Onze categorieën
Over onsContact

Je Autobekleding Reinigen Doe Je in No-Time

Daan van der Heijden
Auteur: Daan van der Heijden
Published 02.07.2021 - Updated 16.08.2022
Je Autobekleding Reinigen Doe Je in No-Time

Hij brengt je overal heen, is trouw en loyaal, maar niet zelfreinigend! Ik heb het over je auto, niet je hond (hoe lief die ook is!). De bekleding van je auto kan door dit alles best wat te verduren krijgen. Denk aan vieze (kinder)schoenen, natte kleding, gemorste drankjes en kruimels van je snelle hap. Heb je een hond, dan komt daar ook nog hondenhaar en modder bij kijken. Je autobekleding reinigen is de eerste stap in het poetsplan – maar waar begin je?

Dit heb je nodig

De bekleding van je auto reinigen kan op verschillende manieren, maar zoals altijd geef ik de voorkeur aan de goedkoopste en meest milieuvriendelijke manier. Je kunt er echter ook voor kiezen om je auto professioneel te laten reinigen of om andere producten te gebruiken. Hieronder leg ik je uit hoe je je autobekleding reinigt met azijn.

 • Natuurazijn
 • Water
 • Microvezeldoekjes
 • Goede stofzuiger
 • Kwast en wattenstaafjes
 • In geval van vlekken: baking soda
 • Sprayfles
 • Goed humeur
Ruikt je auto minder prettig? – Na verloop van tijd kan je auto wat muf gaan ruiken. Druppel wat lavendelolie op een paar watjes en prop deze watjes tussen één van de luchtroosters. De volgende keer dat je gaat rijden ruikt je auto in een mum van tijd heerlijk!

Stap 1: Stofzuigen

Het is belangrijk dat je eerst al het grovere vuil verwijdert. Denk aan opgedroogd modder, zand, en als je kinderen hebt ook half opgegeten snoepjes, kruimels en andere onherkenbare narigheid. Dit doe je bij voorkeur met een goede stofzuiger. Gebruik de ronde borstel of een ander kleiner opzetstuk en vergeet de kleine hoekjes niet.

Gebruik een kwast of een wattenstaafje om goed tussen de bekleding te komen. Je staat verbaasd van wat je zoal tegenkomt tussen de bekleding!

Stap 2: Vlekken behandelen

Zitten er vlekken op je stoffen bekleding, dan behandel je deze voordat je aan de slag gaat met de rest van je bekleding. Maak een mengsel van 1/3 azijn, 1/3 baking soda en 1/3 warm water. Maar hier een pasta van en smeer dit op de vlek. Laat het geheel een half uurtje intrekken.

Vervolgens verwijder je de pasta door er met een doekje overheen te wrijven. Het maakt niet uit als er nog wat resten achterblijven, want je gaat zo meteen de rest van de bekleding (zonder vlekken) reinigen.

Op leer gebruik je liever groene zeep. Maak hier een sopje van en schrob de vlekken van je leer af met een zachte borstel. Ook is een specifiek reinigingsmiddel voor leer geschikt, maar groene zeep is milieuvriendeljker.

Rood interieur van auto, achteraanzicht

Stap 3: De bekleding reinigen

Maak een mix van 1/3 natuurazijn en 2/3 warm water. Gebruik een sprayfles of maak je microvezeldoekje ermee nat. Wanneer je een sprayfles gebruikt, spray je de bekleding in. Gebruik je een microvezeldoek, dan wrijf je met behoorlijk wat kracht over de bekleding heen. Zorg ervoor dat het vuil los komt (kijk naar je doekje!) zonder de boel volledig te doorweken.

Stap 4: Ontgeuren

Niet iedereen stelt de geur van natuurazijn op prijs en dat is niet zo gek. Wanneer je je bekleding hebt schoongemaakt, is het belangrijk dat het goed droogt. Laat dan ook, als het kan, je ramen allemaal open staan. Leg daarnaast twee helften citroen in je auto, of doe wat lavendelolie op een watje en klem dit op één van de luchtroostertjes.

Nu hoef je nog maar één ding te doen: je auto netjes houden!

Conclusie

De bekleding van je auto heeft behoorlijk wat te leiden, of je nu kinderen hebt of een trouwe viervoeter, of misschien ben je alleen: wanneer je bekleding er netjes uitziet, ziet de rest van je auto er ook netjes uit. Hopelijk heeft het bovenstaande stappenplan je geholpen met het schoonmaken van je bekleding. Laat het me zeker weten als jij nog goede tips hebt! Bedankt voor het lezen!🚗

Was dit artikel behulpzaam?

Deel dit artikel:
Daan van der Heijden
Daan van der Heijden
Daan woont in het Zuiden van het land waar hij van het Bourgondische leven geniet. Wanneer Daan niet schrijft, gaat hij graag op avontuur: reizen, ontdekken en ontmoeten staan dan ook hoog op de lijst. Ook brengt hij veel tijd door met zijn dochter, die vaak meegaat als het avontuur roept.

Meld je aan!

Ontvang onze leuke artikelen in je mailbox!  Double-click to edit button text.
  Mercat is dé website voor inspiratie voor huis, tuin en verzorging. Hier beoordelen we producten, delen we tips en beantwoorden we alle belangrijkste vragen over deze onderwerpen.
  Contact
  Email
  [email protected]
  Adres
  Verlengde Duinvalleiweg 295
  1361BR, Almere
  Nederland
  © 2021 mercat.nl All rights reserved

  Bedankt voor het abonneren :)

  crossmenu