart systemen ook mogelijk. Hierbij ontvang je alleen een e-mail. Je wordt niet direct gestoord, wat vaak bij een alarmsysteem wel handig is. Wel kun je e-mails ontvangen als het systeem wordt in- of uitgeschakeld en deze later lezen. Ook hierbij stel je gemakkelijk meerdere gebruikers in, zodat verschillende personen de e-mails ontvangen.

Geluidsalarm

Dit heeft vrijwel elk alarmsysteem. Je hoort een hard geluid wanneer het alarm afgaat. Hiermee schrik je inbrekers af en notificeer je voorbijgangers en omwonenden. Vaak is dit optioneel, dus je kan ervoor kiezen om dit uit te schakelen en bijvoorbeeld alleen lichtalarm te gebruiken.

Lichtalarm

Een lichtalarm is een felle stroboscoop die aan de gevel hangt. Als het alarm afgaat, begint deze te flitsen waardoor de inbreker minder ziet en omwonenden en voorbijgangers gealarmeerd worden. Dit wordt vaak in combinatie met een geluidsalarm ingezet.

Extra's

Slimme alarmsystemen hebben nog wat extra functies. Vaak kijk je in de app gemakkelijk mee met de camera's in huis. Zo zie je precies wat er gaande is, maar dit is niet bij elk systeem mogelijk. Je kan hiervoor extra camera's plaatsen zodat je het hele huis in de gaten houdt als je weg bent.

De 5 beste alarmsystemen op een rij

1. Arlo Ultra 2, Two camera

1. Arlo Ultra 2, Two camera
Bediening: Mobiele app
Geschikt voor besturingssysteem: iOS, Android, Chrome OS, Linux, Mac OS, Tizen, Windows
Verpakkingsinhoud: (2) Arlo Ultra 2 Spotlight Camera (2) Oplaadbare batterij (1) Magnetische oplaadkabel (2) Muurbevestiging en schroevenset (1) HomeKit (1) Ethernet kabel (1) Oplader (1) Handleiding (1) Arlo raamsticker
Alarmering via: App
Uitbreidbaar: Nee

2. Yale IA-320 Sync (5-piece)

2. Yale IA-320 Sync (5-piece)
Bediening: Mobiele app
Geschikt voor besturingssysteem: Android
Verpakkingsinhoud: - 1x Yale Smart Keypad - 2x AAA batterijen - 2x schroeven - 2x muurbevestiging - Dubbelzijdige tape - Snelstartgids
Alarmering via: App
Uitbreidbaar: Ja

3. SimpliSafe Essentials Package

4. Somfy Home Alarm Video Kit

4. Somfy Home Alarm Video Kit
Met display: Nee
Verpakkingsinhoud: 1 bewegingsdetector binnen, 1 batterij, wandhouder, montagesticker en handleiding.

5. ERA Protect Deter

Veelgestelde vragen over alarmsystemen

Is het je toch nog niet helemaal duidelijk? Dan staan hier de meest gestelde vragen met bijbehorende antwoorden. Hopelijk zit jouw vraag ertussen!

Hoe werkt een alarmsysteem?

Meestal werkt een alarmsysteem met sensoren. Als een sensor gemonteerd is bij een raam of deur en deze wordt geopend, gaat het alarm af. Hierin bestaan veel verschillende sensoren en het verschilt erg per alarmsysteem hoe dit werkt.

Hoe kies je een alarmsysteem?

Elk alarmsysteem werkt anders en bestaat uit verschillende aspecten, geschikt voor een specifieke omgeving. Het is altijd slim je te laten informeren door een expert. Ga in ieder geval deze punten af: 1. Wat is de aansluiting? 2. Hoe wil je meldingen ontvangen? 3. Welke accessoires heb ik nodig en wat is voor mij belangrijk?

Hoe beveilig ik mijn huis het beste?

Dit doe je door een alarmsysteem te plaatsen, maar je ook aan een aantal basisregels te houden: 1. Altijd ramen en deuren op slot. 2. Leg nooit sleutels op voor de hand liggende plekken. 3. Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten. 4. Kijk uit met posten op social media als je op vakantie bent.

Welk alarmsysteem moet ik hebben?

Dit kan ik helaas niet voor je bepalen omdat ik niet weet wat bij jou persoonlijk past. Wel staan hieronder voor de laatste keer de beste keuzes met de belangrijkste specificaties om je verder op weg te helpen.

Alarmering viaBedieningVerpakkingsinhoud
1Arlo Ultra 2, Two cameraAppMobiele app(2) Arlo Ultra 2 Spotlight Camera (2) Oplaadbare batterij (1) Magnetische oplaadkabel (2) Muurbevestiging en schroevenset (1) HomeKit (1) Ethernet kabel (1) Oplader (1) Handleiding (1) Arlo raamsticker
2Yale IA-320 Sync (5-piece)AppMobiele app- 1x Yale Smart Keypad - 2x AAA batterijen - 2x schroeven - 2x muurbevestiging - Dubbelzijdige tape - Snelstartgids
3SimpliSafe Essentials PackageAppMobiele app- 1x Yale Smart Keypad - 2x AAA batterijen - 2x schroeven - 2x muurbevestiging - Dubbelzijdige tape - Snelstartgids
4Somfy Home Alarm Video KitAppMobiele app1 bewegingsdetector binnen, 1 batterij, wandhouder, montagesticker en handleiding.
5ERA Protect DeterAppMobiele app1 bewegingsdetector binnen, 1 batterij, wandhouder, montagesticker en handleiding.

Arlo Ultra 2, Two camera

Alarmering via: App

Bediening: Mobiele app

Verpakkingsinhoud: (2) Arlo Ultra 2 Spotlight Camera (2) Oplaadbare batterij (1) Magnetische oplaadkabel (2) Muurbevestiging en schroevenset (1) HomeKit (1) Ethernet kabel (1) Oplader (1) Handleiding (1) Arlo raamsticker

Yale IA-320 Sync (5-piece)

Alarmering via: App

Bediening: Mobiele app

Verpakkingsinhoud: - 1x Yale Smart Keypad - 2x AAA batterijen - 2x schroeven - 2x muurbevestiging - Dubbelzijdige tape - Snelstartgids

SimpliSafe Essentials Package

Alarmering via: App

Bediening: Mobiele app

Verpakkingsinhoud: - 1x Yale Smart Keypad - 2x AAA batterijen - 2x schroeven - 2x muurbevestiging - Dubbelzijdige tape - Snelstartgids

Somfy Home Alarm Video Kit

Alarmering via: App

Bediening: Mobiele app

Verpakkingsinhoud: 1 bewegingsdetector binnen, 1 batterij, wandhouder, montagesticker en handleiding.

ERA Protect Deter

Alarmering via: App

Bediening: Mobiele app

Verpakkingsinhoud: 1 bewegingsdetector binnen, 1 batterij, wandhouder, montagesticker en handleiding.

Conclusie

Als het goed is weet jij nu precies hoe jij je huis het beste beveiligt. Heb jij ook op de camera gezien dat je kat een hoop gekke dingen doet als je weg bent? Laat het me weten 🐈

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Charlie Hoeben
Charlie is een echte creatieve duizendpoot en heeft in vrijwel alle artistieke uitingen een vinger in de pap. Zijn focus ligt momenteel vooral op grafisch ontwerp en onderzoek doen naar de leukste producten voor Mercat.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu